• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Gust metalic/chimic din grup

#1
M-am chinuit din primele zile cu un gust ciudat din expresorul grup E61. Am dat vina pe apa folosită, sita murdară, faptul că expresorul e nou. Mi-a luat ceva timp să fac legătura dintre gustul si mirosul apei cu mirosul aparatului din primele zile când acesta se încingea. Pornind de la ideea că acea vaselină/ulei se află și pe undeva pe traseul apei, fără să deschid aparatul am încercat să înțeleg ce se întâmplă. Apa din retur si cea din rezervor aveau gust bun. Șocant a fost să văd că apa din boilerul de abur/apa caldă, după o săptămână de neutilizate era impecabilă la gust în timp ce cea din cel de cafea, cu tot flush-ul agresiv, (circa 2 litri pe zi cu tot cu cei 240 ml pentru cafele si 2 flushuri la sfârșit de zi), își recăpăta gustul chimic a doua zi.

Am tras concluzia că s-ar putea ca problema să fie de undeva de după boiler, deci din grup.

O fi bine, o fi rău iată ce am făcut. După principiul ce îmi face mie bine când am arsuri expresorului s-ar putea să-i facă bine când are ,,gaze" am luat o jumătate de linguriță de acid citric (pentru mine folosesc lamaia) si o jumătate de bicarbonat de sodiu. Am facut 5 backflushuri si inca 8 de clătire. Acum apa e cristal la gust.

Am folosit în prima fază detergent de la Puly. Nu am avut aceleași rezultate. Sunt curios cum va evolua si daca nu cumva a fost o vaselina prin grup pe care acidul citric cu bicarbonatul au dizolvat-o.
Oricum, până acum am avut gust ameliorat indiferent de metoda de spălare( litri de apă trecuți prin grup/backflush cu Puly/flushuri lungi cu apă). Acum, după acid citric+bicarbonat gustul este impecabil. Sper sa rămână așa.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#2
(16-12-2016, 17:06)mihneasusan Wrote: M-am chinuit din primele zile cu un gust ciudat din expresorul grup E61. ...
Șocant a fost să văd că apa din boilerul de abur/apa caldă, după o săptămână de neutilizate era impecabilă la gust în timp ce cea din cel de cafea, ... își recăpăta gustul chimic a doua zi.
Am tras concluzia că s-ar putea ca problema să fie de undeva de după boiler, deci din grup. ...

ceva nu mi se pare clar, dar pana la urma rezultatul conteaza!
adica, daca apa din boilerul de cafea isi recapata gustul chimic a doua zi, cauza poate fi sau boilerul, sau grupul, dat fiind circuitul termosifon, care mentine legatura intre ele;
adica, daca apa din grup se murdareste cu varia chimicale existente in circuitul ei, mi se pare de inteles;
mai interesant insa mi se pare mecanismul prin care apa din grup, murdarita, ar putea ajunge inapoi prin circuitul inferior de termosifon, in boilerul de extractie;
cand grupul e folosit normal, mi se pare putin probabil ca boilerul de extractie sa fie murdarit de apa din grup;
asta, pentru ca in timpul functionarii termosifonului, singura zona din grup in care circula apa (pentru aport de caldura) este camera circulara din jurul camerei supapei de extractie, in interiorul a ceea ce se numeste 'mushroom'; 
aceasta nu are componente care se ung (contine si jicleurul);
singura zona gresata abundent, este camera camei, prin care trece apa fierbinte in drum spre dus si extractie;
deci abia cand se ridica levierul, cam de pe la jumatarea cursei in sus, incepe deschiderea supapei de extractie si atunci da, daca nu exista conectare la retea si se sta aici, in pozitia asta care-mi permit sa-i zic stupida (nu face parte din functionalitatea proiectata in 1961), imi imaginez ca in regimul tranzitoriu pana la ruperea termosifonului e posibil ca apa sa se murdareasca de intruziuni aruncate din camera camei si sa le impinga rapid prin conducta de jos a termosifonului in boilerul de extractie; 
mai departe, dupa trecerea de pozitia de mijloc a levierului (functie de reglajul mecanic) se declanseaza pompa; din acest moment, apa din boilerul de extractie e impinsa prin ambele conducte ale termosifonului spre grup si evident, termosifonul e 'rupt';
zona care se unge cu o anume periodicitate este camera camei spatiu prin care trece toata apa de extractie; de aceea se spune ca un backflush cu detergent spala in timp toata vaselina si incepe sa scartaie cama cand se ridica levierul;
de unde si ideea de a nu face backflush-uri cu detergent si a conta pe uleiurile din cafea etc.

dar toate de mai sus ca descriere functionala, ca refresh, celor ce cunosc functionarea grupului;

ce doream sa spun este, ca la grupul E61 se poate incerca o curatire/decalcifiere 'locala' desfacand mushroom-ul, scotand camera cilindrica a supapei de extractie, jicleur, arc, tija supapa; in recipientul cilindric ramas, se toarna solutia de decalcifiere, dar se astupa orificiul de jos, de la baza grupului si se pune sita oarba;
in felul acesta toate cavitatile grupului sunt umplute cu lichid si pot fi lasate asa niste ore, daca e nevoie...
dupa golire si 'clatire' obisnuiam, cu o tija de lemn, sa ung muchia camei, care se vede in jos, prin orificiul inchis de supapa de extractie;
operatia de desfacere mushroom e simpla si este recomandata pentru a verifica starea de contaminare cu piatra a interiorului masinii (link-ul e al lui erics din 2008); am folosit banda izolatoare in interiorul falcilor cheilor fixe pentru a cruta stratul de crom;
nu cred ca trebuie sa fi instalator calificat pentru toate astea, chiar oricine cu putina manualitate poate sa faca asa ceva, dar cu certitudine, pentru reusita, trebuie sa fie familiarizat cu functionarea grupului E61;
 
Reply
#3
Mulțumesc! Nu am idee ce a fost. Ceea ce am văzut în schimb în tavă după backflush m-a mirat. O cremă maronie groasă. Aștept să văd cum se comporta mâine.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#4
Ce pH are acea apa speciala alcalina pe care ai folosita in perioada de inceput? Eu tot tind cred ca este de acolo, mai ales ca nu au mai fost cazuri de gen, pe niciun espressor, nu neaparat pe al tau.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
9.5+
Mirosul era totusi de mucegai. Am intrat în cămară si am regăsit acea tentă spre lada de cartofi. Ce este cert, după backflushul de azi am umplut tava cu o pastă maronie lipicioasă. Până acum, cu detergentul de backflush nu am scos nimic din grup. Doar apă. Cu bicarbonat+sare lămâie a scos cu presiune toata mizeria. În plus, nu aveam niciodată presiune în backflush ca în filmuletele de pe net. Mai degraba era o curgere mai grăbită. În altă ordine de idei, după ce ridic levierul durează vreo 5-6 secunde până urca presiunea si ajunge la maxim în exact 10 sec când îi dau drumul.

Nu am avut răbdare și am reverificat acum gustul din grup. E inca ok.

Totuși sunt destul de multe referiri pe site-uri de afară cu privire la gust ciudat în Expobar.

https://www.google.ro/url?sa=t&source=we...7EBrKXaa_A

http://coffeeforums.co.uk/showthread.php...tea-boiler

Sau în boilerul de abur. http://www.home-barista.com/espresso-mac...30920.html
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#6
Ok. Problema a fost în grup! Și de la apa alcalină pe care am folosit-o. Aproape sigur. În combinație cu pasta din cafeaua râșnița prea fin care a fost trasă în grup a format un clei care nu s-a mai desfăcut cu detergent. Acidul citric cu bicarbonat au făcut treaba impecabil. Apa are astăzi gust și mai bun. Adică nu mai are niciun gust. Este mai plăcută decât cea încălzită in ibric.

O alta regulă nerespectata care mi-a dat bătăi de cap. Bucovina era răspunsul.

(16-12-2016, 21:44)radudani Wrote: [quote='mihneasusan' pid='56880' dateline='1481897174']

...deci abia cand se ridica levierul, cam de pe la jumatarea cursei in sus, incepe deschiderea supapei de extractie si atunci da, daca nu exista conectare la retea si se sta aici, in pozitia asta care-mi permit sa-i zic stupida (nu face parte din functionalitatea proiectata in 1961), imi imaginez ca in regimul tranzitoriu pana la ruperea termosifonului e posibil ca apa sa se murdareasca de intruziuni aruncate din camera camei si sa le impinga rapid prin conducta de jos a termosifonului in boilerul de extractie; 
mai departe, dupa trecerea de pozitia de mijloc a levierului (functie de reglajul mecanic) se declanseaza pompa; din acest moment, apa din boilerul de extractie e impinsa prin ambele conducte ale termosifonului spre grup si evident, termosifonul e 'rupt';
z grupului E61;

In poziția asta stupida am ținut câteva săptămâni aparatul in preinfuzie. Și nu 3 secunde. Chiar și 10. M-am luat de pe YouTube și am forțat pe ideea că mai mult e mai bine. Cred că ei aveau aparate conectate la rețea dar nu am crezut că poate fi atât de grav in situația mea, cu pompa vibratoare fără conectare. Defapt tocmai pentru că m-am gândit că nu am suficientă presiune am zis să îl țin mai mult in poziția 1.

PS: la mine in poziția I începe să curgă apa din grup fara să pornească pompa. Am văzut că unii spun că nu ar trebui sa se întâmple asta și că au fost cu aparatul in service unde a fost scoasă o garnitura parcă...
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#7
O nouă constatare și o rectificare. Gustul apei din grup s-a ameliorat mult după câteva backflushuri cu acid citric-bicarbonat. Am concluzionat totuși că mirosul din apa era cel al aparatului încins. Azi am dat drumul la aparat și am ridicat levierul în poziția neutru. A început să curgă apa picături și mirosul era mult mai pregnant. Am mutat levierul în pozitia 1 și am lăsat să curga. La a doua ceașcă de apă gustul era puternic ameliorat, abia sesizabilă tentă de încins. Am comparat cu apa care a curs în poziția neutru a levierului și diferența era evidentă. Întrebarea mea este: apa în poziția neutra a levierului ce traseu urmează? A doua întrebare: Pot urca temperatura în boilerul de brew peste 105 grade. Am citit parcă că poți face și abur cu boilerul de brew. Nu stiu dacă cu acest model. Mă gândesc că dacă se arde acel ulei sau ce o fi poate dispare total. Am ținut aparatul o oră în 105 grade și am avut miros în ceașcă iară. După ce am dat flush lung s-a normalizat iar aproape de tot. Oricum, față de cum era la început acum este aproape normal. Repet, dacă încing aparatul mirosul reapare dar este o tentă numai în comparație cu cel de la început.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#8
(28-12-2016, 21:16)mihneasusan Wrote: ... Gustul apei din grup s-a ameliorat mult după câteva backflushuri cu acid citric-bicarbonat. 
...Întrebarea mea este: apa în poziția neutra a levierului ce traseu urmează?
...A doua întrebare: Pot urca temperatura în boilerul de brew peste 105 grade. Am citit parcă că poți face și abur cu boilerul de brew. Nu stiu dacă cu acest model. Mă gândesc că dacă se arde acel ulei sau ce o fi poate dispare total. ...

daca tot ti-ai petrecut ceva timp cu investigatii pe problema, poate ar merita - parerea mea, desigur - sa desfaci mushroom-ul si sa scoti camera supapei de brew, cu supapa si jicleurul, o sita cilindrica si un arc;
iti ramane astfel un orificiu deschis spre camera camei prin care poti turna solutia de decalcifiere/degresare/ce-o fi...
dar atentie, pentru a inchide incinta grupului, trebuie sa ridici levierul sus (se inchide supapa de evacuare (la baza "turturelui" acela)) si sa pui portafiltrul cu sita blind;
dar atentie - si acesta nu e o parere si un indemn imperativ: te rog nu te apuca de o asemenea lucrare decat dupa ce ai inteles foarte bine principiul de functionare al grupului E61!
si nu cred ca vei ajuge la intelegerea respectiva decat daca iti vei putea raspunde singur la prima intrebare de mai sus;
dupa decalcifiere/curatare, eliberezi apa (scoatere portafiltru, coborare levier) si apoi, cu un betisor dai cu vaselina alimentara pe muchia camei, care se vede prin orificiul liber al supapei de brew;

asa cum am tot spus, pozitia intermediara in cursa levierului nu e o pozitie functionala, conform patentului E61!
ce se intampla, depinde in intregime de felul in care sunt reglate mecanic (1) cama interioara, de actionare supape, de pe axul miscat de levier si (2) cama exterioara si distanta la microswitch-ul care actioneaza pompa!
de obicei, in acea pozitie intermediara, supapa de brew a inceput a se deschide si astfel e deschis intreg circuitul intre HX si camera superioara dus, deci la suprafata pucului; pompa nu e pornita inca, deci suprapresiunea din HX (apa la 115C in flash-boil) se elibereaza inspre puc si vor fi cateva pufaituri de abur; asta nu e nici preinfuzie, nici extractie, e ca si jocul in nisip al copiilor [Image: smile.gif]
E61 a fost proiectat pentru o masina HX, cu boiler mare, foarte mare...
dar si DB-ul are un HX inainte de boilerul de apa (cel de brew), doar ca acolo temperatura e mai blanda;
 
Reply
#9
Nu e mai bine sa trimita aparatul in garantie sa-l curete personal calificat?Sau sa-l dea retur?Decat sa deguste fel de fel de "arome" din grup?Inteleg ca aparatul e nou...
 
Reply
#10
@dantt
Daca asta este cauza:

(17-12-2016, 16:45)mihneasusan Wrote: Ok. Problema a fost în grup! Și de la apa alcalină pe care am folosit-o. Aproape sigur.
Atunci pe orice grup E61 va pati la fel. 

Daca Mihnea are o sensibilitate a papilelor foarte dezvoltata pe gustul apei, atunci mai bine isi curata grupul foarte bine, intelegand modalitatea de functionare a aparatului din dotare in general si a lui E61 in special, si apoi mergand doar pe Bucovina o perioada, eventual comparand cu o mostra de apa de la altcineva, care foloseste tot Bucovina, isi va face o impresie mai clara.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(29-12-2016, 14:53)Lyvyoo Wrote: @dantt
Daca asta este cauza:

(17-12-2016, 16:45)mihneasusan Wrote: Ok. Problema a fost în grup! Și de la apa alcalină pe care am folosit-o. Aproape sigur.
Atunci pe orice grup E61 va pati la fel. 

Daca Mihnea are o sensibilitate a papilelor foarte dezvoltata pe gustul apei, atunci mai bine isi curata grupul foarte bine...

Daca as fi sigur că asta e problema ar fi ok. Sigur că pot face imediat diferența între Pepsi și Coca Cola, între Bucovina de exemplu și Izvorul Minunilor care este ușor mai acrișoară și mai densă. Și la cafele desigur că sesizez nuanțele. Poate altfel nu aș fi căutat perfecțiunea cafelei și nu aș fi ajuns pe acest forum. Sunt mulți care spun că pentru ei toată cafeaua are același gust. Am prieteni care vin să bea o cafea la mine și cu toate că spun că e bună, nu fac diferența de cea de la automat și CREDETI-MA EXISTĂ!!! Așadar nu stiu daca am eu o sensibilitate aparte dar atunci de ce oare apa din boilerul 2 de abur mi se pare perfectă? O să îl rog pe Nickso să treacă pe la mine după anul nou să desfacem jucăria sa vedem ce găsim prinauntru...
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#12
Nu am mai avut răbdare! Am deschis eu expresorul după ce gustul chimic a revenit în forță. Aveam să înțeleg și de ce. Nu mai folosisem de mult aburul și apa începuse să fie ok. Am făcut câteva capucino și buf! Apa cu gust chimic în grup. Din filmuleț cred că putem găsi și explicația. Aștept părerile voastre. https://youtu.be/z9HiU--Srik
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#13
Curioasa problema ta, nu cred totusi ca ar fi cauzate de acele furtune. Sunt niste forme de silicon in care se fac briose, se baga la cuptor, sunt spatule de silicon pt tigai teflonate, daca furtunele sunt din silicon, temperatura de pe boilere nu ar tb sa fie o problema, plus ca boilerele sunt izolate. Eu fac cappuccino des si nu am detectat gust chimic..., poate ar tb sa faci schimb de experienta cu un coleg din Bucuresti care a luat si el Brewtus 4 o data cu tine.
Brewtus 4, Eureka Zenith 65, Minipresso, Kinu M38,  IMS 7g+17g, multe accesorii CA si Motta
 
Reply
#14
acum au pus izolatie misto la boilere, inainte era ceva asemanator cu izolatia tevilor din subsol. 
Furtunele din silicon rezista la peste 250C, deci atingerea de teava nu modifica nimic. 
Wire management si boilere de calitate le gasesti numai la scule scumpe. La finetea gusturilor tale, fara sa fac misto, eu te cred pe cuvant, numai un Profitec Pro 700 te-ar satisface....sau ECM Synchronika.
(bine realizat videoclipul [Image: smile.gif] )
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E/75mm(espressorul de vanzare)
 
Reply
#15
(07-01-2017, 10:21)Mariano Wrote: Furtunele din silicon rezista la peste 250C, deci atingerea de teava nu modifica nimic. 
Wire management si boilere de calitate le gasesti numai la scule scumpe. La finetea gusturilor tale, fara sa fac misto, eu te cred pe cuvant, numai un Profitec Pro 700 te-ar satisface....sau ECM Synchronika.

Stiu că rezistă chiar până la 350 grade unele. Mă gândeam totusi că poate afecta gustul odată ce trece pe lângă o teava încinsă. Nu major dar suficient pentru a simți diferența în apa care vb vine din grup, niciodată în cafea.

S-ar putea sa ai dreptate cu upgrade-ul. Mai ales acum când am văzut că eloxajul de pe teava de apă fierbinte a sărit puțin. L-am curățat și s-a desprins ușor o porțiune bunicică. După numai câteva zeci de utilizări. Cam repede.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#16
Si eu remarc calitatea mai buna a izolatiei fata de ce era.In principiu Mihnea,cat dai atata face.Nu poti vinde ceva la asemenea pret,fara rabat la calitate.E parerea mea,nu dati cu pietre Smile
 
Reply
#17
asta ca asa este, dar pentru un bar de cartier sigur nu sesizeaza nici un client. 
Acasa cand stai si le bibilesti, poate si la GS3 ti se pare ca pedala s-a dus mai repede la preinfuzie [Image: smile.gif]
Oricum espressorul este nou, deci poti sa faci upgrade fara pierderi mari.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E/75mm(espressorul de vanzare)
 
Reply
#18
Mihnea, imi pare rau sa te dezamagesc, dar nu are legatura gustul metalic pe care il experimentezi cu faptul ca furtunele de silicon sunt langa surse de caldura. cred ca la toate expobarurile e la fel, sunt facute fara quality control din pacate.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#19
Dar totusi, gustul e metalic sau chimic? Metalic e intalnit uneori la berea la cutie si chimic produse petroliere.
Gaggia Color; Quamar T80e
 
 
Reply
#20
Ce m a surprins in mod neplacut este felul in care arata partea superioara a boilerului (atat cat se poate vedea dezgolit de izolatie). Arata ca un boiler vechi si neintretinut, ceea nu este cazul la tine, aparatul fiind nou. Luand in considerare ca un astfel de espressor costa vreo 1.000 eur, asteptarile cu privire la calitatea materialelor si a ansamblarii sunt mari atunci cand il cumperi. 
Ma rog, e doar opinia mea .......
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 
 
Reply
#21
(07-01-2017, 14:33)Zaheyu Wrote: Dar totusi, gustul e metalic sau chimic? Metalic e intalnit uneori la berea la cutie si chimic produse petroliere.
Asta e problema. Nu puteam exprima clar tipul gustului. Este mai degrabă chimic. Mai precis are exact izul aparatului de la prima pornire. Am fost foarte derutat. Am dat vina și pe apa, pe grup, etc.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#22
(07-01-2017, 15:33)Silvio Wrote: Ce m a surprins in mod neplacut este felul in care arata partea superioara a boilerului (atat cat se poate vedea dezgolit de izolatie). Arata ca un boiler vechi si neintretinut, ceea nu este cazul la tine, aparatul fiind nou. Luand in considerare ca un astfel de espressor costa vreo 1.000 eur, asteptarile cu privire la calitatea materialelor si a ansamblarii sunt mari atunci cand il cumperi. 
Ma rog, e doar opinia mea .......
Arata foarte bine. De vina sunt cei cativa stropi de apa care scapa pe la valva de vacum pana creste presiunea in boilerul de abur. Voi faceti cafea cu aparatele, sau le-ati luat sa pierdeti vremea uitandu-va prin ele?
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#23
[/quote]

Asta zic și eu. Tare neplăcut surprins am fost să văd boilerele. Am văzut aparate vechi de 10 ani cu boilere care arată mai ,,noi" ca al meu.

(07-01-2017, 16:06)bogy Wrote:
(07-01-2017, 15:33)Silvio Wrote:
Arata foarte bine. De vina sunt cei cativa stropi de apa care scapa pe la valva de vacum pana creste presiunea in boilerul de abur. Voi faceti cafea cu aparatele, sau le-ati luat sa pierdeti vremea uitandu-va prin ele?
Pe de altă parte nu m-am interesat nici pe mine prea tare cat de shiny este pe interior. Doar eram curios daca e normal. M-am liniștit daca e ok. Să văd treaba cu gustul rezolvată și am scăpat de griji.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#24
Buna seara,

am si eu cateva intrebari legate de HX.

am cumparat un exbobar tip HX in mai anul trecut si il folosesc zilnic pentru 1 shot.

i-am facut backflush doar cu apa cam la 4/5 zile si cam atat. mi se pare totusi ca apa are un aftertaste dubios, logodnica spune ca este calcaros. parca intai dulceag dupa care sarat...condimentat? sita am demontat-o si am curatat-o de 3 ori.

nu am facut inca decalcifiere si folosesc acel recipient cu bilute cu care a venit aparatul (scria pe el 300 de cafele).aparatul sta la incalzit 1 ora. apa este doar bucovina.

ii fac o decalcifiere cu sare de lamaie si un backflush cu cafiza? se procedeaza ca la sbdu?

multumesc pentru rabdare.
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS Competition  | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
#25
Nu mai folosi filtrul acela, mai ales dacă bagi Bucovina.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Radudani nu primesc mesajele de la tine. Apare notificare dar cand ma uit in inbox este gol...este a doua oara cand se intampla
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS Competition  | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
#27
Concluzie intermediară: După mutarea furtunului de silicon și clătirea boilerului cu 6 litri apa adio miros/gust în apă. A stat la încălzit 2-3 ore. Nu a mai revenit tenta chimică. Rămâne în test încă o spatamana. Cei care ați sesizat același comportament al mașinii si cu care am comunicat în privat ar trebui să postați modificările făcute pentru că sunt sigur că nu suntem singurii iar experiența noastră poate fi de folos și altora.
Cum spuneam, încă nu am garanție 100% dar sunt sigur că NU erau bine poziționate tuburile. Pe de altă parte am mai avut același rezultat după ce am trecut multă apă prin expresor după care lucrurile s-au întors la ,,anormal"...
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#28
Music 
Salutare si La mulți ani !
Confirm si eu cele relatate de colegul Mihnea, am găsit același gust "ciudat", nicidecum gustul apei din sticla de apa plata Bucovina.
Am demontat capacul lateral si am găsit la fel, doua dintre tuburile de "silicon" atingeau țevile de cupru. Una am mutat-o după cum a descris Mihnea si una am asigurat-o cu un cable tie(șoricel).
Mentionez:
1. filtrul din rezervorul de apa nu a fost scos;---De azi, am scos din uz filtrul dupa cum recomanda Liviu, in unul din posturile mai vechi
2. apa am folosit numai Bucovina-plata;
Atasez mai jos foto conform cu ce am gasit si ce am modificat.
[Image: dQLyjB4.jpg][Image: SmZSKvO.jpg][Image: MOQE9OI.jpg]
Kinu M47, Expobar Brewtus IV, IMS Precision filter 12/18 g, IMS Precision shower screen coated, Espro calibrated tamper.
 
Reply
#29
(10-01-2017, 16:15)mihneasusan Wrote: ...După mutarea furtunului de silicon ...

n-am urmarit indeaproape thread-ul si sigur, nu stiu ce s-a discutat intre posesorii de Brewtus in afara thread-ului;
dar sunt si eu de parere ca apropierea/lipirea furtunului de plastic de un tub fierbinte, nu trebuia sa-l afecteze chimic!
daca e asa, atunci e o problema grava de calitate care, cine stie, s-ar fi putut anticipa inainte de demararea unei actiuni in comun pentru un produs mai ieftin... nu?

apropo de ieftin: mi-am zis ca mult din entuziasmul ce sustine actiuni epidemice in forum se bazeaza pe ieftinul ce se subintelege din oferte promotii preferentiale etc.
in continuare raman nedumerit - problema mea - in fata tolerantei si tonului unanim aprobator pentru oferta prajitorilor nostrii; stiu, sunt off topic...
pentru ca evident, in acest caz, nu e vorba de ieftin; sub nici o forma!

revenind la furtun:
- stiam ca e din teflon (?), nu silicon;
- indiferent ca aceasta este sau nu cauza, descrierea in folosul celorlalti, ar fi beneficiat de o abordare in - ca sa zic asa - secventa functionala: rezervor apa -> iesire pompa -> conducta spre HX-ul din boilerul de abur -> iesire HX -> tubul in discutie -> boilerul de apa -> intrare si iesire termosifon -> grup in exterior camera supapa extractie -> incinta si tubulatura in masa grupului E61 -> surub dispersie si sita dus;
de ex., alterarea/murdarirea peretelui interior al tubului poate fi cauzata si de reziduuri venite din amonte...

asta in ideea ca, daca nu s-a recurs la un service (garantie?), contez pe un minim de resurse pentru interventie mecanica: desfac o piulita olandeza, dau drumul la pompa (rece) si... gust apa; pun totul la loc si merg mai departe etc.
 
Reply
#30
Brewtus nu e o chestie ieftina si buna ci DB-ul cu cel mai bun raport pret / performante. Un espressor de 2000-2500E costa atat si datorita unui ados imens (uneori impus de producator), dar el e vandut de fabrica la jumatate din acel pret, iar in unele cazuri chiar cu 60% mai jos. Brewtus-ul e cotat de producator la 1800E + TVA dar piata internationala l-a plasat in zona de vanzare de aprox. 1200E +/-. Diferente intre ele in ceasca, in ceea ce priveste espresso, pot exista doar asa pe muchia papilei 49 din varful limbii. Dar de constructie, wire management, evident ca exista, in functie de ideea fiecarui producator.

Am spus asta ca sa nu confundam planurile. Daca o anume unitate are o problema, exista garantie data de producator, exista comunitati de pasionati ori multiple materiale de documentare pe forumurile de specialitate. Estimez aprox. 70-100 de Brewtus-uri in forum, deci daca veneau gusturi neconforme dintr-o anume piesa, erau sesizate demult la foc automat. E de urmarit (eventual testat cu alti colegi de forum, pt comparatie) ce a sesizat mihneasusan. Furtunul din silicon (nu din plastic), probabil e in aceeasi pozitie la toata lumea, deci ar fi putintel de mirare sa fie de acolo ceva, din motivele de mai sus.  

@Fireworker Gustul apei din sticla de Bucovina nu se va regasi 100% nici dupa fierberea intr-un ibric, ce sa mai vorbim dupa trecerea printr-un espressor. Spre exemplu, daca aveti pe la birou apa din dozator tip La Fantana, degustati apa rece si apa calda si veti vedea ca par doua ape diferite practic. Incerca totusi si sfatul cu reasezarea furtunului, ca sa fii impacat. Sita de la dus ai scos-o lunar pentru curatare in detergent de backflush? Rezervorul l-ai spalat lunar si cu ce anume?   E necesar ca inainte de a te arunca in maruntaiele aparatului sa te asiguri ca toate celelalte operatiuni de intretinere sunt in regula.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)