• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Classic sau fac un efort spre Lelit PL41TEM PID ?

#1
Care ar fi diferenta din punctul de vedere al unui utilizator casnic (adica nu un pasionat infocat, ci mai degraba un amator) intre un Classic (solid construit, customizabil la teava lapte si presiune) si un Lelit PL41TEM?
Intreb pentru ca initial eram setat pe un Classic apoi m-am decis sa-mi iau (cand ma intorc in tara) un Lelit, tocmai datorita PID-ului. Sunt (exact cum ziceam) amator, adica am citit cam tot forumul asta si inca ceva de prin alte parti, am inteles ceva principii de baza, numerele magice etc.
In prima faza voi merge pe un Porlex pana mai vin ceva fonduri pentru Vario.
Deci, Classic (cu presiunea si cu teava modificate) + Vario vs. PL41TEM + Vario.
Se justifica diferenta de cca. 10 milioane?
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#2
dacă aș avea un afișaj cu temperatura care variază în funcție de termostat...Cred că ar fi puțin mai bine decât acum dar cu siguranță ar fi foarte enervant...să nu ai altă modalitate de control decât să aștepți să ajungă unde trebuie...Și doamne ferește să ratezi fereastra...că o iei de la capăt cu așteptatul Tongue

Orice aparat își găsește locul iar eu vreau să aflu ce și-ar putea găsi locul lângă mine în viitor...din acest motiv vorbesc despre aparate pe care nici măcar nu le-am văzut...Angel așa că vă rog să mă scuzați dacă mai schimb direcția discuției sau elementele comparate...

Eu chiar consider că pid-ul îți dă maximum de control asupra unui aparat care depinde de temperatură...vorbind bineînțeles de același aparat cu și fără pid. Și nu mă refer la posibilitatea de a seta o temperatură anume cât la stabilitatea în jurul unei valori...stabilitate pe care un termostat nu are cum să o ofere.


(06-08-2013, 16:22)kum Wrote: Pai si atunci care ar mai fi diferenta din punctul de vedere al unui utilizator casnic (adica nu un pasionat infocat, ci mai degraba un amator) intre un Classic (solid construit, customizabil la teava lapte si presiune) si un Lelit PL41TEM?
Intreb pentru ca initial eram setat pe un Classic apoi m-am decis sa-mi iau (cand ma intorc in tara) un Lelit, tocmai datorita PID-ului. Sunt (exact cum ziceam) amator, adica am citit cam tot forumul asta si inca ceva de prin alte parti, am inteles ceva principii de baza, numerele magice etc.
In prima faza voi merge pe un Porlex pana mai vin ceva fonduri pentru Vario.
Deci, Classic (cu presiunea si cu teava modificate) + Vario vs. PL41TEM + Vario.
Se justifica diferenta de cca. 10 milioane?

Se justifică proporțional cu efortul financiar făcut...dacă nu simți cei 1000 ron, se justifică din plin. Dacă îi simți prea tare...classic-ul face un espresso foarte bunBig Grin
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#3
(06-08-2013, 17:06)nickso Wrote: Se justifică proporțional cu efortul financiar făcut...dacă nu simți cei 1000 ron, se justifică din plin. Dacă îi simți prea tare...classic-ul face un espresso foarte bunBig Grin

Raspunsul asta cred ca e valabil pentru orice, inclusiv pentru privatizarea CFR Marfa Blush
Prin ce se justifica? Nu conteaza cum simt sau nu cei 10 milioane. Daca as sti care e diferenta, as decide eu daca se justifica sau nu.
Pentru unu' care bea 1-2 shoot-uri pe zi el si sotia 1, este asa de important acel PID?
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#4
SmileSmileSmile

În același post, deasupra răspunsului citat, mi-am exprimat punctul de vedere asupra pid-ului...pentru tine am făcut doar o completare. Numărul cafelelor băute / zi este irelevant...contează ce aștepți de la ele... ca să îmi completez părerea de mai sus, consider că un aparat de genul classic face un espresso bun...considerând tehnica impecabilă și o scară de 100 de unități care reprezintă calitatea unui espresso, classic-ul ajunge până 85%...vrei și restul de 15% investești cât consideră că merită. diferența până la 100% este invers proporțională cu sumele investite...

Părerea mea de om cu classic și fără pid...Angel
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#5
OK. Am inteles parerea ta. Intrebarea mea era adresata mai degraba in urma postului colegului radudani
Quote:si nu, PID-ul nu-ti da nici pe departe 'control total asupra parametrilor de extracție
Nu as vrea sa fiu sâcâitor, dar sunt de-abia la inceput, in perioada in care tre' sa ma decid. In prezent am un expresor banal si un Gaggia Steel si am decis ca este timpul sa fac level-up.
La rasnita e clar: va fi Vario. Dar pana va fi Vario ma voi descurca cu un Porlex. Deci rasnita nu va mai trebui updatata.
In acelasi mod ma gandeam sa procedez si cu expresorul: sa iau ceva care sa nu mai fiu nevoit sa updatez. Stiu ca Lelit-ul nu e maximul in aparatele pentru uz casnic, dar nici nu sunt chiar asa de pasionat incat sa bag mii de euro. Deci Lelit-ul ar fi pentru mine (in combinatie cu Vario) ustensila perfecta.
Si acum citesc despre PID ca de fapt nu e miezu' de la gogoasa, si ca s-ar putea si fara dar cu mai mult exercitiu si indemanare si experinta acumulata folosind un Classic. Sau cel putin eu asta inteleg din ce spune colegul si va rog sa ma scuzati daca am inteles gresit.
Plus ca, din cate am citit, la Lelit nu se poate modifica presiunea.

In concluzie: raman pe Lelit&Vario sau ma intorc la Classic&Vario? Pe ce scara s-ar situa Lelit-ul fata de Classic? 90 fata de 85 cat a estimat colegul nickso? Mai mult? Mai putin? Smile
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#6
La Classic poti face mult modificari. Se poate adauga Pid, modifica presiunea la 9 bari, preincalzire boiler, manometru. Depinde cat te pricepi si cat curaj ai sa te apuci. Mie personal mi-a facut placere sa tot mesteresc la el si sa-i tot aduc imbunatatiri. In final am ajuns la concluzia ca vreau mai mult decat poate sa-mi ofere Classicul si l-am vandut dar a fost foarte bun pentru invatare. De Lelit personal nu stiu nimic pentru ca nu am avut.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#7
Pai asta am inteles. Ca este (Classic-ul) un aparat pe care il poti imbunatati la greu si cu care poti obtine rezultate bune. Dar multi, dupa ce au facut asta, au facut level-up la altceva mai bun. Eu as dori sa sar peste etapa asta (avand deja un expresor banal pe care mi-am dat corijenta Smile ) si sa imi iau un expresor pe care sa nu mai fiu nevoit sa-l vand dup-aia.
De asta as fi dorit sa stiu daca maximul la care se poate ajunge cu un expresor cu PID e cu mult peste maximul la care se poate ajunge cu un Classic imbunatatit (valva, teava, eventual PID).
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#8
Level up doresti si cu Lelit(dupa multe cesti baute Smile ). Lelit este compararabil cu un classic care are imbunatatiri. Asta este parerea mea. Stabilitate termica foarte buna nu obtii nici cu Lelit nici cu Classic.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#9
exact asta ma macina si pe mine. vreau mai mult decat classicul, lelitul face cu ochiul, dar parca .... iar 1000-1500 euro e o bariera psihologica pe care, eu, inca ma framant si zbat psihic ca sa o pot depasi. parca n-as investi atat. complicat hobby Smile

later edit: de exemplu, azi dimineata studiam asta: http://www.mobacoffee.de/vibiemme-domobar-inox asa, in treacat si pana maine sigur mai scanez cel putin inca un aparat.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#10
Incet incet ma lamuresc Smile

Classic are boiler de 100 ml => acolo nu prea ajuta PID-ul
Lelit-ul are 220 ml => PID-ul ajuta intr-o masura mai mare

Am dreptate?
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#11
Ca in orice domeniu depinde de buget. Espresso bun inseamna stabilitate termica in primul rand. Aceasta stabilitate o obtii cu aparate mai robuste, de tipul HX sau DB si poate si un SBDU mai avansat, cu PID si grup E61 gen Bezzera Unica sau Vibiemme sau altele. Atentie insa la forma acelor aparate, caci nu trebuie sa va insele. De exemplu in link-ul lui sms avem un SBDU nu un HX sau DB, chiar daca are grup E61 si acea forma similara cu un HX/DB.

Deci 100ml in plus la un espressor mic SBDU pot insemna probabil inca vreo cateva secunde de stabilitate, din cele 25 ale extractiei, dupa care apa se va raci din ce in ce mai mult, pierzand 7-10 grade pana la final.

Daca vorbim strict de Classic si PL41TEM, la preturile din Romania, atunci avem o diferenta de 920 de lei (de la 1160 la 2080). Mai adauga doua site nepresurizate la Classic si mai scade 40 de lei din diferenta. Daca vrei sa obtii o crema de lapte mai buna, va trebui sa schimbi teava de aburi de pe Classic, deci inca 90 de lei. Daca vrei sa scazi presiunea vei avea nevoie de un manometru. Sa zicem ca il imprumuti de la un forumist si tot mai dai 50 de lei pe curier dus/intors. Pana aici, cateva modificari simple care te duc spre rezultate mult mai bune, te vor costa aprox. 200 de lei, deci diferenta se micsoreaza spre 700 de lei. Daca te gandesti la PID, e clar ca aceasta diferenta de pret dispare, plus garantia pierduta daca nu lucrezi cu maini de artist.

nikso zicea asa pe topicul de pe care ne-am mutat:

Quote:Pe mine mă deranjează că nu știu măcar cu ce temperatură plec la începutul unei extracții...sau când pornește încălzirea la două secunde după ce încep extracția...e semn că apa avea undeva la...86 grade parcă...abia aștept să pun pid și preîncălzire și apoi să vă spun diferențele...


Cam asta va fi si problema ta in cazul alegerii lui Classic. Practic vei fi multumit la inceput, dar odata cu avansarea in pasiune vei dori sa te joci cu diverse variabile, cu nuantele de gust accentuate prin modificarea temperaturii si vei descoperi ca ai fi vrut si un PID pentru a sti macar de la ce temperatura pornesti sau alte dotari. Unii useri mai ingineri de pe forum au facut adevarate bijuterii din Classic, altii l-au vandut si s-au upgradat iar altii au analizat si au cumparat direct ceva cu aceste dotari despre care vorbim (PL41TEM, PL41 PLusT PID, Ascaso Uno Steel PID etc.)

Un espressor mai scump si mai dotat te va ajuta mult si in ceea ce priveste obtinerea cremei de lapte sau trecerea de la modul aburi la modul espresso si invers, cu zero sau 40-60 de secunde intarziere.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Ceva de genul asta voiam sa spun si eu dar in mai putine cuvinte...Tongue

Ca sa mai completez ceea ce am zis mai devreme, cand vorbeam de efortul financiar, cu un classic pe care il imbunatatesti efortul este disipat pe o perioada mai mare de timp...daca iti permiti sa iti iei din prima unul care are deja tot ce ai vrea sa ai...bineinteles ca ar fi alegerea mai potrivita. Din discutiile de pe aici...ar trebui sa iti dai seama ce avantaje are fiecare si sa tragi singur concluzia in functie de ce vrei.

Si ca sa nu se spuna ca vorbesc classicutzul de rau, hai sa iti spun care este, dupa parerea mea, si o parte buna - boilerul mic si puterea mare fac ca trecerea de la temperatura de extractie la cea de abur sa se faca in aproximativ 45 sec (eu numar pana la 40 ca sa deschid robinetul de abur inainte sa se opreasca incalzirea). Eu o vad ca pe un avantaj la SBDU deoarece dupa cele aprox 90 de secunde de la extractie pana la turnarea laptelui deja aproape toata crema espressoului este dusa...un boiler mai mare cred ca ar insemna si un timp mai mare...si ar disparea panza pe care desenezi...daca stii sa desenezi.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#13
E interesant si la Lelit PL41TEM in cat timp se ajunge de la espresso la aburi si invers. Poate ne spune un user.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
La Lelit e nevoie de aprox 30 pentru a obține aburi la +130gc. Invers, daca îl ajuti, durează 1min. Ce ma deranjează pe mine la Lelit (o fi doar la al meu) este ca după primul lapte frotat temperatura începe sa scadă încet, nu ramane la ~130gc, singura modalitate pe care am găsit-o e sa opresc si repornesc aparatul.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#15
In concluzie, dupa ce am parcurs si aproape tot topicul de pe softpedia, decizia este: cand m-oi intoarce in tara dau comanda de Lelit. Porlex-ul deja l-am comandat de pe ebay.
Mai spre toamna-iarna (ca sa nu ma dea totusi nevasta afara din casa cu tot cu motan) va veni si un Vario. Daca am norocul sa am tamper-ul la diametrul potrivit sau mai mare (sa poata fi modificat) e bine. Daca nu, odata cu Lelit-ul va veni si tamper-ul.
Multumesc foarte mult pentru toate informatiile pe care le impartasiti si noua, astora mai novici.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#16
Daca nu esti dispus la un tamper de inox, sunt pe Bursa forumului la 20-30 de lei tampere 3D Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Am vazut Smile
Din punctul meu de vedere tamperul trebuie sa fie mai greu. Intre unul din aluminiu si unul din inox, il prefer pe cel de inox.
Si deja am unul din inox, facut de cineva la strung. Doar ca e facut dupa sita de la vehiul expresor (un no-name primit de al finul eu din Spania... Taurus parca se numeste). Nu stiu acum cat e in diametru, dar cand ajung acasa il masor. Daca am norocul sa fie peste 57 mm m-am scos: il modific. Daca e mai mic, il iau pe ala care e bonus la expresor.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#18
Cu rasnitele ne-am mutat aici
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Azi am platit comanda. De saptamana viitoare voi avea semnatura de genul (porlexul deja il folosesc):
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MM + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100
Rolleyes
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#20
Felicitari. Sa le folosesti cu placere.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR + Eureka Mignon + Hario Mini Mill + Concept Art:c.espresso, c.cappuccino + Latiera Motta 50cl + termometru lapte concept art+ IMS 16/20g +IMS E61 200IM
 
Reply
#21
Saru'mana Smile
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#22
Felicitari! L-ai facut fericit pe CosminN? Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
Multam! Smile
Din pacate nu. Dupa cum ziceam, nu am mai putut ajunge la Sibiu... Sad
Am dat comanda folosind tabloul de reduceri al forumului.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)