• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Evolution

#1
Salutare tuturor,

folosesc un Gaggia Evolution, de ceva vreme si am observat un lucru. In momentul in care am apasat butonul pentru a obtine aburi, la vreo 30 de secunde, incepe sa picure apa usor, prin grup si la 1 minut incepe sa iasa si aburi. E normal?
Eventual astept o parere de la un alt utilizator de Evolution.

Multumesc.
Lelit PL81T || Mahlkonig Vario 
 
Reply
#2
Nu cred ca este o problema (sper). Si la mine, in timpul incalzirii, ies aburi usor (se observa pe partea frontala, fiind varianta 'cromata' in cazul meu), poate mai si pica uneori, nu m-am uitat atent.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#3
multumesc,

ceva de genu apare si la mine, pe front , avand fata ca oglinda se abureste usor.
Lelit PL81T || Mahlkonig Vario 
 
Reply
#4
Salut,

Am si eu urmatoarea problema la Gaggia Evolution: picura apa pe la tubul pentru aburi destul de mult in momentul in care fac cafea. Daca apas pucul de cafea mai tare si presiunea din portfiltru este mai mare, curge si mai multa apa.

Vedeti video.

Am schema constructiva de la Evolution dar nu prea stiu ce sa schimb. Aparatul este in garantie dar n-as vrea sa dau o gramada de bani pentru a-l trimite la Bucuresti sa-l repare.
Gaggia Evolution + Lelit PL043MM + Tamper home made (Inox)
 
Reply
#5
Valva (robinetul) de abur nu mai inchide bine...nu stiu in ce masura se poate desface acel robinet, pentru a verifica/schimba garniturile, sau daca are vreun sigiliu a carui rupere ar duce la pierderea garantiei...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#6
Probabil depunerile de calcar sunt cauza problemei. Poti incerca o decalcifiere cu apa si sare de lamaie inainte de a-l trimite la sevice. In timpul decalcifierii ar fi bine sa scoti complet piesa de plastic de pe teava de aburi si sa scoti cat mai multa solutie pe acolo, prin deschiderea robinetului.

O descriere buna a procedurii de decalcifiere o gasesti aici.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#7
Si eu spun ca e calcarul. Ce apa folosesti si de cand nu l-ai mai decalcifiat?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Buna,

Azi am primit Gaggia Evolution (merci Liviu pentru recomandare) si am facut prima cafea cu el. Nu ma asteptam la rezultate iesite din comun pentru ca am inteles ca nu prea ies espressourile din prima, trebuie un pic de exercitiu.
Momentan sunt impiedicata rau, jumate de masa e plina cu lapte si cafea si era sa pierd tot felul de tamburusuri prin chiuveta cand l-am spalat Smile
Cafeaua e bunuta, mai buna decat ce iesea din filtrul de cafea.
Am cateva intrebari:
- cat de tare trebuie sa imping chestia aia neagra de la milk frother pe teava? prima data mi-a cazut in lapte pe timpul functionarii Blush
- cam cat lapte sa pun in cana ca sa nu dea pe afara?
- ce recipiente sunt cele mai indicate?
- cand am curatat filtrul cafeaua era toata umeda, dar nu compacta. am inteles ca trebuie sa fie ca un puc
- cat timp trebuie sa las sa curga apa prin cafea pentru o doza simpla? 25 secunde? Filtrul e cel pentru crema perfecta (din ce scria in instructiuni am inteles ca e un model nou care inlocuieste vechile filtre).

Scuze pentru asa multe intrebari. Daca cumva e un topic unde pot gasi raspunsurile poate imi dati linkul. Intre timp ma duc sa mai fac o incercare si sa caut si pe youtube filmultele.

Merci! Smile
 
Reply
#9
Bun venit pe forum!

Pentru partea de spumare a laptelui citeste acest topic, caci e plin de sfaturi utile. Vei afla raspunsuri la toate intrebarile tale. Desigur, va trebui sa folosesti o cana de inox (5-600ml) nu una de ceramica, cea mai ieftina fiind aceasta sau Concept Art la 55 de lei (de Black Coffee Friday)

Daca nu ai rasnita, va fi mai greu sa obtii acele shot-uri cremoase despre care vorbim toti espressomanii de pe forum sau pe care le vezi pe youtube. Cremozitatea si bogatia de arome reprezinta atributul boabelor de cafea proaspat prajite cumparate de la prajitorii (am scris aici de ce) si al rasnitei din care reglezi finetea potrivita pe fiecare tip de boabe in parte (articolul despre rasnite il gasesti aici).

Pentru cafea gata macinata, poti folosi acea sita originala cu tumburusul de rigoare. Cand vei avea o rasnita, arunci ambele piese si iti cumperi neaparat o sita normala, nepresurizata, de la un magazin de piese. Cele mai ieftine sunt la 7-8 lei/buc. Detaliile acestei inlocuiri le-am scris aici.

Un tutorial despre prepararea unui espresso corect, gasesti aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Ok, o sa studiez. Cred ca cu ceva exercitiu o sa iasa ceva decent pana la urma.
Cafeaua nu e rasnita de mine, am cumparat-o de la Delicatese Florescu si i-am rugat sa o rasneasca pentru espressor.
Laptele frotat era mai mult spuma, cred ca am de lucru pana o sa iasa crema...
 
Reply
#11
Nu exista cafea "rasnita pentru espresso". E o teapa la nivel inalt. Din moment ce ai rasnit cafeaua, in cinci minute maxim s-au dus mare parte din aromele sale. Insa vei regasi aceasta concluzie in link-urile de mai sus.

Dar din moment ce colegi de-ai nostri forumisti obtin fara probleme astfel de shot-uri cu Evolution, nu vad de ce nu ai putea si tu Smile Rasnita e sfanta, urmata de cafea proaspat prajita, inclusiv de la Florescu. Oricum mai ai cel putin 15 prajitori in toata tara, deci ai de unde alege.



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Va urma si o rasnita. Momentan incerc sa ma dezmeticesc cu Evolution Smile
Azi dupa prima utilizare mozolisem cateva cani, masa, podeaua ...
Cand ma hotarasc pt rasnita te voi intreba. Va trebui ceva care sa poata fi setata cu usurinta, suntem doi useri, unul bea cafea la ibric si eu am trecut pe espressor si va fi nevoie sa ii tot setam gradul de rasnire frecvent.
 
Reply
#13
Revino la momentul respectiv. Iti va trebui una in trepte nu stepless, caci altfel iti ia o vesnicie sa treci de la un reglaj la celalalt. Oricum, e destul de nasol sa folosesti aceeasi rasnita pentru doua tipuri diferite de a face cafea, caci in espresso lucrurile sunt mai precise si o macinare inadecvata iti poate livra in ceasca un lichid insuficient extras, cu o curgere prea rapida sau prea greoaie. Ideal ar fi ca la revenirea pe treapta de rasnire potrivita in espresso cafelei respective, sa lasi sa curga 7-10g pentru a fi sigura ca ai in portafiltru granulatia corespunzatoare, nu un amestec din diverse granulatii.

Alternativ poti sa iei o rasnita manuala pentru ibric sau sa-l pacalesti pe cafegiu sa-si rasneasca pentru trei zile odata, ca sa nu-ti deregleze setarile pentru espresso Smile)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Shoturile mele sunt date ca si exemplu ? Big Grin
Bezzera BZ10, Rocket Boxer, 2 x Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#15
Eu spun ca arata destul de bine ce se vede acolo.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Buna,

Am si eu niste intrebari legate de Gaggia Evolution. Daca nu folosesc termeni corecti, imi cer scuze, nu e domeniul meu Smile
- in portafiltru e un tamburus negru cu doua gaurele. Cat de necesar e? Intreb pentru ca sunt sanse destul de mari sa-l pierd in scurgerea de la chiuveta de fiecare data cand spal portafiltrul si vreau sa stiu daca e cazul sau nu sa-mi fac probleme daca il pierd. Blush
- plasticul ala negru pentru frotare, cum se fixeaza pe teava? Cat de mult trebuie impins? De vreo doua ori mi l-a azvarlit in lapte in timpul frotarii
- inca nu mi-a iesit treaba cu pucul, dupa ce termin cafeaua si scot portafiltrul, e o baltita de apa peste cafea, iar cand il spal constat ca partea de jos e mai uscata.

Merci! Smile
 
Reply
#17
(29-11-2013, 16:22)irbis Wrote: Buna,

Am si eu niste intrebari legate de Gaggia Evolution. Daca nu folosesc termeni corecti, imi cer scuze, nu e domeniul meu Smile
- in portafiltru e un tamburus negru cu doua gaurele. Cat de necesar e? Intreb pentru ca sunt sanse destul de mari sa-l pierd in scurgerea de la chiuveta de fiecare data cand spal portafiltrul si vreau sa stiu daca e cazul sau nu sa-mi fac probleme daca il pierd. Blush
- plasticul ala negru pentru frotare, cum se fixeaza pe teava? Cat de mult trebuie impins? De vreo doua ori mi l-a azvarlit in lapte in timpul frotarii
- inca nu mi-a iesit treaba cu pucul, dupa ce termin cafeaua si scot portafiltrul, e o baltita de apa peste cafea, iar cand il spal constat ca partea de jos e mai uscata.

Merci! Smile

Buna. Tumburusul negru cu doua gaurele este NECESAR numai cat timp folosesti site presurizate. Daca schimbi sitele cu unele normale nu vei mai avea nevoie de el. Daca folosesti sitele presurizate fara tumburus...vei stropi totul in jurul tau cu cafea.

Daca mai tin bine minte panarello are trei parti. Mai intai se baga pe teava capacul de sus, desurubat, apoi se ataseaza partea centrala, care ar trebui sa contina niste inele mici de plastic in interior, si se impinge in sus cat de mult e posibil, iar apoi se insurubeaza capacelul pe partea centrala, cat de mult se poate cu mana libera. Astfel, prin insurubare, se strang acele inele de plastic si panarelo nu mai fuge...dupa se ataseaza partea lunga de jos...(sper ca nu am uitat/gresit nimic...asta tin minte de cand aveam classicul).

Treaba cu pucul nu cred ca o sa iti iasa pana nu schimbi sitele cu unele nepresurizate.

Spor la treaba
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#18
E clar, trebuie sa pazesc tamburusul ca pe ochii din cap Rolleyes
Momentan nu am site nepresurizate, daca am inteles bine am nevoie de cafea proaspat macinata ca sa le folosesc, mai am pana la rasnita.
O sa fac dimineata o incercare de montare a panarello dupa cum mi-ai spus.
Oricum de cand am espressorul, adica o saptamana, cafeaua pe care o beau e mult mai buna decat ce iesea din filtru (o zeama lunga si chioara). Mai am de invatat si experimentat pana sa imi iasa (daca o sa imi iasa vreodata) ca la carte, dar oricum bautura rezultata e buna.

Multumesc pt sfaturi si ajutor!
 
Reply
#19
Quote:Daca mai tin bine minte panarello are trei parti. Mai intai se baga pe teava capacul de sus, desurubat, apoi se ataseaza partea centrala, care ar trebui sa contina niste inele mici de plastic in interior, si se impinge in sus cat de mult e posibil, iar apoi se insurubeaza capacelul pe partea centrala, cat de mult se poate cu mana libera. Astfel, prin insurubare, se strang acele inele de plastic si panarelo nu mai fuge...dupa se ataseaza partea lunga de jos...(sper ca nu am uitat/gresit nimic...asta tin minte de cand aveam classicul).

Am facut asa si e ok acum. Merci!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)