e destul ritual si la acest mod de preparare, probabil cel mai la-ndemana si cu rezultatele cele mai bune considerand raportul straduinta/performanta
macinatura e mai mare ca la espresso; punct;
depinde de sita; prea marunt e amara, prea grosier e subextrasa; de experimentat;
se macina tot cu o rasnita cu cutite discuri, nici intr-un caz cu o rasnita cu elice! dispersia e prea mare la aceasta din urma...
si da, si aici conteaza mult daca macinarea s-a facut cu niste (max) zeci de secunde inainte de infuzare;
ideala ar fi o rasnita comerciala cu dispersie foarte mica a macinaturii, gen
Ditting...
dozarea e dupa gust, dar tinand cont de:
- recomandarile Bodum - pentru 100 ml de apa o lingura cu varf de cafea rasnita mai grosier (cca. 15 ml volum macinatura, cca. 5g);
- de regula, se foloseste mai mult:
-
aici se recomanda 2 linguri de macinatura mai grosiera (30 ml, cca. 10,5g), la o cana obisnuita (6 oz = 180 ml), volum apa;
- iar eu foloseam cate 20 ml volum cafea macinata (cca. 7g - lingurita de dozaj... Krups) pentru fiecare 100 ml apa;
modul de preparare: apa se lasa vreo 10-60s dupa ce a dat in clocot, deci ajunge undeva intre 98-90C; de experimentat cu diverse temperaturi, folosind termometrul de la ...lapte;
eu incalzeam paharul french-press-ului, apoi puneam cafeaua, sa zicem 3 x 2 linguri (adica un total de cca. 30g cafea), pentru 3 cesti de cafea (3 x 180 ml);
turnam deasupra toata apa (540 ml) si puneam capacul, cu sita sus;
dupa nu mai mult de 1 min, cu o lingurita, inglobam stratul de cafea infuzata strans deasupra; e momentul cand se simt toate aromele de care e capabila miscella respectiva;
apoi puneam capacul si coborm sita usor sub nivelul lichidului, pentru a mentine cafeaua in apa fierbinte; se poate sari peste pasul precedent si ingloba cafeaua de la inceput; dupa preferinte...
dupa inca 2-3 min (pentru un total de 3-4 min), functie de preferinte, se preseaza usor si constant sita pana jos si se toarna cafeaua in cestile calde, pregatite;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)