Hello There, Guest! Login Register


Espressoarele si rasnitele au preturi umflate?

#1
Apreciez in mod personal o cafea buna.
Sunt un "vechi" tehnolog, am lucrat in tehnologia de varf a fostei industrii.
Parere personala, pur tehnica:
1. O cafea buna este apreciata de fiecare individ in parte, altfel.
2. Consider "IN MARE" ca un vas din inox cu termostat tip- bimetal-pentru temperatura, o maneta pentru actionare pompa + arc- mentinere presiune-, un portafiltru si un stativ compune un expresor de " MARCA".
3. Toate cele expuse in pct 2, nu valoreaza cat marca expresorului.
4. Daca ai o cantitate de apa, la temperatura optima si o introduci cu o anumita presiune peste cafeaua rasnita, vei obtine cafeaua pe care ti-o doresti si-ti place.
5. Niciun expresor din lume nu-ti va satisface dorintele in totalitate, deci nu exista ceva perfect in preferinte personale.
6. Avand in vedere pct 2, consider mai mult decat nesimtite preturile expresoarelor.
Dupa ce vor inceta expolziile verbale ale cunoscatorilor voi expune si parerea pesonala privind rasnitele.
Cu respect, Vasile Met
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#2
In "MARE", o masina este o carcasa de tabla cu 4 roti, motor si volan.
Si aici sunt preturi de la mii la sute de mii de EUR.

Mi se pare ca desconsideri complet experienta si munca de cercetare. Tehnologia de varf implica si costuri cu cercetarea, testarea, etc.
E adevarat ca tehnologul preia aceste date ca existente (el primeste proiectul/desenele), dar totul costa... Si e bine de stiut si asta.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#3
Bun venit Vasile,

Sa stii ca tot asteptam useri ca tine, buni specialisti in tehnica. Avem nevoie de implicarea celor ca tine in aceasta comunitate.

Insa am sa te rog sa nu ne privesti de sus, apropo de ultima ta consideratie cu exploziile verbale, ca pe niste pustani care au descoperit acum niste marci de telefoane si se cramponeaza de specificatii tehnice si megapixeli, chiar daca uneori poate unele postari asa lasa impresia unui om foarte tehnic. Ideea este sa evoluam impreuna, sa explicam adevarul in ceea ce priveste cafeaua si aparatura de espresso. Cel mai bun contraexemplu este ca pana asa apara acest forum (mai intai cu ramura de pe Softpedia) magazinele de cafea gen kfea sau cafemagia si-au batut joc de bunul gust in materie de aparatura si cafea, incurajand vanzarea de automate de toate felurile si a chinezariilor de plastic, fara sa clipeasca si ripostand chiar si in 2014 asupra "innoirii sistemului" (va citez o replica interna recenta - "pai asa imi fac si eu un blog"...). Fa frate, zece, ca e gratis! Deci in privinta a ceea ce au facut ele, ai dreptate.

Ca o prima impresie, comunitatea noastra a desfiintat "axiomele" magazinelor si a scos la suprafata marcile relevante in espresso si importanta folosirii de cafea proaspat prajita, deci departe de noi ideea de a fi prizonierii unor marci. Mai degraba a fost invers - am cautat anumite specificatii pe care le poate avea un espressor sau o rasnita de calitate, am tinut cont de fiabilitate si mai ales de discutiile de pe forumurile internationale de cafea (home barista, coffeegeek), mult mai evoluate in materie, am contribuit fiecare cu "know how"-ul din dotare si am reusit sa identificam modelele diverselor marci, care chiar meritau banii.

Faptul ca nu s-a gasit un user sa imbine cateva piese intr-o carcasa si sa ne vanda inventia lui, nu este vina noastra si nu puteam astepta pana atunci sa bem un espresso. Dar timpul nu este pierdut si astept din tot sufletul acea zi. Doar nenea Illy se trage din Banat! La nivel international exista proiecte facute de pasionati "acasa", care s-au concretizat in bijuterii tehnice ce raspund cerintelor utilizatorilor, cum ar fi acest espressor sau aceasta rasnita. Dar preturile sunt tot sus, la 800$ respectiv 250$. Daca vrei te ajut cu o diagrama (vezi aici) a unui espressor care in Romania costa 250E. La prima vedere crezi ca poti scoate un pret mai bun daca l-ai construi pe bucati? Mai exact cat? Imi dai si garantie pe piese doi ani daca se defecteaza ceva? Aceleasi intrebari si pe rasnite, unde astept parerile tale cu interes.

Sa stii ca nu ne dau banii afara din casa si nu ne cumparam aparate din snobism, daca asa ti-am facut impresia. Vrem pur si simplu sa obtinem un espresso extraordinar acasa si cautam sa combinam cel mai bun raport pret/calitate/fiabilitate din piata, iar singura varianta este sa decodificam ceea ce produc marcile bune, alegand modelele cele mai potrivite. Adica degeaba e Gaggia marca buna, daca modelele Gran Prestige, Carezza, Baby Twin sunt cam prastii... Faptul ca suntem dependenti de marci, este real, dar daca nu sunt proiecte locale mai ieftine si mai bune pe care sa le sustinem, n-avem de ales.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
nu demult, un poster indirect facea facea fixisti si bolnavi pe cei cu pasiunea prepararii espresso;
ceva mai bland, cel de-al 922-lea membru al forumului, proaspat inscris, lasa sa se inteleaga ca mai toti membrii acestui forum sunt fraierii posesori ai unor espressoare cumparate cu preturi nesimtite ;(
oricum insa, asta nu e un sfat, cerut sau dat, la cumparare!
mi se pare normal ca acest thread sa-si afle locul la 'Cafeneaua off-topic', sau oricum, undeva, cat mai... off-topic ;(
parerea "personala, pur tehnica" enuntata de OP, imi pare atat de superficiala si ignoranta tehnic, incat merita sa apara putin mai tarziu, de 1 aprilie Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#5
Salut Vasile,
Iti respect punctul de vedere legat de parerea, simplist formata in " anii de activitate" doar daca poti posta prin contraargumente justificate,
prin " ceva " , macar o recenzie documentata sau daca nu, macar sa ne prezinti o " masina ieftina si buna, custom made by VASILE".
Haide Vasile, stim cu totii ca poti mai mult decat o opinie simplista si nejustificata care sa ne induca tuturor...aceeasi parere despre tine, asemanatoare cu parerea ta despre " preturi "!
Eu, iti spun bine ai venit aici, in locul in care toti vrem sa ne cunoastem si sa recunoastem ca avem nevoie de mai mult.

Pana la o noua postare, iti urez sa ai parte numai de " extractii reusite " !Cool
Bezzera BZ10 ,ranita Hario si multa pasiune;)...ajutata de Macap M2M
 
Reply
#6
(08-03-2014, 19:07)vasilemet Wrote: Daca ai o cantitate de apa, la temperatura optima si o introduci cu o anumita presiune peste cafeaua rasnita, vei obtine cafeaua pe care ti-o doresti si-ti place.

Da obtii cafea. Dar ce cafea? Vorbim de calitatea (gustul) cafelei care difera mult de la un aparat la altul. Preturile mari ale espresoarelor se justifica doar atunci cand vrei sa obtii cea mai buna cafea. Se pot face analogii cu aproape orice produs de consum de pe piata. Exista produse normale si produse premium. In functie de necesitatea fiecaruia se poate alege. Eu nu cred ca tu nu ai cumparat niciodata un produs premium. Doar asa din pasiune pt. ceva.
In cazul nostru, cumparam produse scumpe din doua motive: unu, avem o pasiune pentru cafea, vecina chiar cu dependenta si obsesia si doi, nu se poate altfel. Nu poti face o cafea buna la un espressor ieftin. Crede-ma. Aproape toti am incercat. Am pornit de la espressoare ieftine si am ajuns incet incet sa cheltuim sume considerabile doar pt. a bea o cafea buna in fiecare dimineata.
Zici ca apreciezi o cafea buna. Asa credeam si eu. Acum imi dau seama ca aveam o parere foarte eronata despre cafea. Habar nu aveam ce e aia o cafea adevarata. Sunt convins ca daca nu o sa ne privesti de sus si o sa experimentezi mai mult in domeniul acesta, iti vei schimba parerea. Bine ai venit.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#7
Va multumesc tuturor pentru parerile postate, dar va rog sa intelegeti ca desi am doua expresoare, inca bune, nu de marca, sunt nemultumit de pretul expresoarelor.
Plange inima in mine caci doresc un expresor cu maneta-Gagia, Pavoni, dar desi tehnic sunt mai simple decat unul cu pompita, sunt exagerat de scumpe.
In masura in care timpul o sa-mi permita voi incerca sa transform un expresor ieftin (in prima faza), adaptand o maneta pentru,un arc calibrat si celelalte modificari ce trebuiesc facute.
Deocamdata tatonez netul pentru a cumpara un strung de banc tip MN 80 sau versiunea romanesca SP 80-81,...dupa care voi trece la treaba.
Am lucrat mult la strung, freza si alte masinarii. Dupa ce am terminat facultatea am lucrat in continuare si din placere.
Nu am dorit sa jignesc pe cineva cu afirmatiile mele, dar in continuare consider ca nu se justifica pretul de vanzare a unui expresor facut in serie de o firma.
Cu respect, Vasile Met
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#8
Poate ne aduci si ceva detalii in legatura cu calitatea cafelei produsa de cele doua espresoare... Este vreo diferenta intre ele? Sau intre ele si altul de la vreo cafenea unde sunt si oameni priceputi...?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
In functie de tipul de cafea folosit, rezulta un espreso mai mult sau mai putin "gustos" . Conta foarte mult daca reuseam sa prajesc corespunzator cafeaua verde.
Cumparam la inceput de la Metro dupa aceea de la Florian si de unde mai gaseam cafea verde.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#10
Pune o poza cu espressoarele din dotare. O marca si un model trebuie sa aiba. Rasnita de care este? Cafeaua o prajesti la ceaun sau ai un prajitor home made?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Sa o luam catinel:
Ce influenteaza pretul?
Volumul de productie: invers proportional cu exclusivitatea produsului.
Lantul de vanzare + volum de piata: la noi e cazul "ideal" un lant lung + un volum infim
Servisare: pentru cei ce nu stiu asta costa. In unele cazuri tine de producator si distribuitor sau doar de ultimul.
Reclama: Surprinzator si asta costa (aberant de mult chiar!).

Extrapoland la domeniul auto (exemplul preferat pe acilea): sunt producatori ce au profit la limita si altii la limita nesimtirii. Probabil o fi si "prestigiul" bun la ceva... Dodgy

PS: Acum cu putina pricepere si multa pasiune (sau invers) poti sa-ti faci un expresor poate mai reusit decat unul de fabrica. Acuma daca e sa fim carcotasi daca analizezi orele lucrate + materiale nu vei iesi mult mai ieftin. Dar ca sa parafrazam o reclama: satisfactia rezultatului muncii, NEPRETUITA!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#12
Bine, intr-un fel il inteleg pe Vasile... E un nostalgic al vremurilor apuse, cand pasiunea pentru tehnica si creativitatea dadeau nastere la lucruri simple si fiabile. Espressorul in sine nu este un lucru complicat. La fel si rasnita. Dar numai daca pui pe hartie ce a scris amarok mai sus, plus costul materialelor, si te lasi pagubas in a pune singur piesa peste piesa si a face un asemenea aparat.

Pentru cine nu a descoperit topicurile, exista si cazuri fericite, prajitorul home made, al userului hadriano sau al lui dragos5178 dar si exemplul functional de espressor al aceluiasi Dragos (pe care ii astept cu o parere aici).
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Pretul la un produs se face dupa multe criterii dar in mare trebuie sa respecte urmatoarea regula pret = costuri cu productia(materiale, amortizarea investitiilor, cheltuielile cu personalul + diverse cheltuieli eventual si taxe/impozite) + profit. Daca mai sunt in lant si alti distribuitori se mai adauga si cheltuielile si profitul lor. Cheltuielile in general sunt constante si se cam stiu ... acum in functie de cat se vrea profitul: de la mic spre nesimtit si asta depinde de foarte multi factori: volum de productie, tipul produsului ... de la necesar la lux, calitatea componentelor etc. Acum daca tu consideri ca luand un aparat si cu aceleasi componente poti face unul la fel de ieftin acasa sau folosind alte componente facute de tine dar care sa fie cam la aceeasi calitate atunci este posibil acest lucru.
Quick Mill Silvano Evo || Eureka Atom 65
 
Reply
#14
(11-03-2014, 16:13)rogue Wrote: ... Acum daca tu consideri ca ... atunci este posibil acest lucru.

??? Adica exagerand putin, daca eu consider ca dintr-un capat de ata pot face o aeronava spatiala... este posibil?? Big Grin
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#15
Dragos a dovedit ca este posibil. Din pacate nu a apucat sa mai intervina pe forum sa ne spuna cam in ce conditii de costuri a facut exemplarele sale. E drept, cand stii ca vei produce niste bani cu aparatele respective (in cazul sau in HoReCa), ai o motivatie suplimentara de a investi, daca stii ca iese ceva ieftin si bun din mana ta. Asa, doar pentru acasa, un singur exemplar, nu cred ca merita, mai ales ca si piesele luate doar cate una costa mai mult. De exemplu, cand te duci la o firma distribuitoare de piese si spui "vreau 10 grupuri E61, 10 pompe ulka, 10 electrovalve, 10 presostate etc." si preturile vor fi mai mici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
(11-03-2014, 16:44)Lyvyoo Wrote: Dragos a dovedit ca este posibil...
Statistic vorbind, cati Dragos gasim si cati Dorel...? Big Grin
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#17
(10-03-2014, 03:20)Lyvyoo Wrote: ... nostalgic al vremurilor apuse, cand pasiunea pentru tehnica si creativitatea dadeau nastere la lucruri simple si fiabile.

...dar nu la noi Smile
(si fara legatura cu vasilemet, dar daca tot e cafenea off-topic):
exista nostalgii pentru vremurile apuse, pentru ca tineretea si visele multora, inca in viata, s-au consumat intr-un 'apus' trecut, pentru care se aplica principiul Pollyannei...
dar acel trecut - sa zicem, acum 30-50 de ani - nu a generat in tehnologie, lucruri simple si fiabile! mai ales in tehnologiile de varf ale vremii!
in Pipera, la fabrica de periferice, sau la cea de calculatoare, in halele de productie, erau lozinci cu ceva gen "fabricam produse cu piese 100% romanesti" etc. ; (
si pentru ca lipseau circuitele integrate necesare, lipsea... informatia (!), ce mai, placile de circuite erau - tehnologic - niste monstruozitati cu excrescente in piese discrete, totul sugerand saracia si artizanalul; in ciuda minitilor valoroase care s-au irosit in jocul sacrificiilor pentru politica si economia altora...
si da, nenorocirile alea functionau in laborator, desigur la performante mediocre; dar nu functionau in exploatare! nu pentru informatizarea de mai tarziu...

nu ar trebui sa existe o nostalgie dupa tehnologia 'de varf' a anilor '70-'80 la noi; exista nostalgie dupa munca si sperantele petrecute in acea tehnologie; si dupa iluzii hranite cu 'stiinta si tehnica', 'tehnium' si sf...

convins sunt ca, de ex., o mare majoritate a instalatorilor de centrale termice (cu tot respectul pentru munca lor), daca ar privi in interiorul unui espressor, ar zice: cum, si maruntisurile astea, tubulatura si fittinguri, 'o maneta, un arc calibrat si altele', costa mii de euro?! fraier sa-mi iau asa ceva, daca-mi trebe-mi fac singur...

a-ti face singur un espressor performant e o provocare majora pentru cineva cu multa experienta in prepararea espresso si in bautul acestuia;
pentru ceilalti e numai atat de greu, cat inteleg ei; sorry...
si daca-l faci, sa-l faci numai daca principala motivatie este ca-l vei utiliza ca facut de tine, asa cum ai vrut si ai visat; ca atunci cand ai vrea sa-ti faci o casa Smile ok, o sa te lauzi cu el si altora Smile
dar nu, nu pentru ca asa ai iesit mai ieftin!

prepararea espresso, in general cele toate din jurul cafelei, sunt pasiuni frumoase, dar, din fericire azi, nu sunt inca ieftine Smile
si nu incerc sa fac o separare elitista, pasiunea ar trebui sa stearga orice deosebire de 'casta': cand spun si eu ca nu sunt ieftine, am in vedere ca sunt atat de scumpe cat sa le poata atinge cu sacrificii implicate, orice pasionat de ele...

ma opresc, nu vreau sa supar pe nimeni cu pasiuni ieftine... din ziua de azi Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#18
vasile, uite aici unii care au crezut ca vor face ei ceva ieftin si (macar) la fel de bun, undeva la 300$. Acum au ajuns la 800$ si sunt inca in stadiul de preorder
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 
 
Reply
#19
A sti si a putea sa faci ceva difera de a folosi ceva.
Tot amintita nostalgie oare nu ascunde probleme profunde ?
Am mentionat ca pot si stiu sa lucrez, oare deranjeaza pe cineva ?
Doresc sa fac ceva in genul fotografiei atasate (incerc).


Attached Files Thumbnail(s)
   
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#20
Doamne fereste! Nu deranjezi cu nimic. Chiar te invit pe aria Espressoare sa deschizi un topic al tau unde sa iti prezinti munca si sa ceri ajutorul. Sunt multi useri tehnici si pasionati care ar fi entuziasmati sa te ajute intr-un astfel de proiect.

Iar facand un espressor manual simplu, tip La Pavoni Europiccola entry level, nu tip Bezzera Strega sau Gaggia Classic, s-ar putea sa te poti descurca mai usor. Numai sa ai acces la unele facilitati de productie mai ieftine, materiale, turnatorii etc. Este foarte important sa-ti calculezi bine pasii, caci vezi exemplul lui Ernest, pe care ti l-am oferit de la inceput, cand pleci cu ceva pe hartie si ajungi la cu totul alte sume.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#21
Incerc sa modific ceva existent si ieftin si in functie de rezultat voi continua.
Deocamdata aparatul foto este departe de Romania si voi cumpara unul cat de curand.
Ceva materiale se mai gasesc fie in micul meu atelier sau la fosti colegi.
Un strung mai vechi este la casa mea de vacanta si nu este montat, ma nemultumeste ca nu are posibilitatea efectuarii filetelor.
Cu respect, Vasile Met
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#22
dar daca tot te pricepi si la treburi practice (spre deosebire de persoana mea care viseaza diverse), nu poti face niste tampere custom (diametru si forma maner)?
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 
 
Reply
#23
Tamperul este ceva extrem de simplu de executat.
Mentionez ca strungul este transportat si depozitat la casa mea de vacanta care este inca in constructie si nu are incalzire.
Cand se va mai incalzi, incep cu lucrarile la gradina, amenajari interioare de terminat, semineu cu clopot inceput ce trebuie terminat, soba cu clopote pentru dormitoare,....si cate si mai cate.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#24
si nu ai o cunostinta in bucuresti care poate executa 1 bucata pentru inceput, pana te organizezi?
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 
 
Reply
#25
Daca ai materialul pt. tamper, te pot ajuta eu.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#26
Un tamper trebuie sa taseze cafeua macinata, deci pentru realizarea lui se poate folosi cam orice material, dar lemnul de esenta tare ar fi ideal (parerea mea).
Daca postezi o schita cu dimensiuni, cand ajung la colegul meu poate-l va face pe loc.
Strungul cumparat m-a atras prin simplitatea lui, faptul ca nu esti dependent de energia electrica si este foarte putin folosit(nu are joc in lagare,..). Espe complet demontat si asteapta proprietarul sa se ocupe de el.


Attached Files Thumbnail(s)
   
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#27
Dpmdv problema este ca in Romania lipseste industria de mica anvergura.
Eu caut de jumatate de an o mica turnatorie pentru un proiect. Cred ca am trimis 20-30 de cereri de oferta. Am primit un singur raspuns de la o persoana care insa nu era foarte convinsa ca vrea sa intre in aceasta colaborare cu mine.
Lipsesc micile ateliere de strungarie, turnatoriile, atelierele de prelucrari mecanice, etc. Toti vor comenzi mari si volume mari. Nimeni nu se uita la tine pentru un proiect de 4-5000 de lei. Daca insisti si insisti, toti iti fac dar iti fac in bataie de joc asa ca a doua oara te lipsesti.
In Bucuresti nu ai unde sa-ti faci un tamper ce sa mai vorbim de lucruri putinel mai complicate si nu, nu vorbim aici de taiat tabla cu laserul.

Toata situatia asta scumpeste enorm orice initiativa de a face in Romania ceva: un tamper, un espressor, o rasnita, etc.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#28
Corect ai spus Papa Jacques, nu mai exista scoli profesionale pentru meseriile, strungar, frezor, matriter, sculer, turnator,...
Un exemplu clar este cel al fostului meu coleg, care dupa pensionare a fost rechemat la lucru, deoarece nu s-a gasit meserias.
Eu am avut un mic atelier, la inceput pentru hobby, dupa aceea m-am autorizat si efectuam mici lucrari (personal de data aceasta). Deoarece nu se justifica continuarea activitatii, am inchis afacerea. Acum pot lucra din placere ceea ce aduce mult mai multe satisfactii.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)