• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Duritatea apei pe filtrele BWT

#1
Atentie , masurati duritatea apei , nu va lasati in baza ca am pus pastila si gata
La noua masina am bagat in rezervor , normal , un nou pachet de BWT bestsave M 100 L la masurare (dupa cele 10 ore de lasat sa lucreze) mi-a iesit 8 grd germane (masurata cu JBL GH TestSet) , am zis ca nu se poate am mai masurat odata la fel 

Furnizorul de la BWT a zis ca nu masor ce trebuie ci pe cea totala care e ok asa , nu sunt inca convins , voi apuca sa citesc despre asta !!

Ideea este ca e musai de masurat duritatea , e mai ieftin decat o decalcifiere si nu neaparat mai ieftin cat deranjul si caratul pana la service etc etc 

  Pana la urma tot la filtru ajung , l-am comandat si luni e montat (am si schimbat semnatura ) cred ca plicurile nu sunt bune de nimic !!! Cu ocazia asta leg si VBM la retea , abia astept sa vad preinfusia la 2-3 bari cat o fi pe teava !

O seara frumoasa va doresc !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Atentie la acel model Soft!!! De la BWT a aparut Balance, care teoretic stabilizeaza pH-ul mult mai bine, pe timpul scaderii duritatii. Genul acesta de filtre trebuie monitorizate, si pe duritate dar si pe linie de pH, caci coroziunea vine de la pH acid si este ireversibila. Deci de la BWT as lua in calcul doar Premium si Balance. Insa avand in vedere ca pentru Balance s-a intarziat 3 ani lansarea, iar firma este un austriaca ( vezi Holzindustrie Schweighofer care a  promis ca rade padurile si asa a facut), eu am incredere ca Balance este cu un pas inainte si il voi instala si eu dupa ce arunc Everpure-ul din prezent, in defavoarea lui Premium (desi e ok si Premium). Dar in niciun caz nu as pune Soft pt 9 grade germane cat are Bucurestiul.   

Devreme ce un saculet nu iti rezolva problema, inseamna totusi ca apa nu e chiar atat de "moale". Iar cand vine vorba de HX / DB eu nu m-as baza pe saci si minifiltre de rezervor, decat in orase unde apa chiar permite acest lucru.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
studiaza mai mult
e foarte complicat sa faci o filtrare serioasa si corecta.
nu sari asa instant la solutii.....vei ajunge sa cheltuiesti aiurea si fara rezultatul dorit.

pentru apa cu adevarat potabila si stabil potabila e complicat. analiza initiala trebuie facuta nu te iei dupa analizele de la furnizor. Ai facut asta ?
De aici se incepe. Oricum trebuie sa ai in vedere metalele grele daca exista (in caz ca stai in zona/casa/bloc cu instalatii vechi) si microorganismele care oricum trebuie sa le ataci indiferent cum iti ies. Duritatea si calitatea apei (gradul si compozitia minerala apei) e doar cireasa de pe tort. Dupa instalatie iar analiza cuprinzatoare la toti parameterii sa vezi daca a iesit ce trebuie.

A transforma apa de la retea in apa serioasa pentru consum e complicat logistic si necesita fonduri serioase.
Iar consumul pentru care se renteaza e de la 4 persoane in sus.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#4
Pai sunt chestii diferite. Dintr-o apa potabila de retea, una e sa-ti doresti cea mai buna apa de baut (pe cat posibil) si alta e sa cauti o apa filtrata ok, dublata de o duritate prietenoasa pentru espresso. Daca vrei si filtrare si dedurizare profesionale, atunci ai de scos muuulti bani, clar.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
(28-02-2016, 00:23)Lyvyoo Wrote: Atentie la acel model Soft!!! De la BWT a aparut Balance, care teoretic stabilizeaza pH-ul mult mai bine, pe timpul scaderii duritatii. Genul acesta de filtre trebuie monitorizate, si pe duritate dar si pe linie de pH, caci coroziunea vine de la pH acid si este ireversibila. Deci de la BWT as lua in calcul doar Premium si Balance. Insa avand in vedere ca pentru Balance s-a intarziat 3 ani lansarea, iar firma este un austriaca ( vezi Holzindustrie Schweighofer care a  promis ca rade padurile si asa a facut), eu am incredere ca Balance este cu un pas inainte si il voi instala si eu dupa ce arunc Everpure-ul din prezent, in defavoarea lui Premium (desi e ok si Premium). Dar in niciun caz nu as pune Soft pt 9 grade germane cat are Bucurestiul.   

Devreme ce un saculet nu iti rezolva problema, inseamna totusi ca apa nu e chiar atat de "moale". Iar cand vine vorba de HX / DB eu nu m-as baza pe saci si minifiltre de rezervor, decat in orase unde apa chiar permite acest lucru.

Mersi mult de info , o sa-l contactez pe Serban sa-mi puna daca nu balance macar Premium
Weekend placut !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#6
Un link cu filtrele astea se poate?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#7
(29-02-2016, 13:07)amarok Wrote: Un link cu filtrele astea se poate?

http://waterexpert.ro/ro/top/solutii-fil...tmax-soft/

In urma discutiei cu Serban care e 'doctor' la BWT m-a lamurit ca tot mai bun ar fi SOFT ul si anume :

Apa de la noi e putin dura si atat Premium cat si mai nou Balance nu e gandit pentru ape putin dure (din ce-am inteles de la el) insa mai important decat asta este experienta acestui filtru care are un BUN istoric si e folosit de Origo / Guido / si alte cafenele care se respecta (vorbim de Bucuresti unde duritatea nu trece de 10 si iarasi aici e discutie ca nu duritatea totala ne intereseaza pe noi ci cea temporara)

Balance inca nu este probat si nu i se stie comportamentul fata de Apa Nova ,
Premium e facut sa fac fata la duritati mari si la sub 7 s-ar putea mai mult sa strice (de asta ii este frica lui Serban) 
Merg pe mana lui ca cel putin la apa de baut mi-a nimerit tare de tot , am facut analize la apa si a iesit pana si la microbiologie 0,00 si chiar banui ca omul se pricepe !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#8
Atentie cand masurati duritatea masurati-o pe cea temporara:
  "Duritatea temporară ([Image: 97d5860d9894cbbc81b0062d4e7268d9.png]) este dată de conținutul de hidrobicarbonat de calciu și hidrobicarbonat de magneziu [Image: d2bf6345635dd56285bb6d1b017cc961.png] care prin fierbere se transformă în carbonați insolubili, ce se depun "

ACEASTA NE INTERESEAZA PE NOI deci picaturile JBL de la acvaristica sunt fix ... pix... masoara DURITATEA TOTALA :
Duritatea totală se exprimă prin suma durităților temporară și permanentă:
   "Duritate permanentă
Duritatea permanentă ([Image: 87615073df8826d99ae3c9db3ab52108.png]) este dată de conținutul de săruri de calciu și magneziu care nu se îndepărtează prin fierbere (clorurisulfațiazotați).

    Am masurat in rezervor apa tratata si am 8 duritatea totala si 2 cea temporara  !!!!! deci saculetii functioneaza .Apa de la robinet are aprox 10 si 7 durit totala si ce temporara

    Serban de la BWT m-a provocat la aceste curiozitati si are dreptate , multa lume reclama ca  nu merge filtrul masurand duritatea totala , vedeti ca aici GRESIM !!!! Cu burta pe carte si cine mai afla ceva sa anunte  
  
   PUN poza sa se vada exact ce ne trebuie 

O seara frumoasa


Attached Files Thumbnail(s)
   
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#9
Pentru ca sunt si eu interesat de un dedurizator, dupa un mic research pe net am gasit produsul din link. Prea multe info nu am aflat de la telefon, decat ca este nou dar se vinde fara garantie. Vanzatorul (sediul) este in Targoviste

Ce parere aveti ?....o deduriza apa din reteaua publica in mod eficient ?

http://www.espressocafe.ro/dedurizator-m...litri.html
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#10
Nu au garantie? Eu folosesc asa ceva, insotit de un apometru digital si de picaturi test pentru duritate ca sa stiu cand trebuie sa fac regenerarea rasinii.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#11
Asa mi-a declarat omul la telefon si de altfel cam zgarcit in oferirea de detalii (ori nu stia prea multe despre ce vinde sau fara chef)

Daca ai tu un astfel de dedurizator atunci poate imi oferi mai multe detalii

mersi
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#12
Bcc, nu te arunca asa ca la poker, all in  :Smile

Depunerile totale de sedimente pot fi masurate cel mai corect cu un TDS metru pentru a afla totalul solidelor dizolvate.  Pe topicul de apa, mai pe la inceput, Grigguti a explicat cu ce se mananca treburile astea. Asadar, dand la o parte ceva dintr-un total nu inseamna ca restul se anuleaza de la sine. Deci daca masori doar duritatea temporara (am vazut ca americanii ii spun alcalinity /KH ) te concentrezi doar pe jumatate din problema. 

IN mod normal, treaba completa o face dedurizatorul pe sare, cu o rasina de calitate, dar cu inca o duzina de filtre inainte (sedimente si carbune activ) si eventual carbune si dupa, daca vrei o apa pe care sa o si bei eventual sau oricum o apa mai curata, nu doar fara Calciu si Magneziu. La cateva luni trebuie regenerata rasina cu sare, altfel nu isi mai face treaba:





Solutiile acestea All in One (strat de filtru de sedimente + bloc de carbune activ + rasina cationica (de la Purolite daca e mai buna) + filtru sedimente), cum e si BWT, au aparut dintr-un soi de simplificare a lucrurilor, unele marci facand treaba buna altele nu. Eu cand am testat cap la cap, pe aceeasi retea, Brita si BWT, sistemul de la Brita a avut 5.5 pH, spre deosebire de 6.5 la BWT. Spun de pH pentru ca la o astfel de dedurizare partiala, cu asemenea tip de filtre all in one, poate scadea pH-ul sub limita neutralitatii (6.5) si atunci usor, usor pot aparea coroziuni ale conductelor si boilerului. Nu stiu daca la 6 e grav, dar sub 6 e cam nasol. Probabil la asta se referea Serban cand a propus Soft in loc de Premium. E posibil ca Soft sa traga mai putin de duritate in jos, deci in consecinta si de pH. Dar spunea ca isi deschide showroom si atunci vom putea testa in paralel. Daca am ocazia sa merg,  o sa fac public aici tot ce am constatat, mai ales ca eu as vrea Balance pt mine, adica un filtru nou care necesita si teste ale comunitatilor, neavand istoric.

Un alt avantaj al acestor filtre ar fi faptul ca poti bea linistit apa rezultata, pentru ca sunt acolo mai multe straturi, iar apa iese foarte ok. De altfel, si in cafenelele despre care vorbea Bcc, inclusiv Guido, esti servit langa espresso si cu un pahar cu apa, trecuta prin acest filtru, iar intotdeana apa mi s-a parut foarte buna. Practic se face o ramificatie din filtru, una care duce la espressor si alta la un mic robinet plasat pe blat. Sau daca ai pompa vibratoare, pui direct robinetul si incarci rezervorul si bei / gatesti din acelasi loc (eu asa fac).

La filtrele traditionale pe sare, ca in link-ul lui Silvio, ca sa bei acea apa si sa fii sigur ca e o apa si cu alte elemnete filtrate decat duritatea, ar trebui sa mai adaugi niste filtre de carbune si sedimente fine, plus controlul sarurilor de sodiu, caci regenerarea o faci cu sare. Avantajul lor este ca nu afecteaza pH-ul (de obicei, cand rasina e ceea ce trebuie) si dedurizeaza total apa sau controlat prin bypass.

Asadar, ca sa fim corecti, trebuie sa masuram duritatea totala, adica intreg spectrul de elemente care ar putea duce la depuneri pe boiler si conducte, nu numai ce ni se propune sa masuram. Insa atunci cand am testat eu BWT, am potrivit bypass-ul, astfel incat duritatea totala a apei de Bucuresti scazuse spre 3-4 grade germane, deci perfecta, cu un pH de 6.5. Voi retesta si Balance si revin.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Ca sa fiu mai concis, bcc prefera sa stea cu ochii pe depunerile din espressor (acea duritate temporara), neglijand solubilitatea si gustul (afectate de duritatea permanenta)... Asa e?
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#14
Lelit ul nu a fost calcifiat , cel putin asa spun cei de service , a fost supapa de vacum blocata din ce motiv , nu se stie , insa e bine ca nu a fost calcifiat era si culmea in 3 luni sa se puna calcar la o apa de 7 grd !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)