• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Feed-back Cafea - Prajitori

#31
(10-04-2016, 01:03)coffeesnob Wrote: Ar ajuta daca ai scrie ce echipament ai folosit la preparerea cafelei si modul de preparare.
Am adaugat si echipamentul la semnatura. Oricum sunt aproape convins ca echipamentul, oricare ar fi el, nu poate obtine de unul singur gustul de carton dintr-o cafea acceptabila. De fapt gustul asta, din ce am inteles din experientele unor useri de pe forum, nu poate fi obtinut decat prin prajirea cafelei intr- un mod "corespunzator". Daca e altfel, chiar insist sa fiu corectat.
In privinta aciditatii exagerate, aka acreala, am incercat sa lucrez cu toate variabilele de care dispun. Am rasnit pana am ajuns la o curgere de 50 de secunde pentru o doza dubla in speranta de a adauga si alte arome, oricare ar fi ele. Din pacate dominanta care acoperea absolut orice alta aroma a ramas aciditatea. Poate ca experienta asta ar putea fi considerata deranjanta, dar va garantez ca a fost o experienta foarte utila in dezvoltarea gusturilor. De fapt recomand o asemenea experienta oricarui incepator. Ajuta enorm la educarea si separarea gusturilor la care speri sa ajungi.
Gaggia Evolution; Aristarco EMA75; Diy glass tamper.


 
Reply
#32
Cum ti-ai facut singur tamper de sticla ? Smile
E reprodiuctibil de catre oricine ? Smile
 
Reply
#33
Trei discuri de geam de 3 mm lipite cu un adeziv bicomponent transparent ( eu am folosit Pattex), maner din lemn de corn si destul de multa rabdare la finisarea marginii. Nu e perfect, dar e eficient si tamparea zic eu ca e corecta atat timp cat curgerea e asa cum trebuie (portfiltru naked). Dezavantajul e ca se sparge Wink Acum sunt pe rezerva cu doua straturi de geam. Cand am un pic de rabdare am sa pun si o poza.
Gaggia Evolution; Aristarco EMA75; Diy glass tamper.


 
Reply
#34
Pai din ce știu eu acreala e data de temperatura joasa nu? Din pat meu de vedere temperatura joasa are mai mare efect asupra acrelii decât modificarea timpilor extracției. Eu cel puțin cam asa am înțeles. Dacă nu e asa măcar mai învăț și eu ceva Smile
La Pavoni Europiccola Lusso, Kinu M47
 
Reply
#35
Am vazut desfasurarea ultimelor evenimente si sincer am ramas cu un gust amar , nu cred ca asta este calea pentru dezvoltarea acestei comunitati .
Ca sa concluzionez , in urma experientei de aproape 20 de ani in domeniul prajirii cafelei , cafeaua este foarte diferita exista aproximativ 80 de sortimente , fiecare avand caracteristicile sale , caracteristici ce sunt influentate de zona de cultivare , conditii atmosferice , polenizare , recoltare etc , prajirea pleaca de la fc si pana la sc chiar si dupa , modul de preparare difera in functie de fiecare , unul bea ibric , altul espresso , v60 , aeropress , etc , macinarea difera pentru fiecare mod , vechimea cafelei , fiecare prajitor are stilul sau de prajire , stil care se potriveste sau nu gustului nostru , nu exista o cafea prajita bine sau prost decat ca o parere SUBIECTIVA , nu a fost buna cafeaua de la x , OK ! , iau de la y .
V-am spus toate astea ca sa intelegeti cat de COMPLEXA SI SUBIECTIVA ESTE CAFEAUA produs care nici dupa 20 de ani nu am reusit sa-l descifrez .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#36
Si eu tot asa am inteles + subextractie. Pe temperatura nu am control deocamdata. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa las aparatul sa se incalzeasca cum trebuie. Apoi am incercat cu portfiltrul incalzit bine, bine. Invariabil, rezultatul a fost acelasi. Daca temperatura ar fi fost prea scazuta ar fi iesit si celelalte tipuri de cafea incercate macar cu o nota acida. Asa cum am mai zis, prima cafea incercata, un amestec, a iesit foarte amara.

Ps
Sunt si eu de acord ca gustul e o chestie subiectiva,dar in niste limite. Pe de alta parte, am inteles ca aici vorbim despre feed-back. Am specificat de la inceput ca asta a fost perceptia mea. Nu am decretat ca a fost o cafea proasta, in primul rand pentru ca nu am nivelul de cunostinte necesar pentru asta. Si bineinteles ca eu am sa incerc si de la alti prajitori. Ca si la stiri, nu se aude decat ce e rau sau, mai rar, ce e foarte bun. Niciodata nu se dau stiri despre lucrurile mediocre. Asa e si la feed-back. Nu va exista decat pentru situatiile iesite din comun, cu preponderenta la cafele mai nereusite. Daca voi, care va ocupati in mod curent cu asta sunteti multumuiti de ceea ce iese nu vad care ar mai fi scopul acestui thread.
Gaggia Evolution; Aristarco EMA75; Diy glass tamper.


 
Reply
#37
mare adevar ai grait honciucmihai,  cat de COMPLEXA SI SUBIECTIVA ESTE CAFEAUA.
Am asistat si eu la doua prajiri, ambele complet diferite, la aroma si consistenta.
Experienta pe care ai acumulat-o in prajire este aur curat si nimeni nu are cum sa contrazica parerea unui prajitor cu multi ani in spate.
De ce trebuie sa ramai cu un gust amar, cum a zis si Liviu, aici ne spunem parerea liber si civilizat.
Sa nu credeti cumva, daca un user scrie ce bune sunt boabele la un anume prajitor, repede noi dam buzna la prajitorul respectiv, sau daca este o parere negativa, nu mai cumparam in veci boabe de la prajitorul criticat. Nici vorba de asa ceva. Bine ar fi sa asistam toti la cateva prajiri si apoi sa ne spunem parerea, dar.....
Mergeti inainte, voi cu prajitul, noi cu achizitionatul [Image: smile.gif] si, multumesc de reduceri!
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#38
Nicidecum nu m- am referit la postarea Dvs ci am vorbit la mod general
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#39
(10-04-2016, 20:54)dandana Wrote: ...Asa e si la feed-back. Nu va exista decat pentru situatiile iesite din comun, cu preponderenta la cafele mai nereusite. Daca voi, care va ocupati in mod curent cu asta sunteti multumuiti de ceea ce iese nu vad care ar mai fi scopul acestui thread.

Aici una din probleme... Obisnuiti-va sa dati feedback. Si de bine, si de rau.
Si uite de ce: daca prajitorul afla de la un client ca nu i-a placut cafeaua, o poate considera ori problema de preparare, ori un accident.
Daca afla de la 3-5 clienti de aceeasi problema, e clar ca e la el ceva gresit.
Daca nu-i spune nimeni nimic decat peste 2 luni... apai tot timpul asta probabil cafeaua va iesi la fel din prajitorul lui.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#40
Parca se convenise sa renuntam la conformisme. (Indiferent daca Dvs sunt eu sau altcineva). Smile
Eu nu inteleg de ce lucrurile TREBUIE privite in alb sau negru. Sunt atat de multe nuante de gri. Mai mult decat atat; sunt atat de multe culori. Nimeni nu e perfect. Eu pot intelege si accepta ca gresesc si sunt dispus oricand sa invat si sa experimentez. La fel si un prajitor poate accepta asta. Ba mai mult, daca e cazul, poate corecta eventuale greseli. Nu ma pricep absolut deloc la prajirea cafelei ( inca), dar au toti prajitorii jurnale de prajire cu toate profilele inregistrate pe fiecare lot de cafea? Daca raspunsul e " da" problema se rezolva simplu verificand jurnalele. Da ca e greseala de prajire e bine ca prajitorul stie ce a gresit. Daca e "nu", tot bine e. Incepatorul stie ca ori a gresit prepararea, ori nu mai are de ce sa mai utilizeze sortimentul ala de cafea. Pan' la urma nici macar nu e asa important. Asa cum spune si Mariano, noi vom continua sa cumparam cafea si voi sa prajiti.
Pentru mine chiar si cafeaua El salvador a fost intr-o oarecare masura placuta: mi-a adus aminte de copilarie cand rontaiam colturile cartilor.
Gaggia Evolution; Aristarco EMA75; Diy glass tamper.


 
Reply
#41
Un exemplu de incident ar fi degradarea prajitorului in timp (depuneri, etc) sau chiar curatarea lui. Sau anumite modificari la instalatie, sau inlocuiri de piese.
Nu cred ca sta cineva sa guste din fiecare sarja; a facut asta cand a luat cafeaua si a setat un profil de prajire...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#42
(10-04-2016, 22:18)Mihai L Wrote:
(10-04-2016, 20:54)dandana Wrote: ...Asa e si la feed-back. Nu va exista decat pentru situatiile iesite din comun, cu preponderenta la cafele mai nereusite. Daca voi, care va ocupati in mod curent cu asta sunteti multumuiti de ceea ce iese nu vad care ar mai fi scopul acestui thread.

Aici una din probleme... Obisnuiti-va sa dati feedback. Si de bine, si de rau.
Si uite de ce: daca prajitorul afla de la un client ca nu i-a placut cafeaua, o poate considera ori problema de preparare, ori un accident.
Daca afla de la 3-5 clienti de aceeasi problema, e clar ca e la el ceva gresit.
Daca nu-i spune nimeni nimic decat peste 2 luni... apai tot timpul asta probabil cafeaua va iesi la fel din prajitorul lui.
LIKE !!! Smile
 
Reply
#43
(10-04-2016, 10:06)renatoa Wrote: ... m-am lamurit acum ca nu a fost o parere ca tot ce am cumparat cafea verde din tara nu s-a ridicat la inaltimea celei cumparat din afara. E vorba de 4-5 surse, nu generalizez. I-as fi incercat pe toti, dar unii o au prea scumpa. ...

incerc sa spun si eu asta de cativa ani buni - pe fondul de zgomot al unei cvasiunanimitati de forumisti entuziasmati de cafelele prajitorilor din tara...

pentru mine - ce-i drept sunt dintre cei ce-si prajesc singuri cafeaua - problema nu e calitatea prajirii, ci calitatea cafelei!
vorbind de cafeaua verde ce se vinde la noi, la preturi accesibile pentru mine, adica fost 30-50 lei, prezent 60-80 lei (spre 20 euro/Kg);
aceste cafele sunt cam toate, cafele mediocre calitativ!  IMO...

nu se ridica la nivelul a ce se intelege prin cafea de specialitate; adica o cafea 'selectionata', nu de hambar (mai multe ferme, mai multe cooperative, mai multe recolte, mai multe defecte, mai multa... vechime, ce mai, mai multe...), ci de ferma; o varietate, sau macar una dominanta;  

spun astea cu intelegere a dificultatilor si cu respect pentru orice angajare intr-o afacere onesta, asa cum sunt, cred, toti prajitorii nostrii!
si care in timp devine o proba de onestitate, dar si de experienta, competenta profesionala si comerciala...
dar nu e destul;

ce-ar fi mai bine? mai multa si mai ales, mai precisa informatie (trasabilitate in timp si spatiu) si implicarea responsabilitatii prajitorilor intr-un barem de calitate pe intreaga gama de oferta a unui prajitor/furnizor de cafea verde; 
adica: cea mai ieftina cafea (verde) oferita de un prajitor/furnizor amatorilor de preparare cafea (espresso) acasa, sa fie deja o cafea calitativ buna!
si daca asta inseamna un pret greu accesibil la ofertantii de cafea verde din RO, atunci ramane evident, alternativa achizitionarii din afara;
aparenta de onestitate ramane la toti participantii pe piata...

p.s.

1.
ajuta poate la intelegerea a ce am incercat sa spun - intru eroare sau adevar, faptul ca (1) prajesc si consum lunar spre 5 Kg cafea si (2) o parte din cafea am luat-o si o voi mai lua de la un prajitor (torrefazione) din Italia;

2.
o problema cu cafelele ieftine, neselectionate, care domina piata, este riscul contaminarii cu tot felul de paraziti/ciuperci (mai ales la caldura si umiditate), a caror toxine rezista in tot procesul de prajire si extractie (ex. Mycotoxins, incl. ochratoxin A, aflatoxina si alte bau-bau-uri de-astea...); ca material organic, cafeaua verde se degradeaza in fiecare zi!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#44
Ai dreptate radudani , intradevar calitatea este medie ( nu mediocra ) dar asta se datoreaza in primul rand faptului ca in Romania nu exista o cultura a cafelei si deocamdata ar insemna sinucidere economica sa vinzi cafele de top mai ales pe conceptul de proaspat prajit asa cum vindem noi.
In timp insa vor apare si ele atunci cand lumea va vedea diferentele de gust intre supermarket si ce avem noi , totul se face cu rabdare .
Vezi cati postau pe vremea softpedia si cati sunt acum , cati prajitori erau si cati sunt acum , rabdare domnilor , rabdare
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#45
(11-04-2016, 18:29)radudani Wrote:  (2) o parte din cafea am luat-o si o voi mai lua de la un prajitor (torrefazione) din Italia;
pai si nu vrei/poti sa impartasesti si cu noi detaliile? [Image: smile.gif]
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#46
Ca o completare , daca eu cumpar o cafea top selection la un pret estimativ de minim 25 euro / kg ( fara taxe vamale , transport , tva , etc ) CATI AR CUMPARA ASA CEVA in Romania si eu sa mai am si profit ?
Stiti cati bani trebuiesc sa cumperi un microlot din ferma lui Fane din Ethiopia sau Costa Rica sau de oriunde ?
Vorba lui Eminescu " E usor a scrie vorbe / Cand nimic nu ai a spune "
Intradevar nu este cafea de cea mai buna calitate in Romania dar este un prim pas in educare , vor urma si altii .
Cand 98% din populatie cumpara ieftin si bun vorbim despre ce ?
Sunt multe de spus dar mai pe rand , suntem o comunitate in crestere si precum copiii dorim mult deodata dar fiind parinti ( o parte dintre noi , urmand si ceilalti ) stim ca lucru bun se face in timp nu deodata .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#47
pana la urma ce am inteles eu, de la orice prajitor as lua, calitatea este aceeasi datorita loturilor mai ieftine care se importa in Rom. La loturi scumpe cumparatori putini.
Bun, atunci care are oferte mai bune si livreaza mai repede cu plata ramburs.....
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#48
(12-04-2016, 17:15)Mariano Wrote: pana la urma ce am inteles eu, de la orice prajitor as lua, calitatea este aceeasi datorita loturilor mai ieftine care se importa in Rom. La loturi scumpe cumparatori putini.
Bun, atunci care are oferte mai bune si livreaza mai repede cu plata ramburs.....
Calitatea nu este aceeasi ci aproximativ aceeasi , diferenta consta in modul de prajire , daca se " pliaza " sau nu pe gustul Dvs si intradevar top cafea gasiti la Delicatese Florescu si preturile sunt cele corecte ( garantez ) , nu poti cumpara mercedes la pret de dacie , aveti grija !
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#49
(12-04-2016, 17:15)Mariano Wrote: pana la urma ce am inteles eu, de la orice prajitor as lua, calitatea este aceeasi datorita loturilor mai ieftine care se importa in Rom. La loturi scumpe cumparatori putini.
Bun, atunci care are oferte mai bune si livreaza mai repede cu plata ramburs.....

Buna ziua
Nu ati inteles corect deloc. Calitatea este diferita la toti prajitorii. Fiecare prajitor incearca sa obtina cafele de o calitate cat mai buna. Doar deococamdata cafelele fara renume cu preturi mai mari nu sunt cautate in Romania. Adica o cafea din Nicaragua (dau exemplu Nicaragua pt ca la Amsterdam am baut aceasta cafea oferita de un reprezentant din aceasta tara)nu va fi cumparata daca va avea un pret aproximativ cu una din Hawaii (Kona) chiar daca aceasta cafea este foarte buna. Pentru ca aceste cafele fara renume, dar cu preturi mai ridicate sa fie cautate, e nevoie de timp. Hai sa fim seriosi 80% din bautorii de cafea nu stiu diferenta dintre Arabica si Robusta !!!
 
Reply
#50
Mitralierea asta a prajitorilor ar trebui numită "efectul Papajacques" Smile Ca si cum ai vrea sa omori cu mana ta un cuib de viespi cu o bomba atomică...normal ca se răsfrânge si asupra ta efectul!

În România există cafea de toate categoriile, însă multi prajitori nu dau cafea verde. Apropo, Radu ai putea sa vinzi cafea verde home roasterilor de pe forum, ca sa demontezi teoria lui Mariano, Radudani etc. spre exemplu.

"Problema" deci nu este calitatea cafelei din România ci faptul ca cine aduce cafea buna nu o vinde oamenilor care prăjesc acasă. De ce? Sa ne spună respectivii prajitori. Probabil ca asa cum unii useri nu au încredere în cafeaua adusă de ei asa nici ei nu au încredere în aparatura si skill-urile home roaster-lor, care vor da review-uri mai departe într-un forum cu 40.000 de vizitatori lunar. Alt motiv plauzibil este ca unii s-au chinuit sa facă rost de anumite cafele si nu vor sa le împărtășească altora din motive personale. Altii nu consideră oportun ca o cafea buna de 15-20e la achizitie, sa fie pe mana unui home roaster, având credința că doar un prajitor profesional si un om pregătit temeinic va putea profita de calitățile bobului. Si poate mai auzim si alte motive. E vorba aia, am dar n-am de dat Smile

Viitorul sta în lipirea home roaster-ilor de un prajitor, care sa pună în transport un sac precomandat si plătit de o comanda de grup pe forum, sac ales dintre cafelele foarte bune, de min 15$/kg. Puteti sa deschideti topicul deja Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#51
De ce sa vand cafea verde ? Eu sunt PRAJITOR nu angrosist nu cumpar cu 5 lei si vand cu 6 . Scopul meu este de a creea ceva care sa fie pe placul oamenilor si cand o sa fiu oale si ulcele lumea sa zica " Ce cafea facea Mihai " , daca vroiam altceva vindeam robineti , spre exemplu .
Dau cafea verde cuiva ce prajeste la popcorn dupa care zice " Am luat cafea de la Mihai si este vai mama ei " iar eu am consumat timp , energie , bani , pasiune ca sa se aleaga praful ?
Nu ! Nu voi vinde niciodata cafea verde decat celor ce sunt pasionati si care inteleg ce implica prajirea .
Vorbind de cafea de top , ESTE BLASFEMIE SA PRAJESC INTR-UN POPCORN (sau ceva similar ) HAWAI KONA , JAMAICA BM , AUSTRALIA SKYBURY , ETHIOPIA LAKE MONASTERY GALAPAGOS YELLOW BOURBON SAU CAFELE DIN CATEGORIA CUP OF EXCELENCE ( bineinteles lista poate continua ).
Pai cum sa vand cafea verde ?

Imi cer scuze dar m-am " incins " putin .
Vin la mine diverse " caprioare" ce au vazut un clip cu dr. Oz ca vor cafea verde sa slabeasca , le trimit frumos la plimbare spunandule ca daca vor slabire sa numai manance fast food si sa faca miscare .
Daca am dori , GARANTEZ , oricare din prajitorii dupa acest forum putem scrie carti , avem cunostintele necesare , singurul lucru ce conteaza este satisfactia Dvs dimineata cand beti cafeaua sau cea din ochii sotiei cand ii preparati un capuccino , restul sunt vorbe .
EDUCATI-VA GUSTUL !!!
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#52
(12-04-2016, 18:00)Lyvyoo Wrote: Mitralierea asta a prajitorilor ar trebui numită "efectul Papajacques" [Image: smile.gif] 

Neah, "Panama files"  [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#53
"singurul lucru ce conteaza este satisfactia Dvs dimineata cand beti cafeaua sau cea din ochii sotiei cand ii preparati un capuccino"
Frumos, asta inseamna meserie si devotament. Multumesc mult, Mihai.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#54
thread-ul acesta imi pare mai mult un exercitiu de dat cu parerile una in cealalta [Image: smile.gif]
pentru ca nu vad, nu cred intr-o solutie posibila;
afacerile prajitorilor nostrii sunt in RO;
aria de acces a homeroaster-ilor nostrii e totusi lumea larga...
(12-04-2016, 16:33)honciucmihai Wrote: ... Intradevar nu este cafea de cea mai buna calitate in Romania dar ...  suntem o comunitate in crestere si precum copiii dorim mult deodata ...

rabdare adica - ok unii o mai avem, prin exercitiu in timpuri, dar tinerii de azi nu o au;
si in acest caz, nici n-ar trebui sa o aiba...exista salarii, exista oferte si o piata matura deja;
 
(12-04-2016, 17:15)Mariano Wrote: pana la urma ce am inteles eu, de la orice prajitor as lua, calitatea este aceeasi datorita loturilor mai ieftine care se importa in Rom. La loturi scumpe cumparatori putini......

exact asta am vrut sa spun: preturile medii apartin unor cafele mediocre, singurul mod de a avea totusi un profit pe piata RO;
ceea ce intretine o forma de cultura surogat a cafelei la noi... cafea si ea surogat in mare parte...
 
(12-04-2016, 17:42)Alex_EcuatorCafe Wrote: ... Hai sa fim seriosi 80% din bautorii de cafea nu stiu diferenta dintre Arabica si Robusta !!!

poate cu precizarea ca 90% nu stiu ce e aia cafea Arabica!
iar de Robusta de la noi, numai de... jale: e oribila!
dupa niste timp in care am 'ales' ceva cafea Robusta de la noi, astea sunt 'cazaturile':
   
multe din cafelele importate la preturi modice, sunt deja ... blenduri; am luat de la o 'cafenea' din Bv o Columbia verde; cred ca 30% era Robusta din Vietnam ;(
 
(12-04-2016, 18:00)Lyvyoo Wrote: Mitralierea asta a prajitorilor ar trebui numită "efectul Papajacques" ...
"Problema" deci nu este calitatea cafelei din România ci faptul ca cine aduce cafea buna nu o vinde oamenilor care prăjesc acasă. ... E vorba aia, am dar n-am de dat ... Viitorul sta în lipirea home roaster-ilor de un prajitor, care sa pună în transport un sac precomandat si plătit de o comanda de grup pe forum, sac ales dintre cafelele foarte bune, de min 15$/kg. ...

dar nu suntem intr-un mediu inchis si multi din forum o stiu si au posibilitatea de a profita de asta mai bine decat mine! 
paradoxul nu e ca pretentiile homeroasterilor din RO sunt exagerate si intru ignorarea adevaratelor probleme ale celor ce fac profesional treaba, prajitorii din RO,
nu, ci ca, o "comunitate in crestere" de potentiali espressomani, cu o multime de "primi pasi in educare", plus o piata de desfacere cu destula cerere dar sub orice exigenta calitativa, intretin iluzia unor prajitori artizanali ca acesta e un mod de supravietuire in afacere, specific RO!

problema chinuita a pietei de cafea verde la noi se datoreaza nu rezervelor sau limitelor de intelegere ale unor prajitori artizanali, ci volumului redus, firav al cererii!
dar cu sau fara un dialog intre homeroasters si prajitorii mai mult sau mai putin cooperanti, exista o piata de cafea verde in dezvoltare si la noi si viitorul nu-l vad in concesii altruiste ale unor prajitori artizanali, ci in participanti pregatiti pentru aceasta piata si de o parte si de cealalta;

in afara solutiei frumoase, dar utopice propuse de Lyvyoo - cu prajitorul care-si da toti banii sa aduca la profit minim sau zero, saci de cafea verde pentru cumparaturi de grup - raman realiste ofertele celor ce vand cafea verde foarte buna - la noi, sau aiurea - dar desigur, nesimtit de scumpa pentru salariul mediu din RO;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#55
(12-04-2016, 22:46)radudani Wrote: in afara solutiei frumoase, dar utopice propuse de Lyvyoo - cu prajitorul care-si da toti banii sa aduca la profit minim sau zero, saci de cafea verde pentru cumparaturi de grup - raman realiste ofertele celor ce vand cafea verde foarte buna - la noi, sau aiurea - dar desigur, nesimtit de scumpa pentru salariul mediu din RO;

O posibila solutie ar fi asocierea pe forum si organizarea unui import direct. E probabil ceva foarte complicat de facut dar o putem discuta si poate iese ceva.
 
Reply
#56
Am inteles, calitatea boabelor este aceeasi in Rom si prajitorii fac diferenta, dar la unul dintre prajitori, transportul este cat 250g de boabe bune [Image: smile.gif]
Buna idee Coffeesnob, de proba si tot merita, pozele la Torrefazione sunt de necrezut(azi sun prietenul din Italia, transportul este 1E kg cu autobuzul, in 4 zile ajung la C-ta.)
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#57
(13-04-2016, 07:05)coffeesnob Wrote:
(12-04-2016, 22:46)radudani Wrote: in afara solutiei frumoase, dar utopice propuse de Lyvyoo - cu prajitorul care-si da toti banii sa aduca la profit minim sau zero, saci de cafea verde pentru cumparaturi de grup - raman realiste ofertele celor ce vand cafea verde foarte buna - la noi, sau aiurea - dar desigur, nesimtit de scumpa pentru salariul mediu din RO;

O posibila solutie ar fi asocierea pe forum si organizarea unui import direct. E probabil ceva foarte complicat de facut dar o putem discuta si poate iese ceva.

Asta imi propusesem sa fac eu, dar fara sa o dau pe tzeava in avans, ci doar sa pun forumul in fata faptului implinit.
Evolutia de aici face sa se precipite lucrurile un pic, asa ca o sa deschid un topic la group buy pe tema asta.
 
Reply
#58
(12-04-2016, 22:46)radudani Wrote: in afara solutiei frumoase, dar utopice propuse de Lyvyoo - cu prajitorul care-si da toti banii sa aduca la profit minim sau zero, saci de cafea verde pentru cumparaturi de grup - raman realiste ofertele celor ce vand cafea verde foarte buna - la noi, sau aiurea - dar desigur, nesimtit de scumpa pentru salariul mediu din RO;m o comunitate in crestere si precum copiii dorim mult deodata ...sta !!!

problema cu "nesimtit" de scumpa e relativa. Eu nu prea vad ce legatura este intre salariul mediu din RO si cat ar trebui sa fie pretul. Adica atata vreme cat nu e un produs produs local in care forta de munca locala sa fie principalul cost, pretul nu prea se poate corela cu salariul pentru ca nu are de ce. Daca am vorbi de adaosuri, astea pot fi dezbatute. Dar pana la urma intr-o piata libera, oferta si cererea se vor adapta - sau acesta este acuma punctul de echilibru (cu toate ca judecand dupa dezbateri, probabil nu e chiar echilibru).
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#59
Dacă s-a scos acciza la cafea e si mai simplu. Dacă nu...e mai complicat cu importul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#60
De ce, din EU ce are ?
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)