• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Espresso lung vs scurt

#1
In aceleasi 25 de secunde din aprox 18 gr de boabe putem obtine 60 ml de cafea , sau mai mult , functie de gradul de rasnire , teoretic continutul de arome cofeina uleiuri etc ar trebui sa fie acelasi .Care ar fi diferentele dintre cele 2 cafele , espresso lung vs scurt .
    Sau mai bine spus un espresso lung (curge de ex 120 ml de cafea in 25 de sec din 18 gr boabe) ar trebui sa fie identic cu un americano (obtinut din 60 ml cafea in 25 de sec din 18gr plus 60ml de apa)


Sunt importante parerile voastre pentru multa lume .

O zi frumoasa .
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
[Image: extractionratios-2.png]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
(15-11-2015, 15:58)baloozzy Wrote: [Image: extractionratios-2.png]
Ai comparat cea scurta cu lunga la gust , tie cum ti se pare ?  Mie la fel , daca nu chiar cea lunga mai buna (ca si gust , arome etc) .
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#4
Cred ca depinde mult si de soi, macinatura, prajire, vechime. In final gustul fiecaruia decide.  Daca unul gaseste ca ii place mai mult cu 5ml zeama de varza, nu-i poti lua placerea.Nu exista reteta (cu cifre batute-n cuie) a shot-ului perfect. Acest tabel nu defineste cum trebuie sa fie, ci face o incadrare a lor. Asa stii ce comanzi si la ce trebuie sa te astepti (sau nu) intr-un bar.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
La Aeropress chiar si in instructiuni recomanda, iar experimentarea confirma: in loc sa faceti o cana trecand 240ml de apa prin aceasi cafea, mai bine fa-o numai cu 120ml si completeaza cu alti 120ml de apa rece in cana.

Practic a doua jumatate extrage mai mult amareala, esentialul a fost extras de prima jumatate Wink
 
Reply
#6
Pai tocmai aici e problema , atat 240 ml cat si 120 ml de apa trec in ACELASI timp si prin ACEEASI cantitate de cafea rasnita .Ideea este , cum preia mai avantajos apa aromele 2* apa dintr-o granula mare sau 1* apa dintr-o granula mica .Teoretic ar trebui sa fie identica extractia ca si gust si arome , practic dupa gustul fiecaruia si aici ne intereseaza daca tie iti place varianta 240 sau 120 .La espresso mie de ex imi place varianta lunga insa fiind incepator inca nu ma bazez pe gusturile mele (deformate dealtfel de atata capsule prost extrase) si nici experienta prin cafenele nu am , de aceea am deschis acest Thread sa mai vad si alte pareri !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#7
Bcc, incearca in felul urmator: 120 ml din 18 gr in 25-33 secunde (greu daca nu imposibil de baut pentru mine, incorect extras) si 60 ml din 18 gr in 25-33 secunde + afaugat manual 60 ml de apa la 85-93 grade. Nu pune zahar la inceput, gusta alternativ. S-ar putea sa ai surprize si revelatii.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#8
Mergi mai bine pe mg (la ml o luam apoi daca e cu sa fara crema). Scoate din 18g macinatura, cca 36g espresso, gusta si pune apa cat doresti.  Scoti apoi din aceeasi cantitate (18g) cca 54g. Pui si apa daca vrei. Cum am spus, oriunde in acel tabel se cheama ca bei espresso.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)