• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Doar espresso (achizitie espressor automat)

#1
Buna ziua!

Am si eu nevoie de un sfat din partea voastra.
Vreau sa-mi cumpar un aparat pentru facut espresso, care sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- sa fie automat (stiu ca rasnita separat este mai bine, dar prefer automat);
- sa ii pot regla atat taria cat si gradul de macinare;
- pe cat posibil, sa nu faca si bauturi cu lapte (desi nu am prea gasit asa ceva);

Ce aparate imi recomandati? (fara Jura; nu am atatia bani alocati).

Sfaturile voastre le voi compara cu Krups EA850B (are si partea de lapte, din pacate).

Va multumesc!
 
Reply
#2
Pai prima dezamagire va fi cand vei afla ca noi nu putem recomanda nici un automat. Asta e o comunitate de pasionati de espresso si espresso nu se poate cu o masina automata. Nu unul acceptabil.

Incearca sa citesti intai articolele de pe site (despre cafea, despre espresso, despre preparare) care sunt o buna introducere apoi dilemele similare postate pe aici, pe forum ( nu esti primul care porneste asa) apoi discutam un pic mai concret.
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
#3
Lelit PL042 TEMD are râșnița incorporată , are PID , manometru, tot ce ai nevoie.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#4
Wink 
Nu ai inteles, Vladislav...
El vrea o masinarie in care sa puna cafea la un capat si sa iasa espresso la altul. Rolleyes 
+ maxim 1 buton de reglaj tarie (nu vad de ce ar vrea sa regleze si macinarea daca tot vrea automat).

Si gaseste Jura lejer sub PL042 TEMD...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Ai deschis un topic...atipic pentru acest forum. Nu stiu daca vei un raspuns, caci nu ne ocupam de masini de mana a o doua (ca si calitate in ceasca).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
OK . Dar rezultatele nu vor fi la fel. Am reglat acum 3 ani la un prieten din Brasov 3zile la un Krupps automat si din râșnița si din "intensitatea aromei" (ca altceva nu puteam regla) si tot ce am obținut a fost o cafea infectă , mai rea decât îmi făceam eu pe De Longhi-ul meu de atunci. Acum imi dau seama că nici boabele din râșnița autoratului nu erau proaspăt prăjite .
Oricum varianta de Lelit pe care i-am propus-o va fi mult mai buna decât orice automat. Dimineața nu pierd mai mult de 5 minute, cu tot cu frotare de lapte si backflush; singura chestie este că deschid espressorul cu 30 de minute înainte de folosire.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#7
Pentru amatorii de automate 5 minute inseamna crima si pedeapsa. Ce spui de 5 secunde cat tine sa te gandesti ce buton apesi? Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Decât să-ți dai cu pumnii in cap că ai dat atâția bani pe un automat, mai bine sacrifici 5 minute . Am avut experiența cu automatul , așa că am făcut-o publica, să învețe și alții . Poate un utilizator de automat de cafea , după ce va gusta un espresso făcut pe un profesional sau pe un aparat de folosința casnica sau small office să își dea seama de diferență .
Am vrut și eu la un moment dat să-mi iau un automat dar nu numai să apăs pe un buton, ci am vrut sa savurez o cafea bună. Am ascultat de sfaturile voastre și nu-mi pare rău .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#9
Fa-ti un bine si intra in comunitatea asta.Eu am un amic pe care abia il astept sa vina acasa sa ii arat in ce consta concret calitatea unui espresso.Are un automat si imi invoca aceeasi chestie a timpului.Dar pe vazute si pe gustate.Sa facem bine sa nu facem rau ca sa parafrazez celebra zicere a nu mai putin celebrului Gica "sa fie bine sa nu fie rau".Pana la urma cata dreptate are omul nostru!Eu am avut de asemenea ca multi altii de pe aici o experienta trista.Am aruncat la gunoi un Krups,si doua Poemia Saeco.Nu puteam continua asa ,sa cumpar la 2 ani sau mai putin cate un plastic de 500 de lei.Asta ca sa nu mai discut de diferenta de calitate.Nu e tot una crema cu spuma,e ca si cum ai compara o drojdie cu un distilat d ecalitate.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#10
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile voastre.

(Stiam la ce ma expun in clipa in care voi deschide topicul despre automate)

Inteleg ca daca optez pentru varianta automata, nu voi obtine calitatea unui espresso adevarat, dar in clipa in care timpul este limitat dimineata, prefer sa am o calitatea indoielnica decat sa nu am nimic in cana, in drum spre birou.
In ziua in care voi avea timp dimineata, voi sti pentru ce voi opta. Pana atunci.....

In stransa legatura cu raspunsurile voastre:
Din clipa in care puneti mana pe punga de cafea, cat timp dureaza pana aveti espresso in ceasca?
Espresso adevarat, cel pe care cu siguranta nu-l voi obtine eu la automat. Smile

Inca o data, multumesc!
Seara buna!
 
Reply
#11
Daca vrei asa la viteza, mai bine bagi banu si iei Framu'. Mergi intr-un Peco sau unde gasesti acele dulapuri cu beculete si iti da pe alese. Nu tu Bucovina, nu tu detartrare, zero batai de cap.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
(31-03-2015, 22:41)nexusryder Wrote: Inteleg ca daca optez pentru varianta automata, nu voi obtine calitatea unui espresso adevarat, dar in clipa in care timpul este limitat dimineata, prefer sa am o calitatea indoielnica decat sa nu am nimic in cana, in drum spre birou.
In ziua in care voi avea timp dimineata, voi sti pentru ce voi opta. Pana atunci.....

La fel de bine poti opta pentru un automat de la Dolce Gusto/Tassimo. Ai scapat si de grija cafelei: pui capsula si bei... cafea.  Tongue
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
(31-03-2015, 22:41)nexusryder Wrote: Din clipa in care puneti mana pe punga de cafea, cat timp dureaza pana aveti espresso in ceasca?

Cantarire cafea: 20 secunde
Rasnire: 20 secunde
Distributie in portafiltru si tampare: 20 secunde
Extractie espresso: 25 secunde
Clatit portafiltru: 15 secunde

Total: 1 minut si 40 de secunde.

Sa zicem ca exagerez eu (desi pot confirma si altii ca nu dureaza mai mult), pune totusi 5 minute. La automat probabil ar fi 30 de secunde.

Oricat de limitati am fi cu timpul, nu cred ca nu gasim 5 minute. O spune un om aglomerat.
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#14
Mie imi ia 20 min cu aparatul cald pentru doua duble (deci 4 espresso). Dar sunt incet si nu ma grabesc. Am tabieturile mele.
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
#15
Xsmall:
http://www.philips.ro/c-p/HD8747_09/xsma...i-argintiu

Nu e la nivelul jucariilor din semnatura dar e comod. Eu am varianta fara teava de spumare a laptelui, pe care nu o folosesc nici la GC.
Unde-l folosesc nu am timp de "fineturi".
Prima cafea in maxim 1 minut.  Urmatoarele imediat (+ timpul de extractie!  Big Grin ). Te atentioneaza cand nu mai e apa, cand s-a umplut compartimentul de zat, cand s-a umplut tava de colectare scurgeri. Are reglaj de rasnre (pare contunuu cel putin reglajul care-i rotativ).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#16
(31-03-2015, 22:41)nexusryder Wrote: Va multumesc tuturor pentru raspunsurile voastre.

(Stiam la ce ma expun in clipa in care voi deschide topicul despre automate)

Inteleg ca daca optez pentru varianta automata, nu voi obtine calitatea unui espresso adevarat, dar in clipa in care timpul este limitat dimineata, prefer sa am o calitatea indoielnica decat sa nu am nimic in cana, in drum spre birou.
In ziua in care voi avea timp dimineata, voi sti pentru ce voi opta. Pana atunci.....

In stransa legatura cu raspunsurile voastre:
Din clipa in care puneti mana pe punga de cafea, cat timp dureaza pana aveti espresso in ceasca?
Espresso adevarat, cel pe care cu siguranta nu-l voi obtine eu la automat. Smile

Inca o data, multumesc!
Seara buna!

Singura Setare când schimbi cafeaua este să modifici puțin reglajul la rașnița dar repet, SINGURA. In rest, 5 minute, cu tot cu un backflush, ca sa lași espressorul curat.
Eu deschid espressorul cu 30 minute înainte ; in rest e simplu: râșnite in portafiltru, tampare, extracție, backflush.....savurez ca am obținut in ceașca . Merge în fiecare dimineață, crede-mă.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#17
La multele rateuri de la inceput si la perioada indelungata de studiu online + intrebari postate in disperare pe forum nu se gandeste nimeni? Big Grin

Cati dintre noi au vrut sa dea cu espresorul si rasnita de pamant macar o data ?Smile)

Totul capata sens in momentul in care prepararea devine o rutina de cateva minute si rezultatele constant delicioase.

Dupa raspunsul pe care l-am primit, domnul in cauza nu pare pregatit pentru asa ceva.

Recomand oricare dintre espresoarele saeco automate(in jur de 3000) , deoarece detin parintii mei 2 si sunt foarte mulumiti.
Sa fie dotata cu un sistem de autocuratare , macar sa nu va imbolnaviti.
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#18
(01-04-2015, 09:17)AlexBB Wrote: Cati dintre noi au vrut sa dea cu espresorul si rasnita de pamant macar o data ?Smile)

In majoritatea cazurilor aparatele nu au nici o vina. Ori iti montezi o oglinda langa ele, ori le muti in baie. Asa vei descoperi mult mai usor problema.  Tongue
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#19
(01-04-2015, 11:09)amarok Wrote:
(01-04-2015, 09:17)AlexBB Wrote: Cati dintre noi au vrut sa dea cu espresorul si rasnita de pamant macar o data ?Smile)

In majoritatea cazurilor aparatele nu au nici o vina. Ori iti montezi o oglinda langa ele, ori le muti in baie. Asa vei descoperi mult mai usor problema.  Tongue

Odata ce s-a achizitionat un setup decent , rezultatul din ceasca depinde in proportie de 90% ,de nivelul de cunoastere si de priceperea omului.

Asta nu iseamna ca nu te enervezi ,la inceput de drum , cand nu iti iese. Din instinct si mandrie ,dai vina pe aparate...

Sa inteleg ca sunteti o persoana foarte calma si nu ati avut niciodata un inpuls de acest gen Smile

Edit : o cafea prost prajita ,sau veche ,o sa strice tot Big Grin
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#20
Sa fim seriosi,cat poate dura perioada de adaptarec?Cateva zile cel mult.Apoi totul devine placere ,si prepararea si degustarea.Sau cred ca e mai bine sa gasesc un sinonim mai potrivit pentru placere,savoare.Da, asta e mult mai nimerit.La urma urmei micul sacrificiu al catorva zile de cautari febrile e insignifiant comparativ cu anii lungi de satisfactii repetate de cateva ori pe zi.Mai da-o naibii de viteza,las-o pe seama celor cu patima motoarelor si a sporturilor extreme,adrenalina in exces cauzeaza.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#21
A...si inca ceva!Pai daca tot ne seaca astia cu prostia schimbarii orei de douaori pe an ,de umblam tehui cate doua saptamani la fiecare schimbare(nimeni nu prea stie de ce,dar un lucru prost sau masura proasta numai de rezistenta nu duce lipsa),fa o mica "schimbare" de fus orar de 5 minute,osingura data si gata .Macar e o schimbare benefica cu caracter permanent.Dupa o saptamana nu mai conteaza faptul; ca te scoli cu cateva minute (5) mai devreme.Asta va fi ora d etrezire de acum incolo si cred ca o vei cinsti cum se cuvine .Ele devin cu timpul cele 5 minute ritualice.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#22
nexusryder, nu strica niciodata sa reflectezi de doua ori inainte de a cheltui zeci de milioane pe robotei mediocri. Dar daca ajungi la concluzia ca nu te potrivesti deloc cu acest sport al nostru, mai bine mergi pe calea plina de hartoape a automatului, decat sa simti ca ai in bucatarie un aparat care iti provoaca nervi  Smile

Totusi, daca vorbim despre timpul dedicat prepararii, poti folosi anumite scurtaturi, evitand "perfectionismele" noastre.  Cu precizarea ca va trebui sa zabovesti putin dupa achizitie sa te inveti cu rasnita si espressorul, dupa care poti scurtcircuita operatiunile. Asa la o cautare rapida pe youtube, pentru un espresso vorbim de un minut/doua  nu de 5:





Daca nu urmaresti "telurile noastre supreme", ca sa scutesti timp la semiautomat, te asiguri mereu ca ai boabe in rasnita, eventual de seara, apoi cand te trezesti treci prin bucatarie sa aprinzi espressorul si pana te invarti prin casa el e gata incins (macar 10 minute sa apuce sa stea deschis). Cand vrei sa bei, scoti portafiltrul il bagi sub rasnita si astepti cam 15 secunde pana portafiltrul e plin, apesi o data ferm cu tamperul si montezi portafiltrul in espressor, dupa care dai "play" si in 25-30 de secunde ar trebui sa ai shot-ul delicios gata, la o calitate absolut incomparabila cu automatul, chiar daca ai mai sarit / grabit niste pasi "de manual", rezultatul din ceasca ta fiind destul de apropiat de ceea ce trebuie. Apoi iti vei crea o rutina si poate vine si placerea prepararii care te va face sa mai insisti pe anumite detalii.

In caz ca vrei sa iei paharul cu tine in masina ca sa bei pe drum (asa am inteles), mai bine faci un americano, adica peste acest espresso corect preparat lasi sa curga apa fierbinte chioara, prin teava de aburi (pornesti pompa si deschizi rotita de aburi, deci fara a activa functia de aburi). Sau faci ca nenea din clip, spumezi niste lapte si torni peste espresso, dar asta "mai costa" inca doua minute Smile 

Analizeaza cu atentie!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
Ideea automatelor e tocmai a NU cheltui zeci de milioane de lei (care-i cazul expresoarelor)
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)