Hello There, Guest! Login Register


Expresso for beginners!

#1
Dupa ce ani de zile am sorbit cafea la filtru, acum ceva ani am luat un automat Krups, care parea ca e Sfantul Gral fata de sorbeam pana atunci acasa. Nefiind un consumator zilnic, ci sporadic la tigara, mai multe luam prin baruri si cafenele, care parea cafea fata de cea de acasa. Cu ceva spatamani in urma un amic si "tras" un Rancilio Epoca. Si nu la birou, ci ACASA! Shoc, ditaimai hardughia de bar acasa, cu tot deranjul aferent: modificat mobilier, legaturi directe la apa, la canalizare... Dupa care, a mers la un barman sa invate sa-si faca cafea, mi-a servit si mie, scepticul [in a-ti lua expresor de bar casa], o cafea... Alt shoc! Era altceva, ce iti venea sa bei, sa bei si iarasi sa bei...si sa contempli.

Asa ca dupa lungi deliberari, citiri pe formuri [inclusiv aici la voi] am decis ca am nevoie de un aparat care sa indeplineasca mai multe conditii: Cafea buna [daca nu ptr mine consumatorul sporadic, macar ptr invitati si restul familiei]; sa nu trebuiasca sa schimb/extind mobilierul; sa nu necesite legaturi directe la apa si canalizare si sa si cadreze cu designul unitar clasic al mobilierului. Nu are rost sa spun cate am rumegat pana sa decid ce si cum sa iau...

Decizia finala: Elektra Microcasa Semiautomatica SX si rasnita Elektra MS. Sper sa ma ridic intr-un final, macar la un nivel acceptabil in prepararea unei cafele.  Big Grin
 
Reply
#2
Felicitari, sa-ti aduca in gura toate aromele minunate de care ai fost vaduvit pana acum! Asteptam si noi ceva clipuri, poate si un review.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Curat 4 bighinars...
 
Reply
#4
Bun venit,

Frumoasa masinaria respectiva! Mereu m-am gandit cat de buna o fi in espresso, caci aveau un model expus la The Coffee Shop, insa cam scump. Cat ai dat pe tot setup-ul?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
Frumoasa foc. E model open boiler, nu? Astept si eu impresii!
 
Reply
#6
@Lyvyoo: ambele + baza lemn 2570Eur

@coffeesnob: cred ca da (begginer fiind, invat si eu termenii), daca te referi ca apa se pune in rezervorul de sus, sub capacul cu sigla.

De La Pavoni PR Professional + rasnita La Pavoni JDR ce parere aveti, ca ma bate gandul ptr birou? Am insa dubii ca m-as descurca cu maneta, cand eu abia ma dumiresc in expressoare. Sau mai simplu, cele 2 La Pavoni vs Rancilio Sivia V4 & Rocky doser vs Brazzera Unica MN & Brazzera BB005 ?

Merci in avans de sfaturi.
 
Reply
#7
Pavoni PR Professional e un expresor complet manual, eu zic ca nu e cea mai buna alegere pentru birou unde in general nu prea ai timp de experimentat. Daca inveti sa o folosesti poti scoate cafea excelenta cu ea dar problema e ca e mai greu sa o faci in mod consistent.

Bezzera Unica clar va scoate o cafea mai buna decat Silvia.
 
Reply
#8
(15-07-2015, 13:34)coffeesnob Wrote: Pavoni PR Professional e un expresor complet manual, eu zic ca nu e cea mai buna alegere pentru birou unde in general nu prea ai timp de experimentat. Daca inveti sa o folosesti poti scoate cafea excelenta cu ea dar problema e ca e mai greu sa o faci in mod consistent.

Bezzera Unica clar va scoate o cafea mai buna decat Silvia.

Merci de sfat. 

Comandat Bezzera Unica MN + rasnita Bezzera BB005 TM.
 
Reply
#9
O alegere OK!
[font=Arial,Helvetica,sans-serif]Bezzera UNICA PID MN + Râşniţă Baratza Sette 270W, Tamper dinamometric, sita VST 18g, Nivelator Motta 58mm, IMS Showerhead - E61 200 IM[/font]
 
Reply
#10
(15-07-2015, 18:37)bogdan373 Wrote: O alegere OK!
Imi suradea una cu maneta...dar nu e cazul la nivelul meu actual.
 
Reply
#11
Poze cu Elektra

[Image: QkgP5C.jpg]
 
Reply
#12
Sa le hranesti cu cafea proaspat prajita, e mare diferenta fata de ce obtii comparat cu cafeaua din cutii Smile.
 
Reply
#13
(15-07-2015, 20:15)ecl Wrote: Poze cu Elektra

[Image: QkgP5C.jpg]

Daca o mai poti micsora cumva... inca se poate distinge ceva in poza.  Big Grin
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#14
Nu iti deschide link-ul?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#15
Ba da, dar in formatul 150x100 pixeli  e totusi cam putin...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
@Mihai L vroiam sa ajung cu ea la marimea unei boabe de cafea...si nu reuseam ... Big Grin

Sper ca acum am reusit...


Attached Files Thumbnail(s)
               
 
Reply
#17
Pai nu era pacat sa nu se bucure si ochisorii nostri...? Dodgy
Este OK acum.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#18
Frumos setup in poze! Pacat de cafea  :Smile

Ti-ai dorit tu expres rasnita cu dozator?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#19
(17-07-2015, 00:48)Lyvyoo Wrote: Ti-ai dorit tu expres rasnita cu dozator?

Sincer? Atat m-a dus pe mine cunostiintele din domeniu de la momentul achizitiei...  Angel Plus ca am zis ca era singura pe cupru... Rolleyes

Cred ca m-am scos cu setup-ul Bezzera care e pe drum... La birou [cu cele 2 Bezzera] cu siguranta voi face mai multa coffee decat acasa.  Big Grin
 
Reply
#20
O intrebare, ca doar maine pleaca spre RO setup-ul Bezzera, ma bate gandul/dracusorul sa platesc diferenta de la Unica la Bezzera BZ13 cu PID. Fac bine ? Se justifica diferenta din punct de vedere tehnic intre cele 2 aparate? Rog raspunsuri, daca se poate repede, ca sa sun dimineata pana in 13 ora RO ... ca le-am dat mail acum sa ma astepte cu livrarea pana maine la 12 ora Italiei.

Cand vad aia la ce ora le-am scris, s-or indura... Big Grin Tongue

Merci mult anticipat


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#21
Daca se bea cafea cu lapte la birou atunci merita trecerea pe BZ13 intrucat e mai rapid sa faci spuma de lapte cu un expresor tip HX (BZ13) decat cu un single boiler (Unica).
Pentru ca BZ13 e HX (cauta discutii pe forum legat de utilitatea PID-ului la un HX), PID-ul nu te va ajuta f. mult, eu personal nu as plati in plus pentru PID.

O alta chestie de care trebuie sa tii cont e ca Unica are grup E61 care are inertie termica mare (lucru bun) si permite montarea unui termometru Eric pentru vizualizarea temperaturii de extractie. BZ13 are un grup mai usor, cu inertie termica mai mica, dar are incalzire activa in grup. In teorie asta ar trebui sa ajute la mentinerea unei temperatura de extractie constanta. In practica nu ma pot pronunta, nu am vazut expresorul respectiv la lucru si nu am citi review-uri.
 
Reply
#22
INtai si intai ar trebui sa nu te grabesti si sa intelegi de ce ai nevoi. Esti sigur ca vrei HX si ca vei sti sa lucrezi pe el? STii ce face PID_ul pe HX? Ai aflat si ce este DB-ul si esti convins ca nu e pentru tine? Stii ce dezavantaje are un SBDU fata de HX/DB?

Da nu prea ai raspunsuri inseamna ca trebuie sa te documentezi inainte suficient de bine ca sa faci o alegere in cunostinta de cauza.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
OK, merci. Ramas pe Unica.
 
Reply
#24
Finally, dupa ce UPS le-a purtat 7 zile prin cateva tari [ Big Grin ], a ajuns la destinatie si setup-ul Bezzera.

Acu' ma bate gandul dupa ce ma experimentez cu cele 2 setup-uri, pe sfarsitul anului sa ma bag pe ceva mai mult, Mahlkoning K30 Vario WBC Air cu ceva ori La Cimbali Casadio-Dieci ori Rancilion Epoca E 1GR, mai studiez.


Attached Files Thumbnail(s)
               
 
Reply
#25
Felicitari si extractii reusite. Poate revii cu poze/ filmari
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
#26
Ajuns si setupul mult asteptat, 3 luni: Espressor Ambient Espresso ACS Vesuvius [cu kit full inox] + rasnita ECM V-Titan 64. Cand ma dumiresc cu profilarea, voi posta un review. Momentan am rateuri la greu ...  [Image: sad.gif]

   
 
Reply
#27
(18-10-2016, 19:59)ecl Wrote: Ajuns si setupul mult asteptat, 3 luni: Espressor Ambient Espresso ACS Vesuvius .....
Cand ma dumiresc cu profilarea, voi posta un review. Momentan am rateuri la greu ... 

Felicitări!
Eu m-am jucat cu profilarea si am avut, la rândul meu, multe rateuri.
Nu știu cum lucrezi însă îți spun cum am ajuns eu la rezultate bune.
Mergi, deocamdată, pe o singura varianta de profilare si nu mai umbla le aceasta.
Reglează râșnița sa ai curgerea corecta. Rămâi așa câteva zile. Folosește doar cafea proaspăta si nu de la pachet, chiar dacă vei constata ca arunci cam multă. Durata de învățare este mai lunga cu aceste tipuri de expresoare, datorită multitudinii de variabile pe care le introduce.

Deci, ca rețeta pentru extracție, păstrează constante profilul de presiune al expresorului, doza de cafea, forța de tampare si rămâi doar cu o singura variabila, macinatura, pe care o vei modifica din reglajul rasnitei.
Trebuie sa ai in vedere ca orice modificare a profilului de presiune si a dozei, fie aceastea cât de mici, impun si modificarea gradului de rasnire.
Lasă-ți cât mai multe constante si o singura variabila! Vei avea suficient timp sa experimentezi si profilele de presiune.

Eu din acest motiv am abandonat ideea profilări; apărea tentația introducerii măcar a doua variabile, profilul de presiune si macinatura, foarte dificil de potrivit din prima pentru o extracție reușită.
Cred însă ca, după ce te vei obișnui cu aparatele, lucrurile se vor simplifica.

Extracții reușite!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#28
Merci mult de sfaturi. Deja iese ceva consumabil...Smile SmileTestez in continuare.
 
Reply
#29
Buna seara, sunt incepator in lumea espresso-ului.
Acceptabila aceasta extractie?
Imagini aici:
https://goo.gl/photos/B5HeahjGWn5fwxGJA
https://goo.gl/photos/79Hu4o3Px1dgU6bd9
https://goo.gl/photos/MHZybwWGjbTDQaiZ7

Multumesc!
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Eureka Oro Mignon | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
 
Reply
#30
Bun venit,
Ce sortiment de cafea, prajita cand, ce gramaj ai folosit, cat a durat extractia, ce gust ai perceput?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)