• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Dupa cat timp incepe sa curga un espresso? (pe Gaggia)

#1
(26-03-2013, 22:40)raducarutasu Wrote: La unele primele picaturi apar dupa 5-6 sec la altele dupa 10-12 sec .
Raspunsul lui RaduCarutasu pe acest subiect este aici.

Trebuie sa spun si eu ca am fost oarecum incurcat de faptul ca se mentiona pe grupul yahoo aceasta aparitie a primelor picaturi in 5 secunde, in caz contrar se sustinea ca macinarea nu ar fi corecta. La mine apar in 9-10 secunde, niciodata in 5, indiferent de gradul de macinare (atat cat sa nu curga tot in 10 secunde, evident), dupa care am realizat ca nu sunt, neaparat, relevante.

As fi curios, totusi, sa aflu care este acest interval in cazul celorlalti posesori de Gaggia?
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#2
La mine dupa aprox 5 secunde apar primele picaturi.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#3
Cei 30 ml trebuie obtinuti in 25 de sec dupa ce apar primele picaturi? Sau de cand apesi pe buton?
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#4
La Gaggia Pure incepea sa curga dupa 7-8 sec, iar la Lelit dupa 5 sec.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#5
(27-03-2013, 15:54)Alex Wrote: Cei 30 ml trebuie obtinuti in 25 de sec dupa ce apar primele picaturi? Sau de cand apesi pe buton?

In 25 de sec de cand apesi pe buton, dar exact acesta era subiectul dezbaterii pe care o regasesti in link-ul de mai sus, in raspunsul lui raducarutasu.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#6
@adif la ce tip de Gaggia?
 
Reply
#7
Eu intrebam pentru modestul meu echipament din semnatura, Gaggia Evolution, dar putem vedea si diferentele intre modele, daca exista, desi multi alti factori influenteaza acesti parametri. Voiam sa stiu doar din curiozitate pentru ca nu are nici o relevanta aceasta comparatie.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#8
Tehnic vorbind, ar fi o diferenta de cca. 3 sec intre aparatele echipate cu grup vale, si cele cu solenoid valve.
 
Reply
#9
Da, dar ce m-a derutat pe mine a fost faptul ca in practica se poate intampla exact invers, dupa cum am observat in diverse cazuri pe youtube. Ma gandeam ca imi scapa mie ceva, nu gaseam o explicatie.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#10
(27-03-2013, 15:54)Alex Wrote: Cei 30 ml trebuie obtinuti in 25 de sec dupa ce apar primele picaturi? Sau de cand apesi pe buton?

Ca sa glumim , raspunsul corect este : DA !

Am gasit multe intrebari de acest gen si pe forumurile de afara .
Nu am gasit nici un raspuns care sa spuna categoric , dar si sa argumenteze , cum este corect .

Deoarece nu am vazut nici un campion , la nici un concurs , dand drumul la vreun cronometru la inceput de extractie si oprindu-l la sfarsit inseamna ca cele cateva secunde , pe care le discutam aici , nu sunt atat de importante .

Se pune accentul pe pregatirea shotului , pe urmarirea calitatii extractiei si a lichidului care curge .
Neuniformitatea curgerii , transparenta lichidului si blondirea prematura sunt elemente care conteaza si care trebuie corectate din manopera .
Putem avea o extractie de 30 ml in 25 de sec la 9 bari dar cu elementele de mai sus si gustul sa fie mizerabil .
La fel , putem avea un gust excelent care sa rezulte in urma unei extractii care sa dureze 35 de secunde .
Ce shot vom prefera sa bem ? Cu siguranta pe al 2 lea si il vom arunca pe primul .
Si atunci despre ce vorbim ?
Eu am ajuns la concluzia ca cele mai bune reglaje , cantitati , timpi sunt cele care dau cel mai bun rezultat in ceasca .
Eu nu cred ca rezultatul acesta de 30-60 ml in 25 de sec din 7-14 grame ( sau cate or mai fi ) a fost o concluzie trasa in urma experimentarilor cu Gaggii , Lelite , Bezere sau Expobare si nu au rasnit cu Mahlkoninge , Lelite , Harii sau ce mai avem noi pe acasa .
Deci trebuie sa tragem propriile noastre concluzii , pe aparatele pe care le avem si sa reglam variabilele pentru a obtine gustul care ne place noua , nu lor .
Aceasta regula traseaza , excelent , niste jaloane dupa care sa ne ghidam si ne ajuta sa ajungem la propriile concluzii .
Si eu am fost obsedat si incorsetat de aceste tipare , insa am reusit sa ma eliberez si sa-mi prepar propriul shot urmarind doar curgerea , gustul si cantitatea .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#11
Subscriu. Dupa sute, mii de shot-uri trase, nu mai ai nevoie de cantar, cronometru, etc. Mana, ochiul, rutina, fac diferenta intre o extractie reusita si un rateu.
Nu exista un sablon pt zeci de soiuri de cafea, diferite grade de prajire, temperaturi diferite, granulatii variate, toate dau arome bune sau rele in functie de experienta fiecaruia.
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g
 
Reply
#12
Si la mine dupa aproximativ 5 secunde apar primele picaturi. Dupa mai multe teste, as putea spune ca am reusit sa extrag un espresso din 8,75 grame, cafea macinata pe vario home setata pe 2 U la 6,4 timp de macinare, 30 ml in 25 secunde. Daca cineva este nou (ca mine) in acest domeniu si isi cumpara o rasnitza vario home, cam astea sunt setarile care imi merg cel mai bine pentru un espresso single pe gaggia baby twin.
Gaggia Baby Twin; Mahlkonig Vario, Tamper Inox 58 mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)