• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Classic 2014 + PID vs. Lelit PL41TEM

#1
Ma gandeam sa pun un PID pe Gaggia din semnatura, eventual ceva mai sofisticat asa cum pare acest PID de la Auber.
Fiind destul de atasat de espressorul meu, nu m-am gandit ca as avea si alta varianta, insa un coleg de forum mi-a sugerat intr-o discutie privata ca l-as putea vinde si cumpara un Lelit PL41TEM care are PID din fabrica.

Dupa mine exista argumente pro si contra, de ex.:
  • Pro: Lelit are boiler mai bun, PID-ul din fabrica nu se compara cu PID-ul improvizat de pe Gaggia, care nu se stie cat tine, Lelit are si manometru din fabrica
  • Contra: chiar m-am atasat de Gaggia (stiu, asta nu e un argument obiectiv Smile ), ca sa folosesc VST pe Lelit trebuie sa ajustez portafiltrul
Voi ce parere aveti?
Mahlkonig Vario, Gaggia Classic 2014 + PID Espressuino + Steamer Rancilio Silvia, VST 18g, tamper dinamometric Concept Art cu baza "dobro_c" 58.5 
 
Reply
#2
(01-05-2015, 11:57)Semaca007 Wrote: Ma gandeam sa pun un PID pe Gaggia din semnatura, eventual ceva mai sofisticat asa cum pare acest PID de la Auber.
Fiind destul de atasat de espressorul meu, nu m-am gandit ca as avea si alta varianta, insa un coleg de forum mi-a sugerat intr-o discutie privata ca l-as putea vinde si cumpara un Lelit PL41TEM care are PID din fabrica.

Dupa mine exista argumente pro si contra, de ex.:
  • Pro: Lelit are boiler mai bun, PID-ul din fabrica nu se compara cu PID-ul improvizat de pe Gaggia, care nu se stie cat tine, Lelit are si manometru din fabrica
  • Contra: chiar m-am atasat de Gaggia (stiu, asta nu e un argument obiectiv Smile ), ca sa folosesc VST pe Lelit trebuie sa ajustez portafiltrul
Voi ce parere aveti?

Nu cred că merită să schimbi Gaggia cu Lelit, chiar dacă are unele avantaje. Mai bine mai aștepți și faci un upgrade la un HX cu grup E61.
Eu am PL41, nu am lucrat pe Gaggia și un lucru supărător este portafiltrul pentru site de 57 mm.
Da, PID-ul și manometrul te ajută, poți regla și OPV fără manometru montat pe portafiltru.
Dar să nu uitam că e aproape dublu ca preț .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#3
E dublu la pret dar nici PID_ul Auber + montarea + teava de aburi profi nu sunt gratis  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Daca ai perspectiva sa urci mai sus de Lelit PL41 (la un HX sau un SB cu boiler mult mai mare - daca exista asa ceva) mai asteapta.
Lelit sufera din cauza boilerlui mic, chiar daca ajunge mai repede la temperatura de functionare...
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#5
Clar, trecerea la HX sau E61 e alta discutie...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Mulțumesc tuturor pentru sugestii, drept sa spun și eu înclin sa să păstrez Gaggia și în 2-3 ani poate trec la alt nivel.
Oricum, trebuie sa mai studiez, mărturisesc ca deocamdată nu mi-e foarte clar ce înseamnă HX sau E61.
 
Reply
#7
Pe scurt, HX (Heat eXchange) este o alta tehnologie de incalzire a apei si a pregatirii aburului, care permite simultan extractia cafelei si utilizarea aburului pentru lapte. La fel si la DB (dual boiler) dar aici sunt 2 boilere, pe cand la HX numai unul. Teoretic ambele metode asigura o stabilitate termica mai buna pe parcursul celor 25-30 secunde cat dureaza extractia vs single boilerele astea populare de volume mici


E61 este un grup de espresor, foarte popular.
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#8
Mulțumesc, acum e ceva mai clar!
 
Reply
#9
nu ca as reusi sa-ti fac lucrurile mai clare, dar inca o perspectiva simplificatoare poate fi utila - da volum problemei Smile

Heat Exchanger-ele (HX) si Dual Boiler-ele (DB) apartin practic aceleiasi tehnologii: recipiente de presiune separate pentru (1) abur si (2) apa de extractie cafea; astfel ca aceste masini permit pregatirea simultana a extractiei espresso in ceasca si a frotarii laptelui in pitcher;
Single Boiler-ele (SBDU) au un singur boiler care e folsit separat pentru cele 2 regimuri de lucru: extractie cafea sau livrare abur, regimuri care necsita fiecare timp si operatii specifice;

toate trei tipurile de masini sunt masini cu pompa, deci extractia se face sub presiunea creata de o pompa (9-10 bar), care impinge apa fie dintr-un rezervor propriu al masinii, fie din retea, prin boilerul de extractie, in capul grupului de extractie unde se gaseste pucul de cafea;

revenind la masinile HX si DB,
deosebirea dintre ele este ca la masinile HX, recipientul de incalzire a apei de extractie e bagat in interiorul boilerului de abur care are incalzire proprie si preia caldura de la acesta (schimbator de caldura), in timp ce la masinile DB, avem boilere separate fizic si fiecare cu propriul sistem de incalzire;

cateva probleme comune tuturor tipurilor de masini:
- mentinerea grupului de extractie la o temperatura apropiata de cea optima extractiei (cca. 90-95C);
- mentinerea apei de extractie la o temperatura apropiata de cea optima extractiei, in conditiile in care pompa injecteaza apa proaspata rece;

printre solutiile uzuale folosite separat sau impreuna:
- "punti" termice intre boiler si grup: bloc fizic de cupru/alama, circulatia naturala a apei fierbinti din boiler (termosifon); 
- putere mare de incalzire in boilerul de extractie (sau in schimbatorul de caldura);
- volum mai mic al boilerului de extractie (schimbatorul de caldura la Magica are cca. 170 ml);
- grupuri cu inertie termica mare (masa mare) ce niveleaza variatiile de temperatura ale apei de extractie (E61);
- incalzirea separata a grupului prin elemente rezistive;
- amplasarea boilerului de extractie ca parte din grup (grupurile saturate sau integrate);

de fapt, aprecierea calitativa cea mai importanta pentru o masina espresso, ramane mult discutata stabilitate termica; si aici, la masinile de casa, sunt hotaratoare masa grupului, masa de apa din boiler(e), in ansamblu capacitatea de control a temperaturii apei de extractie, unde electronica incepe sa devina tot mai importanta;
cu o precizare: stabilitate termica inseamna capacitatea de reproductibilitate a acelorasi caracteristici termice optime procesului; cu un cuvant: consistency;

in toate cele de mai sus trebuie tinut cont de deosebirea intre un schimbator de caldura - recipient incalzit prin transfer termic intre fluide si boiler - recipient cu sursa proprie de incalzire;
astfel ca o masina HX este o masina cu 2 recipiente dar numai unul e boiler propriu zis;
dupa cum, o masina DB are de regula un schimbator de caldura care preincalzeste apa trimisa de pompa in boilerul de extractie; acest schimbator este deci o extensie a recipientului de pregatire apa de extractie, in interiorul boilerului de abur!
sigur, deosebirile sunt mari intre masini, chiar apartinand aceluiasi tip, datorita modului de operare asa cum il adapteaza fiecare specificului masinii, dar si propriilor preferinte;
pentru mine, deosebirile mari nu sunt intre HX si DB, ci intre masini cu boiler mic si masini cu boiler mare, intre masini cu pompa si masini manuale sau cu arc etc.

procesele termice din masini sunt controlate fie prin metode clasice - neelectrice - de  interventie in transferul de caldura, fie prin metode simple de tip termostat, fie cu bucle de control automat electronic de tip PID;
de  retinut ca masinile de casa la preturi mai accesibile, sunt un compromis simplificat al masinilor comerciale si intregul proces de extractie in grup ramane de tip clasic, fara nici o posibilitate de control in timp real in conditii de consistenta;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#10
Acum este și mai clar, deși a trebuit sa citesc de 2 ori postul , mulțumesc radudani.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)