• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia...pe vine

#1
Salutare tuturor,

Sunt Cristi, sunt din Baia Mare, si nu mai am rabdare Smile (fac si poezii, ca asa ii sta bine unui cafengiu nou).

Well, despre mine si cafea, simplu ca buna ziua...beau o tona de cafea pe zi, in principiu espresso normal sau dublu, fara zahar.

Cautam zilele trecute cate una-alta despre cafea si am dat si de voi, si de vechiul topic de pe SP, cel in care pe primele pagini, alea in care Liviu deprindea tainele unui espresso alaturi de Ufesa lui, postam si eu mandru nevoie mare noua mea achizitie, un DeLonghi EC155 care mi se parea wow pe vremea aia.

Si, daca scriu de istorie, in materie de cafea agregatele mele au fost urmatoarele: acum muuuult timp, vreo 15ani, prima mea masinarie proprie si personala de cafea a fost o ametita de Ufesa de-aia care facea "abur de espresso". Urmatorul pas a fost un espressor adevarat, de la mama lui, pe care nici acum nu stiu cum il chema, dar facea o super-cafea, atat doar ca avea vreo 10-15ani la cum arata. Si, cand ala a pleznit, mi-am luat DeLonghi mai sus mentionat.

Toate bune si frumoase, mai functioneaza si acum, dar la ai mei, deoarece nevasta-mea a VRUT DolceGusto. Care exact in prima luna de dupa expirarea garantiei de 2 ani si-a dat obstescul sfarsit. Am platit 87 lei sa-l repar, si probabil ca-l voi dona si pe asta cuiva, caci m-am hotarat cu ocazia asta sa-mi iau altceva, ca-mi scot banii doar din costul cafelei proaspete vs capsule Nestle.

Si, ca sa ma intorc la faza cu rabdarea de la inceput...astept coletul. Colet care o sa contina una bucata Gaggia Evolution si una bucata Gaggia MDF, comandate din tarile cu apa calda la un pret nesimtit de mic.

Si ma bucur ca BlackCoffeeFriday s-a potrivit acum, deoarece am si o lista de accesorii care contine site nepresurizate, un tamper, o latiera si probabil un set de cescute espresso Gaggia Platinum, imi plac la nebunie. Momentan pt espresso folosesc cescutele de la Nescafe, mi se par ok, iar pentru cappucino am un set de ACF Barista Championship.

Sper ca nu v-am plictisit foarte tare, ca am scris ceva pentru primul post pe espressoman Smile
 
Reply
#2
nu ai plictisit, bun venit!

o sa va bucurati de o cafea mult mai buna Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
merci si bine v-am gasit!

Asa e, sunt convins ca ne vom bucura de o cafea din ce in ce mai buna, asta a fost si argumentul primordial vandut sotiei Smile M-a ajutat si ca acum e intr-o faza de bio & natural, faza care "pur si simplu nu se potriveste cu pastilele Nescafe" Big GrinBig GrinBig Grin

Ce ma omoara e faptul ca aici la noi unde se agata harta-n cui o sa-mi fie destul de greu de aprovizionat regulat cu boabe delicioase proaspat prajite, probabil ca o sa recurg la partenerii din Cluj ai lui PapaJacques, ca altfel...slabe sanse.
 
Reply
#4
e mai simplu decat crezi
Sarkis, PapaJ, Semiramis (Oradea), Ecuator Cafe ... raspund instant, sunt extrem de prietenosi .., a doua zi vine curierul Smile

http://www.espressoman.ro/de-unde-cumpar...n-romania/
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#5
Daca vine curierul si pt un kil de cafea e bine. Daca nu...e o oportunitate Big Grin
 
Reply
#6
(02-06-2013, 00:15)chris_t Wrote: ...beau o tona de cafea pe zi, in principiu espresso normal sau dublu, fara zahar.
Cred ca poti comanda 2 kg daca beti mai mult de 4 duble pe zi. In borcanul etans, la intuneric, eventual racoare tine fara probleme.
Incearca dupa o saptamana de proaspat prajita sa bei o capsula d-aia. Cred ca o sa-i dai in judecata Tongue
Sa aveti pofta!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
" Cred ca poti comanda 2 kg daca beti mai mult de 4 duble pe zi. In borcanul etans, la intuneric, eventual racoare tine fara probleme"

Am fost plecat pentru ceva timp iar cand m-am intors nu mai aveam cafea .
Am luat , la un moment dat , mai multa cafea iar o parte am ambalat-o bine si am bagat-o in congelator , pantru zile negre .

Venise o astfel de zi si am scos-o la bataie .
Fusese prajita cu aproape 2 luni inainte si eram curios ce voi extrage din acele boabe .
Am scos-o din congelator seara si am folosit-o dimineata .
Rezultatul a fost peste asteptari . Macinare , curgere , gust super ok . Se blondea mai rapid , dar rezultatul era foarte bun si am baut cu placere .

Deci poti lua , asa um bine a zis baloozzy si 2 kg , din care jumatate o lasi pentru consumul curent si cealalta jumatate , ambalata corespunzator fara a permite accesul umezelii , o bagi imediat la congelator .
O scoti cu 24 ore inainte de folosire , nu o despachetezi si o lasi sa se aclimatizeze .

Va fi la fel de buna ca si cum ai fi primit-o atunci .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#8
Super, multumesc tuturor pentru sfaturi.

Probabil ca o sa merg pe varianta de 2kg comandate, e cea mai rentabila in momentul de fata.
 
Reply
#9
Si eu sunt din Baia-Mare, si ma aprovizionez cu cafea proaspat prajita de Sarkis, Ecuator Cafe si PapaJ.In plus gasesesti si in Baia-Mare o prajitorie,dar e cafea comerciala, amestec cu robusta prajita in stil italian.

Saptamana viitoare vreau sa fac o aprovizionare de la Sarkis.Daca esti interesat, da un mesaj pe PM.
Succes in activitate!
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#10
Oho, mai sunt baimareni...frumos!

Stiam de prajitoria aia de pe centura, dar nu stiam sice prajesc, am vazut ca au intrat asa discret in cateva baruri din oras.

Vorbim, bafta tie!
 
Reply
#11
Bun venit!
Ai grija totusi la alegerea rasnitei. MDF are dozator si din aceasta cauza e cam improprie pentru acasa. PLus alte minusuri ale sale cum ar fi reglajul in trepte si nu stepless. Ai variante mult superioare, la acelasi pret.

Faza cu 2kg de cafea ia-o asa cum a zis-o RaduCarutasu, ca urgenta Smile Ca sa iesi mai bine la capitolul costuri, vezi cine este din Baia Mare pe forum si uniti-va pentru o comanda de grup. Cand citesti forumul, uita-te la orasul de provenienta, sub ID, caci s-ar putea sa fiti mai multi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Quote:" Ai grija totusi la alegerea rasnitei. MDF are dozator si din aceasta cauza e cam improprie pentru acasa."

Am avut o astfel de rasita si nu as recomanda-o nimanui .
Alege oricare alt model pe care ti- l recomanda colegii de pe forum .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#13
E data deja comanda de MDF, nu mai am ce-i face. O sa vad cum ma descurc cu ea, daca nu e ok o sa incerc sa o vand. Motivul principal de achizitie a ei a fost pretul, mult mai mic decat in RO.
 
Reply
#14
Pretul e reperul cu nr. 2 in espresso... Smile

Privind partea plina a paharului si MDF-ul iti scoate un espresso ok. Am testat-o la un eveniment, alaturi de un Classic. Numai ca te vei lovi de impedimentul dozatorului (care in timp ti se va parea tare incomod) si de faptul ca are trepte, iar atunci cand un espresso nu curge chiar asa cum vrei tu, si dai o treapta mai fin, iti vei da seama ca rasnita s-a dus in "mult mai fin" (distanta mare de la o treapta la alta) si lichidul va curge foarte greu. Asta ca un exemplu. Dar de principiu, ca incepator, iti vei face treaba cu ea si pana nu pui mana pe alta mai buna, greu iti dai seama ca se poate si altfel.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Ei, da, m-am exprimat eu greșit, nu trebuia sa zic prețul, ci mai degrabă raportul cost/calitate. Când dai pe un MDF cam cât ai da in RO pe un MM nu mai faci si nazuri Smile Am căutat și alte variante, dar la banii ăia mai greu.

O sa ma chinui puțin până găsesc macinatura potrivita pentru fiecare tip de cafea, dar tot o sa fie mai bine decât krups, delongho sau mai știu eu ce...
 
Reply
#16
Quote:" O sa ma chinui puțin până găsesc macinatura potrivita pentru fiecare tip de cafea "

Nu vei avea probleme in identificarea gradului de macinare . La mine treptele erau 1 , 2 , max 3 ( la cafea foarte proaspat prajita ) .
In marea majoritate a situatiilor foloseam treapta 2 .
Se poate face traba buna si cu MDF -ul !
Daca are loc o curgere mai lenta sau mai rapida , decat se doreste , poti pune 1 g in plus , respectiv in minus si rezolvi situatia .

Probleme o reprezinta , asa cum spunea si Liviu , dozatorul .
Nu stii cat sa rasnesti ca sa umpli sita . Ba e prea putina macinatura si trebuie sa tot rasnesti si sa dai la manivela pana umpli sita , ba este prea multa si ramane , iar surplusul se degradeaza (normal cam trebuie aruncat ; doar daca nu se lucreaza in regim shot dupa shot dupa shot ... )
In plus se face si o mare mizerie pe langa .

Sa nu fii dezamagit !
Rasnita nu va fi o problema . Va trbui , insa , sa fii pregatit sa " muncesti " un pic in plus la rasnire si la curatenie . Deasemenea vei fi nevoit sa folosesti excesiv butonul pornit /oprit ca sa nimeresi exact cantitatea de macinatura si sa nu fii nevoit sa folosesti a 2 a zi cafea rasuflata .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#17
Fiind posesor de MDF, luata la acelasi pret "nesimtit", pot spune ca pentru o rasnita la pret de MM este ok, iar neajunsurile mentionate pot fi rezolvate.

Pentru a macina cantitatea corecta, cantaresc in prealabil cafeaua si rasnesc pana se termina. Nu poti da gres in acest fel.

Eu folosesc treptele 5 si 6 cel mai fecvent, 4 mai rar si 3 o singura data cu o Brazilia prajita mai light. Sunt cam 3-4 secunde intre trepte, dar daca vrei neaparat poti tine cu mana cosul intre trepte in timpul macinarii.

Dozatorul nu este tocmai ok, dar nici nu retine cafea, exceptand cateva firisoare nesemnificative. Mai enervanta este marginea se sus a acestuia ('fusta') ce nu iti voie golesti cafeaua ramasa cu o pensula.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#18
Nu merge demontat dozatorul si pus acolo un cioc de inox?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Demontat nu cred ca merge pentru ca e turnat, iar pentru a monta un cioc prin interiorul dozatorului ar trebui sa fie destul de lung si nu stiu daca ar avea unghiul necesar. Probabil se poate face, cu o doza suficienta de ambitie, dar pe mine nu m-a deranjat atat de tare.
In plus, dozatorul are si un efect benefic, acela fiind faptul ca elimina eventualele aglomerari de cafea (bulgari). Desi bulgarii nu apar decat ocazional, rar se intampla sa ajunga intregi in portafiltru.

In orice caz, fusta aceea ar trebui eliminata, ceea ce ma si gandeam sa fac la un moment dat. Din cauza ei nu se poate curata usor dozatorul.

Ar mai trebui spus ca mecanismul dozatorului este destul de firav si trebuie actionat cu grija pentru ca poti ramane cu clapeta in mana sau cu arcul rupt daca actionezi prea energic.

Eu prefer sa macin intr-un pahar de plastic pentru ca pot distribui cafeaua mai bine in portafiltru.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#20
Pai si eu am de gand sa macin exact doar cantitatea de cafea necesara pt o extractie, chiar adaugasem pe lista de accesorii si un cantar, de luat la BCF, vazusem pe primul site care si-a anuntat participarea la vreo 90lei. Nu ma deranjeaza sa dau la cama sa curga cafeaua din rasnita, prima masina condusa a fost o Dacia 1300 la care faceam exact aceeasi operatiune SmileSmileSmile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)