• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Espresso la G Classic

#1
Buna tuturor.
Cu echipamentul din dotare (GClassic, Porlex mini, site nepresurizate) am intrat si eu in lumea batailor de cap si am urmatoarele intrebari :

- folosesc cafea Columbia proaspat prajita si doresc sa fac 1 cafea ptr 1 persoana. Rasnita e setata pe 4 click-uri. Deocamdata nu doresc sa trec pe rasnita electrica deoarece face galagie si dimineata nu e ok, din cauza copiilor.
- in sita de 7 grame daca pun 7-8 grame, masunarate ca boabe, macinatura iese prea putina ca sa poata fi tampata
- daca pun 11-13 grame in aceasi sita se poate tampa dar nu e cam multa cafea pentru un shot ?
- cafeaua are gust acru : sa las sa curga apa fierbinte inainte de a introduce pf ? Aceasi treaba facuta simplu cu sita presurizata rezulta o cafea baubila, fara gust acru.
 
Reply
#2
(18-12-2014, 14:51)sevi Wrote: Buna tuturor.
Cu echipamentul din dotare (GClassic, Porlex mini, site nepresurizate) am intrat si eu in lumea batailor de cap si am urmatoarele intrebari :

- folosesc cafea Columbia proaspat prajita si doresc sa fac 1 cafea ptr 1 persoana. Rasnita e setata pe 4 click-uri. Deocamdata nu doresc sa trec pe rasnita electrica deoarece face galagie si dimineata nu e ok, din cauza copiilor.
- in sita de 7 grame daca pun 7-8 grame, masunarate ca boabe, macinatura iese prea putina ca sa poata fi tampata
- daca pun 11-13 grame in aceasi sita se poate tampa dar nu e cam multa cafea pentru un shot ?
- cafeaua are gust acru : sa las sa curga apa fierbinte inainte de a introduce pf ? Aceasi treaba facuta simplu cu sita presurizata rezulta o cafea baubila, fara gust acru.

Avand in vedere ca am cam aceeasi configuratie,mai putin rasnita(fa bine si ia un aelectrica steapless si rasneste unde vrei ca asa o sa te chinui cu ,cantitatile infinitezimale!),desi nu sunt am inceput decatd e vreo luna pot sa-ti spun ca ar fi bine sa treci la sita de 2 cafele nepresurizata.Eu am gasit un VST de 18 grame de la origo.E cam scump dar daca il iei de pe net dai cu vrfeo 40 de lei mai putin ceea ce nue chiar asa o marte scofala.Sita asta merita.Daca nu ,ia una de gaggia de unde vrei (eu luasem de kafea.ro).Tamperuls a fie sanatos,si nu te apuica sa presezis arupi portafiltrul.Preseaza moderat si odata.Trebuie neaparat sa iti iei orasnita,un lelit mmi sau un ascao daca altceva nu iti permit.Sunt micrometrice si te ajuta enorm sa rasnesti corect.Dupa cateva incercari vei vedea ca iti ies pasii 9ma refer la timpi)si la cafea.Referitor la gustul mai acid al cafelei cred ca asa este soiul asta.Masina neavand PID nu poti regla un grad sau 2 mai sus sa vezi daca se intampla ceva.Poti schimba cafeaua sa vezi.Sita aia presurizata,pune-o in cutie si uita de ea.Vorbesc foarte serios.Nimeni de pe forumul asta nu te va sfatui altfel si nu degeaba , ci pentru ca asa trebuie.Pentru late ,schimba teava cu una de rancilio! Toti posesorii de clasic am facut asa.Mai usor de varianta v2 decat de v3 ,desi si aceastase poate schimba.Gasesti pe mag.pro.Fa-ti cont si intreba-i ca iti spun ei acre este buna.APoi tot de la ei merita luat un portafiltru fara fund si o sita oarba pentru backflush cas a iti speli filtrul si grupul.Tot la ei dar si la altii gasesti prafuri pentru backflush si decalcifiere.Cu PID-ul e mai greu ,trebuie intrebat si comandat de pe ebay sau amazon.Eu asi lua unul mai scump pentru a avea control total pentru temperatura apei dar si a aburului,cat si pentru preinfuzie.Consulta partea dedicata pid-ului.Asta in timp.De la concept art am luat nite paharele foarte dragute cu 4 gradatii.Eu zic ca mai ales la inceput te vor ajuta mult sa stii cat scoti pana ti se da mana.In rest ,ceva rabdare pana te incadezi in cele, 5 secunde ,respectiv 25 sau 30 de secunde.Citestecat mai mult,cei mai vechi au sfaturi foarte pretioase.Si poti viziona multimea de filmulete.Eu sunt aCcum chinuit de frotarea laptelui,aparatul nefiind un furnizor prea generos de abur ,deci e bine sa incepi cu o letiera mia mica ,de sa zicem 350 ml.Dar asta dupa ce iti iese espresso constant bine.Si pe mine ma obsedeaza acest PID ,pentru ca propo de gust mai mult sau mai putin acid acele grade pe care le poti regla te pot ajuta sa controlezi gustul cafelei.Asta e daca nu am avut bani macar de un lelit cu pid .A,da ,era s auit,vezi ca circula un manometru ,poti sa te inscrii si tu sa il primesti(eu nu am mai avut rabdare si am luat unul),si sa reglezi presiunea la 9 bari.Pui pe portafiltru acel manometru si ii dai drumul.Daca ai 10,1 sazicem ai de fapt in conditiile normale,9,1.Pentru reglare urmeaza pasii descrisi in atatea filmulete pe net.Nu iti trebuie decat o cheie tubulara de 13parca si un imbus.Dai cam 270 de grade in sens invers acelor de ceasornic si gata obtii la masurare presiunea la care nu vei mai umbla.In rest bafta ,studiu,vizionari atente si incercari reusite!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#3
Organon,

multumesc de sfaturi. Marea majoritate dintre ele sunt implementate (instalat deja teava de Silva, lattiera conc art, sita oarba, detergent, site nepresurizate). Inca nu am umblat la modificarea la 9 bari pentru garantie, dar ma gandesc s-o fac cat de curand.
Rasnita nu o schimb deocamdata din motivele prezentate in primul post.


Intrebarea care ramane :
- cate grame de cafea trebuie sa pun in sita de 7 gr pentru un shot. 7 grame cu siguranta sunt putine.
- ce sa fac sa scap de aceala
 
Reply
#4
Nu cred ca pierzi garantia.Se poate umbla extrem d eusor si fara riscul de a deteriora vreo componenta.Asta au spus-o titi si o pot confirma si eu,un om care numai aptitudini  tehnice nu are.Refritor la acreala,eu consumand acum acelasi tip de cafea,pot spune ca asa este cafeaua asta.Dar tinand cont de ce au comentat foarte multi discutand de reglarea temperaturii cu ajutorul PID-ului si de influientarea gustului final al cafelei de un grad sau doua,ce sa zic?Cred ca trebuie sa ne dotam cu acest PID.Nu cred sincer ca este doar un moft ci un lucru necesar.Chiar nu inteleg de ce cei de la gaggia nu upgradeaza modelul asta de espressor(de altfel foarte robust,fiabil)cu un PID,un manometru o teava mai profi si un boiler de sa zicem 300 de ml.Sigur ,ar creste pretuld e cost dar si scula ar deveni mult mai tentanta.Tot e bine ca se poate imbunatati foarte serios.Cred c voi face efortul si voi monta cel mai bun PID pe ea,nu de alta,dar daca tot am pornit pe drumul asta ar fi pacat sa ma opresc la jumatate.Si vreaus a ma asigur ca atata timp cat o voi folosi corect ,ma va servi si ea pe masura,fiind o masina fiabila,iar in momentul in care o voi vinde sa nu imi fie rusine de ce dau.Asta am facut totdeauna,ce am vandut a fost si bine intretinut si de o calitate foarte buna.De ce sa fii injurat?Iar ca nd voi trece la altceva in doi sau trei ani sa trec la ceva foarte solid ,ceva ce sa tina si sa ofera maximum de calitate.Deci ,revenind,cred ca e vorba si de tipul cafelei,dar si de imposibilitatea de moment de a controla gustul prin controlul temperaturii cu dotarea pe care o aveam acum in absenta Pid.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#5
Intrebarea ramane : cate grame se pun in sita de 7 grame ?

Meseria asta e foarte grea, desi pare simpla. Cafea are un gust acru acru. Avand tamper ne-dinamometric o sa incerc sa masor si apasarea pe cantar.
 
Reply
#6
Pana o umpli. Daca pui prea putin nu reusesti sa o tampezi bine din cauza curburii sitei. De aceea e preferabil sa folosesti o sita mare (a se citi cilindrica) la care nu conteaza cat pui oricum tampezi uniform.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#7
organon, daca ai cum, scrie te rog mai aerisit. Mai ales acum, seara, e foarte obositor de citit un text bloc...

sevi - de ce tii neaparat sa mergi pe sita de 7g? Incepe cu sita dubla, nepresuizata si fara tumbusrus, desigur, si trage cu 15g (sau chiar 16-17). Astfel vei folosi si o macinatura mai grunjoasa putin, evitand sa extragi din praful de cafea, care amaraste shot-ul. Si nu, nu e prea mult pentru o cafea. Daca vrei, imparte cei 60ml obtinuti in doua cesti si mai serveste pe cineva. Dar de obicei, cam asa se procedeaza, extragandu-se 60ml, nu 30, din doze mai mari.

"Acreala" aceea poate veni din greseli de preparare, dar mai ales din indispozitia celor la inceput de drum in a putea aprecia aciditatea unei cafele proaspat prajite. La fel am fost si eu. Cauta un grad de praijre mai puternic putin decta ce ai in prezent, eventual alt prajitor, si spune-ne concluziile.

Revino cu vesti,
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Am vrut pe sita de 7 crezand ca e destul pentru 1 pers.
O sa trec la cea de 14 nepresurizata. Am mai umblat la macinare si presare si acreala s-a mai dres un pic.
Deocamdata am alta problemea : nu mai iese apa prin grup. Am vazut un post anterior despre asa ceva. O sa ma pun pe cautat sa vad daca rezolv problema (pompa functioneaza dar nu iese apa. Prin grup iese doar daca sunt apasate simultan butonul de espressos si cel de aburi, e posibil sa nu fie aceleasi gauri ?). Altfel trimit aparatul la garantie.
Gaggia Classic, Porlex Mini, site 7, 14 nepresurizate, tamper
 
Reply
#9
Daca e apasat butonul de aburi nu vine apa in grup (am patit-o eu de am zis ca s-o stricat). Daca la tine vine apa in grup doar cand e actionat si basculantul de abur atunci posibil sa ai un scurt pe undeva, cea ce inseamna garantie.
Eventual incearca sa vezi de iese aburul cand e actionat doar comutatorul de abur. Pentru asta (cred) trebuie sa actionezi si rotativul de langa teava.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#10
Deci:
- daca apas doar butonul de on si cel de espresso nu curge nimic
- daca apasa toate 3 butoanele simultatn (cel de on, cel de abur-  fara cel rotativ- si cel de espresso) atunci curge apa prin cele 4 gauri din grup.

Crezi ca e garantie sau sa incerca sa desfac si grupul dand jos cele 2 inbus-uri? daca le desfac ce sa fac mai departe ?
Gaggia Classic, Porlex Mini, site 7, 14 nepresurizate, tamper
 
Reply
#11
Despre ce alt post anterior cu aceeasi problema e vorba? Poate ne spune userul respectiv cum a rezolvat.

O bula de aer buclucasa cred ca este problema, si ai nevoie de operatiunea numita prime sau re-prime. Vezi daca te ajuta solutia de aici detaliata sau solutia de aici din care citez:

Basically you have air trapped in your boiler and you need to replace it with water. You do this by pumping water through the steam wand. This is called priming the machine. Turn your machine on, but not in steam mode. Open up the steam wand, which should also engage the pump. It might pump dry for a few seconds but you should soon see water pumping out of the wand.

Daca nu merge, poti pune o intrebare si la service, inainte de a-l trimite.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Cu precizarea ca inca sunt in teste si nu cred ca am ajuns inca la rezultate bune, azi de dimineata mi s-a intamplat ceva neasteptat, s-a desfacut portafiltrul in timpul extractiei! Aveti idee ce s-a intamplat?
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti
 
Reply
#13
Pe fondul unei strangeri mai putin ferme a portafiltrului, ai macinat mult prea fin si ai tampat prea puternic. Asa am patit eu cand aveam Pure, stramosul lui Classic 2015. Am zis ca am fantome in casa :Smile  Oricum, sper ca palnia originala nu o mai folosesti, sub noua sita nepresurizata.

Tampeaza o data si ferm, fara sa te apesi cu toata forta (asta e tendinta la inceput), pastreaza cantitatea de cafea  constanta prin cantarire, mergi pe 16g pentru inceput cu sita dubla si testeaza reglaje diferite ale rasnitei pornind de la al 4-lea click pe Porlex (incepand de la pozitia de inchis la maxim). Eventual pune si un clip cu o curgere.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Multumesc mult de raspuns! Palnia nu o mai folosesc; intradevar rasnirea cred ca a fost la primul click si tamparea puternica ca doar l-am lasat pe al meu sot sa se ocupe si cam asta a rezultat, multa cafea buna imprastiata prin bucatarie! Smile) In alta ordine de idei beau de 2 saptamani cea mai buna cafea din viata mea! Va multumesc pentru sfaturi!
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti
 
Reply
#15
Si filmulet!
Critici? Constructive?
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti
 
Reply
#16
Pune si restul detaliilor - gramaj folosit, ce cafea cu ce vechime, ce click pe Porlex, sita presurizata sau nu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Cafea Sarkiz Equilibrium de 7 zile prajita, gramaj 16 gr(la un cantar de bucatarie pare destul de precis), click 3 pe Porlex, sita nepresurizata! Smile
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti
 
Reply
#18
Arata bine extractia, eventual incearca si pe click 2. Pacat ca nu poti mergi undeva la click 2.7 sa fie un pic mai strans shot-ul dar nu cu mult Smile .
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#19
Sau încearcă 18g pe acelasi click 3. E de vazut si cu al doilea click pe 16g. Ambele variante vor aduce mici corectii de curgere, cu o blondire mai tarzie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)