• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


HX -ul cu grup E61 si pompa rotativa

#1
Am creat un topic nou cu discutia din aceasta postare
Cand e mai rece afara, ca acum, HX-ul cu pompa rotativa nu ar trebui sa favorizeze flush-uri mai scurte? Apa care mi-a venit acum la robinetul filtrului a fost de nebaut pt mine (oricum nu beau rece mai nimic), teava robinetului aburindu-se instant de la diferenta de temperatura.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
(28-10-2016, 01:32)Lyvyoo Wrote: ... cand e mai rece afara, ca acum, HX-ul cu pompa rotativa nu ar trebui sa favorizeze flush-uri mai scurte? ...

da, mi se pare si mie intuitiv, si asta in teorie, la toate felurile de masini espresso de casa, intru afectarea regimului termic;
de ex., la Brewtus, se poate merge putin mai sus cu presiunea in boilerul de abur (deci cu temperatura in HX - schimbatorul de caldura), fara a risca o supraincalzire (deci flush de racire...)  ramane flush-ul de... incalzire dupa un idle, de care nu-ti spune nimic PID-ul, doar un termometru de grup...
vreau sa spun ca intr-o camera mai rece, racirea varfului 'nasului' de la grupul E61 e mai pronuntata...
in plus, intervin detalii destul de complexe legate de ex., de modul de injectie al apei in boilerul de extractie; la o versiune de Vibiemme DD, injectorul era jos, dar apa era proiectata prin gauri laterale, tot in partea de jos, care - oricat se straduia PID-ul - era mai rece decat sus; ceea ce ajuta mult revenirea termosifonului; si apropo de acesta, tuburile termosifonului sunt largi (un detaliu extrem de important pentru calitatea conceptiei) de 10 mm diam, dar cel superior, cu un restrictor de 1,5 mm, ceea ce facea ca in timpul extractiei, majoritatea apei pompate sa fie din partea de jos, deci mai rece!
detaliile astea ne pot ajuta sa intelegem cat de delicat e echilibrul termic al unei asemenea masini si dece electronica ieftina nu ajuta prea mult, solutiile robuste fiind cele din domeniul termodinamicii...
... si dece pretuiesc mult marimea boilerului de abur, ca masa termica ce netezeste fenomenele tranzitorii...

la masinile HX, intalnim de asemenea complicatiile solutiilor de injectie apa rece in tubul, sau incinta HX; cum HX-ul e de obicei mult mai mare ca volum decat capacitatea unui shot, fie el si dublu, felul in care se amesteca apa rece cu cea calda influenteaza mult dinamica extractiei; la unele masini comerciale, barista putea modifica adancimea la care teava de injectie introduce apa rece in schimbator, si acesta mai mare decat la masinile de casa; sa ne gandim la schimbatorul lui La Spaziale de la S2 in sus...

ramanand la flush si masini HX, toate astea sunt diferente si detalii, care fac - zic eu - destul de putin important rolul temperaturii de intrare al apei in injectorul HX-ului; de altfel flush-ul la HX-uri se face in mod practic, dupa ureche - la propriu (de la terminarea flash-boil-ului, care e un reper de temperatura, functie de masina, dar ceva in zona 97C), sau/si in timp (numarand in propriul cap, secundele, sau... oile),
nu in temperatura; adica se poate si fara termometru Eric;
ce mai adauga in 'ecuatie':
- la masini HX,  necesitatea flush-ului este functie de (1) tipul de reactie termica al masinii HX (dragon, mixer. agnostic) de la producator sau cu modificarile celui ce-o are, si de (2) modul de lucru, adica un shot sau mai multe, si cand sunt mai multe, sunt facute la intervale intamplatoare, sau cap-la-cap...
- printre masinile HX uzuale, de casa, predomina tipul 'mixer', la care flush-ul e necesar numai la inceputul sesiunii, restul de shot-uri se fac fara flush de racire, daca raman intr-un interval rezonabil pentru "timpul de revenire pentru shot" al masinii, adica undeva intre 90 si 180 sec; dupa, pentru shot-uri la intervale aleatorii, se practica un sistem destul de clar - dependent de masina - de unul sau doua flush-uri destul de scurte, de ordinul a 3-6 sec;
- flush-ul in sine se face cu apa ajunsa mereu la aceeasi temperatura in schimbator - 110-115C - iar apa mai rece din retea si debitul mai mare in flush al pompei rotative, ar avea o influenta in partea a doua a flush-ului, cea de dupa flash-boil; ori grupurile E61 au fost concepute pentru masini HX, cu o variatie mare a temperaturii de intrare in timpul extractiei;
astea fiind spuse, in cazul unei masini cu alimentare din reteaua de apa, si cu o 'memorie termica' mai lunga, cum zice Dan Kehn, cred ca valoarea afectata sesizabil in lucru, daca apa din retea e mai rece, este acea 'revenire pentru shot', care ar trebui sa creasca putin;

cat priveste influenta asupra duratei unui flush necesar, asta depinde de masina, dar ar putea fi neglijabila din considerente practice:

astept terminarea flash-boil-ului (deci sunt la cca. 97C temperatura apa de extractie) si pe urma merg cu (la Magica) n x 1,5 sec pentru fiecare grad in minus ce-l urmaresc la temperatura apei de extractie; deci un 3-4 sec; si nu ma mai uit la temperatura apei din retea; ok, shot-ul o sa fie cu un hump de vreo 94-95C, apoi temperatura scade la un 92-93 si ramane constanta; sau, cine stie, functie de masina, creste usor, de la 92C la 93C, avand in vedere ca apa mai rece din finalul shot-ului, pompata prin grupul E61, va primi ceva caldura de la grup;
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)