• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Dupa prajire ce se mai face ?

#1
Ca si idee , cafeaua se prajeste iar dupa aia care ar fi etapele .Am citit pe aici de degazare si de alte lucruri fara explicatii care m-au bulversat .In 2 cuvinte poate lamureste cineva asta , pentru incepatori ... Idea 

E foarte interesant aparatelul :

https://www.bellabarista.co.uk/gene-cafe...black.html

si rezonabil la pret , mi se pare ok si-mi face cu ochiul !!!



ps inca n-am extras PRIMA cafea (astept espressorul)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Eu o las 1-2 zile intr-un recipient deschis sa se degazeze dupa care o pun intr-un borcan inchis sau punga de cafea cu valva. Dupa cateva zile, functie de cafea si de propriul tau gust o deschizi si o consumi.

Dar nimic nu e batut in cuie, nu te opreste nimic sa o bei imediat dupa prajire, atat ca gustul va fi altul dupa ce se "odihneste" cateva zile.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#3
coffeesnob a sintetizat foarte bine .
La raspunsul lui imi permit cateva completări, pentru a intelege mai bine ce reprezinta degazarea dar si de ce trebuie facuta.

In timpul procesului de prajire, din boabe , se elibereaza cantitati importante de bioxid de carbon . Procesul continua si in urmatoarea perioada timp de doua sau mai multe sapramani .
Perioada aceasta de degazare este un indicator al prospețimii cafelei . 
O cafea proaspat prajita va crea mai multa crema in ceasca si , pe masura ce timpul trece , aceasta tinde spre zero .

Procesul de degazare , in vederea consumului , se considera incheiat in 4 -48 de ore in functie de  origine , amestec , grad de prajire , depozitare etc..
Aceasta interval de timp , necesar degazării in vederea consumului,  este perioada in care boabele se " odihnesc " .

Bioxidul de carbon tine boabele departe de oxigen , iar pe masura ce acesta scade se accentueaza reactiile de oxidare din cafea . 
Noi dorim in permanenta o cafea proaspata , neoxidata si , de aceea , este importanta depozitarea dupa prajire , in recipiente intunecate si cu acces restrictiv pentru oxigen ( cutii speciale , pungi cu valva unisens ) .
Este indicat ca , dupa prajire , boabele sa fie puse in pungi care sa poata fi consumate in decursul a 4-5 zile , dupa care se trece la urmatoarea . 
Eu asa procedez si in maxim 2 saptamani consum tot ce am prajit anterior .
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#4
(21-10-2015, 02:50)Bcc Wrote: ...E foarte interesant aparatelul :

https://www.bellabarista.co.uk/gene-cafe...black.html

si rezonabil la pret , mi se pare ok si-mi face cu ochiul !!!



ps inca n-am extras PRIMA cafea (astept espressorul)

Gene e mai curand spectaculos, dar implica ceva intelegere din partea ta, pentru ca esti "la butoane" mai mult decat ar fi necesar dupa parerea mea, practic controlezi procesul de prajire mult prea manual, automatizari minimale, la un nivel care pentru un incepator poate duce la rezultate cu semnul intrebarii.
Si asa ai prea multe variabile la espressor, ca sa te mai intrebi daca nu cumva ai gresit si la prajire... Wink

Partea cu rezonabil la pret e discutabila, am avut la vanzare aici, si l-am dat, deci nu mai am nici un interes, un Deickmann de care am scris destule acolo ca il consider cel putin la fel de bun ca Gene, costand jumatate.

Referitor la depozitare, am fost recent servit intr-o cafenea in Bucuresti cu boabe prajite de 3 saptamani, si barista afirma ca sunt ok. La fel ca multe altele in viciul asta, poate fi chestie de gust si... gusturi Smile
 
Reply
#5
renatoa wrote :

......Referitor la depozitare, am fost recent servit intr-o cafenea in Bucuresti cu boabe prajite de 3 saptamani, si barista afirma ca sunt ok....
____________________________________________________________________

Si eu cred ca sunt inca ok. 
Pe prafelile si pe extractiile mele am ajuns la concluzia ca dupa 3 zile de degazare gustul extractiilor devine ok si din ce in ce mai bun timp de vreo alte 7 zile 
Dupa aceasta perioada gustul incepe sa se modifice , la fel , din ce in ce mai repede . 

Pentru mine , un termen maxim in care consum o sarja de cafea este cam de 7-8 zile  pentru cele prajite city ,  de cca 14 zile pentru cele city+ , iar pentru cele prajite full citty cam 3 saptamani . 

Asta nu este o regula , asa procedez eu si consider ca obtin un maxim in ceasca .
Nu inseamna ca la 30 de zile cafeaua trebuie aruncata , asa cum fac eu ( nu este o aroganta , cantitatile care ajung in aceasta etapa sunt mici ) .  

Mi se pare normal , atata timp cat cafeaua este un aliment si , ca orice aliment , odata preparat incepe sa se degradeze . 
Functie de aliment si de modul de preparare , unele se altereaza mai rapid iar altele mai lent .
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#6
coordonatele gps ale locului de aruncare ? Big Grin

hai, pe bune acum... in loc sa o aruncati, faceti si dv. o paranghelie ceva... macar sa va serviti dusmanii cu o cafea expirata Smile
 
Reply
#7
(21-10-2015, 10:59)renatoa Wrote: coordonatele gps ale locului de aruncare ? Big Grin

hai, pe bune acum... in loc sa o aruncati, faceti si dv. o paranghelie ceva... macar sa va serviti dusmanii cu o cafea expirata Smile

Am zis ca nu fac vreo aroganta !
Raman acol 50 100 g cand ma întorc din vacante sau am musafiri si prajesc mai mult odata . 

De multe ori o baga soria prin prăjituri sau o rasnesc pentru ibric . 
Nu am zis ca o arunc la gunoi !  Tongue

PS :
Chiar asa ! 
" faceti " , " aruncați " ! 
Inca ma descurc singur si nu am nevoie de ajutoare ! Big Grin
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#8
La espresso nu e ca la injectie, ce impresie sa mai faci, fiindca uleiurile volatile se duc si crema ioc.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)