11-03-2013, 18:40
Asa,
Sa ma laud nitel, asa mi-a fost recomandat
De o saptamana si cateva zile sunt mandrul posesor al unei rasnite Vario si al unei "macchine per caffe' espresso dal 1901" BZ10 de la Bezzera.
Le-am grupat asa:
Am inceput cu Amore de la Sarkis + Columbia. Amore a castigat cu putina experienta care o am. Asa arata amorele dupa 25 secunde de la pornirea pompei:
Am luat si un portafiltru gol pusca. Care a curs cu sita de 14 grame asa:
Mai am un tamper bezzera complet din inox si este potrivit in sita, adica nu este mai mic, cred ca e de ~58mm, cel primit cadou. Am luat si 2 paharele de test gradate, sa pot verifica volumul/timp. Momentan cantaresc cafeaua si pun 15g in sita de 14. Aici am un dubiu / nelamurire. Macin direct in portafiltru cele 15 grame de cafea boabe si sita nu se umple cu mot, adica nu am ce sa distribui cu degetul cum vezi pe iutub, incerc sa distribui usor miscand portafiltrul si pe urma tampez cu cele aprox 15 kgf. Daca pun sa "dea pe-afara" incat sa am ce sa distribui stanga-dreapta-sus-jos cred ca depasesc 18 grame si dupa tampare dusul se apasa in cafea, ceea ce inteleg ca nu e de bun augur.
Planurile "de viitor" cu aparatul este sa iau un picurator mai frumos (adica mie mi se pare muult mai frumos ala ca un jgheab si am vazut pe undeva), o sa incerc si o sita vst (2 de fapt) si o sa vreau sa reduc presiunea la 9 bari. (apropos de presiune, primele 3 zile imi extragea la 12 bari intepenit iar de o saptamana vad ca extrage la 11 - nu stiu ce inseamna asta, ca dozez eu diferit de cand am nimerit formula de 25secunde 60ml sau ca s-a "asezat" ceva la OPV)
Imi mai trebuie un picther de lapte mic si unul mare Dar o sa le iau dupa trainingul de home-barista la care vreau sa merg cat de repede.
Va multumesc ca m-ati "ascultat".
Sa curga cafeaua!
Entonii.
Aaa, era sa uit, imi plac la maxim "robinetele" de la abur si apa. Maxim
Sa ma laud nitel, asa mi-a fost recomandat
De o saptamana si cateva zile sunt mandrul posesor al unei rasnite Vario si al unei "macchine per caffe' espresso dal 1901" BZ10 de la Bezzera.
Le-am grupat asa:
Am inceput cu Amore de la Sarkis + Columbia. Amore a castigat cu putina experienta care o am. Asa arata amorele dupa 25 secunde de la pornirea pompei:
Am luat si un portafiltru gol pusca. Care a curs cu sita de 14 grame asa:
Mai am un tamper bezzera complet din inox si este potrivit in sita, adica nu este mai mic, cred ca e de ~58mm, cel primit cadou. Am luat si 2 paharele de test gradate, sa pot verifica volumul/timp. Momentan cantaresc cafeaua si pun 15g in sita de 14. Aici am un dubiu / nelamurire. Macin direct in portafiltru cele 15 grame de cafea boabe si sita nu se umple cu mot, adica nu am ce sa distribui cu degetul cum vezi pe iutub, incerc sa distribui usor miscand portafiltrul si pe urma tampez cu cele aprox 15 kgf. Daca pun sa "dea pe-afara" incat sa am ce sa distribui stanga-dreapta-sus-jos cred ca depasesc 18 grame si dupa tampare dusul se apasa in cafea, ceea ce inteleg ca nu e de bun augur.
Planurile "de viitor" cu aparatul este sa iau un picurator mai frumos (adica mie mi se pare muult mai frumos ala ca un jgheab si am vazut pe undeva), o sa incerc si o sita vst (2 de fapt) si o sa vreau sa reduc presiunea la 9 bari. (apropos de presiune, primele 3 zile imi extragea la 12 bari intepenit iar de o saptamana vad ca extrage la 11 - nu stiu ce inseamna asta, ca dozez eu diferit de cand am nimerit formula de 25secunde 60ml sau ca s-a "asezat" ceva la OPV)
Imi mai trebuie un picther de lapte mic si unul mare Dar o sa le iau dupa trainingul de home-barista la care vreau sa merg cat de repede.
Va multumesc ca m-ati "ascultat".
Sa curga cafeaua!
Entonii.
Aaa, era sa uit, imi plac la maxim "robinetele" de la abur si apa. Maxim
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc