• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Fiorenzato F5

#1
Dupa cum va povesteam, ieri mi-a ajuns coletul cu o rasnita second hand Fiorenzato F5.

Prima impresie... e mare. Am vazut-o in cafenele, dar parea mai mica decat acasa. Si grea!
A doua impresie, tot mare e, dar merita. Cool Foarte silentioasa, solida, o placere sa o folosesti.
Nu am avut prea mult timp pentru teste, nici macar nu am gasit setarea optima pentru macinatura, dar chiar si asa se vede diferenta dintre ce am obtinut cu ea si ce am obtinut cu MDF-ul. In primul rand aciditatea e aciditate, nu mai e acreala. Au aparut si arome noi, nedescoperite inainte. Poate sunt si putin subiectiv acum, dar vreau sa fac si un test in paralel in zilele urmatoare.

Si acum defectele.

Dozatorul e foarte greu de curatat, dar se demonteaza usor.

La MDF macinam o singura doza, cantarita in prealabil, dar la F5 se pare ca boabele danseaza mult mai mult, iar absenta timer-ului nu-mi permite sa dozez daca pun mai multa cafea in cos. Aici va trebui sa inventez o noua metoda. Poate danseaza din cauza ca sunt cutitele mai uzate si se va rezolva dupa ce le inlocuiesc sau poate merge montat un timer de la modelele echipate cu asa ceva, ramane de vazut.

Deocamdata nu ma deranjeaza alte lucruri, per ansamblu ma declar multumit. Trebuia sa o iau mai demult.

Atasez si o mini-fotografie pentru a nu ocupa spatiul forumului si mai puteti vedea alte cateva aici, facute in graba si in conditii nu tocmai prielnice in timpul celor 4-5 ore de curatare (sunt foarte meticulos). Smile


Attached Files Thumbnail(s)
   
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#2
Felicitari pentru achizitie! Cred ca si tu si csabitec ar trebui sa apelati la o firma care prelucreaza tabla de inox, pentru a vedea cat ar costa un con adaptat, in locul dozatorului, similar celui de la Mazzer de 177$ Smile

[Image: mazzer_e_chute2_full_2932.jpg]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
177$? Serios? Huh Iau doua! Wink

PS. Multumesc, Liviu!
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#4
Un astfel de con, ambutisat din tabla de inox este foarte scump, se realizeaza din multe operatii. O varianta ar fi realizarea din doua parti sudate dar pretul n-ar fi mic nici in acest caz. Inoxul e greu de prelucrat ceea ce duce la un pret pe masura.
Caut si eu sa inlocuiesc un dozator de pe un Mazzer Super Jolly dar inca n-am gasit un motiv intemeiat Smile

Ai reusit sa verifici ce retentie ai?
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#5
Deoarece cantarul meu se pare ca nu prea mai e hotarat, nu pot spune exact ce retentie are, dar ochiometric mi se pare destul de mare. In camera de macinare ramane foarte putina cafea, iar sub cutitul inferior nu prea am vazut deloc (sau poate am aspirat-o inainte sa verific, desi nu cred ca reuseam atat de usor) pentru ca paletele matura foarte bine cafeaua, aproape ca ating baza pe toata suprafata acesteia, dar tunelul de evacuare e destul de lung si acolo ramane o cantitate apreciabila.

Categoric nu este proiectata pentru uz casnic si cantitati mici de cafea. Macinatura este clar mai buna decat la MDF si nu se poate compara in general, dar nu fara unele compromisuri.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#6
(17-11-2013, 13:18)adif Wrote: Deoarece cantarul meu se pare ca nu prea mai e hotarat, nu pot spune exact ce retentie are, dar ochiometric mi se pare destul de mare. In camera de macinare ramane foarte putina cafea, iar sub cutitul inferior nu prea am vazut deloc (sau poate am aspirat-o inainte sa verific, desi nu cred ca reuseam atat de usor) pentru ca paletele matura foarte bine cafeaua, aproape ca ating baza pe toata suprafata acesteia, dar tunelul de evacuare e destul de lung si acolo ramane o cantitate apreciabila.

Categoric nu este proiectata pentru uz casnic si cantitati mici de cafea. Macinatura este clar mai buna decat la MDF si nu se poate compara in general, dar nu fara unele compromisuri.

Probabil ai si tu sub cutit o anumita cantitate de cafea (designul pare la fel cu Mazzer).
Cafeaua se aduna intre cutit si suport, de unde nu poti nici aspira.
Poti vedea doar daca desfaci suruburile care tin cutitul inferior.
Felicitari pt. achizitie!
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#7
Multumesc, csabitec!

Da, am si eu cafea sub cutit. Am vrut sa editez postul mai tarziu, cand am realizat, dar nu am mai putut. Este un sistem similar cu cel de la Mazzer, e adevarat

Am curatat canalul din nou si am macinat vreo 14g de cafea, din care am pierdut ~3 gr. Dar canalul nu era chiar plin si cred ca la urmatoarele macinari se mai pierde cate putin pana se umple.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#8
(18-11-2013, 14:45)adif Wrote: Multumesc, csabitec!

Da, am si eu cafea sub cutit. Am vrut sa editez postul mai tarziu, cand am realizat, dar nu am mai putut. Este un sistem similar cu cel de la Mazzer, e adevarat

Am curatat canalul din nou si am macinat vreo 14g de cafea, din care am pierdut ~3 gr. Dar canalul nu era chiar plin si cred ca la urmatoarele macinari se mai pierde cate putin pana se umple.

Canalul de iesire trebuie curatat de fiecare data cu pensula Smile
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#9
Big Grin Momentan ma cam incurca un gratar de protectie atasat (turnat) de partea de sus a dozatorului (bordura de plastic).

Am cautat si cutite pentru ea, dar vreau sa fie originale.

Cei de la mag-pro sustin ca toate piesele lor sunt originale, dar am mai luat de la ei o teava de Rancilio pe care nu scria absolut nimic, decat o punga de plastic simpla. Nu cred ca pe OEM se intampla asa ceva.

Cei de la piese-espressor.ro, nu au mentionat nimic.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#10
Sa stii ca si K30-ul avea ceva retentie, constatand cu Pascalau la testul de la the coffee shop ca desi nu mai erau boabe demult prin ea, la apasarea butonului tot mai iesea cafea. Cred ca am apasat de 3 ori butonul de curgere pana nu a mai curs nimic, desi nu se mai auzeau boabe sfaramandu-se. Asta e neajunsul unei rasnite de bar in casa...

Legat de pensula, din experienta mea similara cu Tranquilo, mai intai va sfatuiesc sa bagati cat mai adanc capatul de lemn al unei pensule subtiri, apoi sa dati propriu-zis cu pensula. Astfel evitati sa impingeti inapoi macinatura de pe canal.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(18-11-2013, 15:01)adif Wrote: Big Grin Momentan ma cam incurca un gratar de protectie atasat (turnat) de partea de sus a dozatorului (bordura de plastic).

Am cautat si cutite pentru ea, dar vreau sa fie originale.

Cei de la mag-pro sustin ca toate piesele lor sunt originale, dar am mai luat de la ei o teava de Rancilio pe care nu scria absolut nimic, decat o punga de plastic simpla. Nu cred ca pe OEM se intampla asa ceva.

Cei de la piese-espressor.ro, nu au mentionat nimic.

Da jos, gratarul nu e pt. tine Smile .
Asa e cutitul nu e original, dar e Long Life, facut parca in Italia, am luat si eu de la ei. Pe cel original ar trebui sa scrie Mazzer.
Originale am mai vazut la danetti.hu , dar sunt cam departe.

(18-11-2013, 15:10)Lyvyoo Wrote: Sa stii ca si K30-ul avea ceva retentie, constatand cu Pascalau la testul de la the coffee shop ca desi nu mai erau boabe demult prin ea, la apasarea butonului tot mai iesea cafea. Cred ca am apasat de 3 ori butonul de curgere pana nu a mai curs nimic, desi nu se mai auzeau boabe sfaramandu-se. Asta e neajunsul unei rasnite de bar in casa...

Legat de pensula, din experienta mea similara cu Tranquilo, mai intai va sfatuiesc sa bagati cat mai adanc capatul de lemn al unei pensule subtiri, apoi sa dati propriu-zis cu pensula. Astfel evitati sa impingeti inapoi macinatura de pe canal.

Dupa ce curat cu pensula, mai dau drumul odata la motor si scuipa tot (cam 0.2g si cateodata 0).
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#12
Confirm, dupa ce se gadila putin cu pensula, scuipa tot. Cool

Voiam cutite originale, nu pentru rezistenta, neaparat, pentru ca in regim casnic nu asta cred ca era problema. Dar aproape toate caracteristicile rasnitei sunt date de cutite. Daca nu sunt originale, practic e alta rasnita. Bineinteles, depinzand si de cutite, poate ca sunt produse de acelasi producator, dar fara eticheta.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#13
Ieri au sosit noile cutite de la mag-pro. Se pare ca informatia primita de la ei a fost corecta, cutitele sunt originale, inscriptionate pe lateral, identice cu cele existente in rasnita.
E adevarat, au costat 200 ron, in timp ce toate celelalte erau 120-140 maxim, dar sunt multumit. Am primit ce am cerut. Comandate miercuri, livrate vineri.

Aseara le-am montat, acum sunt in "rodaj".
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#14
La acest tip de rasnita, la fel ca si la rasnitele Mazzer cutitul superior este fixat pe o piesa ce culiseaza sus-jos in niste ghidaje cu arcuri, realizate in peretele rasnitei.
Peste aceasta piesa portcutit vine insurubata rozeta de reglaj a granulatiei macinaturii. Aceasta piesa portcutit superior, se misca destul de lejer in ghidaje, are un joc sesizabil, nu e la fel de fixa ca si rozeta de reglaj cu filet de exemplu.

Nu inteleg daca acest joc al portcutitului are vreo influenta asupra calitatii macinaturii. Daca cutitul superior e deplasat putin intr-o parte fata de cutitul inferior, sa zicem cca 0,1-0,2 mm, este asta un lucru rau.

Sau exista o tehnica de aliniere a cutitelor in cazul acestor tipuri de rasnite?

cutit inferior
[Image: 5345817.jpg]

Cutit superior
[Image: 83.jpg]
 
Reply
#15
Ansamblul superior are joc numai atunci cand este liber, in regim de functionare este metinut stabil pe verticala de arcurile de sustinere care, teoretic, exercita o presiune egala in toate cele trei puncte.

In alta ordine de idei, un eventual "offset" pe orizontala nu cred ca are o influenta importanta, marginea cutitelor fiind plata si mult mai mare decat ar putea fi decalajul acestora.

Oricum, alinierea cutitelor este vizibila prin orificiul de evacuare a cafelei si se poate corecta manual, daca e cazul.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#16
(05-06-2014, 12:13)adif Wrote: Ansamblul superior are joc numai atunci cand este liber, in regim de functionare este metinut stabil pe verticala de arcurile de sustinere care, teoretic, exercita o presiune egala in toate cele trei puncte.

In alta ordine de idei, un eventual "offset" pe orizontala nu cred ca are o influenta importanta, marginea cutitelor fiind plata si mult mai mare decat ar putea fi decalajul acestora.

Oricum, alinierea cutitelor este vizibila prin orificiul de evacuare a cafelei si se poate corecta manual, daca e cazul.
Arcurile vin tensionate e adevarat, dar asezarea pe arcuri nu stiu daca ofera aceeasi alinierea de fiecare data cand e asamblata.
Cred ca de fiecare data se aseaza in alta pozitie, pentru ca portcutitul vine presat de arcuri pe rozeta cu filet, si atunci cand aceasta se strange nimeni nu mai stie cu cat va antrena rozeta piesa portcutit prin frecare,si unde o va lasa la sfarsit. Apoi daca de exemplu se regleaza rasnita in sens invers, portcutitul ca fi antrenat in sens invers.
Singura varianta ar fi ca acest joc sa nu aibe importanta si sa nu afecteze calitatea rasnirii.
Dar nu stiu daca e asa pentru ca marginea cutitului e lata, dar santurile sunt taiate pana la buza cutitului.
 
Reply
#17
Pe verticala nu poate avea decat aceeasi pozitie si eu cred ca asta conteaza cel mai mult pentru a macina uniform.
Miscarea este doar pe orizontala si poate afecta macinatura doar daca este foarte pronuntata.

Asa vad eu lucrurile, dar poate ma insel.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#18
(05-06-2014, 14:02)adif Wrote: Pe verticala nu poate avea decat aceeasi pozitie si eu cred ca asta conteaza cel mai mult pentru a macina uniform.
Miscarea este doar pe orizontala si poate afecta macinatura doar daca este foarte pronuntata.

Asa vad eu lucrurile, dar poate ma insel.

Asa vad si eu lucrurile Smile .
Odata reglata prin infiletare, piesa pe care e fixat cutitul, se poate misca doar pe orizontala, fara sa afecteze calitatea rasnirii.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#19
Sper sa aveti dreptate! Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)