• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Expobar Office Leva ( Lever ) HX

#1
Salutare,

dupa lungi prospectii si asteptari, pasesc timid in lumea celor in continua cautare a espresso-ului perfect.

De ieri sunt in posesia unui Expobar Office Leva cu pompa rotativa si legatura directa la apa (+ un filtru Aquafilter)

Rasnita, Vario, am achizitionat-o in urma cu cateva luni, timp in care m-am jucat pe un Delonghi din care am inceput sa scot ceva asemanator unui espresso (din cafea proaspat prajita).

Din cauza ca nu m-a deranjat prea tare partea de temp. surfing pe Delonghi am ales un HX pentru cost si pentru flexibilitatea de a face teste/experimente cu diferite temperaturi/cafele (eh... stiu, poate fi frustrant la inceput ... dar am rabdare)

Mentionez ca am echipat masinaria cu un termomentru Eric care ma ajuta in drumul ales...


M-am dotat si cu un Aeropress pentru a experimenta si altfel de metode/extractii de cafea (soacra si mama mea nefiind amatoare de esspresso) 

Probleme intalnite pana acum Smile
- instalarea expobar (pana am legat la filtru/apa si canalizare = acesta nu are rezervor si e cuva de scurgere a fost gaurita pentru legarea la canalizare din fabrica)
- preinfuzia nu pare sa functioneze (nu am gasit butonul Smile )
- banuiesc o presiune prea mare in idle (12.5) + prea mica in extractie (8)
- momentan am o cafea din "comert" Viva cu care ma joc ca sa invat masina/procesul cu noul echipament (rasnitare, tampare, extractie)
- rasnita, o banuesc calibrata cam sus... fiind nevoie de setari ~1 EFGH pentru o curgere cat de cat ok.


Au sau nu anti-burn?! Am fost surprins sa vad manșon de plastic pe tija. Pare ca s-ar înfierbînta destul de tare... Mai sunt cu Expobar leva HX sa confirme?
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#2
Al meu nu are.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR + Eureka Mignon + Hario Mini Mill + Concept Art:c.espresso, c.cappuccino + Latiera Motta 50cl + termometru lapte concept art+ IMS 16/20g +IMS E61 200IM
 
Reply
#3
de ce sa fii surprins?  
pe site nu scrie nicaieri ca ar avea, cititi mai antai specs 
da la americani apare ca ar avea daca te-ai uitat la prezentari ce au ei de prin 2011...dar e america
nici al meu nu are dar poti face upgrade daca iti doresti 

http://www.creminternational.com/produkt...2&u=0&uu=0
Expobar Leva Hx, Mahlkoenig Vario
 
Reply
#4
well.. surprins pentru ca detaliile le-am tot citit - si prin filtmulete (true mai vechi ca noi nu prea sunt) apar ca sunt anti-burn.

E adavarat ca in carticica primita nu apare termenul de anti-burn.

Oricum documentatia, sper ca sunteti de accord ca, nu e intotdeauna usor prezentata la majoritatea...

Si da mi-ar place sa fac upgrade, ca ma prajesc la degete de dimineata Big Grin

O alta supriza - portafiltrul frige Smile In toate filmuletele toata lumea tampeaza cu relax... numa eu ma pling de fierbinteala?!

P.S. vin de pe un delonghi cu un portafiltru de 50+ceva din aluminiu (or aliaj) si acela era cald bine dar niciodata nu mi-am fript degetele pe el

Putin context: modelul ales de mine e cu pompa rotativa si legatura directa la apa (+ intercalat pe fir un aquafilter)

Presiunea in boiler e setat la 0.9Bar din fabrica.
Presiunea in idle e de 12.5/13Bar iar in extractie pare a stationa la 8 Bar.

La voi cum e?

De asemenea, nu pare a scoate apa pentru preinfuzie - cand ridic maneta de jumate, pare ca pompa se porneste/actioneaza insa nu curge deloc apa pe la dus.

Scuze de intrebariile de incepator... aparent am citit degeaba forumu' Smile si topicurle de pe HB/internet in ultimele 8 luni.


[attachment=2706][attachment=2707]
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#5
iti spun eu ca la mine cu pompa mitraliera pentru preinfuzie dupa ce pui maneta in pozitia de mijloc tre sa mai ridici de ea putin 
daca frige toarna un ou in el si vezi ce se intimpla Smile
Expobar Leva Hx, Mahlkoenig Vario
 
Reply
#6
Salut,

"Butonul" de preinfuzie e pe la jumatatea cursei levierului de la grup E61. Fiind legat la retea acesta trebuie sa functioneze la presiunea din retea.

8 bari in extractie e cam putin, se poate ajusta din pompa. Trebuie sa fie un surub/robinet pe undeva prin exteriorul masinii, pe laterala, sub tavita de scurgere, sub masina. Se regleaza cu sita oarba.

Cu o cafea din comert, "prajita" pentru comert, n-ai cum sa inveti masina. Motivul pentru care reglezi rasnita prea fin fiind dat tot de calitatea cafelei.
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#7
Smile correct - "butonul" - stiam de jumatatea cursei insa daca masina e pornita, imi pare ca intra pompa imediat (fara sa curga apa!). cu alte cuvinte nu am gasit pozitia aia de mijloc in care sa aiba loc preinfuzia - (adica sa curga apa fara a porni pompa, right?!).

Acuma, fara cafea - cum misc de levier sa curga apa -> scade presiunea  pana la ~6.5 bar, cu sunetul specific de pompa pornita.

Deci am asa:
- in standby/idle (aparat ON) - o presiune afisata de 13 Bar
- 1/2 pozitia levier -> (suna pompa, nu curge apa) 13 Bar
- 1/2 pozitia -> ridicat levier -> (suna pompa, curge apa) scade presiunea la 6-6.5Bar
- cu aparatul oprit si levierul ridicat curge apa cu presiunea afisata de 4.5 bar (banuiesc ca afiseaza presiunea retelei de apa)

Legat de OPV-ul ce se poate modifica din exterior - cred ca e specific pentru masinile cu pompa vibratoare. La rotative, OPV-ul e pe post de extra siguranta (daca am inteles bine) si e ok sa fie setat mai sus.

Presiunea efectiva, din ce am citit, ar trebui reglata de pe OPV de pe pompa efectiv (prin deschiderea aparatului...)

O sa desfac aparatul sa vad...
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#8
@hora_ce, re. preinfuzie

Nu la toate masinile functioneza, depinde de pozitia butonului care porneste pompa fata de levier. Expresorul meu facea la fel si a trebuit sa pozitionez butonul o idee mai in spate. Dar cu grija , daca e impins prea in spate levierul nu va mai actiona pompa la ridicare Smile .
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#9
Smile ok deschid din nou aparatul.

Anunt cu success modificari la:
- pompa rotativa pentru a da o presiune de ~9.5 bar.
- modificat OPV de pe pompa (atentie, aceasta e in partea de sus a pompei, nu e accesul disponibil prin orificiul din partea din fata a aparatului, in spatele tavitei) pentru a avea un max ~12Bar

[attachment=2716][attachment=2713][attachment=2714][attachment=2715]

Azi de dimineata, prin manuire foarte foarte atenta - am putut porni apa fara a porni pompa Smile (da nu pot reproduce miscarea in mod constant... am sa modific duc comutatorul putin mai in interior)
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#10
Bun venit in lumea buna Smile

Portafiltrul e normal sa fie fierbinte pe partea metalica, datorita grupului care este si el la randul sau mentinut la o temperatura ridicata. Vorbim de un HX pana la urma, ce are un regim de functionare permanent cu apa la temperatura inalta (120 de grade+). DB-ul si SB-ul ajung acolo doar daca tii neaparat. Manerul portafiltrului va fi si el mai cald ca la un SBDU/DB dar nu atat de infierbantat cat sa nu-l poti tine in mana. Poate ai o sensibilitate mai mare sau poate trecerea de la DeLonghi este surprinzatoare Smile

Asa cum se mai discutase, plasticul acela antiburn de pe teava de aburi e bine sa nu existe, folosind in schimb cleme de ghidaj sau mansoane.

Legat de cei 13bar din idle, cred ca aceste discutii te vor lamuri.

Pentru preinfuzie la E61, citeste mai intai topicul dedicat caci s-au scris multe lucruri utile.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Multumesc Liviu.

Probabil m-am exprimat gresit... nu manerul frige ci marginea/buza portafiltrului - cand tampez eu ma gandeam ca voi putea folosi degetele ca si ghidaj.

Legat de preinfuzie - stiam toata teoria Smile problema mea era ca acel switch/buton era scos mult prea in afara si pornea pompa cand ridicam levierul imediat.

Azi am desfacut din nou aparatul, pus o saiba de plastic pe interior (thx @coffeesnob) si repus la loc... TADAAA... am acum pozitia 1 (la jumatate) cand imi curge apa cu ~4bar din retea si ridic in pozitia 2 pentru ~9.5bar din pompa.

(probabil ca mergea sa desfac piulita de la switch si sa pun saiba pe exterior, asta fara sa mai deschid aparatul, insa probabil estetic nu ar fi aratat la fel de bine, ca de la mama lui)

Acum astept dimineata sa beau o cafea... (Burundi by Olivo)
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#12
(13-08-2015, 21:04)hora_ce Wrote: nu manerul frige ci marginea/buza portafiltrului - cand tampez eu ma gandeam ca voi putea folosi degetele ca si ghidaj.

Eu tin portafiltrul pe capacul expresorului, impreuna cu cestile. In felul asta nu se incinge dar e caldut, suficient cat sa nu shochezi cafeaua Smile.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#13
(14-08-2015, 02:00)coffeesnob Wrote:
(13-08-2015, 21:04)hora_ce Wrote: nu manerul frige ci marginea/buza portafiltrului - cand tampez eu ma gandeam ca voi putea folosi degetele ca si ghidaj.

Eu tin portafiltrul pe capacul expresorului, impreuna cu cestile. In felul asta nu se incinge dar e caldut, suficient cat sa nu shochezi cafeaua Smile.

 "If you see the porta-filter resting on the tray of the espresso machine at your local coffee shop you should walk out the door.  Pre-heating the porta-filter can be done using the hot water nozzle or water from the group head itself. "


Mi-a placut modul in care autorul a spus-o . Sa fie sau nu adevarat ? 

Stiu si eu care sunt consecintele incalzirii macinaturii .
La fel stiu si care sunt rezultatele scaderii temperaturii in timpul extractiei . Portafiltrul, la un aparat bun este din metal, mai precis un aliaj cu cupru si, in consecinta, asigura un transfer termic rapid . Sensul transferului fiind de la corpul rece la cel cald inseamna ca apa se raceste si nu va avea temperatura pe care ne asteptam  pentru extractie. 

Eu prefer sa incalzesc portafiltrul si, in consecinta, macinatura ! 
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
portafiltrul trebuie mentinut cat mai mult timp posibil incarcat in grup;
adica, asa fac eu;
ideal, sita ar trebui incarcata imediat inainte de inceperea shot-ului;
mai demult, cu Magica, citeam despre pregatirea pucului in sita scoasa din portafiltru si mi se parea o exagerare pe fond de sindrom obsesiv-compulsiv Smile
dar, de cateva luni, Strega mi-a impus lucrul cu 2 site identice (16g, Bezzera):
pregatesc o sita (cantarire, omogenizare) in timp ce portafiltrul zace imobilizat in grup; imediat ce am recuperat portafiltrul, schimb sitele, tampez si-l bag inapoi in grup, apoi incep shot-ul; asta pentru a mentine un interval rezonabil, de 2:30-3 min intre shot-uri; pentru site, folosesc un guler/palnie facut dintr-un pahar de PE;

cateva observatii:

- cu mijloace modeste de care dispun, am incercat sa masor, sa transform in cifre si profile, tot ce am putut din Magica sau acum, Strega;
doar pentru a-mi intari convingerea ca numai cu asa ceva poti intelege cat de cat, ce se-ntampla in masina; dar pentru majoritatea masinilor de casa, astea singure nu te duc la un espresso de exceptie!
o cafea de specialitate, buna cu adevarat (!) si un operator cu experienta si simturi dezvoltate, sunt calea cea mai probabila;

- ce se intampla in grup, cand apa fierbinte curge peste puc, intereseaza destul de putin pe adeptii temperaturii constante in extractie; in realitate, nimic nu este incremenit termic intr-o masina espresso!
dinamica fluidelor si valorile statistice domnesc peste tot, temperatura este un efect, mai mult decat o cauza, si nu este constanta nicaieri in masina, nici in timp si nici in spatiu!
ma preocupa debitul si presiunea; temperaturile nici nu le pot afla in valori absolute - PID-ul pe grup arata o valoare 'conventionala' stabilita prin trial and error...

- unii sunt preocupati de gustul de copt, de ars, pe care-l are espresso, cand pucul ramane mereu cu portafiltrul, in grup; sunt si acum inclinat sa cred ca e o exagerare; pe de alta parte n-am argumente sa-i contrazic;

- portafiltrul adauga 10-20% la masa termica a grupului; unii practicanti de ritualuri de temperatura constanta, sau de temp surfing etc., folosesc portafiltrul pentru a raci grupul, cand urmare a unor flush-uri sau a unor shot-uri prea apropiate, acesta a luat-o razna...termic;

- portafiltrul pe tava de incalzire cesti? as considera-o proasta gospodarire, dar sunt masini casnice si multe comerciale, care au incalzita tava cu abur (sau electric) si atunci nu e chiar asa de aiurea...loc sa fie, ca la mine nu incape nici o sita macar...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#15
Spatiul nu e problema la mine, tin doar 5 cesti pe masina, plus portafiltrul.
Legat de temperatura acestuia, cand masina s-a incazit, portafiltrul e caldut. Am facut cafea si cu portafiltrul fierbinte, si cu el doar caldut si nu am simtit diferente de gust, cel putin cu ritualul meu de extractie.
Chiar sunt curios daca cineva de pe forum reuseste sa simta vreo diferenta intre o extractie cu PF caldut de pe suportul cu cesti si portafiltrul fierbinte din grup in conditiile respectarii aceluiasi ritual termic.
 
Pucul nu il las in portafiltru decat daca sunt prins cu altceva si uit de el, imi pare si mie ca da gust de cauciuc ars urmatoarei cafele, poate e doar in capul meu.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#16
Aceeasi concluzie despre crema de lapte si pentru Expobar Office Leva HX. Testat azi pe varianta rotativa si conexiune la retea, cu 0.9 bar presiune in boiler. Mai fac si training-uri pentru mici companii care vor sa-si energizeze echipa, si datorita capului de spumare cu o gaura si a catorva explicatii, mai ca le iesea din prima si oamenilor de acolo. Ideea este sa iti dea cineva explicatiile practice, la momentul potrivit. Daca ar fi avut in schimb 3-4 gauri sau un espressor profi de bar in fata, ca si incepatori absolut neinitiati, le-ar fi fost de 10 ori mai greu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
[Image: 08e5da6d833b58d4cbbf3c5afdce5bc2.jpg]

A venit si expobarul

Aparat nou sigilat zic eu. Asa s-a livrart cu drip trayul murdar si pe alocuri nefinisat.

La banii acestia mi se pare putin cam neglijent.[Image: 282a3c8e1b8a1fe51b2e54b386b6009e.jpg]
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#18
Stai linistit! Si eu l-am primit acum vreo 2 saptamani si era la fel, iar sub drip tray e complet nefinisat.
Teava de frotare a venit cu cauciucul ala de protectie? Al meu nu are. Alta deosebire e ca nu observ butonul pentru pornire boiler pt. frotare. Nu e DB?
Intre timp m-am uitat pe site si m-am lamurit. Credeam ca toate sunt DB... Dar cauciucul devprotectie ar putea fi pe toate.
Expobar Brewtus IV - PID, Ceado E5P, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#19
Mi se pare ca am postat gresit din graba Tongue

Este Hx-ul din gama si in mod normal nu trebuia sa fie dotat cu cauciul pe steam wand.

Importatorul mi-a mai vandut si el un cauciuc probabil nici ei nu stiu ca are.
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#20
maine tre sa apara si al meu...si ma luase cu teama ca vine incomplet Smile))))
cat despre protectia de pe steam , in pagina de prezentare cauciucul apare atat la hx cat si la db
Expobar Brewtus IV, Ceado E5P,Tamper Concept Art ,baza tampare Concept Art ,Pitcher Motta Europa
 
Reply
#21
Pai nu au sistem anti ardere (furtun pe ineteriorul tevii)? Daca are nu-i mai trebuie acel manson.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#22
Cauciucul si-l pune fiecare, costa 6 lei. Teava este de tip no burn, nu are nevoie de cauciuc. Dar dacă scoți protecția aia interioară (recomandat) teava va frige si pui un cauciuc pt teava de 10.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
Salut,

Intervin si eu cu o intrebare...

La mine presiunea boilerului in idle sta la 0.6-0.7 bar, dupa un timp se aprinde becul, intra rezistenta si duce presiunea pt scurt timp la 0.9 bar, se stinge becul si scade iar...

Asa trebuie sa functioneze?
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#24


Un video cu fenomenul, asa face si dupa 40 de minute de incalzire.
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#25
E modelul fara PID cumva?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#26
Eu cred ca daca are presostat "asa face toate"
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini
 
Reply
#27
identic face si al meu, doar ca am setat presostatul la 1.3 bar, si baleaza intre 1.1-1.3. Mi se pare cam putin 0.9, dar poate hx-urile functioneaza altfel fata de DB.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#28
Asta ar fi o informatie noua, cauciucul venit din fabrica pe Expobar HX. Eu credeam ca e cumparat separat. Inseamna ca nu e teava no burn si nu ai ce scoate din interior ca si protectie, deci e ok.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29



Asa chitaie si la voi pompa?
La lelit era mai silentioasa
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#30
Daca nu ma insel, sunetul se schimba putin cand faci backflush spre exemplu si pompa e in sarcina maxima. Asa pare si aici, nu? LAsa filmarea de la inceput, de cand incepe sa creasca acul manometrului
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)