• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Espresso fara spuma

#1
Salut!
Am o problema si nu stiu sursa. Sa o iau in ordine, am o rasnita Macap MX, un espressor La Pavoni Europiccola si am cumparat cafea Joseph Meinl Espresso Wiener Art. Folosesc un tamper inox.

Am reglat rasnita prin metoda incercarilor, luand-o de la cea mai fina granulatie. La inceput, apa trecea foarte greu, trebuia apasat foarte tare pe maneta si pastila rezultata era de fapt uda, imbibata de apa. Mi s-a intamplat chiar sa mai tina presiune in filtru si dupa extractie, asa ca atunci cand am scos portafiltrul a bubuit usor. Am crescut granulatia. Urmatoarele shot-uri era foarte tulburi, pastila parea putin umflata. In final, am gasit granulatia corecta, cand espresso iesea de culoarea corecta, gustul corect, usor acid, dar nu acru si extragerea dura undeva pe la 20 de secunde, cu presiune medie pe maneta. Totusi, fara spuma.
La granulatii mai mari, apa trecea foarte repede prin cafea, cateodata fara sa apas pe maneta.

As vrea sa stiu daca aveti idee care este sursa problemei... adica de ce nu iese spuma deloc. O fi cafeaua veche sau de proasta calitate? Am desigilat pachetul in urma cu 3 zile si mai are un an valabilitate. O fi granulatia? Timpul de infuzare?
La Pavoni Europiccola Millenium, Macap M5 Plus, Motta 51mm
 
Reply
#2
Bun venit,

10000000% cafeaua. Apoi sunt de investigat celelalte. Arunc-o la cos (la propriu) si incepe o noua viata: http://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(03-10-2014, 12:55)Lyvyoo Wrote: Bun venit,

10000000% cafeaua. Apoi sunt de investigat celelalte. Arunc-o la cos (la propriu) si incepe o noua viata: http://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/

Multumesc frumos! Bine de stiut, citesc acum si iau ceva mai de calitate. Intrebasem inainte in stanga si in dreapta, credeam ca e buna respectiva. Revin la inceputul saptamanii cand o sa fac teste cu ceva mai bun.
La Pavoni Europiccola Millenium, Macap M5 Plus, Motta 51mm
 
Reply
#4
(03-10-2014, 12:28)dragos_nedelcu Wrote: am cumparat cafea Joseph Meinl Espresso Wiener Art.

Nu pare o cafea prea ieftina. Acum cand se gaseste cafea proaspat prajita la preturi de 60 de lei pe kila ce rost are sa mai dai banii pe astfel de cafele?!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#5
nu a fost prea ieftina. undeva pe la 80 lei/kg parca. maine vine cafeaua de la Sarkis, abia astept sa o incerc.
La Pavoni Europiccola Millenium, Macap M5 Plus, Motta 51mm
 
Reply
#6
Sa mentionezi te rog ce cafea ai cumparat de la Mihai.
Deobicei blend-urile curg mai usor si mai frumos decat single origin-urile. Asta am observat in practica, desi daca ai si un aparat care te ajuta, intre cele doua tipuri mai sus mentionate nu prea mai exista diferenta decat la gust, nu la preparare.
Succes.
ECM Giotto HX/Expobar Office Pulser, Quamar M80 Electronic/Mahlkoning Vario Home I, tamper dinamometric Concept Art, La Marzocco Strada 18g
 
Reply
#7
(04-10-2014, 10:52)amarok Wrote:
(03-10-2014, 12:28)dragos_nedelcu Wrote: am cumparat cafea Joseph Meinl Espresso Wiener Art.
Asta era cafeaua.
Postul initial era in alta parte, l-a mutat Liviu separat.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#8
am cumparat Sarkis Chocolat si e foarte buna. acum am facut primul espresso cu ea, cu setarile vechi ale rasnitei si a iesit perfect. crema exact cat trebuie, culoare cafeniu inchis, curata (deloc tulbure). gustul e plin, aciditate medie,
legat de tema post-ului, Lyvyoo avea dreptate. cafeaua era de vina.
La Pavoni Europiccola Millenium, Macap M5 Plus, Motta 51mm
 
Reply
#9
Buna

Am o întrebare legată de aceasta tema. Am luat cafea proaspăt prăjită (27.12) Sarkis Chocolat si obțin spuma la espresso, dar care dispare destul de repede. Fotografia de mai jos e făcută la 2min după extracție si se vede ca spuma aproape nu mai exista.

[Image: 8a269a8d11846bc5ac0ecf02e1ed0d58.jpg]

E normal sa fie așa, e din cauza cafelei (știu ca e bine sa stea câteva zile după prăjite, in cazul meu nu a trecut decât o zi) sau e o eroare de tehnica?
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#10
Un espresso se bea in 30-60 de secunde de la producere Smile Daca vrei sa te intinzi la vorba cu cineva, un capuccino ar fi mai potrivit.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Smile) nu m-am întins la vorba, dar m-am apucat sa curat portafiltrul înainte sa beau cafeaua. O sa fac invers data viitoare Smile
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#12
Aspectul e nerelavant daca licoarea e bestiala. Eu sunt dintre cei ce nu suport bauturile fierbinti si daca as putea (dar nu am rabdare) as bea expressoul rece(e mult mai aromat atunci). Spuma e normal sa dispara in timp, pana la urma e bautura nu o spuma de cafea.  Tongue
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)