• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


HELP ME , Prima cafea ... ... ratata !!!!

#1
1.Curge foarte repede prima cafea in 10 s iar dupa schimbarea gradului de macinare pana la 1A !!! abia de duce spre 20 s la o singura portie de 8gr la 121 grd PID
2.La lapte nu reusesc chiar deloc , iese ba lapte cald ,, ba lapte fiert !!!!!! Am bagat putin varful am asteptata sa traga aer si sa creasca putin volumul (am pus vreo 200ml intr-o letierea de 500ml) dupa care am afundat-o si nimic !!!! Am dat si drumul la presiune maxim si mai incet am golit 1 l lapte si nimic .Temperatura de vreo 60-70 GR de cele mai multe ori 
NU IESE CREMA !


Sunt disperat 


Se fac cursuri Home Barista !????


https://www.youtube.com/watch?v=W5MsJF-q...e=youtu.be

MAINE VIN    !!!!   Help Me , Help Me !!!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Incepi cu sita dubla, cu 18g (single-ul e mai de level 2). Vad ca esti undeva la 3f cu rasnita. Mergi mai pe fin, blocheaza pe 18 grame si regleaza din granulatie. Daca nu umpleai acea cana, cred ca se putea bea. Urmareste culoarea, sau mai bine pune ceasca pe cantar si extrage din 18g de macinatura cca 36g de licoare magica. Nu esti asa departe.

Acum vad, in sita de single cafeaua sta in cilindrul cel mic (la VST intra acolo pana spre 10g) si tamperul are talpa de 41mm. La tine nu se tampeaza deloc majoritatea cantitatii de cafea.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Daca mai vedeti si asta muriti de ras cum am fiert laptele !!! [Image: biggrin.gif]
https://www.youtube.com/watch?v=0xupv77q...e=youtu.be
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#4
Aaaa, e normal...este prea vecheSmile)))))))
 
Reply
#5
Ce cafea folosesti ?
Daca este una proaspat prajita  si nu poti macina mai fin , inseamna ca trebuie reglata rasnita in service .
Daca sita este de 18 g poti mari cantitatea de macinatura spre 20-21 g si sa obtii un puc mai gros . Poate fi o solutie de moment insa trebuie un reglaj mai strans al rasnitei .
Personal avaem Vario reglata pentru rasnire  de la 2 incolo . Apareau uneori si cafele care cereau reglaje mai fine si atunci apelam la zona de rezerva din segmentul 1.

Cu laptele este o alta poveste .
Exerseaza mai intai cu apa , in care dizolva 2 picaturi de detergent pentru spalat vase . Pune apa pana sub jgheabul de turnare , pentru a avea mai mult timp pana se infierbanta .
Este mult mai ieftin , tehnica este aceeasi , rezultatele care trebuiesc obtinute la fel .
Dupa ce obtii ceva rezultate poti incerca si cu lapte . Obisnuieste-te cu gandul ca nu vei reusi imediat .
Ai un expresor foarte bun, esti dotat corespunzator cu accesorii si rezultatele nu vor intarzia sa apara . 

Pana acum am ajutat 3 colegi cu Lelit PL62T si stiu ce spun .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#6
O "problema" la inceput ar fi ca PL62T e prea puternic pe aburi si cred ca trebuie astupata o gaura din cele doua ale duzei, ca sa intelegi mai usor cum decurge frotarea. Altfel in nici 5 secunde deja trebuie sa treci la vartej, dupa cum am experimentat la un coleg.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(27-10-2015, 01:29)Bcc Wrote: Daca mai vedeti si asta muriti de ras cum am fiert laptele !!! [Image: biggrin.gif]
https://www.youtube.com/watch?v=0xupv77q...e=youtu.be

Smile. Am sa fac niste observatii poate te ajuta. Nu sunt specialist la lapte ca nu am aparat care sa scoata super creama dar iese ceva. Nu ai precizat daca laptele e de la frigider e important ca el sa fie rece ca sa ai mai mult timp. Probabil din cauza camerei dar nu e ok deloc ce faci cu latiera si nici cum introduci in latiera si unde tii teava (parca faci mamaliga). Alegeti o pozitie comoda in fata sau lateral astfel incat sa tiii cu o mana latiera si cu o mana butonul de unde dai drumul la aburi. Tine latiera un pic inclinata nu vertical iar teava cat mai aproape de perete (nu la mijloc sau spre peretele opus). De inclinat o inclini invers decat in partea a doua a video. Mai intai te asiguri ca iese aburi si nu apa. Dupa, te asezi pe pozitie si introduci in latiera teava de aburi. Apoi pe tot parcursul procedurii ridici un pic latiera si incerci sa o tii in pozitia initiala cat de mlti poti (nu o inclini, nu bati laptele, nu te joci cu teava in lapte sau alte chestii). Revenim la pasul in care esti cu latiera si vrei sa introduci teava. Inclini un pic latiera din pozitia verticala in sensul ca ridici fundul spre tine. Ai grija ca teava de aburi sa fie aproape lipita de peretele opus de unde tii in mana latiera si introduci cam 2-3 cm (atat cat laptele sa faca bule nu sa sara prin cana). Dupa ce laptele incepe sa prinda volum vizibil (10-15 secunde sau poate mai mult) nu mai misti cana in toate partile ci ridici un pic latiera inca vreo 3-4 cm astfel incat sa se vada la suprafata un vartej cum circula laptele si mai lasi pana simti la mana cald sau daca nu pentru inceput poti lasa un anumit timp si cu experienta vei observa si dupa temperatura. Cand ridici latiera ca sa introduci mai bine teava va trebui sa modifici un pic unghiul sau sa te apropii de teava. Succes.

Inca o completare la video postat de tine: de prima data ai introdus gresit in latiera (prea adanc) si deja ai vartej si nu bule. Sunt 2 etape: mai intai faci bule si volum si apoi le spargi prin vartej. Tu ai trecut la etapa 2 din prima. Deja mi se pare ca ai stat prea mult si prima data oricum nu prea conteaza pentru ca ai inceput rau si nu poti obtine crema ca nu ai aer la suprafata laptelui. Ce faci in partea 2 nu mai conteaza laptele trebuia aruncat.

Ps. Parerea mea. Sunt pe aici persoane mai avizate.
Gaggia evolution || Ascaso i1 iStell
 
Reply
#8
(27-10-2015, 12:34)RaduCarutasu Wrote: Ce cafea folosesti ?
Daca este una proaspat prajita  si nu poti macina mai fin , inseamna ca trebuie reglata rasnita in service .
Daca sita este de 18 g poti mari cantitatea de macinatura spre 20-21 g si sa obtii un puc mai gros . Poate fi o solutie de moment insa trebuie un reglaj mai strans al rasnitei .
Personal avaem Vario reglata pentru rasnire  de la 2 incolo . Apareau uneori si cafele care cereau reglaje mai fine si atunci apelam la zona de rezerva din segmentul 1.

Cu laptele este o alta poveste .
Exerseaza mai intai cu apa , in care dizolva 2 picaturi de detergent pentru spalat vase . Pune apa pana sub jgheabul de turnare , pentru a avea mai mult timp pana se infierbanta .
Este mult mai ieftin , tehnica este aceeasi , rezultatele care trebuiesc obtinute la fel .
Dupa ce obtii ceva rezultate poti incerca si cu lapte . Obisnuieste-te cu gandul ca nu vei reusi imediat .
Ai un expresor foarte bun, esti dotat corespunzator cu accesorii si rezultatele nu vor intarzia sa apara . 

Pana acum am ajutat 3 colegi cu Lelit PL62T si stiu ce spun .
Multumesc mult de tot , deja am dus rasnita la calibrat si acum e alta viata dar crema tot nu tine 1/2 lingurita de zahar pe ea [Image: tongue.gif].Mi-au facut rasnita de ma duc la 5 acum fata de cat era inainte la 1C-D
As avea o intrebare : 
Fara termometrul eric si de frica sa nu vina apa clocotita pe cafea dau drumul 2 secunde la apa inainte de extractie , asta inseamna ca iau preinfuzia sau el oricum isi face automat preinfuzie.Sau daca isi face sau nu preinfuzie Lelit ul meu.
Spre seara a inceput sa se lege si laptele mai bine , am avut dorna uht , o sa schimb pe Zuzu (tot gras) sa vad si altceva cum iese
Si nu in ultimul rand azi mi-a iesit o cafea care mi-a dat un gust de parca as fi spart in gura 2-3 boabe de cafea EXTRAORDINAR ,in viata mea n-am gustat asa ceva am ramas paffff  >>>abia astept maine pentru o noua cafea !

Tamperul o veni calibrat , banui ca nu apasa suficient ,
zatul din portfiltru il cureti cu peria sau sub jet de apa dupa cafea

O seara frumoasa !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#9
Iti repet, nu ai ce tampa cu acea talpa daca faci single, talpa este numai pentru doppio, d-aia nu tampeaza
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#10
(27-10-2015, 20:41)Bcc Wrote: As avea o intrebare : 
Fara termometrul eric si de frica sa nu vina apa clocotita pe cafea dau drumul 2 secunde la apa inainte de extractie , asta inseamna ca iau preinfuzia sau el oricum isi face automat preinfuzie.Sau daca isi face sau nu preinfuzie Lelit ul meu.

Nu Lelit-ul face preinfuzie ci grupul E61.
Acesta este conceput in asa fel incat face automat preinfuzie .
Poti face linistit flush-ul de racire . Extractia va avea parte si de preinfuzie .


Spre seara a inceput sa se lege si laptele mai bine , am avut dorna uht , o sa schimb pe Zuzu (tot gras) sa vad si altceva cum iese.

Iti recomand sa nu folosesti lapte UHT deoarece are gustul modificat si combinatia cu shotul de cafea da o rezultanta mai ciudata . Incearca laptele normal , pasteurizat , indiferent de continutul de grasime . Cel cu 3,5% este putin mai dulce .

Tamperul o veni calibrat , banui ca nu apasa suficient .

Da , vine calibrat .
Poti verifica si tu forta de apasare cu ajutorul unui cantar . Aseaza-l pe acesta , apasa si vezi ce greutate arata display-ul .

zatul din portfiltru il cureti cu peria sau sub jet de apa dupa cafea

Eu intotdeauna spal sub jet de apa calda .

O seara frumoasa !

Felicitari pentru rezultate ,
vor urma surprize nenumarate !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#11
(27-10-2015, 20:54)baloozzy Wrote: Iti repet, nu ai ce tampa cu acea talpa daca faci single, talpa este numai pentru doppio, d-aia nu tampeaza

Si totusi single cum se face ????
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#12
Bcc,
poti pune o poza cu sita pentru single pe care o folosesti in acest moment ? 
Eu , cel putin , nu stiu ce forma are sita single cu care vine PL62-ul  . 
Folosesti sita originala sau ai cumparat altceva ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#13
Toate sitele single sunt cam varza, in afara de cele care au forma specifica La Marzocco / VST. Deci daca vrei single ia o astfel de sita

[Image: VST7_2_grande.jpg?v=1347121807]


Cred ca si asta e ok. 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
hm, eu mă înțeleg bine cu ims-ul meu de 9-10g single, răbdare și tutun pînă să îl stăpînești
pus și simplu organismul meu nu suportă extracția din 15-16g cafea oricît am încercat să mă păcălesc, eee "prea tare"
Expobar Leva Hx, Mahlkoenig Vario
 
Reply
#15
Daca aceasta este sita ,
   

ar trebui sa mearga tamperul tau .
Daca zici ca nu poti tampa , inseamna ca trebuie sa mai adaugi macinatura in sita si sa mergi spre 11g. 
Se va umple suficient partea superioara si vei putea tampa .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#16
(27-10-2015, 22:01)RaduCarutasu Wrote: Bcc,
poti pune o poza cu sita pentru single pe care o folosesti in acest moment ? 
Eu , cel putin , nu stiu ce forma are sita single cu care vine PL62-ul  . 
Folosesti sita originala sau ai cumparat altceva ?

Da asta e sita mea si la fel am zis ca mor azi dupa double ! 
E prea tare , am trecut inapoi pe single
Sau pot incerca 8 gr cafea si 8 decof da nu stiu ce iese


IN SCHIMB INCEP SA APARA CAFELELE !!!  (pun poze )


Attached Files Thumbnail(s)
               
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#17
Ohooo ,
ai ajuns departe ! 

Desi crema ta de lapte este in faza de spuma , este Ok ! 
Asta arata ca trebuie sa introduci aerul mai repede si sa ai mai mult timp pentru " spargerea " acestuia , rotindu-l in vortex , cu varful tevii scufundat in lapte ( 2/3 din duza sau chiar in totalitate ) si obligatoriu fara a mai introduce aer . 
Ca reper , aerul trebuie introdus atat de repede incat sa nu apuci sa simti latiera încălzindu-se in mana . 
Daca vei mai introduce aerul in faza in care cana s-a incalzit , vei rata frotarea si vei obtine spuma sau clabuci in loc de microspuma matasoasa si usor de modelat .
Latiera va trebui permanent ținuta înclinată Intr-un unghi de aprox 45 de grade cu teava pentru abur. Doar asa vei forma vortexul care favorizează rotirea laptelui si spargerea bulelor de aer in microbule ce pot fi incorporate uniform in lapte . Se va forma o crema uniforma in tot volumul si nu putina spuma deasupra si mult lapte dedesubt. 

Vad ca ai cantar Hario si poti cantari portfiltrul .
Eu asa fac : canaresc intai cafeaua boabe , apoi portfiltrul cu sita goala montata. 
Rasnesc si am grija sa curga aceeasi cantitate de macinatura cate boabe am pus , cantarind portfiltrul cu sita plina .

Deci determina care este cantitatea maxima de macinatura pe care o poti pune in sita single ( cred ca undeva 10-11 g ) pentru a putea tampa .
- Cantareste portfiltrul cu sita goala .
- Rasneste , nivelează , tampeaza , pune o moneda de 50 de bani pe macinatura presata si monteaza portfiltrul .
Daca dupa montarea acestuia in grup nu ramane urma banului pe suprafata pucului este Ok . Daca ramane vei avea in vedere sa micsorezi cantitatea de cafea din sita .
- Cantareste si obtii , prin diferenta , greutatea macinaturii ( mai simplu , dupa ce ai cantarit portfiltrul cu sita goala anulezi greutatea aratata pe display si revii cu tara la 0 ) .
De aici incolo vei sti cat sa umpli sita single si vei vedea cum sa rasnesti , pentru o curgere corecta .

Enumerarea etapelor pare complicata dar este un parcurs firesc , usor de realizat practic .
Asteptam poze noi si feedback !

Extractii reusite !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#18
(28-10-2015, 00:11)RaduCarutasu Wrote: Ohooo ,
ai ajuns departe ! 

Desi crema ta de lapte este in faza de spuma , este Ok ! 
Asta arata ca trebuie sa introduci aerul mai repede si sa ai mai mult timp pentru " spargerea " acestuia , rotindu-l in vortex , cu varful tevii scufundat in lapte ( 2/3 din duza sau chiar in totalitate ) si obligatoriu fara a mai introduce aer . 
Ca reper , aerul trebuie introdus atat de repede incat sa nu apuci sa simti latiera încălzindu-se in mana . 
Daca vei mai introduce aerul in faza in care cana s-a incalzit , vei rata frotarea si vei obtine spuma sau clabuci in loc de microspuma matasoasa si usor de modelat .
Latiera va trebui permanent ținuta înclinată Intr-un unghi de aprox 45 de grade cu teava pentru abur. Doar asa vei forma vortexul care favorizează rotirea laptelui si spargerea bulelor de aer in microbule ce pot fi incorporate uniform in lapte . Se va forma o crema uniforma in tot volumul si nu putina spuma deasupra si mult lapte dedesubt. 

Vad ca ai cantar Hario si poti cantari portfiltrul .
Eu asa fac : canaresc intai cafeaua boabe , apoi portfiltrul cu sita goala montata. 
Rasnesc si am grija sa curga aceeasi cantitate de macinatura cate boabe am pus , cantarind portfiltrul cu sita plina .

Deci determina care este cantitatea maxima de macinatura pe care o poti pune in sita single ( cred ca undeva 10-11 g ) pentru a putea tampa .
- Cantareste portfiltrul cu sita goala .
- Rasneste , nivelează , tampeaza , pune o moneda de 50 de bani pe macinatura presata si monteaza portfiltrul .
Daca dupa montarea acestuia in grup nu ramane urma banului pe suprafata pucului este Ok . Daca ramane vei avea in vedere sa micsorezi cantitatea de cafea din sita .
- Cantareste si obtii , prin diferenta , greutatea macinaturii ( mai simplu , dupa ce ai cantarit portfiltrul cu sita goala anulezi greutatea aratata pe display si revii cu tara la 0 ) .
De aici incolo vei sti cat sa umpli sita single si vei vedea cum sa rasnesti , pentru o curgere corecta .

Enumerarea etapelor pare complicata dar este un parcurs firesc , usor de realizat practic .
Asteptam poze noi si feedback !

Extractii reusite !
Super tare explicatie , mersi muuuuuult de tot !!! 
Deci trebuie sa existe un spatiu intre dus  si cafeaua din sita de minim grosimea unei monede de 50 de bani  !!!!  tare de tot ,,,     de unde stii toate astea ?

La lapte (bag termometrul in latiera) pana la ce temperatura bag aer si cand ma opresc cu omogenizarea ?
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#19
Bcc
___________________________________________________________________________

Deci trebuie sa existe un spatiu intre dus  si cafeaua din sita de minim grosimea unei monede de 50 de bani  !!!!  tare de tot ,,,     de unde stii toate astea ?

Documentare si practica ! 

La lapte (bag termometrul in latiera) pana la ce temperatura bag aer si cand ma opresc cu omogenizarea ?

- Aerul se introduce pana cand termometrul indica 37 MAX 38 gc.
- Frotarea se opreste la 60-65 gc .
- Important , foloseste latiera potrivita , pe care o umpli cam 2/3 ,  pana sub ciocul de turnare . 
Daca este mult sub nivel  vei avea prea putin lapte , care se va infierbanta  rapid , facand dificil sau chiar imposibil controlul frotarii . 

Este bine daca folosesti termometrul .
Fara acesta te poti pacali .
Daca folosesti doar simtul tactil trebuie sa tii cont ca atunci cand latiera are 37-38 gc , laptele din interior este mai fierbinte si riscam sa ratam frotarea corecta . 
Opresti spumarea laptelui la max 65 gc . Oricum temperatura va mai creste 2-3 grade si dupa acest moment .

Acesta este motivul pentru care , in postarea de dinainte , ziceam ca latiera nu trebuie sa se incalzeasca . Desi aceasta , la mana , va fi rece laptele va fi mai cald . 
Cana fiind rece de la frigider va avea  nevoie de ceva timp pana se va incalzi . 

De aceea este indicat sa tinem cana si laptele la rece , ne ofera mai mult timp pentru controlul frotarii.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#20
Bcc, in mod normal discutam pe topicuri separate, nu amestecam toate problemele intr-unul singur. Spre exemplu, pentru tehnica de frotare aveai topic aici. La fel si pentru celelalte nedumeriri care mai apar.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
(28-10-2015, 01:09)Lyvyoo Wrote: Bcc, in mod normal discutam pe topicuri separate, nu amestecam toate problemele intr-unul singur. Spre exemplu, pentru tehnica de frotare aveai topic aici. La fel si pentru celelalte nedumeriri care mai apar.

Ok , mersi mult .
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)