(07-11-2013, 20:12)cst Wrote: (05-11-2013, 15:22)cofeebreak Wrote: Pentru mine ce iese din masinaria asta e perfect.
Sunt o gramada de variabile si subtilitati:
- cat de mult umplii boilerul si daca aerisesti
- cum si cat preincalzesti grupul
- pe de alta parte, dupa primul espresso, cum si cat racesti grupul
- cat dozezi (cu spatiul liber din PF variaza si cantitatea de apa)
- ridici levierul inainte sau dupa ce pui PF-ul
- cum faci preinfuzia
- folosesti manevra Fellini sau nu
- ce profil de presiune aplici
Si sigur mai sunt si altele care-mi scapa sau despre care eu nu stiu. Spre exemplu, deabia foarte recent am descoperit ca daca dau la o parte crema din ceasca, gustul devine incredibil de curat. Nu stiu in ce masura e un lucru cunoscut, insa pentru mine a fost ca o revelatie.
sint doua variante de europiccola, cu presostat si fara. despre cea fara presostat doar am citit si din cite inteleg eu pina acum, doar acest model are probleme cu pastrarea unei temperaturi stabile si exista tot felul de mestereli care incearca sa rezolve problema. modelul cu presostat (al meu) nu are probleme cu supra-incalzirea grupului. tu de care ai?
am sa raspund pe scurt la intrebarile tale (de fapt inteleg ca sint lucruri pe care le-ai rezolvat deja, insa poate e interesant pentru altii sau doar de dragul discutiei; nu incerc sa dau lectii
:
- cat de mult umpli boilerul si daca aerisesti: il umplu pina coloana de apa e la maxim. aerisesc inainte de primul espresso, ca sa iasa aerul ramas in boiler. la urmatoarele nu aerisesc. sincer, am facut si cu si fara aerisire si n-am constatat mari diferente in ceasca sau in operare. teoretic daca nu aerisesti ar trebui sa se incalzeasca mai greu grupul, dar nu stiu daca in practica am constatat asa ceva
- cum si cat preincalzesti grupul: scurg un shot prin grup fara cafea. dar chiar si fara manevra asta se incalzeste suficient daca il mai lasi vreo 10 minute
- pe de alta parte, dupa primul espresso, cum si cat racesti grupul: nu am constatat sa fie necesar sa-l racesc, impresia mea e ca presostatul isi face treaba si mentine temperatura din boiler, si in consecinta temperatura intregii jucarii, constanta
- cat dozezi (cu spatiul liber din PF variaza si cantitatea de apa): cit incape, practic las cam 3-5 mm liberi. daca pui mai mult nu mai poti monta portafiltrul; dar eu nu asa reglez cantitatea de apa, vezi un pic mai jos.
- ridici levierul inainte sau dupa ce pui PF-ul: am incercat ambele variante, nu am constatat nici o diferenta asa ca nu mi-am mai batut capu' si il ridic dupa ce am strans PF-ul complet
- cum faci preinfuzia: de obicei las levierul ridicat cam 30 de secunde. daca am macinat si tampat corect nu ar trebui sa inceapa sa picure cafea. din cite am constatat pina acuma, daca picura inainte sa apesi probabil ca pucul nu va opune destula rezistenta si shotul va iesi la presiune prea mica
- folosesti manevra Fellini sau nu; s-ar putea sa imi scape ceva cu felini asta... "Fellini" adevarat se face la masinile cu arc unde, ca sa fiu sincer, nu inteleg exact ce rezolva (pe scurt, felini inseamna sa ridici manerul de mai multe ori, cel putin inca o data, inainte sa termini shotul). La masinile fara arc, se ridica din nou levierul ca sa bagi din nou apa in grup, daca vrei sa tragi un shot mai lung, nu vad ce altceva ai putea rezolva ridicand de mai multe ori; presiunea nu se acumuleaza, daca ridici manerul presiunea se disipa si se creeaza din nou cind apesi iar. nu-mi dau seama ce rost ar avea sa ridici manerul incomplet, adica fara sa bagi apa in grup (apa intra doar cind manerul e sus la maxim) Cantitatea de apa, intr-adevar se poate regla si din cita cafea lasi in filtru, insa acolo ai o marja foarte mica de control, si daca reduci cafeaua ca sa poti pune apa, iti cam sabotezi scopul, care e o cantitate mai mare de espresso.
Ca sa tragi un shot dublu, tragi cam jumate din cursa, poate un pic mai mult, si ridici din nou ca sa mai bagi apa. daca ai cafea suficienta, practic este acelasi lucru ca si cum ai avea un volum mai mare de la inceput. aici e un pic de experimentat ca sa vezi pina unde sa tragi la prima apasare, ca sa poti regla cantitatea de espresso obtinuta. (cred ca suna mai complicat cind citesti chestia asta decit e de facut in realitate)
- ce profil de presiune aplici: aplic ce profil cere shotul, bazat pe culoare; practic si aici opresti la blonzire. altfel, apas cit de tare e nevoie ca sa curga cafea insa fara sa imi fasaie grupul (la masina mea daca trag prea tare incepe sa iasa abur intre grup si boiler, cind se intampla asta reduc un pic presiunea). nu stiu daca asta se poate chema "profil de presiune", probabil e si asta o zona in care se poate experimenta, apesi mai tare la inceput, sau mai tare la sfarsit, sau la mijloc, etc.
Mie imi place foarte mult cum se lucreaza cu masinaria asta; cred ca o sa iau una cu pompa doar in cazul in care nevasta-mea nu invata sa o foloseasca, situatie in care o aduc pe pavonesa la birou