Hello There, Guest! Login Register


Flow prea rapid - nu mai stiu ce sa fac

#1
Question 
Salut espressomani,

Detin un espressor Gaggia Evolution impreuna cu o rajnita Gaggia MDF si un tamper Lelit.
De la cumparare (2012) si pana in prezent pot sa spun ca niciodata nu mi-a iesit espressoul asa cum mi-as dori sa-mi iasa.

Cateva informatii legate de cafea:
Cafeaua pe care merg de mult timp este Gourmet Coffee Crema Italiei sau Premium 2, si incerc s-o cumpar cat mai proaspata.
In momentul de fata am Crema Italiei produsa pe 14.02.2017 si o am de aproape o luna. Indiferent ca achizitionez cafea proaspata de 2 zile, ea oricum face o luna pana o termin eu.

Cu toate ca la final espressoul are destula crema, pe mine ma deranjeaza textura si flowul espressoului cat si la durata de preparare a lui. Oricate modificari am facut atat la rajnita (settings de la 1 la 7), si oricate incercari de tampare usoara, puternica sau chiar facuta pe cantar la 15Kg, nu reusesc sa obtin 60ml double shoot in mai mult de 15 secunde.
Am incercat boabe si de la alte firme, am incercat sa umplu pucul cu 19/18/17/16 grame de cafea, rezultatul fiind acelasi.

Espressorul cat si rajnita au curatarile lor periodice. Cert e ca rezultatul dorit nu l-am avut nici in primele luni ale espressorului.

De ce vin si scriu dupa 5 ani de la achizitionarea espressorului ? Pai simplu, gustul espressoului este pe placul meu atunci cand pun 17grame cafea, rajnita la setarea 5. Dar totusi ma oftic ca nu obtin acel flow de macar 20 secunde, cremos, siropos. Precizez ca beau doar latte, si ca nu pot sa-mi dau seama daca espressoul simplu este ok sau nu deoarece nu il agreez in acest fel.

De unde sa incep cu corecturile ?

Multumesc anticipat.
 
Reply
#2
de la rasnita, zic eu. chiar daca dai mai jos setarea tot asa repede curge?
ai gasit setarea unde apa nu poate strabate prin puc? daca nu, caut'o. de acolo mai usor.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#3
Trebuie modificata putin rasnita. In hopper ai 2 suruburi, acoperite de niste capacele de cauciuc. Scoti capacele, desfaci suruburile, scoti hopperul, slabesti cele 2 suruburi in care intrau cele din hopper, rotesti piesa de plastic neagra, marcata cu cifre, pana cand cifra afisata e cu 2-3 trepte mai sus (fara sa rotesti si cutitul, doar plasticul negru...daca era pe treapta 1 o rotesti sa iti arate 4), strangi suruburile, pui hopperul la loc si rotesti de el spre o treapta inferioara, pana iese ce trebuie. Spor.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#4
Multumesc pentru raspunsuri.

Zis si facut, am desfacut rasnita, am curatat-o si am calibrat-o (valoarea 0 reprezentand valoarea unde discurile se ating si scot un sunet specific).
Apoi am facut 3 cafele cu urmatoarele setari:

1. cafea rasnita la 1 (foarte fine, se strange in bucati) 17grame = durata extractie 25secunde *de cand apas butonul pe espressor). cafeaua avea gust de cauciuc ars, pucul avea niste apa ramasa peste zat, ca si flow extractia arata cel mai bine pastrandu-si culoarea cremoasa in toata perioada extractiei.

2. cafea rasnita la 3 17 grame = durata extractie 20secunde *de cand apas butonul pe espressor). cafeaua inca avea un gust ... amar nefiresc, pucul arata destul de ok. ca si flow extractia arata necremoasa si se schimba culoarea cafelei la fiecare 5 secunde dinspre maroniu inchis inspre deschis, desi are strat de spuma/crema.

3. cafea rasnita la 5 17 grame (vechiul setup folosit timp de 5ani) = durata extractie 15 secunde. cafeaua are gust relativ bun. pucul arata ciudat (am facut poza). ca si flow extractia arata ca si la punctul 2, doar ca se schimba culoarea si mai repede.

Am facut cateva poze, m-as mira ca espressorul sa aibe presiunea dereglata si pompa sa scoata mai mult decat cei 15 bari teoretici astfel incat sa mearga asa repede extractia.
(23-03-2017, 19:21)maki Wrote: ai gasit setarea unde apa nu poate strabate prin puc? daca nu, caut'o. de acolo mai usor.

Singurul moment in care espressorul se blocheaza din cauza fie a cafelei rajnite prea fin, fie a tamparii prea puternice, este atunci cand foloseam cosul de single shot presurizat. In rest cu cosul normal de doubleshot, n-am reusit sa blochez espressorul indiferent de cat de fina a fost rasnita cafeaua sau cat de tare am tampat-o.

Orice sugestie este binevenita.
 
Reply
#5
#schimbacafeaua. Smile
#proaspatprajita

Acuma fără gluma ia de la prajitori și vezi diferența. Dacă nici asa ... cu toate ca de la 25s deja ar trebui sa fie bine gustul de cauciuc presupun ca e de la materia prima. Comanda de la unul din prajitorii de pe forum și postează după.

Și încearcă 17g cafea 34 grade lichid sa ai pt început 1:2.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#6
(23-03-2017, 22:57)adiszep Wrote: #schimbacafeaua. [Image: smile.gif]
#proaspatprajita
S-a facut, am dat comanda la hotspotcoffee. Am ales Caramel & Nuts Blend (pentru sotie) si Ethiopia Yirgacheffe Kokanna Microlot (pentru mine).

Banuiesc ca o sa soseasca comanda abia miercuri, deci am de asteptat. Revin cu review atunci.

Multumesc pentru sfaturi.
 
Reply
#7
Sigur si presiunea e prea mare. E un motiv pt flow-ul prea rapid.


Sent from my iPad using Tapatalk
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#8
(24-03-2017, 08:08)Zaheyu Wrote: Sigur si presiunea e prea mare. E un motiv pt flow-ul prea rapid.


Sent from my iPad using Tapatalk

incearca sa rasnesti ceva mai fin, sau creste doza daca sita iti permite Smile
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
#9
Eu incercam sa-i sugerez sa regleze presiunea la 9 bari. Il va ajuta mult si la gust.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#10
pe Evolution, din cate'mi amintesc, nu e posibil.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#11
@Zaheyu: Indiscutabil l`ar ajuta Smile (asta daca este posibil tehnicSmile), dar mai bine sa inveti sa controlezi extractie din dozaj si macinatura decat sa surubaresti la aparat, si sa nu acumulezi cunostiinte esentiale, zic eu, in tehnica de preparare...

@A_C_M: parerea mea e sa exersezi extractiile in functie de macinatura si gramaj, sa jonglezi cu ele, sa nu te plafonezi pe un standard, sa gasesti zona de comfort a espressorului, dupa care poti trece linistit la experimente si imbunatatiriSmile

Spor!
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
#12
http://www.partsguru.com/user/EVOLUTION%...iagram.pdf
Daca totusi vrei sa reduci presiunea. Trebuie putin pilit/taiat. Cam toti de pe forum au 8-9 bari.

Evolution e un aparat f bun.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#13
(24-03-2017, 08:08)Zaheyu Wrote: Sigur si presiunea e prea mare. E un motiv pt flow-ul prea rapid.

nu, nu e chiar asa!
(incerc sa evit interventii, care apar doar drept carcoteli impotriva iesirii din rand, calcatului alaturi [Image: smile.gif]  )

dar aici, ar fi bine de inteles pentru majoritatea celor ce folosesc espressoare de casa:

pompele vibratoare folosite de masinile respective au o caracteristica presiune-debit pronuntat cazatoare
(si, s-a tot scris si publicat diagrame despre asta pe forum! eu, cel putin...), astfel ca o crestere de debit are ca urmare scaderea presiunii si invers, o scadere de debit, are ca urmare cresterea presiunii!

majoritatea masinilor espresso de casa sunt promovate cu caracteristica de pompa de 15 bar sau mai mult (!), si asta a devenit un stereotip comercial intru satisfacerea nevoii de " a mea e mai mare" a consumatorului de rand [Image: smile.gif]
ori, o pompa Ulka EX5, de ex., debiteaza la 15 bar, in medie, spre 0 ml/min, adica (mult) sub 1 ml/sec, deci e in stare pentru cel mult, un ristretto chinuit!
de obicei, si la expresoarele de supermarket, se lucreaza cu presiune mai mica si cu 'cosuri pentru puc, ce sunt restrictoare de debit, indiferent de granulatia macinaturii;

la 12 bar, o pompa vibratoare EX5 sau similara, debiteaza cca. 130 ml/sec apropiat de necesarul de debit pentu o extractie normala;
astfel, cu pompele pe 12 bar si fara limitator de presiune, masinile espresso entry-level pot scoate o normale, daca se face un dial-in bun la rasnita (utopic si frustrant de obicei, pentru ca e tot entry-level si ea...)

dar atentie, la 12 bar, flow-ul nu e mai rapid! e mai scazut!
daca granulatia macinaturii e prea mare si flow-ul creste, atunci presiunea scade!
la o masina E61 si pompa vibratoare, de ex., cu presiunea in extractie limitata de OPV la 9 bar (astfel setat, adica), daca granulatia in puc e prea mare, sau distributia proasta a favorizat 'crapaturi' prin care apa trece prea putin restrictionata, debitul creste imediat si determina scaderea presiunii sub 9 bar - de obicei usor de vazut la un manometru de pompa sau de brewing boiler la DB-uri...
daca avem o situatie contrara, adica o macinatura 'stransa', debitul e foarte scazut, presiunea pompei tinde sa creasca, dar e limitata la 9 bar; asta inseamna ca pompa va debita corespunzator acestei presiuni, la cca. 260 ml/min, adica ceva peste 4 ml/sec; cum debitul prin puc e restrictionat puternic, sa zicem ca la cca. 0,6 ml/sec, restul de apa e dirijat prin OPV-ul deschis, spre rezervorul de apa (retur) sau, la unele modele, in tava de sub grup...
mai departe, daca avem un 0,6 ml/sec, inseamna ca voi avea in cana 18 ml ristretto in 30 sec de curgere, ceea ce nu e rau...
s.a.m.d.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#14
Spre greseala mea, greseala GRAVA de tot, mi-au trebuit 5 ani sa realizez un lucru pe care trebuia sa-l realizez din primele zile de folosire, si anume ca espressorul meu Gaggia Evolution a venit cu doar doua site PRESURIZATE, una single shot si una double shot.
Si desi chiar si pe espressoman e un articol  intreg numai despre asa ceva, e un detaliu atat de simplu care mi-a scapat din simplu fapt ca nu am vazut vreodata un cos comercial/nepresurizat iar in manualul espressorului citisem ca are 2 site una presurizata si una nepresurizata. Zilele astea am tot vazut reviewuri si filmulete cum ca vine cu 3 site, una comerciala doubleshot si 2 presurizate pentru single si doubleshot.
On the funny side, nu vreti sa stiti cat de frustrat am fost de faptul ca nu iese pucul de zat intreg atunci cand bateam cu portafiltru de chiuveta/blat etc ... 5 ani mai tarziu am inteles de ce.

Trecand peste greseala asta majora, am comandat sambata un portafiltru naked cu sita normala si o sa vad exact ce iese cu un cos normal.

Am comandat saptamana trecuta, de pe ebay, si un brat pentru abur pre-modificat v1/v2 rancilio silvia pentru a evita folosirea mizeriei de plastic cu care vin majoritatea espressoarelor,de casa, de la Gaggia.

Acum, dupa postul Maestrului radudani am facut si un test sa vad ce debit are espressorul meu la curgere libera (fara portafiltru montat), si rezultatul a fost urmatorul: 260ml in 45secunde, adica ~5.7ml/s.
Totodata am facut si un filmulet cu flowul respectiv, si, trecand peste faptul ca am depasit cei 4ml/s, sunt foarte
multumit de "ploaia uniforma" pe care o produce espressorul. Spun asta deoarece am vazut destule filmulete unde curgerea era aproape de jet, si cu toate astea, cel putin ca aspect si timp tot le iesea espressoul ok.
Filmuletul se gasesti aici.

Singurul lucru pe care l-am facut ca sa ma asigur ca totul este in regula, am mai alungit (tras) putin arcul de la OPV, dar asta nu pare sa fi facut vreo mare diferenta; indiferent mai am o OPV de rezerva asa ca asta nu e problema.

Concluzia este ca nu o sa ma chinui sa reglez presiunea modificand espressorul si o sa incerc sa-l reglez din rasnita si tampare.

Acum, intrebarile mele sunt:
1. De ce nu am reusit sa blochez espressorul cu cea mai fina rasnire a cafelei (setarea 1 de la MDF, setarea 0 reprezentand sunetul in care rotitele se ating) si tampare ferma ?

Cum am zis si anterior:
(23-03-2017, 22:46)A_C_M Wrote: Singurul moment in care espressorul se blocheaza din cauza fie a cafelei rajnite prea fin, fie a tamparii prea puternice, este atunci cand foloseam cosul de single shot presurizat. In rest cu cosul normal de doubleshot, n-am reusit sa blochez espressorul indiferent de cat de fina a fost rasnita cafeaua sau cat de tare am tampat-o.

si 2. Fiind sita presurizata, teoretic, nu trebuia sa se blocheze espressorul si mai repede decat cu o sita normala ?

Pana una alta nu am decat sa astept sa-mi vina portafiltru si cafeaua si vedem apoi rezultatele.
Multumesc de raspunsuri si sa-mi scuzati greseala majora legata de sita. De 5 ani fac "espresso" zilnic, si abia acum aflu ca pamantul e rotund [Image: undecided.gif]
 
Reply
#15
A_C_M: "...espressorul meu Gaggia Evolution a venit cu doar doua site PRESURIZATE, una single shot si una double shot."

n-am lucrat cu site presurizate decat pe vremea cand aveam un Krups, care avea un fel de portfiltru presurizat cu auto-tampare...
de aceea, imi permit sa ma mir si eu, cat mai aflu de pe net - nu cunosc Gaggia:

   

A_C_M: "...un test sa vad ce debit are espressorul meu la curgere libera (fara portafiltru montat), si rezultatul a fost urmatorul: 260ml in 45secunde, adica ~5.7ml/s.... trecand peste faptul ca am depasit cei 4ml/s..."

acei cca. 4 ml/sec erau debitati de pompa Ulka E5, cu portafiltrul in grup, cand intra in joc limitarea OPV la 9 bar si cca. 0,6 (ristretto) - 2 (lungo) ml/sec prin puc, restul prin OPV deschis, pe conducta de retur...
fara portafiltru in grup, fluxul de apa pompat e mai mare - nu chiar ca la debitarea in gol - exista restrictiile de curgere in circuitul hidraulic pana deasupra sitei dusului;
la masinile cu pompa si OPV, sunt vreo 2-3 bar si debitul este de peste 400 ml/min, adica 5,5-8 ml/sec;
dar asta depinde de modelul de pompa folosita: Gaggia foloseste si pompe Invensys CP3A care au un debit mai mic decat Ulka in zona 4 bar...
detaliile le gasesti mereu 'citind' caracteristica presiune debit a pompei respective!

A_C_M: "... nu o sa ma chinui sa reglez presiunea modificand espressorul si o sa incerc sa-l reglez din rasnita si tampare..."

la distributia corecta a macinaturii intr-o sita normala, tamparea e doar partea finala, si cand intreaga procedura de distributie se mentine consistenta, singurul mod de a varia debitul este prin modificarea granulatiei rasnirii, sau, in general prin caracteristicile macinaturii (poate folosesti o alta rasnita etc.)
de cele mai multe ori, o 'tampare ferma' complica situatia, prin elementele de nedeterminare ce la introduce, ca si prin riscul suplimentar de channeling!

e greu sa faci o extractie corecta (maximizarea EY - extraction yield - in limite normale, deci 18%-22%) pe o masina entry-level, cu o rasnita entry-level! parerea mea, desigur...
de altfel, n-as fi intrat in acest thread, daca n-as fi vazut ca ai prezentat suficient de critic situatia si problema ta:

A_C_M: "...Gaggia Evolution ... Gaggia MDF ...
De la cumparare (2012) si pana in prezent pot sa spun ca niciodata nu mi-a iesit espressoul asa cum mi-as dori sa-mi iasa.
... Indiferent ca achizitionez cafea proaspata de 2 zile, ea oricum face o luna pana o termin eu.
... Cert e ca rezultatul dorit nu l-am avut nici in primele luni ale espressorului. ...
... cu cosul normal de doubleshot, n-am reusit sa blochez espressorul indiferent de cat de fina a fost rasnita cafeaua sau cat de tare am tampat-o.

A_C_M: " 1. De ce nu am reusit sa blochez espressorul cu cea mai fina rasnire a cafelei (setarea 1 de la MDF, setarea 0 reprezentand sunetul in care rotitele se ating) si tampare ferma ?
2. Fiind sita presurizata, teoretic, nu trebuia sa se blocheze espressorul si mai repede decat cu o sita normala ? "

nu cred ca rasnita pe care o folosesti e capabila espresso!
considera: particulele macinate au o forma pronuntat neregulata, sunt niste sparturi impinse prin fanta dintre cutite; si functie de abaterile de la paralelism si coaxialitate ale cutitelor, aceste sparturi pot avea o distributie dimensionala imprastiata rau (!): pe langa particule cat de cat in zona dorita, sa zicem 200 microni, si pe langa praful inevitabil, au sa fie si bulgari (la scara, bolovani, ce mai...) de 800-1200 microni, care compromit orice efort de "dial-in"...

si nu cred ca o sita presurizata iti poate da o extractie de 'espresso adevarat' - debitul apei de extractie trebuie sa rezulte din presiunea exercitata asupra apei de extractie si efectul restrictor al pucului de cafea, nu al unei duze-tumburus de dat spuma [Image: smile.gif]
astfel, sita presurizata e ceva in afara unei discutii despre cafeaua espresso...
in orice caz, ma exclude pe mine, care nu am nici o... expertiza in asa ceva;

si o rugaminte: nu mi-s 'maestru' si cu atat mai putin 'măiastru' - cu sau fara majuscula!
unii dintre espressomani, oamenii din acest forum, cunosc mult mai bine decat mine cafeaua si pana la urma asta e principala cerinta pentru a face o cafea buna!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#16
Salut! Sunt incepator si cred ca asa o sa raman toata viata. Legat de problema ta, ce aspect are macinatura in portafiltru inainte de tampare? daca ai cocoloase incearca sa le spargi cu o scobitoare ceva. Posibil sa iti dea channeling daca ai bulgarasi si densitate neuniforma si de acolo curgerea prea rapida. Un portafiltru fara fund iti poate arata clar daca ai asemenea fenomene. Nu as ezita sa-l modific pe cel original.
Lelit PL41E, La Cimbali Junior, Mahlkonig Vario, Gaggia MDF, Zassenhaus Panama,  Bottomless 57mm, Bottomless 58mm, dinamometric tamper 
 
Reply
#17
Salutare domnilor,

Astazi a fost o mare zi pentru mine, am primit 3 colete de la 3 comenzi diferite:
- cafeaua comandata + portafiltru comandat au venit cu curierul rapid
- bratul pentru abur (comandat pe ebay, a venit intr-un plic direct in POSTA, iar posta mea nu are incuietoare :/, bulanul meu ca o verificam zilnic)

Asa ca zis si facut am montat noul brat de steamer si arata cam asa: LINK.
Portafiltrul naked arata asa: LINK1, LINK2

Primele doua cafele, rasnite la 5 si respectiv 3, au suferit de channeling, nu se forma un flow uniform pe mijloc si erau si vreo doua locuri pe unde tasnea cafeaua.

In schimb a treia cafea rasnita la 1 a iesit intr-un timp destul de bun si a aratat cat de cat de ok. In plus gustul a fost destul de ok, crema adevarata, corp siropos. Precizez ca e vorba de cafeaua pe care o aveam si pe care am hotarat sa fac ceva teste, crezand ca nu este buna.
Pucul inainte de extractie: LINK1 si LINK2
Extractia se gaseste aici: LINK
Poze cu pucul dupa extractie: LINK
Cum arata cafeaua dupa extractie: LINK1 si LINK2

O alta extractie, nereusita, mi-a aratat ca pentru alt tip de cafea (Caramel & Nuts Blend) trebuia sa o rasnesc pe o treapta mai mare, deoarece la treapta 1 s-au extras 30ml in ~25s. LINK
Cafeaua din portafiltrul arata cam asa: LINK

Si o extractie, cu  Ethiopia Yirgacheffe Kokanna Microlot rasnita tot la treapta 1, a suferit de ceva channeling, si arata ca tehnica de distributie si de tampare nu a fost ok. LINK


In concluzie, problema era acea care ma si asteptam sa fie, si anume sita presurizata. Cafeaua folosita fiind cat de cat ok, avand in vedere ca este prajita acum 5 saptamani.
Desi 5 ani am crezut ca fac espresso, macar de acum incolo chiar o sa fac, si tot ce trebuie este sa lucrez la tehnica.

Multumesc mult pentru sfaturi si pentru ajutor si va rog sa dati o parere in cazul in care considerati ca mai trebuie sa lucrez in alta parte inafara de cele de baza (rasnire, distributie, tampare).
 
Reply
#18
(28-03-2017, 21:26)A_C_M Wrote: ... 5 ani am crezut ca fac espresso, macar de acum incolo chiar o sa fac, si tot ce trebuie este sa lucrez la tehnica.
... va rog sa dati o parere in cazul in care considerati ca mai trebuie sa lucrez in alta parte inafara de cele de baza (rasnire, distributie, tampare).

daca tot am semnat aici, inchei si eu, cu speranta - pentru tine, dar si pentru altii in situatia ta - ca intr-un viitor vei considera si necesitatea de a investi in echipamente mai bune, capabile espresso - cum imi place sa spun!
plus, desigur, cafea proaspata (verde, ultima recolta, apoi prajita de cel mult 2-3 zile (ca sa o ai utilizabila, inca vreo 10 zile...)

p.s. strict pareri proprii: tamparea nu trebuie supraestimata ca rol in obtinerea unui espresso bun, asa ca eu am degradat-o, ca operatie finala in cadrul distributiei macinaturii; iar rasnirea, nu o consider o tehnica de baza, o face pe de-a-ntregul... rasnita (!);
da - cantarirea dozei, inainte si dupa macinatura, cantarirea lichidului rezultat, sunt operatii de baza, la mine;
facand mai multe shoturi intr-o sesiune, consider ca in lumea espresso, consistenta este nivelul de plecare: odata putand sa faci tu, cu uneltele si materia cu care lucrezi, mai multe shot-uri asemanatoare (rata extractie, randament extractie, gust), este posibil sa ajungi sa faci consistent shoturi de calitate, din cafea buna!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#19
Evolution chiar a fost un espressor extraordinar, poate cel mai bun raport pret / performante din toate timpurile. Un fel de vechiul Classic la interior, fara valva OPV reglabila (dar compatibila la schimbare).
Cu PID pe el era un concurent real pt Rancilio, care costa triplu. 

Pana sa treaca la masini mai mari si mai bune, sa tinem cont ca A_C_M abia a descoperit America, desi aceasta era la doar o sita distanta. Toate concluziile trase in acesti 5 ani sunt gresite practic si nu s-a baut cu siguranta real espresso. MDF-ul e capabil cu siguranta de espresso, am testat-o acum 7 ani cred cu niste barista, doar ca este stepped si are cutitele doar de 50mm. Dar in stare buna ea face espresso ok, la nivel de entry level. 

Ii dorim colegului nostru rabdare ( fara tutun), plus cat mai multe cafele proaspat prajite explorate. Din pacate pentru acesti ani "pierduti"  (sau din fericire pt viitor) abia acum incepe " joaca".
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
(29-03-2017, 14:59)radudani Wrote: strict pareri proprii: tamparea nu trebuie supraestimata ca rol in obtinerea unui espresso bun

in acelasi spirit de parere proprie, sint intru totul de acord cu parerea lui radudani, dar numai in cazul in care tamparea se face corect. O tampare incorecta poate distruge un shot, caz in care rolul acesteia (al tamparii) trebuie re-evaluat.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#21
(29-03-2017, 14:59)radudani Wrote: daca tot am semnat aici, inchei si eu, cu speranta - pentru tine, dar si pentru altii in situatia ta - ca intr-un viitor vei considera si necesitatea de a investi in echipamente mai bune, capabile espresso - cum imi place sa spun!

In momentul de fata nu merit sa am espressor de 1500ron lelit (entry level), sau de 5000ron lelit dublu boiler cu manometru temp si presiune etc. Smile Dar sa speram ca o sa vina ziua cand o sa consider ca merit din toate punctele de vedere (tehnice, simturi etc). E ca si cum ai lua o placa GTX 1080 sau 1070 si tu de fapt vrei 60FPS in rezolutie 1080p, deci un GTX 1060 este suficient; pe genul "dati-mi cea mai scumpa placa pe care o aveti" Smile))

 
(29-03-2017, 16:20)Lyvyoo Wrote: Ii dorim colegului nostru rabdare ( fara tutun), plus cat mai multe cafele proaspat prajite explorate. Din pacate pentru acesti ani "pierduti"  (sau din fericire pt viitor) abia acum incepe " joaca".

Multumesc frumos pentru raspunsuri, pentru rabdare, incurajare si pentru ajutor.
Declar topic SOLVED! Tongue
Sa avem parte de cafea cat mai buna care sa multumesca si cele mai fine simturi si asteptari Wink
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)