(27-03-2013, 15:54)Alex Wrote: Cei 30 ml trebuie obtinuti in 25 de sec dupa ce apar primele picaturi? Sau de cand apesi pe buton?
Ca sa glumim , raspunsul corect este : DA !
Am gasit multe intrebari de acest gen si pe forumurile de afara .
Nu am gasit nici un raspuns care sa spuna categoric , dar si sa argumenteze , cum este corect .
Deoarece nu am vazut nici un campion , la nici un concurs , dand drumul la vreun cronometru la inceput de extractie si oprindu-l la sfarsit inseamna ca cele cateva secunde , pe care le discutam aici , nu sunt atat de importante .
Se pune accentul pe pregatirea shotului , pe urmarirea calitatii extractiei si a lichidului care curge .
Neuniformitatea curgerii , transparenta lichidului si blondirea prematura sunt elemente care conteaza si care trebuie corectate din manopera .
Putem avea o extractie de 30 ml in 25 de sec la 9 bari dar cu elementele de mai sus si gustul sa fie mizerabil .
La fel , putem avea un gust excelent care sa rezulte in urma unei extractii care sa dureze 35 de secunde .
Ce shot vom prefera sa bem ? Cu siguranta pe al 2 lea si il vom arunca pe primul .
Si atunci despre ce vorbim ?
Eu am ajuns la concluzia ca cele mai bune reglaje , cantitati , timpi sunt cele care dau cel mai bun rezultat in ceasca .
Eu nu cred ca rezultatul acesta de 30-60 ml in 25 de sec din 7-14 grame ( sau cate or mai fi ) a fost o concluzie trasa in urma experimentarilor cu Gaggii , Lelite , Bezere sau Expobare si nu au rasnit cu Mahlkoninge , Lelite , Harii sau ce mai avem noi pe acasa .
Deci trebuie sa tragem propriile noastre concluzii , pe aparatele pe care le avem si sa reglam variabilele pentru a obtine gustul care ne place noua , nu lor .
Aceasta regula traseaza , excelent , niste jaloane dupa care sa ne ghidam si ne ajuta sa ajungem la propriile concluzii .
Si eu am fost obsedat si incorsetat de aceste tipare , insa am reusit sa ma eliberez si sa-mi prepar propriul shot urmarind doar curgerea , gustul si cantitatea .