21-02-2014, 00:52
Dupa Experimentul Philadelphia trebuia sa urmeze si experimentul Sibiu
Avand drum prin acest oras superb am avut marea placere sa facem o intalnire de 4 ore cu oameni foarte faini, membri de seama ai forumului:
De la stanga spre dreapta, G. Serban, Kawa, eu, Misu (managerul cafenelei), CosminN:
Locatia alesa (de G.Serban) a fost Stravagante Caffe, o cafenea micuta dar cocheta ce avea si cafea (relativ) proaspat prajita, insa dintr-o sursa care era secreta
Ce vroiam sa subliniez apropo de titlul topicului - Managerul / barista, Misu, om cu scoala carciumilor facuta in Spania, ne-a stopat din prima cheful de caterinca pe marginea rasnitei sale cu lama, pe a carui buton apasa cu masura, numarand secundele de rasnire, in trei reprize. Convingerea sa era ca se poate si asa, drept pentru care am degustat o Kenya. Buna. Dar tot radeam de rasnita in sinea noastra Kawa, stand aproape de cafenea, a adus Vario lui de acasa si le-am pus cap la cap:
Misu ne avertizase ca prin aceeasi locatie trecuse si Mihai Panfil (Origo) si au avut aceeasi discutie infocata ca si in cazul nostru, cu referire la dotarea precara in ce priveste rasnita. Argumentele lui Misu, si atunci si acum, au fost ca o utilizare foarte bine calculata, cu pauze si cu un nr. de secunde prestabilit, poate duce la rezultate bune in ceasca. El avea si doua profesionale, pentru cafele de brand, dar pentru origini folosea aceasta rasnita cu lama, dintr-o incapatanare provocatoare pentru un espressoman
Si am pornit. Pana am nimerit macinatura la Vario am stricat vreo 60 de grame, iar ultima incercare a dat o curgere ok. Numai ca surpriza, metoda folosita de Misu a scos un espresso mai putin amar, din acelasi gramaj ca si noi. Espressorul era un La Spaziale. Evident, era pregatit la fix cu toate setarile, iar noi veneam dupa 4 shot-uri esuate ("ultra"subextrase). Probabil pe calibrarea mea de acasa as fi stiut cum sa jonglez mai bine si espresso-ul cred ca ar fi avut alt gust, poate si la alta dozare. Insa ramane rezultatul din ceasca a lui Misu, care nu astepta 25 de secunde, punand mare accent pe primele 7 secunde de preinfuzie si spunand ca nici nu mai numara pana se atinge cantitatea dorita in ceasca, daca cele 7 secunde cu pricina sunt atinse. Recunosc, am plecat ganditor(i), fiind o lectie buna - "nu te arunca in discutie avand pareri preconcepute atunci cand stai de vorba cu alti pasionati si fii pregatit mereu sa dovedesti prin experiment", mi-am zis. Cu toate acestea, nu as da precizia, simplitatea si repetabilitatea unei rasnite de minim 150E pe nesiguranta si aparentul hazard al uneia cu lama. Dupa ce ca ne batem capul cu temperaturi, timpi de extractie, brew ratio, presiune etc. sa mai adaugam si numaratul secundelor in trei reprize pe o rasnita cu lama, ar fi prea mult
Dar se poate studia in timp testul, de dragul stiintei.
Avand drum prin acest oras superb am avut marea placere sa facem o intalnire de 4 ore cu oameni foarte faini, membri de seama ai forumului:
De la stanga spre dreapta, G. Serban, Kawa, eu, Misu (managerul cafenelei), CosminN:
Locatia alesa (de G.Serban) a fost Stravagante Caffe, o cafenea micuta dar cocheta ce avea si cafea (relativ) proaspat prajita, insa dintr-o sursa care era secreta
Ce vroiam sa subliniez apropo de titlul topicului - Managerul / barista, Misu, om cu scoala carciumilor facuta in Spania, ne-a stopat din prima cheful de caterinca pe marginea rasnitei sale cu lama, pe a carui buton apasa cu masura, numarand secundele de rasnire, in trei reprize. Convingerea sa era ca se poate si asa, drept pentru care am degustat o Kenya. Buna. Dar tot radeam de rasnita in sinea noastra Kawa, stand aproape de cafenea, a adus Vario lui de acasa si le-am pus cap la cap:
Misu ne avertizase ca prin aceeasi locatie trecuse si Mihai Panfil (Origo) si au avut aceeasi discutie infocata ca si in cazul nostru, cu referire la dotarea precara in ce priveste rasnita. Argumentele lui Misu, si atunci si acum, au fost ca o utilizare foarte bine calculata, cu pauze si cu un nr. de secunde prestabilit, poate duce la rezultate bune in ceasca. El avea si doua profesionale, pentru cafele de brand, dar pentru origini folosea aceasta rasnita cu lama, dintr-o incapatanare provocatoare pentru un espressoman
Si am pornit. Pana am nimerit macinatura la Vario am stricat vreo 60 de grame, iar ultima incercare a dat o curgere ok. Numai ca surpriza, metoda folosita de Misu a scos un espresso mai putin amar, din acelasi gramaj ca si noi. Espressorul era un La Spaziale. Evident, era pregatit la fix cu toate setarile, iar noi veneam dupa 4 shot-uri esuate ("ultra"subextrase). Probabil pe calibrarea mea de acasa as fi stiut cum sa jonglez mai bine si espresso-ul cred ca ar fi avut alt gust, poate si la alta dozare. Insa ramane rezultatul din ceasca a lui Misu, care nu astepta 25 de secunde, punand mare accent pe primele 7 secunde de preinfuzie si spunand ca nici nu mai numara pana se atinge cantitatea dorita in ceasca, daca cele 7 secunde cu pricina sunt atinse. Recunosc, am plecat ganditor(i), fiind o lectie buna - "nu te arunca in discutie avand pareri preconcepute atunci cand stai de vorba cu alti pasionati si fii pregatit mereu sa dovedesti prin experiment", mi-am zis. Cu toate acestea, nu as da precizia, simplitatea si repetabilitatea unei rasnite de minim 150E pe nesiguranta si aparentul hazard al uneia cu lama. Dupa ce ca ne batem capul cu temperaturi, timpi de extractie, brew ratio, presiune etc. sa mai adaugam si numaratul secundelor in trei reprize pe o rasnita cu lama, ar fi prea mult
Dar se poate studia in timp testul, de dragul stiintei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan