22-02-2015, 14:07
initiez aceasta tema de discutie deoarece , multi posesori de Lelit sau de aparate mai mici , a caror stabilitate termica este limitata de caractristicile constructive , modifica presiunea setata de producator si o aduc la nivelul aparatelor la care temperatura este stabila pe parcursul extractiei .
Din punctul meu de vedere aceasta operatie , de reducere a presiunii presetate , nu cred ca este in favoarea gustului din ceasaca .
Afirm acest lucru bazandu-ma pe faptul ca , scopul unei extractii reusite este acela de a transfera in ceasca cat mai multe componente aromatice , din compozitia bobului de cafea.
Acest transfer se face prin transformarea in stare solubila a cat mai multor astfel de elemente , prin supunerea pucului format in sita , actiunii unui jet de apa fierbinte , la o anumita presiune , pentru un anumit timp .
Apare deci o relatie intre temperatura apei si marimea presiunii si timpul care actioneaza asupra macinaturii .
Deoarece temperatura la Lelit scade cu 6-8 gc in timpul extractiei , se impune si o compensare a acestei caderi , pentru a extrage , in continuare , o cantitate cat mai mare din componentele aromate .
Presiunea mai mare , la care vin setate din fabrica aceste aparate , cred ca are menirea sa rezolve , in parte , acest neajuns generat dimensiunile reduse ale boilerelor si grupurilor ofeind acel element compensator pentru instabilitatea termica din impulprocesului .
Intervalul de presiuni de la 8 la 10 bari , recomandat pentru o extractie , reprezinta niste valori determinate pentru categorii de aparate care ofera stabilitate a parametrilor pe parcursul prepararii unui shot .
Nefiind cazul aparatelor mai mici , producatorii au apelat la artificii care sa conduca la satisfactii maxime pentru rezultatele obtinute in utilizare .
Eu asa vad lucrurile si din aceste motive nu am modificat presiunea , setata de producator la Lelit-ul de la birou si nici nu o voi face .
Nu cred ca aceasta modificare ar fi in folosul gustului sau al altor aspecte legate de extractie ( corp , crema , aspect general )
Poate eu nu vad corect fenomenele din timpul extractiei , motiv pentru care aceasta dezbatere mi se pare utila .
Sunt posesori de Lelit , care au modificat presiunea de la 12 la 9 bari , dar si altii care nu au facut-o .
O concluzie argumentata cred ca ar fi de folos .
Din punctul meu de vedere aceasta operatie , de reducere a presiunii presetate , nu cred ca este in favoarea gustului din ceasaca .
Afirm acest lucru bazandu-ma pe faptul ca , scopul unei extractii reusite este acela de a transfera in ceasca cat mai multe componente aromatice , din compozitia bobului de cafea.
Acest transfer se face prin transformarea in stare solubila a cat mai multor astfel de elemente , prin supunerea pucului format in sita , actiunii unui jet de apa fierbinte , la o anumita presiune , pentru un anumit timp .
Apare deci o relatie intre temperatura apei si marimea presiunii si timpul care actioneaza asupra macinaturii .
Deoarece temperatura la Lelit scade cu 6-8 gc in timpul extractiei , se impune si o compensare a acestei caderi , pentru a extrage , in continuare , o cantitate cat mai mare din componentele aromate .
Presiunea mai mare , la care vin setate din fabrica aceste aparate , cred ca are menirea sa rezolve , in parte , acest neajuns generat dimensiunile reduse ale boilerelor si grupurilor ofeind acel element compensator pentru instabilitatea termica din impulprocesului .
Intervalul de presiuni de la 8 la 10 bari , recomandat pentru o extractie , reprezinta niste valori determinate pentru categorii de aparate care ofera stabilitate a parametrilor pe parcursul prepararii unui shot .
Nefiind cazul aparatelor mai mici , producatorii au apelat la artificii care sa conduca la satisfactii maxime pentru rezultatele obtinute in utilizare .
Eu asa vad lucrurile si din aceste motive nu am modificat presiunea , setata de producator la Lelit-ul de la birou si nici nu o voi face .
Nu cred ca aceasta modificare ar fi in folosul gustului sau al altor aspecte legate de extractie ( corp , crema , aspect general )
Poate eu nu vad corect fenomenele din timpul extractiei , motiv pentru care aceasta dezbatere mi se pare utila .
Sunt posesori de Lelit , care au modificat presiunea de la 12 la 9 bari , dar si altii care nu au facut-o .
O concluzie argumentata cred ca ar fi de folos .
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)