Welcome Back Log In Create Account

Elektra Micro Casa Leva

@Gheorghe: bine ca te-ai incumetat sa-l demontezi!

In soclu arata excelent! Si presostatul este ce trebuie, dar recomand sa desfaci tubul acestuia si sa il cureti. Incearca sa afli de unde vin urmele de rugina de pe interiorul soclului, in partea din fata, chiar in spatele placii cu logoul Elektra.

Garnitura de carbon > DA, asta este!

Avind in vedere gradul extrem de calcifiere ( cred ca nu a fost decalcificat in viata lui!), TREBUIE (!!) sa desprinzi cilindrul de boiler si sa faci decalcifierea de citeva ori - deci ai nevoie de o garnitura noua!

Inca ceva: cred ca merita sa desfaci boilerul pentru a-l curata mai bine, si anume, prin desfacerea celor trei suruburi hexagonale albe. Cu ocazia asta schimba si garnitura. NU desface spirala de incalzire de pe placa de fixare!

Da drumul la operatie, si in curind vei avea un espressor perfect!

Succes!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
Totusi trebuie garnitura de carbon ? [Image: confused.gif]

pics removed by user Gheorghe 

Am desfacut si curatat de calcar totul cu solutie de sare de lamaie iar la sfarsit am clatit cu o solutie cu bicarbonat pt a neutraliza acidul citric. . Masina avea o pelicula protectiva ,aia de care mi-a dat link gorexxx si s-a desprins toata. Sincer nu stiu daca e un bine sau un rau [Image: confused.gif] . Sunt constient ca proteja dar in place mai mult alama pura. Si la fel de constient sunt ca o sa fie mai expusa la coroziune si mai greu de intretinut  [Image: smile.gif] .

Reply
@Gheorghe ----- http://www.wikihow.com/Clean-Brass aici gasesti niste detaliidespre cum sa indepartezi stratul de lac de obiectele din alama, si sincer nu cred ca este nici o problema indepartarea acestui strat, mai ales daca vrei sa mergi pe un aspect vintage si nu unul de gold  [Image: biggrin.gif]

Cat despre garnitura de carbon (are rolul de a stabiliza/limita temperatura grupului,impreuna cu reglarea presostatului, de exemplu, pentru gusturile mele cel putin, cu presostatul reglat in intervalul verde, in limita superioara, shot-urile mi se pareau acrisoare, iar acum l-am reglat doua liniute sub 1 si doua peste 1 in partea verde, iar gustul s-a schimbat mult inspre bine ):

http://www.home-barista.com/levers/elekt...19742.html

Toate cele bune
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 

Reply
Lacul a cam sarit de peste tot dupa ce am bagat-o in solutia cu sare de lamaie . Multam pt link-ul de curatare . Sunt deja pregatit [Image: smile.gif] .
Despre garnitura de carbon am intrebat pt ca a mea nu o are .Are garnitura aia verde circulare intre grup si boiler.
O sa trebuiasca sa ma ocup si de cupola [Image: smile.gif]

Reply
Garnitura de carbon este importanta! Nu stiu ce este cu garnitura verde si ce provenienta are. In orisice caz, una din caracteristicile pozitive importante ale acestei masini este caracteristica termica, si o stabilitate mult mai buna decit de exemplu La Pavoni. Masina nu se supraincalzeste, si asta se datoreaza si garniturii de carbon.
Unii chiar au montat in plus, ca tuning, si o folie de 0,1-0,2mm de teflon.
Pe scurt: nu recomand sa faci improvizatii la acest punct.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
Dacă este verde poate fi din clingherit / marsit exista astfel de materiale rezistente la temperaturi de peste 300 grd C. In trecut se lucra cu materiale mai slabe sau a umblat cineva deja la acea îmbinare.

Gaggia Evolution | Ascaso I2
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47

Reply
N-am nici un interes sa fac improvizatii. Doar ca sunt un pic confuz [Image: confused.gif] . Pe boiler este sant pt garnitura verde si lipsea garnitura de carbon . In kit-ul de garnituri nu este prezenta si aia de carbon. Dar ,oricum , am cumparat-o si pe ea.

Reply
Hmmm, nu stiu ce sa zic, arata exact ca la La Pavoni. Poate asta este solutia pentru modelele mai noi ( a mea este din 1994), dar in acest caz nu mai inteleg rezolvarea problemei de supraincalzire. Deci, poti incerca numai cu O-ringul verde, si daca se supraincalzeste, montezi garnitura de carbon on top si gata.

Reply
Totusi aici  pt masinile "before 2005 " apare si o-ringul verde si garnitura de carbon [Image: huh.gif]  . Eu o  s-o pun si pe aia de carbon ,sigur nu face rau [Image: biggrin.gif] .

Reply
In sfarsit ! [Image: biggrin.gif]

Inainte :

Dupa :

Reply
Foarte bine a iesit, felicitari Cool
Oare ce ai facut cu toate bridele alea intinse pe jos :D

Asteptam pareri despre ce apare in :57:

Toate cele bune

Reply
Arată genial, felicitări! Ai riscat si ai câștigat un frumos exemplar Elektra:D

Sa ne spui cum iti iese cafeaua pe fiecare aparat in parte, adică 4 păreri :)

Ciprian

Reply
@ gorexxx ,ciprian   Multumesc ! Trebuie sa invat s-o exploatez la maxim .Deocamdata sunt fara tamper [Image: sad.gif] . Am comandat unul de 51mm pe care sa-l strunjesc la 49,5 mm.  Rezultatele cu tamparea improvizata nu-s rele  dar nu cred ca sunt elocvente.

Reply
Puteai sa apelezi la colegul Dobro, eu am un Tamper de la el foarte bine făcut :)

Reply
Indiferent de rezultatele de moment, aparatul arată foarte bine.
Este o bijuterie!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
sau
http://www.caffea.ro/baza-tamper-knock-49-mm.html
http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/...9-mm--592/
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Multumesc ,Radu ! Cat despre tamper...am obsesia asta cu 0,5 mm in plus [Image: blush.gif] . La Leit am 57,5, Oscar 58,5 si de aia vreau 49,5 pt Elektra . Cum eu nu gasesc masura asta specifica ,prefer sa iau cel mai ieftin tamper de 51 mm si sa-l strunjesc la 49,5 .

Reply
Felicitari, Gheorghe, acum asteptam rezultatele! Inteleg ca ai inlocuit si arcul principal, si ca ai montat si arcul mic (bravo!). Poti verifica ce histerezis are presostatul, respectiv ii poti regla plaja la nivelul de jos al zonei verzi.

Reply
Iti multumesc ,Vlad ! Sfaturile tale mi-ai fost de mare ajutor. Despre arc ...am montat doar modelul nou ,mai lung ( foto ). Am trimis mail in Germania  pt comanda noul arc pe 4 ianuarie dar inca nu mi-au raspuns ( vacante lungi ? [Image: smile.gif] ). Dar mai bine asa. Vreau sa o cunosc  (masina) cu arcul standard pt a putea aprecia mai tarziu upgrade-ul la dublu arc.

Reply
Am rezolvat cu tamperul ( foto ) si am inceput am inceput sa exersez extractii...dar nu e simplu deloc [Image: blush.gif] . Am folosit o Nicaragua ,prajita acum 7 zile ( city +) . Rasnita Kinu M47 . Cafea  ( 16 g ) rasnita un pic mai mare decat pt expressor ( cu pompa ). Daca gustul e foarte placut ,deosebit de un expresso normal ...aspectul e oribil. Puteti ,va rog  , care este reteta voastra de folosire ? Ce ar trebui sa corectez ? Masina mea arata pe manometru o presiune de 0,9-1 bar . Ar trebui sa o ridic di presostat ?

video removed by user Gheorghe

Reply
Salut Gheorghe,

din informatiile postate (16g) si din video (extractia undeva la 45 sec / 22 ml) cat si felul curgerii as putea spune ca ori ai rasnit prea fin ori ai rasnit bine (dar am oarecare dubii deoarece e destul de complicat pentru mine sa pun 16g in sita fara o rasnire fina...eu deobicei ma limitez la 14g/13g depinde de cafea )  dar ai tampat prea puternic.

As mai spune ca nu conteaza timpul (si aici ma refer la regulile bine definite pentru espresso timp vs ml)  atata timp cat tie iti place rezultatul din ceasca (aici intervine si partea interesenta  pentru espressoarele cu levier poti jongla cu fel de fel ).

Despre aspect, nu cred ca este atat de important ca gustul obtinut si totodata nu o sa semene niciodata cu rezultatul obtinut dintr-un espressor cu pompa, dar ce iti pot spune ca tot cu un arc obtin o crema mult mai consistenta decat ce apare in video lucru care ma face sa cred din nou ca ai rasnit prea fin.

Presiunea la care este setat al meu este la fel 0.9-1.2.

Diseara o sa inerc sa pun un video cu o extractie si o sa vezi despre ce vorbesc.

PS: as recomanda data viitoare cand filmezi extractia sa prinzi in cadru si levierul (conteaza cat de rpd se ridica)

Toate cele bune

Reply
Multumesc ,gorexxx !
Mi-ar prinde bine un video ca reper. Sigur ,vad pe youtube dar rezultatele sunt foarte diferite . Am reglat un pic presostatul si acum acul manometrului sta mereu in zona  verde ( 1-1,2 bar ) (foto ).  Probabil ca o sa trebuiasca sa tampez cu mai putina forta ( de cum o fac pt pompa ) si sa rasnesc mai fin pt o mai buna dizolvare a particulelor. Deci sa intelg ca timpii de extractie  pe arc pot sa depasesca  "canonicul " timp de 25-35 s. Cat despre gust...nu prea ma pricep sa-l descriu, in general. Dar am obsrvat ca aciditatea  ,pe care n-o plac la pompa , e agreabila pe arc. Am receptat si sfatul cu largirea cadrului pt levier [Image: 26.png]. Experimentele continua !  [Image: smile.gif]

[Image: 1tr5go.jpg]

Reply
Bine ca ai ridicat presiunea - poti decide mai tarziu daca cobori pe minim o singura gradatie sub verde, adica 0,95 bar.
Incearca sa dozezi 14,0-14,5 grame (eu merg pe 14,5), si sa macini astfel incit cu levierul jos, primele picaturi sa apara intre 7-12 secunde. Apoi lasi levierul cu grija. Daca iese prea putin, poti re-arma levierul in momentul in care axul pistonului ajunge pe aceeasi linie orizontala cu cele doua urechi intre care este fixat.
SUCCES!

Reply
https://vimeo.com/199322524

Cam asa arata la mine
-14g peru el naranjo - guido
- tampare normala aprox 15kgf

https://vimeo.com/199324901

Reply
Multumesc gorexx si Vlad ! O sa va tin la curent cu evolutia mea...daca o sa mai fiu pe aici [Image: smile.gif] .

Reply
@gorexxx, arata a channeling, dupa ce ai armat a doua oara. Incearca sa nu mai tii de loc levierul jos a doua oara. Eu as incerca si fara a doua armare, eventual rasnit minimal mai fin.

Reply
(13-01-2017, 20:11)VladP Wrote: @gorexxx, arata a channeling, dupa ce ai armat a doua oara. Incearca sa nu mai tii de loc levierul jos a doua oara. Eu as incerca si fara a doua armare, eventual rasnit minimal mai fin.

Salut Vlad,

Ai perfecta dreptate Shy , la a doua armare intotdeauna face channeling (pucul de cafea este deja moale iar cand ridici presiunea din nou atunci il sparge), am vazut ceva pe youtube si ziceau acelasi lucru, pentru elektra se recomanda doar o singura armare.

O sa tin cont de cele recomandate si o sa merg doar pe o singura armare.

Toate cele bune :57:

Reply
... mie imi ies cumva si doua armari!...

Reply
https://youtu.be/ztgGUO8QwOA

Reply
Despre lubrefierea garniturilior (chiar daca este pentru bezzera strega):

http://www.home-barista.com/levers/anoth...20888.html

@ ADMIN - o parere strict personala in legatura cu postarile lui  GHEORGHE, din punctul meu de vedere venise cu niste informatii (poze/video ) foarte bune in legatura cu ELEKTRA si consider ca NU ar fi trebuit sterse acele poze, siti vorba aia o poza=1000 de cuvinte... 
Acele poze sincer nu le-am vazut pe nici un forum si consider ca aduceau un mare plus aici/ forumului in general.
Asa ca daca tot am sters pozele de ce nu stergem toate postarile acestui user?

Mentionez ca NU ma intereseaza disesiunile trecute iar comentariul de mai sus este strict legat de informatiile sterse cu care NU sunt de acord.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)