• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Filtrul Mavea Intenza

#1
La un aparat nou Gaggia Espresso Dose am schimbat sita cu
care a venit aparatul si am pus filtrul Mavea Intenza
( http://www.wholelattelove.com/Gaggia/mavea_intenza.cfm ).
Voi folosi numai apa plata , dar nu una anume.Intrebarea
mea este daca cineva a folosit acest tip de filtru si a
remarcat un reper clar care sa indice ca filtrul trebuie schimbat.
Multumesc mult pentru un eventual raspuns.
Gaggia Espresso Dose + VST 15g Ridgeless + Rancilio Rocky Doser + Tamper Motta Bubinga, 58 mm, 365 grame + Tamper inox 41 mm, 242g + La Marzocco  7g + Aquafilter Excito-CL.
 
Reply
#2
Apa plata nu e deloc indicata decat daca e foarte soft, cum este Bucovina, dar si acolo nu am vazut un test TDS care ar fi mai relevant pentru ca releva totalul solidelor dizolvate. Restul apelor plate iti pot afecta grav functionalitatea espressorului prin depuneri masive de calcar, din cauza mineralelor continute. Acestea sunt bune pentru organism nu pentru espressoare sau alte aparate care infierbanta apa.

Filtrul din link-ul tau se foloseste cu apa de la robinet care nu este neaparat o ciuma. Insa fiecare localitate are particularitatile sale in ceea ce priveste apa si poti gasi situatii mai bune sau mai proaste. De aici nevoia unor date precise obtinute prin teste facute de tine sau prin analize la un laborator specializat, strict pe parametrii care te intereseaza.

Deci pentru ca acest filtru sa fie eficient, ar trebui sa te uiti pe analizele apei inainte de filtrare (macar cele optimiste furnizate de distribuitorul de apa) si apoi sa le compari cu apa trecuta prin acel filtru. Si cum de obicei filtrele de acel gen nu dedurizeaza ci doar elimina parte din clor si eventual sedimente, in privinta duritatii nu vei obtine mari schimbari. Sunt orase cum e Constanta unde apa ajunge la 20 de grade germane duritate si unde o jucarie de filtru iti poate aduce "tone" de calcar in boiler, dar sunt si orase cu apa mai moale unde probabil un astfel de filtru (sau o combinatie de carbune activ cu retinere de sedimente) ar fi de ajuns. Insa din parametrii exacti ai analizelor afli totul.

Solutia cea mai simpla este sa folosesti Bucovina. Alte detalii despre filtrare aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Din cele citite la link-ul "Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)",
se pare ca nu exista deocamdata o solutie pentru problemea calcarului. Recomandarea ta este cea mai
rezonabila. Am vazut bidoane la 5 litri de Bucovina asa ca rezolv repede cu o rezerva de apa.
Multumesc Lyvyoo.
Gaggia Espresso Dose + VST 15g Ridgeless + Rancilio Rocky Doser + Tamper Motta Bubinga, 58 mm, 365 grame + Tamper inox 41 mm, 242g + La Marzocco  7g + Aquafilter Excito-CL.
 
Reply
#4
(23-06-2013, 13:10)Hostina Wrote: se pare ca nu exista deocamdata o solutie pentru problemea calcarului.

Ba da, exista - Purificatorul de apa cu osmoza inversa, care elimina total calcarul si alte minerale, practic face un fel de apa distilata.
Problema este ca unii nu recomanda sa bei apa asta mult timp (parerile sunt impartite)
Daca ai loc suficient in casa, merita sa ai un astfel de filtru doar pt. espressor, fier de calcat, spalator parbriz masina, etc, merita...
Eu folosesc un astfel de filtru de vreo 5-6 ani (nu mai stiu exact), mai exact am folosit pana de curand. Am renuntat la el (m-am luat dupa "gura lumii") si am luat un filtru fara osmoza, dar mai mult discutam pe topicul dedicat Wink
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#5
Ai dreptate, se poate elimina calcarul dar odata cu el si celelalte minerale, ceea ce nu este deloc ok.
Eu speram sa existe o solutie, tehnic vorbind, in care filtrarea apei sa fie selectiva, respectiv numai a calcarului.
Prefer sa schimb filtre decat sa consum apa distilata.
Experienta ta cu Purificatorul de apa cu osmoza inversa este buna pentru ca poti aprecia corect diferenta dintre o cafea
facuta cu apa ce contine minerale si alta cu apa distilata.Cand ma refer la diferenta, am in vedere gustul si efectul
specific revigorant al cafelei asupra organismului.
Sunt curios sa-ti aflu parerea.
Gaggia Espresso Dose + VST 15g Ridgeless + Rancilio Rocky Doser + Tamper Motta Bubinga, 58 mm, 365 grame + Tamper inox 41 mm, 242g + La Marzocco  7g + Aquafilter Excito-CL.
 
Reply
#6
Gustul apei este dat de Ca si de Mg. Daca astea nu mai exista, apa nu are nici un gust, deci e f. buna pt. cafea, nu influenteaza deloc gustul/aroma cafelei.
De asta am zis, daca ai avea loc sa ai un purificator doar pt. espressor ar fi ideal.
La gust, apa de la purificator este mult mai buna decat apa de la filtrul actual (polipropilena/carbune activ/ceramica). Asta mi se pare salcie. Wink
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#7
(23-06-2013, 13:10)Hostina Wrote: se pare ca nu exista deocamdata o solutie pentru problemea calcarului.
Exista cum sa nu, dar e posibil sa fie o complicatie in plus pentru tine, caci ai un espressor de talie mica(apropo sa pui la semnatura aparatura). Problema e de la semiprofesionalele de tip HX/DB in sus, acolo unde boilerul nu se poate curata asa simplu ca in cazul Gaggia/Lelit etc. De aceea, daca ai un espressor mai scump, e bine sa eviti cat poti decalcifierea, folosind filtre de apa dedicate. Al meu are doi ani si nicio decalicifere, si inca nu da semne de calcar.

Practic, solutia cea mai corecta, este instalarea unui filtru de carbune activ si a unui filtru de sedimente, plus un dedurizator pe sare. Astfel ph-ul apei nu este afectat (ph-ul scazut duce la coroziune) si duritatea o poti scadea pana la ce nivel vrei.

Eu am ales alta solutie, un singur filtru ce are incorporat si cabune activ, si doua straturi pentru retinerea sedimentelor, si o rasina schimbatoare de ioni de hidrogen (ia calciu din apa si da hidrogen). Eu si beau apa rezultata, iar la analize a iesit bine, cu duritatea 4. Aici insa exista multe variante de filtre pe acelasi sitem si trebuie alese cu atentie caci acest schimb de ioni coboara ph-ul de obicei. Si la mine a variat, coborand si sub 6.5 (limita minima). Acum il voi schimba caci a ajuns la un an si a aparut o varianta imbunatatita care cica nu ar mai afecta ph-ul (prea mult). Poze dupa desfacerea lui aici.

Probabil voi uni topicul cu cel de apa.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)