• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Espressor Dual boiler si rasnita pentru birou

#1
Buna tuturor !

Sunt nou pe acest forum, iar dupa ce v-am urmarit postarile am decis impreuna cu ceilalti colegi de birou, sa schimbam espressorul automat. Asa ca vreau sa achizitionez  espressorul Brewtus IV DB cu pompa rotativa si alimentare directa la apa, asortat cu o rasnita DK 30. Nedumerirea mea este, daca acest pachet face fata, fara a suprasolicita aparatele, celor 15 persoane, cu un consum de 40-50 cafele pe zi ?

Multumesc !
La Spaziale S5 EK, Rasnita Hario Mini Mill, Rasnita Eureka Olympus 75 E, Latiera Motta, Tamper Motta, Cantar Hario, V60, Aeropres.
 
Reply
#2
(26-01-2016, 21:02)Alin Wrote: Buna tuturor !

Sunt nou pe acest forum, iar dupa ce v-am urmarit postarile am decis impreuna cu ceilalti colegi de birou, sa schimbam espressorul automat. Asa ca vreau sa achizitionez  espressorul Brewtus IV DB cu pompa rotativa si alimentare directa la apa, asortat cu o rasnita DK 30. Nedumerirea mea este, daca acest pachet face fata, fara a suprasolicita aparatele, celor 15 persoane, cu un consum de 40-50 cafele pe zi ?

Multumesc !

Salut,

intainte de toate, bine ai venit la espressoman. Referand la intrebarea ta: da face fata, dar nu de o data. La zece ore de lucru pe zi de exemplu, ai cam 4-5 cafele la ora, este ok. 10-15 cafele pe ora va fi o problema. Pierzi ceva temperatura, dar mai inportant este vazand toata treaba pe o perioada lunga. (ca o dacie care merge permanent la 5000 turaj, merge dar nu prea mult timp) Daca te ocupi de ia, pui filtru de apa (BWT) la ea, si faci anual o baie cu acid, este ok. Optimal ar fii un espressor cu ceva mai mult volum la apa. In punct de vedere de pret, Expobar DB este cel mai ieftin pe piata.

Salutari,
Cosmin
 
Reply
#3
Multumesc pentru raspuns Cosmin!

Cel mai probabil o sa ma orientez spre alt espressor pentru a nu avea probleme pe termen lung, poate imi dai si niste variante de espressoare si rasnite intr-un buget de 2000 euro. Dar cred ca sunt deja offtopic...

Stima!
La Spaziale S5 EK, Rasnita Hario Mini Mill, Rasnita Eureka Olympus 75 E, Latiera Motta, Tamper Motta, Cantar Hario, V60, Aeropres.
 
Reply
#4
(26-01-2016, 21:02)Alin Wrote: Buna tuturor !

Sunt nou pe acest forum, iar dupa ce v-am urmarit postarile am decis impreuna cu ceilalti colegi de birou, sa schimbam espressorul automat. Asa ca vreau sa achizitionez  espressorul Brewtus IV DB cu pompa rotativa si alimentare directa la apa, asortat cu o rasnita DK 30. Nedumerirea mea este, daca acest pachet face fata, fara a suprasolicita aparatele, celor 15 persoane, cu un consum de 40-50 cafele pe zi ?

Multumesc !

La acest ritm expresorul va trebui curatat zilnic , back flush si la 3-4 zile cu detergent . 
Cine se va ocupa de aceaste operatii ? 
Expresorul va avea nevoie si de un dedurizator care va trebui întreținut periodic .
Cine  va urmari calitatea apei astfel incat sa nu se calcifieze componentele circuitului apei din expresor ?
In acel birou va functiona o cafenea micuța iar aparatele vor avea nevoie de o intretinere corespunzatoare . 
Cine va manevra aparatul ? 
Daca toati colegii vor fi si barista s-ar putea sa nu prea le pese de ce se intampla cu aparatul ! 
Daca toti se vor ocupa inseamna ca nimeni nu va fi responsabil ! 
Șeful va trebui sa stabilească niste reguli care vor trebui respectate de toti . 
Pentru patru consumatori eu am la birou , de 3 ani , un modest Lelit PL41TEM  si o rasnita Gaggia MDF .
Folosim doar apa plata , cafea proaspata ,prepara maxim 10 bauturi zilnic , insa tot zilnic primeste un backflush si saptamanal o curatire cu detergent iar rasnita , saptamanal , macina o porție de Grinz .
Unul din colegi a invatat sa faca operațiile de curatire si se ocupa doar el de asta . Si-a asumat singur aceasta sarcina si chiar o îndeplinește cu conștiinciozitate . De aceea si rezista de atata timp echipamentele si functioneaza excelent .
Un Expobar cred ca va face fata dar , daca nu va fi intretinut corespunzator , s-ar putea sa nu fie cea mai buna solutie . Intretinerea acestuia , a instalației de filtrare si de dedurizare vor implica ceva pricepere , indemanare si seriozitate .
Daca o persoana nu-si asuma responsabilitatea supravegherii si a întreținerii periodice a întregului lant de preparare curand vor aparea si problemele . 
La acest ritm trebuie avut grija si de rasnita ! 

Am dorit sa prezint si aceasta latura pentru a lua in calcul toate implicațiile unei asemenea decizii .

Oricum sa aveti la birou posibilitatea de a consuma cafea de calitate este o initiativa excelenta care va face ziua mai frumoasa tuturor .
Felicitari pentru initiativa !

Colegii mei sunt foarte fericiti ca au parte zilnic de o cafea buna  .
Patru dintre ei beau doar espresso . Mai sunt inca 2 persoane care , ocazional beau cappuccino pe care il prepar eu  ! 
Recunosc odata au de doua ori intr-o luna imi prepar si eu cate o bautura cu crema .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#5
Salut Radu.

Multumesc pentru raspuns!

 M-ai pus serios pe ganduri si o sa refelectez serios, zilele acestea la problemele ridicate de tine. 
Trei dintre noi, am lucrat mai mult sau mai putin cu espressoare, In prima faza  sarcinile vreau sa  sa le distribuim intre noi, iar pe viitor poate mai cooptam in lot si alti colegi pasionati, dornici sa ne ajute la prepararea si mentinerii aparatelor in conditii optime. 

Intetiile mele acestea sunt, pentru a avea in ceasca o cafea buna !
La Spaziale S5 EK, Rasnita Hario Mini Mill, Rasnita Eureka Olympus 75 E, Latiera Motta, Tamper Motta, Cantar Hario, V60, Aeropres.
 
Reply
#6
Intentia mea nu a fost sa te pun pe ganduri ci de a avea in vedere toate aspectele pe care le implica prepararea unei cafele la birou , folosind acest tip de echipamente si de a va organiza in consecinta . De aceea cred ca este bine sa-ti pui in aplicare intențiile tinand cont si de cele arătate de mine mai sus .
Este nevoie de ceva implicare si responsabilizare iar persoana/persoanele care va fi/vor fi implicate sa nu perceapă acest lucru ca pe ceva in plus fata de preocupările zilnice .
Trebuie sa mai iei in calcul si faptul ca unora li se va parea atat de buna cafeaua incat vor sta mai mult pe langa aparat decat la locul de munca   Cool  iar șeful ar putea deveni asa  Angry ! 

Succes ,
eforturile vor fi răsplătite cu cafele si preparate excelente !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#7
(26-01-2016, 23:50)RaduCarutasu Wrote: Intentia mea nu a fost sa te pun pe ganduri ci de a avea in vedere toate aspectele pe care le implica prepararea unei cafele la birou , folosind acest tip de echipamente si de a va organiza in consecinta . De aceea cred ca este bine sa-ti pui in aplicare intențiile tinand cont si de cele arătate de mine mai sus .
Este nevoie de ceva implicare si responsabilizare iar persoana/persoanele care va fi/vor fi implicate sa nu perceapă acest lucru ca pe ceva in plus fata de preocupările zilnice .
Trebuie sa mai iei in calcul si faptul ca unora li se va parea atat de buna cafeaua incat vor sta mai mult pe langa aparat decat la locul de munca   Cool  iar șeful ar putea deveni asa  Angry ! 

Succes ,
eforturile vor fi răsplătite cu cafele si preparate excelente !

Multumesc inca o data Radu pentru ajutor, o sa am in vedere tot ce ai zis tu mai sus !
La Spaziale S5 EK, Rasnita Hario Mini Mill, Rasnita Eureka Olympus 75 E, Latiera Motta, Tamper Motta, Cantar Hario, V60, Aeropres.
 
Reply
#8
Bun venit Alin,

Sper sa nu te bulversam, noi ne incingem sa perfectionam orice parere :Smile

Eu am facut training la un birou unde  15-20 de angajati foloseau un Expobar Office Leva HX, tot cu pompa rotativa, si de 7 luni merge de rupe si in ziua de azi din cate stiu, fiind cuprinsi aproape toti colegii de febra prepararii corecte. Pe de alta parte, RaduCarutasu foloseste cu succes de ceva timp acel single boiler de 250ml pentru 10 cafele. Deci, in ritmul impus  de 15 utilizatori, care vor prepara 40-50 de bautruri pe zi, nu vad ce nu ar face face un espressor cu doua boilere de cate 1.5l (aici chiar trebuie urmarite boilere mai mari, pentru stabilitate la shot-uri repetate), iar pe aburi si HX-ul si DB-ul merg continuu daca i-ar trece cuiva prin cap sa  le lase ca in clip. Expobar ar avea dezavantajul in situatia ta ca face crema de lapte intr-o cana de 500ml, cam in 30 de secunde, dar pana se face urmatorul espresso, pana se pregateste cine urmeaza la aparat, nici nu se observa un castig de 20 de secunde fata de unul ce are un cap de spumare cu mai mlute gauri. Pe de alta parte, e mult mai usor pentru cei la inceput sa invete sa faca o crema e lapte pe un cap de frotare cu o gaura decat pe unul cu doua sau trei gauri. Oricum, destinatia acelui model este pentru cafenele mici nu pentru acasa, ca si adresabilitate generala. Chiar am trimis un mail fabricii sa intreb daca ii pune rezervor anul asta si mi-au spus ca e gandit pentru birouri si cafenele mai mici, deci nu. 

Daca vrei sa sari din barca asta, atunci trebuie sa te duci spre profesionale mai solide, cu boiler de 10litri si un grup, cu rezistenta mai mare, dar renuntand la precizia reglarii temperaturii si cu un spatiu mai generos alocat. Noi nu prea le gasesti in bugetul tau.

Cum spunea colegul Beantec, un filtru dedurizator e musai, altfel cari de rupi bidoane de Bucovina (singura pretabila). De la BWT doar Premium sau mai bine noul Balance (spre care mavoi duce si eu cel mai probabil), nu altceva mai slab, caci trebuie sa ai grija la mentinerea unui pH neutru, sa nu iti corodeze boilerul si conductele. Apropo, Mr.Beantec, daca ai un astfel de filtru cu dedurizare, de ce sa mai desfaci aparatul anual? Se pune asa repede calcarul daca aduci apa la 3 grade germane? 

Rasnita nu as vedea-o DK30, decat daca ai prins vreo ocazie speciala si crezi ca va veti descurca. Dar intr-un birou, nu va sta nimeni sa cantareasca fiecare doza banuiesc, iar la un consum de 50 de cafele pe zi, timer-ul este sfant, fiind cam imposibil de lucrat fara el. Iar timer si rasnire on demand are DKS65 (1900 lei, daca Beantec le-a adus in depozit Smile )

Cu intretinerea si grija de aparate, Radu a spus-o foarte bine.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Salut Lyvyoo !

In primul rand vreau sa te felicit, treaba pe care o faci este foarte benefica pentru noi toti, cei care s-au saturat de ciorbele servite in locul cafelelor, din majoritatea cafenelelor si restaurantelor din Romania.

Iar acum legat de nelamurirea mea, inainte de a pune pe lista aceste doua aparate, respectiv Brewtus IV si DK30 am urmarit acest forum si cateva clipuri, am observat ca sunt recomandate pentru utilizarea acasa, dar totusi ma gandeam ca o sa se preteze pentru nevoiele mele, Brewtus avand doua boilere si pompa rotativa, iar DK30 fiind o rasnita robusta si cu feedback pozitiv, asa ca v-am intrebat si pe voi, iar raspunsurile primite sunt benefice pentru luarea unei decizii bune.

Rasnita DKS 65 este o varianta  buna, dar nu am prea gasit pareri si impresii despre ea pe forumuri, din aceasta cauza am optat pentru DK30.

Multumesc pentru ajutor si recomandari  !
La Spaziale S5 EK, Rasnita Hario Mini Mill, Rasnita Eureka Olympus 75 E, Latiera Motta, Tamper Motta, Cantar Hario, V60, Aeropres.
 
Reply
#10
Treaba facem cu totii, prin implicarea in toate ariile forumului  :Smile

Pareri despre DKS65 gasesti in UK spre exemplu, fiind destul de bine adoptata acolo. cand se va gasi la un pret mai bun gen 400E, probabil va fi adoptata si aici de userii casnici. Sau nu.  

Deci eu spun sa analizati cu totii modalitatea de folosire a rasnitei de catre majoritatea colegilor. La 50 de cafele pe zi si oameni oarecum grabiti la un birou, nu o sa dozati ca noi, acasa, single dose, cantarit, pus in rasnita goala, curatare etc. ci ar fi de preferat sa aveti cosul de boabe incarcat la jumatate si sa va cada in poratfiltru exact cantitatea necesara, dupa cateva teste si calibrari dimineata.

P.S.  Voi muta discutiile intr-un topic separat pe aria de Sfaturi la achizitie
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Buna baieti,

cred ca cam exagerati putin cu Alin. El este la inceput. Vrea doar o cafea buna pentru biroul lui. Nu are nevoie de parametri ultraprofesionali de nurts cum suntem noi. Adevarat este ce a zis Radu: Trebuie avut toate aspectele in vedere la un birou. Cine curata, cine ingrijeste etc. In general disciplina.

Eu nu am zis ca este o masina falsa DBul de la Expobar, doar ca dupa parerea mea, si mica mea experianta este prea slaba. Se prea chinuie incontinu la 40-50 de cafele. Nu lucra relaxata. La bugetul care are Alin sunt si alte variante de la Isomac, Rocket, chiar si o LaSpaziale. Ca rasnita asi lua or DKS65, Obel MitoInstantaneo64, Ceado E6P.

Revenind la intrebarea lui Liviu, pot spune ca da, un filtru nu inseamna ca nu mai ai probleme niciodata. Filtru incepe dupa un anumit timp in functie sa-si faca treaba 100%. si tot la fel dupa un timp oboseste si apararea lui scade. In general nu exista cu un simplu filtru(egal ce BWT sau brita) 100% aparare. Doar cu un SYSTEM de mai multe filtre. Gips, nisip fain, chemicalii, plasticuri, calcar, etc. nu toate raman in filtru. Am avut multe masini la atelier care au fost numai la filtru instalate si totusi am scos calc din ele. PHul si gradele germane indica doar calitatea apei, nu ce este in apa!

Salutari,
 
Reply
#12
trebuie filtre in functie de analiza apei....ala balance probabil ca e cireasa de pe tort....pana acolo mai trebuie cateva

o filtrare cum trebuie presupune o investie cam egala cu unele sculele pentru preparare, iar filtrele se schimba cel mult la un an...deci trebuie calculat bine si asumat apoi consumul aproape total de la retea ca altfel nu se renteaza.

in general nu poti obtine un raport mai mare de 1/3 din pretul apei gata imbuteliate....poate doar daca accepti o amortizare mai lenta.

sigur avantajul preinfuzie (in special la un grup e61) si comoditatea ulterioara chiar si daca ajungi la 1:1 cu raportul de cost (ceea ce cred ca e imposibil totusi) pot fi argumente foarte solide pentru a face treaba asta cu alimentatul la retea.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#13
Alin, ce ai ales pentru birou si mai ales sa ne povesti despre acomodarea colegilor cu acest mod de preparare Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)