• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Discutii despre prajire

#1
As dori ca acest thread sa-l dedicam discutiilor despre prajire ca si proces , despre profile de prajire experimentate si concluzii ce s-ar putea trage si fi de folos unora sau altora
  Multi prajitori tin secrete amanunte din timpul prajirii si de aceea acest subiect este tabu .Poate reusim sa ridicam voalul misterios ce planeaza asupra acestei operatiuni si sa ciupim si noi din vraja acesteia pe care nu degeaba cineva o numeste ARTA !!

  1.Ca o prima discutie , am observat ca atunci cand incepe primul crack procesul se accelereaza , temperatura creste consistent si procesul devine 'vulcanic' daca ma pot exprima asa , oare daca atunci am scadea (chiar opri) temperatura ce s-ar intampla , a experimentat cineva asa ceva ? Logic daca procesul s-ar desfasura mai lent (dupa FC) oare nu si aromele s-ar dezvolta la fel , poate mai lent si mai consistent ?
   Din ce-am inteles eu pana acum e ca marea minune se intampla intre FC si SC totul e sa stii cand sa te opresti pentru a obtine maximum de arome ca asta ne dorim toti , nu ?
   2.A gasit cineva vreo metoda de intuire , eu cel putin ma iau dupa culoare , cand imi place moroniul spre putin inchis care se dezvolta dau eject insa tot timpul ma gandesc o fi optim , oare daca mai lasam se mai formau arome , sau daca am lasat prea mult si au inceput sa se strice aromele ???  Isi da cineva cu parerea ?
  Atasez Etiopia Washed Yrgacheffe Gr2 de a carei prajire nu sunt multumit , boabele erau foarte mici si am dimensionat sarja suboptim (230 fata de 250 gr) orientandu-ma ca e de altitudine , deci densa si atunci ii trebuie caldura .Nici cea de a doua sarja de 270 gr fata de 250 nu mi-a iesit mare branza (la prima vedere) inca n-am gustat-o , e la degazare !
3.Puneti poze cu cafelele prajite sa ne dam cu parerea !

Am degustat-o ,,,  e bunicica !!! are arome dar pe cuvant ca le definesc greu , poate ceva scortisoara , caramel !


Attached Files Thumbnail(s)
   
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)