• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Grupul E61 - constructie , functionare , intretinere

#1
VBM ul face preinfuzie automat sau o faci tu manual ? La mine la Lelit daca tin levierul pe mijloc nu se intampla nimic iar atunci cand porneste pompa fix 4-5 secunde sta la 4 bar dupa care urca la 8-9 , un lucru comod dealtfel.
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Orice espressor E61 conectat la rezervor, va face cam aceeasi preinfuzie. Pozitia de mijloc a manetei functioneaza pe espressoarele conectate la reteaua de apa (cu un dedurizator inetrmediar, de obicei), unde presiunea de retea poate prelungi preinfuzia, in functie de preferinte. Mai multe detalii aici. 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(31-01-2016, 20:02)Lyvyoo Wrote: .....Pozitia de mijloc a manetei functioneaza pe espressoarele conectate la reteaua de apa (cu un dedurizator inetrmediar, de obicei), unde presiunea de retea poate prelungi preinfuzia, in functie de preferinte. Mai multe detalii aici. 

Mai precis, daca levierul grupului E61 este adus in pozitia de mijloc nu se intampla absolut nimic.
Cama nu actioneaza si nu deschide valva din interiorul grupului iar apa nu isi incepe parcursul.
Din aceasta pozitie , ridicând inca putin levierul se simte rezistenta opusa de arcul interior iar cama deschide putin valva lasand apa sa intre din termosifon in camera de preinfuzie aflata in partea de jos a grupului . In aceasta pozitie nu este actvat pompa , apa circulând fie datorita presiunii retelei ( aparate conectate la retea ) fie datorita presiunii creata de temperatura mare a apei care circula  din boiler prin termosifon ( aparate alimentate din rezervor ) .
Aceasta circulatie , din aceasta etapa , realizeaza preinfuzia sau umezirea pucului cu o presiune mai mare sau mai mica in functie de conectarea sau nu a expresorului la retea .
Aceasta etapa poate dura atata timp cat doreste operatorul .
Unii apreciaza ca pentru o preinfuzie corecta ar fi nevoie de o presiune de 1,5-4 bar . De aici si necesitatea cuplării aparatului la retea sau realizarea preinfuziei prin alte solutii constructive ale aparatului .
Revenind la pozitia pe care o discutam , mai trebuie spus ca in aceasta pozitie levierul trebuie tinut permanent cu mana , altfel el va reveni in pozitia de mijloc  împins fiind de arcul interior care tine valva inchisa.

Continuând ridicarea levierului , se actioneaza pompa iar apa vine in grup cu presiunea de 9 bar si incepe extractia .

Grupul , are in partea superioara , in termosifon , un jigler cu diamertu mic ( 0,8 mm parca ) prin care apa livrata de pompa este obligată se treaca .
Daca levierul este acționat direct , din pozitia de jos inspre partea de sus , cu pornirea rapida a pompei jiglerul temperează jetul de apa care umple grupul , prin limitarea impusa de diametrul mic al acestuia .
Apa va ajunge treptat la puc si pana se va realiza umplerea completa a grupului , presiunea va creste si ea mai lent de la 0 pana la 9 bar . 
In aceasta perioada de umplere a grupului apa ajunge la puc , il umezește si realizeaza preinfuzia . Timpul in care se produce acest proces este de cateva secunde .  In timpul acestor 4-5 secunde presiunea urca de la 0 la 9 bari cu o rampa mai lina sau mai abrupta functie de timpul de pompa , vibratoare sau rotativa . 
Dupa aceste 4-5 secunde presiunea maxima a apei actioneaza asupra pucului , din acest punct incepand extractia .

Eu asa am inteles functionarea grupului E61 si modul in care acesta realizeaza preinfuzia .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#4
Foarte detaliat despre cum functioneaza un expresor cu grup E61: https://www.youtube.com/watch?v=5igXx83J_Iw.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#5
in afara de preinfuzia controlata manual, cu levierul undeva in pozitia neutra in care nu a pornit inca pompa, dar s-a deschis supapa de extractie, deci calea spre dus si puc,

grupul E61 are din conceptie o preinfuzie, datorita unei camere de preinfuzie si a unei supape (cilindrul acela in partea de jos, pe unde se si evacueaza apa si se echilibreaza presiunea din camera de extractie):
odata pompa pornita, apa umple aceasta camera incepand cu presiune zero si apoi crescatoare in rampa;
de pe la 3-4 bar, supapa se inchide (egalizare presiune cu cea data de arcul supapei) si pompa umple mai departe restul cavitatilor interioare grup, in special camera camei si ajunge in rampa, normal la presiunea nominala limitata de OPV;
tot procesul de crestere presiune se poate urmari pe manometrul pompei, la masinile cu grup E61 care il au;

jicleur-ul din mushroom, prin care apa de extractie trece in momentul in care s-a deschis supapa de extractie (care e in acel mushroom) are un rol notabil in special in cazul masinilor cu pompa rotativa, actionand ca un restrictor de debit, si atenuind socul initial la deschidere, cu efect in imbunatatirea efectului de preinfuzie;
apa oricum, navaleste peste puc din prima secunda a deschiderii supapei de extractie si conteaza cum curge pe dus la vale...
pompele vibratoare au ele insele o rampa de presiune la pornire, ceea ce mareste efectul de preinfuzie intrinsec grupului E61;

nu vreau sa dezamagesc pe unii care ar tine cont de asta: am ajuns sa nu mai fiu un adept al preinfuziei cu orice pret; de multe ori face rau! mai ales la cafele prajite medium sau mai sus...
preinfuzia soft, practic inmuiere de apa baltita peste puc, ok, asta e altceva...
dar atentie, asta nu e litera de Biblie, e o parere atipica; a mea;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)