• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Feed-back Cafea - Prajitori

#1
(06-04-2016, 08:55)lex131 Wrote: ...
Si de ce asa mare surpriza mea in aceasta dimineata? Pentru ca pana in dimineata asta am baut Columbia Supremo, de la un foarte cunoscut prajitor de cafea de pe acest forum, mult mai cunoscut decat EcuatorCafe. Nu o sa-l numesc, probabil ca ma stie daca citeste acest mesaj. Insa acea cafea s-a degradat in timp. In 2-3 ani de zile de cand cumpar de la el, usor usor, s-a dus acel gust miraculos pe care-l avea in fiecare dimineata pana cand saptamana trecuta, intr-o zi, nevasta-mea a zis ca vrea si ea o gura de cafea si m-a intrebat "cum poti sa bei chestia asta?", in fine, a fost mult mai dura, dar nu are rost sa reproduc. Dar in acel moment mi-a confirmat si parerea mea pe care nu vroiam sa o constientizez si-am facut comanda la ecuatorcafe la care nu mai facusem de foarte mult timp comanda, de cand a schimbat la un moment dat preturile la livrare si ma costa cafeaua cat transportul.
Primele semne au fost bineinteles spuma lipsa din presa franceza cand turnam apa fierbinte si mai apoi gustul lipsa. Si-am inceput sa cresc temperatura apei, apoi sa cresc timpul de infuzie, apoi sa fac macinatura mai fina, apoi sa o comand direct macinata ca m-am gandit ca mi-am pierdut orice talent de a mai macina cafea - orice doar sa simt si eu gust de cafea aromata si puternica nu de apa lunga. In ultimii doi ani am dat in jur de 25 de milioane pe cafea la vechiul prajitor.
Usor usor m-am pacalit de-a lungul timpului ca nu am echipamentele necesare si nu ma pricep, iar cafeaua n-are nicio problema.
....

Am preluat raspunsul de mai sus din topicul Ecuator Cafe. 


Un coleg de pe forum a descoperit ca ii place enorm de mult cafeaua de la Ecuator. Pana aici, nimic neobisnuit. 

Ceea ce m-a determinat sa deschid acest topic este faptul ca domnul respectiv isi declara nemultumirea atat vis-a-vis de un alt prajitor, pe care nu-l numeste, cat si despre cafeaua pe care a cumparat-o de-a lungul timpului de la acest prajitor, Columbia Supremo. 

Dat fiind ca in Romania sunt destul de multi prajitori care au Columbia Supremo, printre care ma numar si eu, ar fi  corect sa aflam cine anume este prajitorul respectiv. 

Asta odata. 

A doua oara o sa repet aici recomandarea pe care eu o fac tuturor clientilor mei: beti cafea de la toti prajitorii si oferiti feed-back pentru produsul pe care il cumparati de la acestia. Oferind feed-back il ajuti sa faca un produs mai bun si ambii au de castigat, atat prajitorul cat si clientul. 

Din punctul meu de vedere, greseala pe care a facut-o domnul de mai sus a fost sa se limiteze la un singur prajitor si la un singur sortiment de cafea, in cazul nostru Columbia Supremo. 
Acum este suparat ca a cheltuit 2500 de lei in doi ani cumparand cafea de la X, in loc sa fie suparat pe el insusi pentru ca a preferat sa fie comod in loc sa experimenteze.

Cafeaua verde se schimba de la an la an, prajitorul (omul) imbatraneste sau are alte probleme, sunt multe variabile care pot influenta perceptia pe care clientul o are despre o anume cafea, inclusiv apa pe care acesta o foloseste ca sa-si prepare acea cafea.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#2
Corect !
Cine isi inchipuie ca un prajitor din acesta mic, cum sunt la noi, are macar un an aceasi cafea in oferta... inca mai traieste in supermarket Smile
Majoritatea iau un sac de ceva... 60kg din fiecare sortiment, iar urmatorul este garantat din alta plantatie sau recolta.
Daca intri pe o bursa de cafea o sa vezi ca ofertele sunt de marimea a cateva sute de kg cel mai adesea.
Oare cel care a postat nu a vazut niciodata regrete ca s-a terminat acel lot de Rwanda sau Panama de la prajitorul x/y/z... Nu s-a intrebat cine il impiedica sa mai aduca acelasi sortiment ? Confused

E adevarat ca sunt si cazuri cand e clar ca inconsistenta nu este din cauza ca s-a terminat sacul, ci ca prajitorul mai lasa si un nepot sa faca o incercare, ca sa isi faca si el mana... Wink si indiferent cum iese sarja, o baga la vanzare...

Nemultumirea fata de calitatea livrarilor unui prajitor poate avea insa si efecte benefice... sa te faca sa te apuci de prajit acasa Wink
A fost cazul meu, nemultumit de inconsistenta a 3 pungi pe care scria acelasi lucru, cumparate la interval de o saptamana fiecare, cu grade de prajire si gusturi diferite.
 
Reply
#3
Nu prea inteleg reticenta de a da numele unui prajitor care te-a nemultumit. Il ajuta si pe prajitor, ajuta si pe colegii de forum. Atata vreme cat critica e constructiva castigam toti.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#4
Suna mai mult a răbufnire decât în a-i ajuta pe alții
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#5
As fi avut si eu ceva de spus dar Radu ( Papa Jacques) a concluzionat foarte bine , ca in nenumarate ori recomandarea mea este de a incerca DIFERITE CAFELE DE LA DIFERITI PRAJITORI , toti avem cafele de calitate , se pliaza sau nu pe gustul Dvs este alta discutie .
Nu va cramponati de un singur sortiment , cafeaua nu este nevasta sa o ai pe aceeasi toata viata 😎 .
Plus ca atata timp cat bei o perioada lunga aceeasi cafea este ca atunci cand mananci fasole , fasole si tot fasole ( faci caldura in casa dar mai vine si vara )
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#6
Daca tot am fost mentionat in acest post si pe alocuri tras de urechi (cum ca as trai in supermarket) simt nevoia sa imi ofer si reply-ul.

Da, sunt obisnuit sa gasesc ceva ce-mi place foarte mult si sa nu-l mai schimb decat in momentul in care se dovedeste groaznic.

Beau acelasi ceai verde, de la acelasi producator, de 2-3 ori pe zi, de ani de zile.
Vapez acelasi lichid nemtesc de tigara electronica de vreo 3-4 ani de zile - si sper sa nu dea niciodata faliment producatorul.

Am incercat in total vreo 30 de soiuri de cafele prajite, si rasnite de mine, si rasnite de prajitor, de la vreo 4-5 prajitori diferiti. 

Dintre toate soiurile incercate doar doua mi-au placut mie. Si spun Mie, pentru ca nu are nicio importanta ce cred altii atata timp cat e vorba de gustul meu. Acele doua sunt Columbia Supremo si Ethiopia Yirgacheffe.

Nu inteleg ce este de criticat aici - sunt gusturile mele si nimeni nu s-a sinchisit sa intrebe daca traiesc sau nu in supermarket, daca am incercat mai multi prajitori, daca am incercat mai multe sortimente de cafea, etc. Toata lumea s-a aventurat in supozitii si sugestii.

Postul meu de dimineata era scris intr-o stare de euforie "cofeinica" in care descriam diferenta enorma de gust pe care am simtit-o de la cafeaua de ieri si cea de azi si placerea de a redescoperi calitatea si placerea cafelei.

Nu este datoria mea sa ajut prajitorii prin a-i nominaliza cum nu este nici locul meu sa-i defaimez in vreun fel. Am dat cu placere cei 25 de milioane de lei vechi pe cafea si am mentionat despre indoielile pe care le aveam cum ca datorita setup-ului meu nu iese cafeaua ok - acesta fiind motivul pentru care nu am schimbat prima mea dragoste in materie de cafea si nu comoditatea (inca o supozitie).

Prima oara cand am incercat EcuatorCafe YirgaCheffe, acum mult timp, aveam in casa in acelasi timp si Columbia Supremo. Diferenta exista in aroma, dar nu si in calitate, de aceea am putut renunta usor la EcuatorCafe cand a schimbat preturile la livrare de la vreo 5 ron sau ceva infim la peste 20 si ceva de ron pe livrare.

Inca o supozitie - "suna  a rabufnire". Nu dragul meu, nu este nicio rabufnire, daca ai citi tot post-ul scris de mine era o lauda la adresa EcuatorCafe datorita diminetii frumoase pe care mi-a creat-o si imi exprimam mirarea de diferenta intre 2 cafele. Si nu stiam ca daca scrii ceva pe un forum iar scopul este altul decat a-i ajuta pe altii (cum ar fi sa-i multumesti cuiva pentru ceva - motivul postarii mele) este o ofensa adusa comunitatii.

Pentru mine cafeaua nu este ca fasolea. Nu ma satur de un anume sortiment de cafea, de un anume sortiment de ceai, etc. Nevasta-mea a baut de cateva ori Columbia Supremo in primul an de comenzi si i-a placut foarte mult, si inca o data acum si nu i-a placut deloc. Deci am si pe cineva cu papilele gustative fresh, nealterate de ani de zile de baut acelasi sortiment.

O seara placuta,
Alex.
 
Reply
#7
E o diferenta aici... Exact cum s-a mai spus, cafelele sunt din recolte diferite, ani diferiti. Probabil si surse diferite.

E ca si cum ai spune "iau de doi ani carne doar de la macelarul de la colt, e din acelasi porc..."  Big Grin
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
Daca este vorba de mine , imi cer scuze si sper ca pe viitor sa nu va mai dezamagesc . Trebuie insa sa intelegem ca este productie manufacturiera , cafeaua este un produs agricol si ca atare nu are aceeasi valoare de la an la an chiar daca provine din acelasi loc . Aceste lucruri duc inevitabil la schimbarea gustului in ceasca care poate fi mai bun sau mai putin bun . La procesatorii mari se regleaza prin chimie sau alte metode mai putin ortodoxe , noi facem cafeaua NUMAI NATURAL si ca atare pot aparea acest gen de ... inadvertente .
Numai cu ajutorul Dvs , a clientilor , daca ne semnalati , putem sa indreptam lucrurile .
Inca o data scuze daca cafeaua a fost luata de la mine
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#9
Stai linistit ca nu te trage nimeni de urechi. Aici nu suntem la scoala. 

Suntem multi care prajim Columbia Supremo: eu, Sarkis, Florescu si multi altii pe care nici nu-i mai cunosc. Oamenii intra pe forum, citesc opinia ta despre Columbia Supremo si apoi iau decizia de cumparare, daca este cazul. 

Pentru ca opinia ta este negativa, decizia de cumparare pe care o iau oamenii care intra pe site-ul meu poate fi in defavoarea mea. N-ar fi corect ca eu sa pierd bani din cauza ca tie nu ti-a placut Columbia prajita de altcineva. 


Fie te abtii sa critici Columbia Supremo, fie numesti prajitorul de la care ai cumparat. 

E corect asa?
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#10
Eu recomand sa se ia intai legatura cu prajitorul. Se mai intampla si accidente; nu sunt de dorit, dar se intampla.
Fara un raspuns de la client e greu sa se "calibreze" si sa ajusteze eventualele scapari.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
Eu sunt avocatul soiului si nu a originii. In opinia mea a spune ca imi place Columbia Supremo este echivalent cu a spune ca imi place vinul rosu de Romania.
Daca imi aduc bine aminte 'Supremo' (sau 'Excelso' am citit pe undeva) se refera strict la dimensiunea bobului de cafea, la fel cum AA reprezinta acelasi lucru in unele tari din Africa (Kenya de exemplu). Soiurile cele mai raspandite in Columbia sunt : Typica, Caturra si Castillo. Diferentele de gust intre aceste soiuri sunt destul de mari in opinia mea. Typica este un soi foarte clar si echilibrat in bolta palatina, gustul cel mai apropiat de ceea ce majoritatea bautorilor de cafea inteleg prin cafea (dulceata, corp, aciditate scazuta). Caturra, soiul rezultat dintr-o mutatie a Bourbonului aparut in Brazilia, cu mai putina dulceata, corp mediu si aciditate mai pronuntata. Despre Castillo nu cunosc foarte multe, stiu din spusele lui Giuliano ca este un soi produs de 'Colombian Coffee Federation' cu rezistenta crescuta la boli, un soi destul de controversat.
Citez din 'The World Atlas of Coffee' semnat de James Hoffmann : profilul gustului cafelei din Columbia "Colombian coffees have a huge range of flavors, from the heavier, chocolatier coffees through to jammy, sweet, fruity lots. A huge spectrum of flavors exists across the regions".
 
Reply
#12
@Mihai L.

Dupa principiul asta, inseamna ca toti prajitorii, in orice moment au 50% din produse proaste si dureaza ani de zile pana cand se remediaza problema. Eu nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Si nu inteleg de cand un prajitor de cafea mic a ajuns sa faca pe supermarketul, ca tot a venit vorba despre el, si anume sa ia si sa dea mai departe orice intra pe usa fara niciun control.

De ce trebuie sa ma astept eu, ca daca beau un anume sortiment de cafea de la un anumit prajitor, acel sortiment mai devreme sau mai tarziu va deveni nasol si va ramane nasol. Deci nu, eu nu accept acest lucru ca fiind norma dupa care functioneaza toti prajitorii si soarta tuturor soiurilor.

Si inteleg ca acest topic a fost creat de Papa Jacques extragand acea particula din tot mesajul meu de dimineata, si ca focusul Acestui topic este critica adusa de mine. Dar repet - focusul topicului in care am scris eu, si de unde a fost preluat mesajul meu, era o multumire fata de un prajitor. Nu vreau sa fac din tantar armasar si nu vreau nici sa dau nimanui in cap in niciun fel.

Dar un lucru bun iese oricum din acest topic disjuns din mesajul meu - increderea in abilitatile mele (limitate ce-i adevarat) de a face un french press, a revenit, si in momentul in care sesizez diferenta de calitate la un sortiment de cafea utilizat mai mult timp, voi trimite feedback prajitorului.

@PapaJacques - Ma voi abtine pe viitor de la remarci generaliste deoarece da, observ posibilul impact la fel de general ce-l poate avea asupra tuturor prajitorilor. Raspuns - da, este corect.

In acelasi timp, un prajitor are in jur de 10-20 de sortimente de cafea. Intr-o luna trece de 2 ori prin ele si este oricum de 10 ori mai experimentat in a degusta cafele decat media clientilor sai. Una este feedback de genul "mi-ar placea mai prajita, mai light, mai fin rasnita, etc." alta este "nu mai are niciun gust orice i-as face". Primul gen de feedback il inteleg, pe al doilea nu. Este corect?

Numarati intre voi cati clienti aveti in total si vedeti si numarul de useri activi - procentul va fi foarte mic. Eu cel putin, nu m-as baza doar pe feedback.
 
Reply
#13
In teorie, ceea ce spui tu este corect. 

In practica, intervine un aspect destul de important. Se numeste "saturatie senzoriala". 
Daca stai toata ziua intr-un magazin de parfumuri, simtul mirosului iti este puternic afectat in sensul ca nu mai percepi notele dominante din acel magazin. 
Nasul unui prajitor are nevoie de odihna ca sa poate percepe schimbari in notele unei cafele, indiferent cat de bun este in a degusta cafelele. 

Aici sunt foarte putini useri activi. Cred ca in total sunt maxim 10 - 15 oameni care posteaza. Dar sunt sute care citesc acest forum, poate mii. Iar ceea ce scrii tu, ramane aici si poate fi citit si peste 3 ani.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#14
40.000 lunar mai exact Smile

Eu zic ca trebuie sa avem ingaduinta fata de cei la început de drum pe forum. Pentru multi e chiar un soc întâlnirea direct cu prajitorul pe un forum. În fond, clientul nu e agenție de comunicare ca sa spună lucrurile măsurate tot timpul. Ce stie un user nou de business-uri prajitoresti? Mai nimic. Deci sa acceptam cu calm toate părerile căci de aceea e forum si sa explicam de 100 ori același lucru căci suntem încă Espressoman nu Home Barista.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
(06-04-2016, 23:18)Papa Jacques Wrote: Nasul unui prajitor are nevoie de odihna ca sa poate percepe schimbari in notele unei cafele, indiferent cat de bun este in a degusta cafelele.

Huh

Nu prea inteleg cum cele scrise mai sus ar explica declinul constant al gustului cafelei respective. Poate perioade de declin urmate de revenire..
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#16
(07-04-2016, 00:27)Lyvyoo Wrote: 40.000 lunar mai exact Smile

Eu zic ca trebuie sa avem ingaduinta fata de cei la început de drum pe forum. Pentru multi e chiar un soc întâlnirea direct cu prajitorul pe un forum. În fond, clientul nu e agenție de comunicare ca sa spună lucrurile măsurate tot timpul. Ce stie un user nou de business-uri prajitoresti? Mai nimic. Deci sa acceptam cu calm toate părerile căci de aceea e forum si sa explicam de 100 ori același lucru căci suntem încă Espressoman nu Home Barista.

Mi-ar placea sa citesc Home Barista dar n-am timp suficient. Eu accept calm orice parere cand este demonstrata logic si rational iar exprimarea este clara si concisa. 
Userul nou o sa devina un user vechi peste 2-3 luni. Alti useri care o sa vina din spate si o sa se inregistreze peste 3-4-5 luni pe forum o sa ia de buna ce spune "userul nou" pentru ca atunci el o sa fie unul vechi ... si cred ca am un deja-vu. Discutia asta am mai purtat-o odata. 
Intrebarea ar fi pana unde se intinde ingaduinta asta? N-as vrea sa transformam forumul acesta intr-o mistocareala tipic romaneasca. 

(07-04-2016, 03:36)coffeesnob Wrote:
(06-04-2016, 23:18)Papa Jacques Wrote: Nasul unui prajitor are nevoie de odihna ca sa poate percepe schimbari in notele unei cafele, indiferent cat de bun este in a degusta cafelele.

Huh

Nu prea inteleg cum cele scrise mai sus ar explica declinul constant al gustului cafelei respective. Poate perioade de declin urmate de revenire..

Eu am explicat "saturatia senzoriala". Eu am nevoie de cam 3 zile de odihna nazala completa ( Big Grin ) ca sa percep nuantele de arome dintr-o cafea anume. 

"Declinul constant" trebuie sa ti-l explice colegul forumist. Pe thread-ul de la Ecuator, dumnealui spune acum ca a cumparat Columbia Supremo de la mai multi prajitori. 

Asa ca te inteleg perfect cand spui ca nu prea intelegi cele de mai sus.   Confused

57
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#17
Nu stiu cum sa o zic si eu mai clar, astfel incat conceptia mea despre forumul Espressoman sa fie inteleasa... 

Ideea unui forum, fie ca este Espressoman sau Home Barista sau 4Tuning sau club4x4 sau de aeromodelism al lui Renatoa etc. este ca oamenii normali, pe persoana fizica, sa dezbata liber tot ce tine de un anume domeniu. Faptul ca cei de pe 4tuning spun ca sunt nemultumiti de ultimul BMW seria 3 ca e lent si nu se poate face chip tuning (zic si eu) sau ca la Renato pe forum cineva nou venit se ia de nu stiu ce drone DJI abia aparaute ca ar fi instabile in aer, sau ca pe club4x4 intra amarok abia inregistrat si le spune baietilor ca nu-i place de masina asta pentru ca el crede ca nu trage suficient, asta e dreptul lor NATURAL de forumisti de a se exprima si nu inseamna ca fabricile BMW, DJi si Volkswagen au dreptul NATURAL de forumist sa urmareasca fiecare user ce spune sau ce insinueaza ca ar avea legatura cu modelele lor, si sa intre cu replici pentru fiecare. In acest fel s-ar pierde notiunea de forum si orice user ar fi timorat in a scrie pe viitor parerea lui (evident) subiectiva despre acel produs. Excludem desigur exprimari vulgare sau alte chestii de gen. 

Deci pe orice forum normal din lumea asta, a fi implicat ca si comerciant / furnizor in discutii este un privilegiu de a asita la ritualurile bastinasilor nu un drept natural de trib. De aici diferenta de perceptie (pe care o inteleg) intre un client si furnizorul acelui produs. In aceasta logica, clientul aka userul de forum in speta, poate fi de toate felurile (cunoscator / necunoscator, educat / needucat, calm / coleric etc. ) si poate emite un mix de pareri, laudative sau nu, dar indiferent de vechimea sa el beneficiaza de "prezumtia de forumist" care este prevazuta in constitutia universala a forumurilor publice / deschise.  Si nu este nici pe departe o optica strict personala ci o concluzie dupa 10 ani de stat pe forumuri din Romania si din afara. 

In opozitie, grupurile private de Google, Facebook, Yahoo etc. functioneaza dupa alte reguli si tot ce am spus mai sus nu se mai aplica. Dar povestim la o cafea mai multe, daca tot ai pus cesca aia pe masa Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Ia uite cine ne spioneaza... Smile
Austin Powers ?
Asta este... pe internet, you own your own words Wink
 
Reply
#19
Fac o comparatie. Este una exagerata, recunosc dar exercitiul este util ca sa intelegem mai bine mecanismul conflictului de mai sus. 

Cum ar fi sa asist eu la o operatie de apendicita, pur si simplu in calitate de spectator, iar apoi, la sfarsitul operatiei, sa imi fac un cont pe forumul de medicina si sa spun ca nu mi-a placut cum a operat chirurgul X, eu fiind complet habarnist in materie de medicina. 

Intrebarile care apar intr-o astfel de situatie sunt urmatoarele, fara a avea pretentia ca le epuizez: 
a. Este parerea mea despre chirurgul X una obiectiva sau subiectiva? 
b. Cei care citesc parerea mea in forumul de medicina ce pot sa inteleaga de acolo? Chirurgul X stie sa opereze apendicita sau nu? Mor daca ma opereaza X sau traiesc sa vad o noua zi? 
c. Ar fi indicat sa ma operez de apendicita la chirurgul X sau mai bine sa aleg un alt doctor? 
d. Ce ar trebui sa faca chirurgul X in cazul acesta? 
e. Ceilalti care stiu si ei sa opereze apendicite, chirurgii Y, Z si N, ce ar trebui sa faca? 
f. Unde e asistenta?


Gusturile nu se discuta asa ca, in felul in care este construit forumul acum, cea mai buna strategie pe care poti sa o adopti ca si prajitor este sa-ti creezi useri care incepand de la primul post injura o cafea si o lauda pe alta, de obicei a ta. Daca bag 1 postare din asta pe luna, ies mai ieftin decat sa fac reclama la Google. 

In 95% din cazuri, alegerile sunt determinate de mecanisme emotionale pe care apoi respectivul le rationalizeaza. Daca unul din cei 40.000 de vizitatori lunari ai acestui forum, citeste ca Ethiopia Yirgacheffe e o porcarie, "nu face spuma in french-press", etc. iar Columbia Supremo este cea mai parfumata cafea pe care a baut-o vreodata, care crezi ca o sa fie decizia lui de cumparare? De ce aceasta decizie trebuie sa afecteze toti ceilalti prajitori de Ethiopia Yigacheffe chiar daca, cafeaua pe care o prajesc ei este foarte buna, parfumata si mai face si spuma in french-press? 

Cheers!  57
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#20
Dacă vii și postezi pe un forum o faci ori dintr-un orgoliul imens sa afle și alții ce mare sculă cu bascula ești, ori pentru că vrei să împărtășești cu alții experiența, aici intrând și învățăceii noi în domeniu.
În general e de preferat o informație concisă și la obiect. Posturi mastodontice de dragul tastarii ma obosesc din start.
Am scris ca suna a răbufnire. Se pare că am greșit. E de fapt frustrare.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#21
acum m-am prins, am devenit si prajitor Smile

(08-04-2016, 09:14)amarok Wrote: Dacă vii și postezi pe un forum o faci ori dintr-un orgoliul imens sa afle și alții ce mare sculă cu bascula ești, ori pentru că vrei să împărtășești cu alții experiența, aici intrând și învățăceii noi în domeniu.
În general e de preferat o informație concisă și la obiect. Posturi mastodontice de dragul tastarii ma obosesc din start.
Am scris ca suna a răbufnire. Se pare că am greșit. E de fapt frustrare.

Acum e frustrare? Smile

Ce-mi place forumul asta. Am spus ca-mi place o cafea si nu alta si-am obtinut:
- traiesc in supermarket
- rabufnesc
- sunt frustrat
- sunt un prajitor care-mi promovez afacerea
- sunt comod
etc.

Baieti, va las intre voi cu ale voastre - bafta la vanzare!

Aviz noilor useri: spuneti numai ca va place o cafea nu de alta dar o sa vi-o furati sigur.
 
Reply
#22
Te stresezi prea tare. Fiecare ia informația ce-l interesează de pe forum. Dacă te interesează ce prostii scrie unul altul despre tine, apai cam iești frustrat. Dacă le ignori și ramai la espressomanii e cu totul altceva.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#23
(08-04-2016, 09:06)Papa Jacques Wrote: a. Este parerea mea despre chirurgul X una obiectiva sau subiectiva? 
Cred ca asta e premiza de plecare: este o apreciere SUBIECTIVA. Si atata timp cat inrolarea in forum nu e conditionata (de experiente, calificari, etc) toate postarile trebuiesc privite ca subiective. Pana la urma este o adunatura de oameni entuziasti care isi impartasesc entuziasm, dezamagiri, pareri -  toate subiective. Tu ca si prajitor ai destul de multe optiuni:
- sa iti faci reclama in vari moduri
- sa sponsorizezi forumul si atunci discutia poate fi moderata oarecum in avantajul tau - evident lumea cunoscand asta
- sa participi constructiv (cum cred ca se intampla de obicei) in speranta ca long term asta aduce un beneficiu - renume, cresterea pietei, educarea ei, etc.
- sa ignori
- ...
Nu sugerez nici una anume din optiunile de mai sus, doar enumar.
Internetul in sine este o mare adunatura de gunoi si informatie utila din care fiecare incercam sa alegem prin filtrul nostru ceea ce putem si ceea ce  consideram fiecare ca fiind util. A incerca sa reglementezi asta cred ca e inutil.
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#24
(08-04-2016, 09:35)amarok Wrote: Te stresezi prea tare. Fiecare ia informația ce-l interesează de pe forum. Dacă te interesează ce prostii scrie unul altul despre tine, apai cam iești frustrat. Dacă le ignori și ramai la espressomanii e cu totul altceva.

Smile Aha, deci regula pe forumul asta este sa nu-ti pese ce se scrie despre tine, si daca reusesti si ramai pe forum, esti "scula de bascula"?

Mie unu mi se pare ca esti (nu iesti) cam troll. N-ai adus nimic util in conversatie, doar insulte.
 
Reply
#25
Ești pe Espressoman.ro nu pe forum de socializare
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#26
unde, de la o prajire necorespunzatoare, lucrurile pot deveni amare Smile
 
Reply
#27
(08-04-2016, 10:06)renatoa Wrote: ...  lucrurile pot deveni amare Smile

sau acre.

Hai să deviez discuția în altă parte.
Chiar dacă beau cafea de mai bine de 30 de ani, sunt un superîncepător în domeniul espresso. 
Experiența mea cu cafeaua proaspăt prăjită:
 trei soiuri de la Hotspot.
Rwanda Supreme ishema
Brazilia Blue Diamomd
El Salvador San Jose Ruffatti
Și pe lângă astea un blend de la Odaie (prima pungă și nu-i mai rețin numele)

Cea de la Odaie-amară rău de tot. N-am mai luat de acolo
Rwanda ACRĂ. Da, intenționat am scris cu majuscule.
El Salvador-carton
Brazilia- bunuță
Având în vedere vasta mea experiență e posibil să nu știu cum ar trebui să fie o cafea bună, dar chiar am dubii că o cafea trebuie să aibă gust de carton sau de suc de lămâie.
Întrucât nivelul meu de venituri nu-mi permite să arunc o cafea pe care am dat destui bani, am amestecat Rwanda (aprox. 200gr) cu un kil de cafea de la Lidl (prăjită cam tare). Rezultatul a fost o cafea acceptabilă.
El Salvadorul îl păstrez pentru alte experimente dar cu siguranță în doze mult mai mici.
Ce trebuie menționat suplimentar este faptul că cele trei pungi de la Hotspot erau la promoție. Acum nu știu dacă gustul se trage de la promoție, dar din ce am mai citit pe aici, motivele pentru care cafeau are gusturile descrise de mine pot fi de la prăjire. Orice legătură între promoție și gust poate fi întâmplătoare. 
Chiar nu vreau să fac nici un fel de reproș și insist pe lipsa mea de experiență, dar ăsta e feed-back-ul meu.
Gaggia Evolution; Aristarco EMA75; Diy glass tamper.


 
Reply
#28
(08-04-2016, 09:23)lex131 Wrote: Baieti, va las intre voi cu ale voastre - bafta la vanzare!

Aviz noilor useri: spuneti numai ca va place o cafea nu de alta dar o sa vi-o furati sigur.

@lex131
Nu pune la inima, majoritatea membrilor forumului inteleg ce-ai scris si de ce-ai scris-o. Asa ca posteaza in continuare si treci peste raspunsurile membrilor care refuza sa inteleaga sau nu pot pricepe ca postarile pe forum sunt o forma conversatie cu alte persoane care iti impartasesc pasiunea si nu orgolii si frustrari.

(08-04-2016, 11:30)dandana Wrote: Experiența mea cu cafeaua proaspăt prăjită:
 trei soiuri de la Hotspot.
Rwanda Supreme ishema
Brazilia Blue Diamomd
El Salvador San Jose Ruffatti
Și pe lângă astea un blend de la Odaie (prima pungă și nu-i mai rețin numele)

Cea de la Odaie-amară rău de tot. N-am mai luat de acolo
Rwanda ACRĂ. Da, intenționat am scris cu majuscule.
El Salvador-carton
Brazilia- bunuță

Ar ajuta daca ai scrie ce echipament ai folosit la preparerea cafelei si modul de preparare.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#29
Gastronomia si corelativ cafeaua nu sunt stiinte exacte. Medicina, matematica, fizica nu te iarta daca schimbi niste cifre in proiect si cade podul sau moare pacientul pe masa de operatie de la prea mult anestezic. Repet, vorbim de un domeniu profund subiectiv, gustul! Si chiar daca nu am fi atat de subiectivi, cum am mai spus, ACESTA E UN FORUM nu un grup privat cu reguli impuse. Ca pe orice forum oamenii au voie sa vorbeasca LIBER, atat timp cat o fac civilizat, pentru ca este dreptul lor. Daca se greseste in aprecieri, tot comunitatea va fi cea care ii va explica ce si cum.

Dar daca o entitate economica nu este multumita, poate transmite pe site-ul propriu un comunicat de presa dar nu consider ok sa punem la tabloul scolii o postare a unui incepator in forum, aratand pisica celorlalti, in conditiile in care nu a jignit pe nimeni. Potentiala scadere sau crestere a vanzarilor datorate unei aprecieri globale civilizate, nu e treaba unui FORUMIST. Cand se trece in schimb la afirmatii gen "cafeaua de la X e cea mai proasta din Romania"  sau "cafeaua lui Y avea gust de mucegai" sau "X nu stie sa prajeasca", atunci da, inteleg perfect si chiar incurajez dialogul public imediat al prajitorului cu userul. 

Deci dragi useri incepatori pe acest forum sau vechi dar cu zero postari, va rog sa credeti neincetat in spiritul LIBER al FORUMURILOR  si sa va exprimati fara rezerve subiectivitatea in materie de gusturi! Desigur, fara a uita de apelul la responsabilitate lansat candva pe un topic asemanator.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
(08-04-2016, 09:23)lex131 Wrote: Baieti, va las intre voi cu ale voastre - bafta la vanzare!

Aviz noilor useri: spuneti numai ca va place o cafea nu de alta dar o sa vi-o furati sigur.

Personal iti multumesc ca ai generat acea dezbatere intre prajitori, m-am lamurit acum ca nu a fost o parere ca tot ce am cumparat cafea verde din tara nu s-a ridicat la inaltimea celei cumparat din afara. E vorba de 4-5 surse, nu generalizez. I-as fi incercat pe toti, dar unii o au prea scumpa.
Mi-am zis si eu ca tine, ca am pareri, am tot schimbat diverse surse, cautand sa regasesc aromele care imi ieseau la primele incercari cu cafea din UK... nu am reusit.
Termin ce am acum intr-o luna si revin la comenzi din afara, nu mai am incredere sa cumpar local.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)