• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Espressor + rasnita + accesorii

#1
Salut,

Am nevoie de cafea la birou. Actual folosesc o firma de la care inchiriez un automat si platesc la suprapret cafeaua. Deoarece nu sunt multumit de cafeaua rezultata si nici de cum arata automatul (murdar si mirositor), as vrea sa cumpar solutia completa de cafea (asta inseamnand espressor, rasnita ... si tot ce mai este nevoie).

Tin sa spun ca nu sunt un cunoscator al cafelei si de aceea as vrea sa imi recomandati, in buget, ce trebuie sa cumpar. Datele sunt urmatoarele: 5-8 cafele pe zi, sa pot sa fac si latte (sa aiba steamer ?!), sa fie cat mai usor de utilizat (nu vreau un espressor in care sa poti seta toate caracteristicile pentru nu nimeni nu o va face - gen PID), sa fie cat mai usor de curatat si sa aiba viata lunga. Buget ~ 2000 - 2500 RON, produsele sa fie noi.

Din cate am citit pe blog, as vedea o solutie in Gaggia Classic, Lelit PL043MMI la care trebuie adaugate accesoriile. In afara de tamper si cana de inox pentru latte, mai este nevoie de ceva (vine espressorul direct cu portfiltru sau trebuie sa il cumpar separat ? are sita ? se potriveste la rasnita ? etc)

PS. Nu stapanesc termenii si daca i-am mai incurcat sau i-am gresit, nu o luati in nume de rau [Image: smile.gif]

Numai bine.
 
Reply
#2
La noi la birou, 30 oameni, doar jumatate bautori de cafea, in medie cu doua cafele pe zi de persoana, adica 30 cafele pe zi de aparat, adica 6-7 kg boabe pe luna... astea sunt cifrele...

Acum faptele: nici macar nu vor sa auda de tampare sau orice altceva manual decat apasarea unui buton.
Dar nu carcotesc la intretinerea aparatului, care nu are nici un miros, deocamdata, dupa 6 luni de exploatare.
De fapt e abuzare, aparatul este vandut pentru maxim 10 cafele pe zi, si deja si-a pierdut garantia, are contor in interior si nu pot face pe prostu'...
Trebuie totusi sa te pun in garda ca intretinere si mizeria pe care (nu) o face un automat nu se compara nici pe departe cu a unui semiautomat ! Esti sigur ca ai tai colegi vor asigura curatenia necesara in coltul respectiv ?!

Solutia la care am ajuns, un automat de 2000 lei, exact bugetul tau, am povestit aici la vremea respectiva.

Sa stii ca mecanismul intern este acelasi pentru tot ce inseamna automat Gaggia-Philips-Saeco in jurul gamei asteia de preturi, difera doar forma carcasei, amplasarea butoanelor si display-ul, respectiv softul de afisare.

Si in materie de laptaciuni, cam asa ceva se poate face cu el:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...6#pid53026

Sper sa te ajute la decizie.
 
Reply
#3
Problema mai mare e cu rasnita. In general recomandam kinu 47 in bugetul asta.. dar pt 5-8 cafele pe zi la birou unde esti pe fuga nu stiu cat de fiabila e.. iar cu electricele entry lvl ai avea probleme
Bezzera Strega (de vanzare);  kinu M-68
 
Reply
#4
Kinu nefiabila la 8 pe zi ?! loool... Pai aia e rasnita de lasat mostenire !
Eu acasa rasnesc cu un Dienes din anii 60 !
 
Reply
#5
Omul a scris foarte clar in titlu: "espressor + rasnita + accesorii".
@renatoa, iarta-ma ca te intreb. Cate SB, DB sau HX ai utilizat pana acum?
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#6
(11-03-2017, 00:13)renatoa Wrote: Kinu nefiabila la 8 pe zi ?! loool... Pai aia e rasnita de lasat mostenire !
Eu acasa rasnesc cu un Dienes din anii 60 !

fiabil = care prezinta siguranta in functionare in conditii date si intr-un timp dat
Bezzera Strega (de vanzare);  kinu M-68
 
Reply
#7
La birou folosim de 1 an lelit pl41e si pl43mmi. Tot cam 8 oameni, tot același număr de cafele pe zi. Merge fara probleme. Am schimbat o garnitura de grup si atât. Deci stupul propus de tine ar trebui sa se comporte similar.
Ceilalți rad de aparenta complexitate a procesului, totuși, singurul lucru care ii oprește sa între in club este taxa intenționat enorma de intrare Smile
Oamenii trebuiesc preveniți iar apoi învătați despre ce inseamna utilizare corecta. Dupa 1-2 saptamâni , devine reflex
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#8
(11-03-2017, 00:56)bogy Wrote: Omul a scris foarte clar in titlu: "espressor + rasnita + accesorii".
@renatoa, iarta-ma ca te intreb. Cate SB, DB sau HX ai utilizat pana acum?

Am avut Pavoni si l-am dat, l-ai fi putut vedea in profil.
A fost un experiment, ca sa incerc sa ma conving ca merita deranjul... nu a meritat, cand pot scoate la aeropress ceva similar... cu mai putine batai de cap si intretinere mai facila.
Daca nu consider ca merita sa ai espressor acasa, la birou nici atat, imi cunosc colegii.

(11-03-2017, 01:11)Neuromancer Wrote: fiabil = care prezinta siguranta in functionare in conditii date si intr-un timp dat

Si Kinu nu indeplineste conditia asta ?
 
Reply
#9
Am vazut ca ai avut Pavoni, dar acest aparat nu se compara in utilizare cu SB, DB sau HX. Din pacate experienta ta se rezuma la automate. Ca atare, noul nostru coleg asteapta alt gen de opinii.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#10
Nu avea dumneata grija, inchipuieti ca suntem si noi o comunitate aici, in care unii au brewtus si mai gust si eu din cand in cand si asist la preparare. Si tot convins plec de acolo de fiecare data ca nu mi-as baga in casa asa ceva si nici n-as bea zilnic espresso.
Si mai si prajim daca poti crede, iar cuppingul dupa prajire se face V60, evident. Wink

Eu l-as intreba pe initiator daca a discutat cu colegii lui si e sigur ca ei vor sa bea espresso pe bune... posibil ca nici unul sa nu stie ce presupune asta.
Sau poate dumnealui isi inchipuie ca va fi barista si va prepara voios cele 5-8 cafele pe zi... care si la noi fusesera estimate initial la 1/3 din consumul actual.
Ai mei colegi de exemplu au reprogramat aparatul sa scoata 120 ml in loc de 30-40 cat a venit din fabrica. Si chiar daca le-am demonstrat ca e mai corect sa faca americano, adica espresso + apa fiarta in completare, tot li se pare prea mare efortul sa mai apese 3 butoane, asa ca lasa masina sa spele aceasi cafea de 3 ori mai mult... ca asa e in reclama Smile

Asa ca mai curand te-as intreba eu pe matale cata experienta ai cu ce vrea masele de la o cafea... ca Pavoni vad ca nu e prea clar unde sa il categorisesti, ca este SB... Wink
 
Reply
#11
Renatoa are dreptate.Aceeasi problema am avut-o si eu la serviciu dar nu am avut curajul sa propun colegilor cumpararea unui espressor Gaggia/Lelit si a unei rasnite deoarece pentru unele colege si prepararea unei cafele la filtru era o problema.Din pacate pentru majoritatea romanilor cafeaua este doar Jacobs si ea trebuie sa fie multa si intens prajita.Eu am apelat la solutia Hedone si cel putin am scapat de cafeaua Jacobs.
Din faptul ca @SIlentBob vorbea de un automat pe care il foloseste in prezent si care este murdar si mirositor trag concluzia ca nici la el la serviciu nu sunt foarte multe persoane dispuse sa acorde atentia cuvenita unui espressor si prepararii unui espresso.Majoritate isi doresc sa apese un singur buton nu sa cantareasca, sa tampeze, etc.
Lelit 41 TEM, Ascaso i-mini i1, Kinu M47, tamper dinamometric Macap CPM-1. 
 
Reply
#12
Am scris de multe ori ca, la birou, folosesc un Lelit PL41 TEM+Macap M4D (Gaggia MDF inainte, acum lasata sa se odihneasca desi este in perfecta stare).
Prepara zilnic 8-10 bauturi, in marea lor majoritate pe baza de lapte.
Am postat pe forum o multime de poze cu bauturile reusite pe care le consuma colegii.
Mai avem pe acolo si o cafetiera mai veche, un Bilaleti si un ibric, pe care insa nu le mai foloseste nimeni.

Trei dintre colegi au devenit, in timp, priceputi in a le manevra si ii ajuta si pe ceilalti.
Procesul de invatare a durat ceva timp insa, chiar si rezultatele din acea perioada, erau mult peste ce stiau ca pot bea de la cafetiera.
In prezent, pentru unii dintre colegi a devenit o placere sa prepare cafea si ii ajuta si pe ceilalti care nu prea manifesta inclinatii in aceasta directie sau care inca invata.
I-am obisnuit sa intretina corect aparatele si sa aiba grija de ele. Asa am ajuns la peste patru ani de utilizare a expresorului, vreo trei a primei rasnite si in continuare cu cea noua.

Nu impartasesc opinia celor care cred ca intr-un birou, cu numar mic de consumatori (6-8 in cazul meu) nu se poate folosi un semiautomat cu rasnita separata sau ca nici macar acasa nu are sens acest lucru. Asta nu inseamna ca nu le respect optiunea.
De acord ca, la birou, nu trebuiesc cumparate aparate scumpe. Acestea trebuie sa fie insa robuste si rezistente.
5-10 extractii zilnice nu reprezinta un numar foarte mare pe care un aparat, fie acesta si entry level, sa nu le poata duce macar 3-4 ani. Trebuie intretinut insa ca la carte, backflush periodic, apa Bucovina -noi folosim La Fantana fara probleme- si grija in utilizare.
Eu tot mai cred ca, oamenii pot fi responsabili si ca pot fi corecti chiar daca nu sunt urmariti la fiecare pas.
Este o problema de educatie si de cultura in organizatie iar, daca nu exista cred, la fel, ca pot fi aduse intr-un colectiv redus ca numar.
Daca aceste lucruri nu pot fi atinse atunci nici un expresor automat nu va rezista.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#13
Nu o sa iau o rasnita manuala (gen Kinu m47) pentru ca nimeni nu va sta sa o foloseasca. Si asa, de la apasat 1 buton pana la rasnire, tapare si folosirea espressorului este diferenta mare. Nu vreau sa fac procesul si mai lung.

Ma intereseaza toate aparatele sa fie automate. Cat despre educarea colegilor, asta este ok. Nu am nici un dubiu ca vor invata sa le foloseasca (atat timp cat li se va explica corect - sper sa invat eu corect mai intai ...) si ca vor avea grija de aparate.

Vad ca este o diferenta de 250 RON intre Gaggia Classic si Lelit PL41EM. Sa inteleg ca modelul Lelit e de preferat intre cele 2 ?

Pentru accesorii, de ce am nevoie ? Puteti sa faceti o lista sa stiu ce sa iau si cam la ce preturi sunt (pornind de la premiza Lelit PL41EM + Lelit PL043MMI) ? Multam.
 
Reply
#14
(11-03-2017, 14:54)SIlentBob Wrote: ...Ma intereseaza toate aparatele sa fie automate.
...
Cat despre educarea colegilor, asta este ok. Nu am nici un dubiu ca vor invata sa le foloseasca (atat timp cat li se va explica corect - sper sa invat eu corect mai intai ...) ...

Gaggia Classic si Lelit PL41EM NU sunt automate !
Si din ce am subliniat mai sus inteleg sa de fapt dumneavoastra sunteti cel care nu are nici o experienta cu un espressor... SB, DB sau HX, ce o fi...
In cazul acesta parerea mea este ca va hazardati aruncandu-va intr-un mare necunoscut... succes !
 
Reply
#15
A le propune colegilor tai sa prepare espresso cu Lelit (care este semiautomat), fara sa le faci training si fara sa stii sa ii ghidezi printre dificultati, e putin hazardat, tocmai pentru ca vor fi aruncati din confortul automatului in dificultatea dozarii, distribuirii, tamparii, verificarii brew ratio preferat, temperature surfing (PL41E - pentru cel cu manometru nu are rost sa platesti in plus, adica pt PL41EM - neavand PID care sa iti spuna de la ce temperatura pleaca) si, poate, cea mai grea va educarea gustului si a trecerii peste senzatia "asta e acra" dupa ce s-au obisnuit cu cafeaua de marca.

Inainte sa il propui altora, prepararea espresso-ului e un demers exclusiv personal, altfel risti ca aparatul sa fie lasat neintrebuintat si ca automatul sa se intoarca.

Propunerea mea ar fi ca, pana iti dai tu seama cum este cu espresso, fie sa aveti si automatul ca backup si/sau ca termen de comparatie, fie sa incepi tu sa iti prepari singur, ca sa poti, mai tarziu, sa fii pe post de trainer pentru colegi.
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#16
Cred ca cea mai mare parte a confuziei este ca se baga in aceasi oala actualul automat cu tot ce inseamna automat.
Total eronat !

In primul rand, inainte de orice, de vina este cafeaua care va vine cu acela automat !
Ce au avut colegii mei inainte era ceva infect, carbune medicinal ar fi fost mai gustos, niste pod-uri Alfreo.

Multi nici acum nu realizeaza ca diferenta intre ce a fost atunci si ce beau acum, se datoreaza cafelei, mai mult decat aparatului. Unii au realizat asta cand in lipsa mea s-a terminat cafeaua si au incercat sa bage de la supermarket... Wink
Si aparatul poate face o diferenta... serioasa! Chiar daca prepararea celui actual nu e ideala, el totusi rasneste, tampeaza si extrage la niste bari acolo cat de cat mai seriosi decat trecerea unei ape fierte printr-un pod, ce facea masina Alfreo...

As zice sa mergi la un shop cu showrom care permite testare, la kfea.ro de exemplu, de unde l-am luat pe cel de la birou, sa iti faca demonstratie cu unul din cele care au la vanzare, cu o cafea de-a lor, si mai cugeta pe urma daca automatul e rau.
Poate respectivii sunt si mai amabili sa iti arate ce ar insemna tot fluxul de preparare la un semiautomat.
Inclusiv mentenanta la ambele Wink
 
Reply
#17
In lumea espressoului de calitate performanta espressorului e cam ultima variabila. Intre gaggia clasic si slayer e cam 10% din gust. 90% te duce cafeaua, rasnita si tehnica. In cadru unui birou la tehnica va fi problema. Tehnica implica: cantarire, rasnire, distributie tammpare extractie si dose out daca poti. Astfel pt a usura procedeul la birou as recomanda: un rasnita cu grind by weight (de exemplu noul sette 2250 ron sh), o scula de distributie la imprimata 3D (pana in 100 ron) si mai pui niste bani si iei ce gasesti ieftin ( un gaggia clasic sau lelit .. sh .. poate fie vai de ele ca espressoru conteaza la nivel entry lvl atat vreme cat nu sunt automatice)
Bezzera Strega (de vanzare);  kinu M-68
 
Reply
#18
O solutie care cred ca raspunde la cerinte:
https://www.hedonecafe.ro/small-office/

https://www.hedonecafe.ro/abonamente/
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#19
Eu as fi de alta parere cu exprimarea procentelor. Pentru mine, orice claritate suplimentara a gustului este 100% in plus, cat timp ma incadrez in buget Smile
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#20
(11-03-2017, 09:21)renatoa Wrote: Asa ca mai curand te-as intreba eu pe matale cata experienta ai cu ce vrea masele de la o cafea... ca Pavoni vad ca nu e prea clar unde sa il categorisesti, ca este SB... Wink

Masele "vrea" o cafea buna, iar automatele nu fac nici macar cafea (de espresso nici nu poate fi vorba). Spun asta ca fost utilizator de Philips Odea, pe care l-am dus in deplasare la cabinetul nevestei si il mai reconditionez singur, din cand in cand.
In ceea ce priveste La Pavoni, se pare ca unii dintre noi scriu mai mult decat citesc. Acronimele SB, SBDU, DB si HX sunt folosite in lumea espresso pentru aparatele semi-automate, nu si pentru cele manuale (Pavoni) chiar daca au un singur boiler. Spre lectura https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso_machine , https://www.espressocoffeeshop.com/index...y&path=122 si exemplele pot continua.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#21
@renatoa, daca tot te-am "prins" pe aici, tu pentru automatul de la birou ce cafele prajesti?

Intreb pentru ca si eu cumpar cafea (deja prajita) pentru cineva care foloseste un automat si numai Brazilia i se pare ok.

Scopul intrebarii mele este daca sa propun si altceva (Columbia de la Papa Jaques i s-a parut acra) sau sa raman pe Brazilia sau sa incerc o prajitorie care prajeste ceva mai dark.
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#22
Pana de curand, am prajit cele 4 sortimente sub 50 lei kg de la HotSpot.
Deoarece voi incepe sa import si sa am stoc permanent de cel putin 3 sortimente "de ferma" la sub 40 lei, Honduras, Gualtemala si Columbia, voi trece pe cafeaua proprie incepand de saptamana viitoare.
Hotspot are acum la promotie 5 cafele diferite la sub 70 lei la achizitia a 5kg.
 
Reply
#23
Multumesc pentru raspuns! Inca o intrebare, dc se poate: pt automat le prajesti ceva mai dark comparativ cu Hotspot sau similar?
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#24
(11-03-2017, 21:57)cradun Wrote: Multumesc pentru raspuns! Inca o intrebare, dc se poate: pt automat le prajesti ceva mai dark comparativ cu Hotspot sau similar?

Similar cu cea prajita pentru filtru, am mai povestit, de hotspot auzisem ca prajeste cam inchis, asa ca am luat de filtru, nu de espresso. Am dat macinarea o treapta mai fina, temperatura mai sus, si nu s-a plans nimeni ca e acra... Smile
 
Reply
#25
Poate ce este bine sa mai prezint cateva aspecte din rutina prepararii cafelei cu un semiautomat si o rasnita la birou.

A crede ca toti vor invata sa prepare corect cafeaua si ca, in timp, le va placea sa faca asta este foarte putin probabil.
Am spus ca, in patru ani de cand la birou preparam cafeaua zilnic cu o astfel de combinatie de aparate, doar doi din cei sase colegi fac acest lucru.
Al treilea sun eu. Eu i-am si invatat cum se prepara corect un espresso, o crema din lapte, cum se pastreaza cafeaua, ce soiuri sa cumpere pentru a se potrivi cu preferintele lor samd.
Tot eu urmarsc si modul in care sunt intretinute echipamentele si de cele mai multe ori fac personal curatirile necesare.

Restul colegilor beau cu mare placere cafeaua astfel preparata insa daca nu are cine sa le-o faca prefera sa nu si-o pregateasca singuri. Nu au inlinatii spre acesta zona.
Chiar daca au ajuns sa nu mai poata bea prin oras cafea, avand in vedere ce au la birou, tot nu doresc sa se implice in a invata sa foloseasca expresorul si rasnita, in conditiile in care acestea sunt deja reglate pentru o preparare corecta.

In concluzie, daca nu exista cineva care sa stapaneasca bine tehnicile pentru prepararea corecta a bauturilor pe baza de espresso si sa-i invete pe ceilalti s-ar putea ca sa se renunte inainte de a obtine rezultate satisfacatoare.
Dupa asta, daca nu vor fi doua trei persoane care sa aiba placerea de a lucra cu aceste aparate si sa le prepare si celorlalti colegi, mai putini entuziasti sa invete dar dornici sa bea ceva de calitate, atunci cu siguranta va trebui sa existe si o metoda alternativa de preparare.

Deci dorinta de a bea la birou o cafea de maxima calitate nu este suficienta daca nu este dublata si de si de disponibilitatea de a invata.
A invata prepararea inseamna multa practica, multe esecuri, multe dezamagiri, si multa rabdare pana se va ajunge la rezultate. Eu am avut rabdare si i-am invatat pe colegii mei pas cu pas ce si cum se face. Au fost multe zile cand am fost singurul care prepara cafeaua baubila in birou.
Nici azi, dupa patru ani, daca beau totusi o cafea la birou nu ma dau pe mana nimanui si mi-o prepar singur. Iese mereu altfel decat le reuseste colegilor.
De multe ori se apeleaza la mine pentru o crema buna.

Si eu cred ca atentionarile lui cradun :
-"Inainte sa il propui altora, prepararea espresso-ului e un demers exclusiv personal, altfel risti ca aparatul sa fie lasat neintrebuintat si ca automatul sa se intoarca."
- "A le propune colegilor tai sa prepare espresso cu Lelit (care este semiautomat), fara sa le faci training si fara sa stii sa ii ghidezi printre dificultati, e putin hazardat, tocmai pentru ca vor fi aruncati din confortul automatului in dificultatea dozarii, distribuirii, tamparii, verificarii brew ratio preferat, temperature surfing"
si ale lui renatoa:
-"Eu l-as intreba pe initiator daca a discutat cu colegii lui si e sigur ca ei vor sa bea espresso pe bune... posibil ca nici unul sa nu stie ce presupune asta.
- Sau poate dumnealui isi inchipuie ca va fi barista si va prepara voios cele 5-8 cafele pe zi... care si la noi fusesera estimate initial la 1/3 din consumul actual."
sunt binevenite si ar merita atentie din partea initiatorului topicului, inainte de a lua o decizie.

Liviu Mihu are la birou, de un an, un setup asemanator dar are acasa propriile echipamente pe care a invatat sa preparare corect cafeaua cu ceva ani inainte (sunt aproape sigur ca si el a preparat o perioada cafeaua pentru toti colegii lui).
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#26
Multumesc, renatoa, citisem cei ai scris despre cafeaua de la Hotspot (mentionata aici ca reper, pentru ca si eu iau de acolo), dar din lipsa de lucru pe un automat, nu ma gandeam ca finetea rasnirii si temperatura se pot regla. Se pare ca nici automatele nu sunt atat de automate Smile
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#27
Sunt ceva reglaje... in limite rezonabile, si mai ales necunoscute Smile
Temperatura are doar 3 setari: mid low hi... ma crezi ca nu am avut curiozitatea sa masor sa vad ce inseamna fiecare ? Smile

Rasnirea insa este mai fina, are 5 trepte, acum merg la 4/5, ultima fiind cea mai fina, pe care nu am fost curios sa o incerc, pentru ca la trecerea de la 3 la 4 s-a simtit diferenta clara de echilibrare acid cu bitter, la 5 precis intra amarul prea mult.
 
Reply
#28
La noi le-am prezentat înainte ce inseamna prepararea pe semi auto, si au intrat in "club" doar cei care si-au asumat si efortul si contribuția. Ca urmare se comporta responsabil. Nu am făcut cafele pt ei, dar am făcut un mic training si demo. Apoi i-am asistat la cate o tura si de cate ori au observat ca ceva nu e in regula cu rezultatul lor. Avem atribuții clare, fiecare își curată dupa el, iar vinerea, pe rând, curățenie generală a zonei. Doar eu reglez rasnita. Toți cei care au intrat in club ulterior au contribuit cu suma inițială a membrilor, deci fond de reparații/upgrade si limitare naturală a numărului de utilizatori. Mai este cate unul care pune cafeaua "la ochi" si tampeaza in mana dar stie ce greșește si își asuma.
Ahhh ... Se face doar espresso, butonul de abur e "interzis". Toți cei ce beau lunga/americano au înțeles si își pun apa calda anterior sau ulterior. Deci, cu putina responsabilitate, se poate Smile
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#29
Ok, sunt complet descumpanit dupa ce am citit aici. O sa raman la automatul pe care il am.

Multumesc celor care au scris si o zi buna la toata lumea.
 
Reply
#30
(11-03-2017, 23:38)cradun Wrote: Multumesc, renatoa, citisem cei ai scris despre cafeaua de la Hotspot (mentionata aici ca reper, pentru ca si eu iau de acolo), dar din lipsa de lucru pe un automat, nu ma gandeam ca finetea rasnirii si temperatura se pot regla.
Se pare ca nici automatele nu sunt atat de automate Smile

Am descoperit astazi meniul secret de service...

https://www.youtube.com/watch?v=3dCO2epcu58

voi avea ce sapa zilele urmatoare... poate il facem semi-automat Big Grin
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)