• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Classic 2015 vs Lelit PL41 vs alte variante

#1
Aceasta fiind prima mea postare aici va salut pe toti si ma bucur sa va intalnesc!

Am sa ma descriu ca un incepator in ale cafelei bune in cautarea primului espressor de casa. Rebuturile de genul Krups/Dolce Gusto si Tassimo ce mi-au trecut peste blatul bucatariei nu am sa le pun la socoteala pentru a le denumi espressoare.

Cu toata lectura de pana acum nu imi este clar un element. Osciland intre 2 modele Lelit si GC 2015 nu reusesc sa-mi dau seama din ce am citit pana acum daca lipsa posibilitatii folosirii unei site  VST este un dezanvataj major pentru Lelit.

Ma puteti ajuta cu o opinie? Daca s-a discutat deja pe aici imi cer scuze, este destul de multa informatie de absorbit/lecturat dintr-o data.
 
Reply
#2
(27-09-2015, 12:25)atomic.rabbit Wrote: .....
Cu toata lectura de pana acum nu imi este clar un element. Osciland intre 2 modele Lelit si GC 2015 nu reusesc sa-mi dau seama din ce am citit pana acum daca lipsa posibilitatii folosirii unei site  VST este un dezanvataj major pentru Lelit.

Ma puteti ajuta cu o opinie? ......

Ca posesor de Lelit dar si al altor modele de expresoare , de site VST, IMS , Reneka dar si al sitelor originale ale aparatelor detinute pot sa iti spun ca sitele VST nu sunt un must.
Shotul bun nu il face sita . Sita completeaza cel mult un sir intreg de elemente care trebuie parcurse pana la o extractie corecta cu un rezultat bun in ceasca . 
Cafeaua proaspata , macinatura de calitate , pregatirea corecta a continutului sitei si a aparatului sunt elemente de natura sa strice orice extractie daca nu sunt realizate corect, indiferent de sitele folosite.
Acestea vin sa completeze si sa ofere cel mult o curge mai spectaculoasa eventual cu ceva mai multa crema si avand gaurile realizate altfel necesita poate o alta macinatura cu rezultanta in nuante ale gustului cafelei .

Toate acestea pot fi usor anulate de o stabilitate termica redusa a aparatului si de imperfectiuni in pregatire shotului.
Nici Gaggia si nici Lelit nu exceleaza la acest capitol insa , cel putin , modelul PL41 TEM are PID care iti ofera posibilitatea sa stabilesti temperatura de la care sa inceapa extractia si sa stii cam unde vei ajunge la finalul acesteia. 

Concluzia mea este ca , daca oscilezi intre Lelit Pl41 TEM si Gaggia Clasic iar elementul de care atarna luarea unei decizii il reprezinta dimensiunea sitelor atunci poti elimina din analiza acest aspect . Plusurile Lelit-ului anuleaza dpmdv acest lucru.


Succes !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#3
Multumesc pentru raspunsul detaliat, am notat.

In ceea ce priveste aparatul tintesc ceva in jurul a 2000 ron (+/-) si dupa lectura de pana acum am remarcat ca PL41TEM pare sa fie cea mai interesanta varianta. Folosirea sitelor VST nu este un must dar am tot citit despre ele si vroiam sa le inteleg un pic mai bine rostul. Fiind la inceput sunt convins ca nu asta va face diferenta in cazul cafelelor mele Smile
 
Reply
#4
Apropo, care e limita de buget cu tot cu rasnita? Ce rasnita ai sau planuiesti sa iti iei? Te gandesti la PL41E (1400 lei) vs Gaggia Classic (1100) sau vrei sa compari Classic-ul cu  PL41TEM (2080) ? E foarte importanta  rasnita in ecuatia asta, caci degeaba tinzi spre varianta cu PID daca nu ai rasnita sau vrei sa iei o manuala ieftina. Altfel ajungi in situatia  colegei espressomane Cristina.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Ma gandeam la Lelit 043MMI pentru rasnita.
 
Reply
#6
Salutare tuturor! Colegul Radu Carutasu are dreptate, ca intotdeauna. Nu conteaza atat sitele cat mai ales respectarea pasilor pentru obtinerea unui espresso adevarat. Si bineinteles ca nu poti compara Gaggia Classic cu Lelit Pl41TEM.. ultimul e cel putin cu "o clasa" peste classic. De fapt si preturile lor vorbesc.. Eu detin un pl41e si sunt multumit de el, chiar daca l-am luat sh de pe acest forum. Intre acesta si classic poti face o alegere pentru ca sunt oarecum in aceeasi clasa. Sper sa iei cea mai buna decizie.
Lelit PL41e, shower screen IMS Competition, Anfim Best, Saeco Poemia 8323, Hario Skerton
 
Reply
#7
Pe de alta parte Lelit PL042EM pare sa fie un PL41EM + o rasnita PL043MM incorporata.

Eu am inteles importanta rasnitei, dar daca PL043MM este o alegere decenta pana la urma are asa mare importanta ca este incorporata in espressor, atat timp cat nu pui in ea decat o cantitate mica de boabe, cat folosesti la o rasnire si deci nu sunt expuse la caldura pentru mai multe zile?
 
Reply
#8
Daca optezi exclusiv pentru Lelit-uri, nu prea are rost sa mergi pe PL42 E/EM, atat timp cat kit-urile Barista Home Beginners, Premium etc. au accesorii gratuite

Dar mai exista o fateta a problemei - PL41E spre exemplu este 1400 de lei, iar EM e cu aproape 300 de lei mai scump si nu are in plus decat manometrul. De ce ai plati banii astia pentru un manometru cand ii poti plati pentru o rasnita mai buna, cu interior de alama si cutite peste medie ca marime, Ascaso I-mini i1 spre exemplu (1100 lei)? Manometrul nu iti face cafeaua mai buna in schimb o rasnita mai performanta da. Oricum, daca vrei sa modifici din interior presiunea espressorului la 9bar, imprumuti manometrul comunitatii, faci modificarea si gata. In timpul extractiei, dupa o scurta perioada de acomodare, vei sta cu ochii pe culoarea lichidului in principal, tinand cont si de timpul de extractie, nu pe ceasul manometrului. Daca il ai in dotare pe espressorul ales, e bine sa fie, dar nu trebuie sa constituie un factor care sa te determine sa alegi respectiva masinarie in detrimentul alteia, la acest nivel. Cum ar fi cazul lui PL41TEM spre exemplu, care costa mai mult si merita un efort in plus pentru PID, celelalte plusuri fiind pe locul 2 -  teava de aburi profi apoi manometru.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Imi e clar ca nu manometrul face cafeaua mai buna Smile si PID-ul este mult mai util. De aceea au si ales sa-l puna doar pe modelele mai scumpe.


Pana la urma cred ca in principiu oscilez intre PL42TEMD sau PL41TEM si o rasnita ceva mai buna, asa cum mi-ai atras atentia asupra Ascaso I-mini i1 care tehnic pare superioara lui PL43MMI. Nu am fixat in cuie aceste optiuni, inca mai citesc, sa vedem daca ma inspira si altceva dar momentan cam aici am ramas cu gandul.


Momentan consider ca sunt prea la inceput pentru a ma arunca la espressoare peste 4000 ron si rasnita de 1800 Smile
 
Reply
#10
Eu am un PL41TEM si un prieten (e si el coleg de forum cu noi) avea Gaggia Classic. A venit la mine cu aparatul pentru teste. Aceeasi cafea, aceeasi rasnita, acelasi tamper, doar espresoarele erau diferite. Dupa ce a vazut diferenta din ceasca, a vandut Classicul si si-a luat 41TEM.

Cel caruia i-a vandut Clasicul este si el prieten cu noi. Eu cumpar cafea impreuna cu el. Acum cateva zile a venit la mine si am baut o cafea. La fel: ma, aceeasi cafea, da' la tine are alt gust.

Deci da, este diferenta si da, e mai indicat sa-ti iei 41TEM decat Classic (daca finantele nu sunt o problema). Insa rasnita de la Lelit, pentru mine personal, a fost o mare dezamagire. Altii o folosesc de ani de zile fara probleme. Eu insa am avut ghinion: in prima luna a trebuit s-o trimit la garantie (aia de asigura garantia nu sunt tocmai idealul clientilor - asta ca sa fiu elegant in exprimare - dar asta e alta poveste) pentru ca avea filetul de la coroana superioara stricat si la fix 2 ani si 3 zile de la cumparare s-a ars rotorul. Bine, a fost vina mea, ca am rasnit niste cafea pentru ibric. Dar nici prin cap nu mi-a trecut ca o rasnita de 800 de RON se poate defecta daca rasnesc 150-200 de grame de cafea odata. Asta e... acum m-am orientat spre un tanc: Mazzer SJ (dupa ce am asteptat sa vad ce scot conationalii nostri, dar se pare ca nu mai scot nimic).
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#11
Nu pot sa spun ca ma mira povestea cu rasnita si nici ca e prima data cand patesc sa imi cada un produs la scurt timp dupa ce a iesit din garantie. Ba chiar cred ca astia calculeaza foarte temeinic fiabilitatea inainte de determinarea perioadei de garantie, iar produsul in sine nu mai este gandit sa tina "o viata". Cel putin nu in cazul gamei medii.

Parca e gandit sa crape dupa o perioada pentru a stimula economia de consum, dupa 2-3 ani se strica, deja parca iti vine sa iei ALTCEVA nou decat sa repari dispozitivul vechi.

Daca stau sa iau in calcul un espressor cu rasnita incorporata deja sunt 2 dispozitive separate care se pot defecta, in aceeasi carcasa :Smile Parca mai bine separat...
 
Reply
#12
(28-09-2015, 12:46)atomic.rabbit Wrote: Daca stau sa iau in calcul un espressor cu rasnita incorporata deja sunt 2 dispozitive separate care se pot defecta, in aceeasi carcasa :Smile Parca mai bine separat...
Corect, plus ca un upgrade se poate face numai la o componenta, nu ambele. Cred ca si intretinerea e mai dificila, nu poti scutura rasnita prea usor.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#13
(28-09-2015, 15:45)baloozzy Wrote:
(28-09-2015, 12:46)atomic.rabbit Wrote: Daca stau sa iau in calcul un espressor cu rasnita incorporata deja sunt 2 dispozitive separate care se pot defecta, in aceeasi carcasa :Smile Parca mai bine separat...
Corect, plus ca un upgrade se poate face numai la o componenta, nu ambele. Cred ca si intretinerea e mai dificila, nu poti scutura rasnita prea usor.

Nici noi nu putem scutura râșnițele , la dimensiunile și greutatea lor( cam 15 kg)
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#14
Dar la noi nu le misti si defaci tot pe ele cat sa nu mai gasesti fir de cafea (3 linguri cu varf). Spre motor n-am coborat inca.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#15
Riscul profesionalelor acasa, cu cele 3 linguri...  Smile Ma rog, eu, RaduCarutasu & co suntem fericiti cu retentia lui Mahlkonig K30   26
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Titlul topicului nu imi apartine, a fost mutat postul original si creat topicul de catre Lyvyoo. Nu era neaparat intentia mea sa creez un versus intre GC si PL41.

In alta ordine de idei eu cred ca am ramas fixat pe PL41TEM. Daca aveti vreo sugestie pentru un alt aparat superior in aceeasi gama de pret va rog sa ma ajutati cu o opinie.

 
 
Reply
#17
Daca vrei il schimbam in altceva, dar am pus unul relevant pentru intrebarea ta initiala.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Nu ma deranjeaza, doar ca nu doaream neaparat sa exclud alte modele. Decat sa schimbi titlul topicului mai bine poate ma ajuti cu un sfat Smile : este PL41TEM cea mai buna optiune la nivelul respectiv de pret?

Mersi!
 
Reply
#19
Din pacate producătorii nu se îngrămădesc sa se bată pe zona asta de dotări si pret. Ca si espressor nou la 500e cu pid, teava de aburi profi si manometru, nu stiu care ar mai fi...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
Multumesc pentru sugestii, cred ca la PL41TEM am sa raman... mai ramane sa ma decid si pentru o rasnita.
 
Reply
#21
(02-10-2015, 20:40)atomic.rabbit Wrote: Multumesc pentru sugestii, cred ca la PL41TEM am sa raman... mai ramane sa ma decid si pentru o rasnita.

Știu că au fost polemici în legătura cu produsele second hand dar eu cu rașnița din semnatura și PL41TEM scot shoturi foarte bune.
O rașnița profesională e robusta și nu vei avea probleme cu ea (luată dintr-o sursa verificată , desigur) . Singurele dezavantaje sunt mărimea și retenția dar merită . Iar ca pret , cam in jurul unei Vario (noi)
Scuze pentru off topic dar am vrut să-ți spun ceva din experiența mea pentru ca folosesc tot un PL41TEM.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#22
Interesanta varianta, am sa cercetez si varianta SH. Mersi!
 
Reply
#23
Pretul un unui produs second hand este singurul care reflecta realitatea dintre cerere si oferta.

Pe piata produselor noi nu mai exista competitie de mult, totul se mimeaza, marketingul a inecat toata media in review-uri indoielnice, iar produsele au marje de adaus uriase.
Practic in zonele de nisa cum este aceasta cu aparatura de cafea fabricata manual din Italia, am informatie la prima mana de la producatori din industria de echipamente testare auto, ca daca nu au garantia ca vand la pret de 3-4 ori cel de productie, nici nu se apuca de un produs.
Nu v-ati intrebat niciodata cum pot sa fie variatii si de pana la 50% la pret de la o tara la alta, sau cum isi pot permite discounturi uriase tot cam de aceasi valoare ? Asta inseamna ca marja de adaus este tot de cel putin 50% in perioadele de vanzare normala...
 
Reply
#24
(03-10-2015, 08:00)Vladislav Wrote: O rașnița profesională e robusta și nu vei avea probleme cu ea (luată dintr-o sursa verificată , desigur) . Singurele dezavantaje sunt mărimea și retenția dar merită . Iar ca pret , cam in jurul unei Vario (noi)

Se gasesc si mai ieftine. Pe a mea am dat jumatate din pretul unui Vario nou. Si arata foarte bine... Bine, nu are cutite de 75 (ca a ta) ci de 64, dar nu stiu cati ar fi capabili sa faca deosebirea intre ele la un test blind.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#25
Pe aparatura de espresso calitativă nu prea vezi discount de 40-50% fata de preturile normale. Eu unul nu am vazut niciodată. Dar e clar ca de la productie la vanzare e o distanță mare de pret, pana la 800- 1000% pe rasnite gen Hario, Porlex...

Vladislav, tu esti fericit, ai luat-o aproape noua din magazia SCAE Romania Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
(03-10-2015, 10:34)kum Wrote:
(03-10-2015, 08:00)Vladislav Wrote: O rașnița profesională e robusta și nu vei avea probleme cu ea (luată dintr-o sursa verificată , desigur) . Singurele dezavantaje sunt mărimea și retenția dar merită . Iar ca pret , cam in jurul unei Vario (noi)

Se gasesc si mai ieftine. Pe a mea am dat jumatate din pretul unui Vario nou. Si arata foarte bine... Bine, nu are cutite de 75 (ca a ta) ci de 64, dar nu stiu cati ar fi capabili sa faca deosebirea intre ele la un test blind.

Tocmai, să se știe că sunt lucruri de calitate și cu bani mai putini .
Dar am citit prea multe postări cu râșnite noi care s-au defectat și au costat destul
@Lyvyoo , să știi că sunt fericit și încă o dată îți mulțumesc , dacă voi schimba Lelitul, Quamarul va rămâne la locul lui
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#27
Diferenta intre piata SH si cea a produselor noi este ca in cea SH producatorul nu are niciun control asupra pretului acesta fiind determinat de cat de jos este dispus sa vanda un propietar oarecare, iar vanzatorul, intotdeauna, vinde cu o pierdere fata de ce a investit initial (situatie complet inacceptabila in cazul unui produs nou).

Este adevarat ca exista domenii unde adaosurile unui producator sunt de ordinul x00% dar totusi trebuie facuta o distinctie clara intre adaosul fata de pretul net de productie si marja de profit efectiva. Sunt multe variabile de luat in calcul si in anumite domenii pur si simplu nu este rentabil sa intri fara acele marje de x00%.

In alta ordine de idei nu cred ca domeniul espressoarelor semi-profesionale este unul in care se practica adaosuri atat de mari, iar in ceea ce priveste importatorul presupun ca opereaza pe un discount de aprox 30-40% fata de pretul de lista, pe care il imparte cu distribuitorii si resellerii.

Dupa cum ati observat, politica de pret este impusa foarte agresiv, practic toate magazinele listeaza pretul de lista si fac profit din discount-ul oferit de importator. Cel care si-ar micsora discount-ul propriu pentru a oferi un pret mai bun clientului final este probabil eliminat de pe lista revanzatorilor pierzand dreptul de a mai comercializa aceste produse.

Dar cred ca am deviat de la subiect Smile
 
Reply
#28
revenind la discutie si eu cred ca 41TEM are cel mai bun raport calitate/pret

si referitor la rasnita, din nou il citez pe Liviu: "prima data rasnita si dupa aia espressorul"... si eu sunt adeptul rasnitei profi fata de una home, poate si de ce prima rasnita a fost una pro. primul "soc" care l-am avut cand am vazut un Vario a fost dimensiunea redusa si faptul ca mi s-a parut foarte fragila. am impresia ca daca il apesi mai tare il strici :-) comparativ cu o rasnita pro care nici nu o clintesti
LaSpaziale S9 EK, Quamar Q13E, Porlex Mini...
 
Reply
#29
Si Vario este solida, dar fata de "elicoptere" si alte Krups-uri si DeLonghi-uri. Nu o poti compara cu ceva din clasa comercial.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
buna tuturor. sunt nou pe forum. nu stiu daca scriu unde trebuie,(e pentru prima data). insa ma afu intr-o dilema.
de o saptamana tot studiind acest blog, in paralel cu nenumarate clipuri si site-uri de prezentare, teste etc... ale espressoarelor, am decis sa achizitionez un pl41tem pid, asociat unei ascaso i-mini i1, carcasa aluminiu polishat.
insa am remarcat din nenumarate scrieri ca acest aparat detine un sir major de probleme nu foarte usor de remediat.
initial doream sa optez pentru un ascaso steel uno professional pid insa nu am gasit mai nimic despre el in afara de specificatii tehnice si cateva sclipuri pe you t.. Oricum pretul este prea apropiat de un hx.
mentionez cu jena ca de putin timp folosesc un saeco poemina si vreau sa uit de el cat mai curand (face doar o tentativa de cafea).
concluzionez, cu o intrebare?.
merita pretul pl41tem pid?
multumesc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)