• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Din 2013 si pana azi

#1
Big Grin 
Atat mi-a luat sa ma hotarasc sa imi iau un espressor adevarat [Image: smile.gif]. Citesc forumul cu sfintenie, urmaresc bursa, ofertele si totusi nu am avut curajul sa fac pasul asta pana astazi cand m-am hotarat si am cumparat un pachet Home Premium Barista din ofertele de aici de pe Espressoman.ro

Multumesc Liviu pentru sfaturi si ajutor (l-am luat cam pe fuga ce-i drept) si multumesc si celor de la Lelit care au facut tot posibilul sa il pot lua tot azi, cand practic am plasat comanda. 

In pachet avem asa:

Espressor Lelit PL41TEM
Rasnita Lelit PL043MMI
Tamper inox/lemn rosu
Sita blind
Perie grup
Detergent curatare si Particule curatare rasnita

Am cumparat vreo 4 tipuri de cafea (3 de la Sarkis - Amore, Chocolate si Ethiopia) si 1 de la Guido - Brazilia Sertaozinho

Am inceput cu Brazilia pentru ca deja ii stiam gustul din cafenea (am baut un shot acolo) si m-am chinuit sa il reproduc si acasa. Nu a iesit departe, cel putin nu dupa papilele mele neinitiate prea tare in ale Espresso-ului. Dar am timp sa descopar arome noi in ceasca [Image: smile.gif]

       

Obtinute din 14 gr de cafea, 25s si am cantarit fiecare pahar inainte si ulterior - 32 gr unul, 28 celalalt

Gustul de Brazilia asta nu prea mi-a placut nici in cafenea la Guido si nici acum acasa, un pic prea acid pentru gustul meu. Voi incerca pe seara si cu celelalte, sa ajung acasa (momentan le-am executat in deplasare, nu am mai avut rabdare Big Grin)

Acum sa ma si prezint, eu sunt Alin - pasionat de multe chestii, dar cel mai mult de domeniul foto. Aici activez cel mai mult, daca imi este permis link-ul. Daca nu, stergem Smile

Incantat sa postez in cele din urma, aici, pe forum!
Espressor: Lelit Anna PL41TEM | Rasnita: Lelit PL043MMI
 
Reply
#2
Welcome colegu'!
28 respectiv 32 gr. este /extracție sau /pahar?
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#3
Bun venit pe forum, chiar avem multi fotografi. Se pare ca undeva se intalnesc aceste pasiuni, espresso si fotografia. Probabil manualitatea si rabdarea din spatele fiecarei discipline in parte..

Experimenteaza mult si nu te sfii sa strici multe sute de grame de cafea, ca sa ajungi la niste concluzii mai clare pentru tine.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Felicitari si succes! Aciditate in Brazilia mai rar. Cafelele acide sunt africanele. A curs greu? Ai supradozat? Ai tampat prea tare? Ai rasnit prea fin? O combinatie de doua sau mai multe de mai sus? Brazilia ar trebui sa fie corpolenta si ciocolatie. Poate acida in comparatie cu cafelele de brand.
Exploreaza, experimenteaza si nu uita sa te distrezi. Espresso este fun! Wink
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#5
Multumesc frumos pentru "primire" [Image: smile.gif].

@stefandinescu - Stiu, asa mi-a spus si tipul de la Guido, ca nu e acida [Image: smile.gif]. Dupa cum spuneam, papile proaste, invatat cu Arabica+Robusta si ani de zile de filtru. Ma dezvat eu, usor, usor ...

@Lyvyoo - asa am sa fac, o sa bibilesc pana ajung la rezultatul dorit, gustul perfect pentru mine. Am de descoperit tehnici, manevre, cafele si multe altele. Timp am destul dimineata. Ba chiar si acum m-am jucat cu un Latte, mi-a iesit frotarea din prima. E o minune Lelit-ul asta!

@zuluafonu - ambele au curs in acelasi timp, deci 60/extractie impartit dupa cum am zis in fiecare paharel

L-am asezat pe pozitii, cam aici imi voi desfasura activitatea de acum incolo [Image: smile.gif]
   

PS: o intrebare

Il las tot timpul cu butonul din spate pornit? Adica PID-ul activ, caldurica on, etc? Sau noaptea il opresc si ii dau drumul de dimineata? Intra el in standby ceva? Am citit "manualul" dar nu am vazut mentiunea asta
Espressor: Lelit Anna PL41TEM | Rasnita: Lelit PL043MMI
 
Reply
#6
(08-06-2016, 22:59)alithenake Wrote: Multumesc frumos pentru "primire" [Image: smile.gif].

@zuluafonu - ambele au curs in acelasi timp, deci 60/extractie impartit dupa cum am zis in fiecare paharel

Nu e nimic gresit sa preferi 60gr de lichid din 14 gr de cafea. Pentru gusuturile mele insa e mult prea diluat ca espresso. Nu stiu ce rata de extractie folosesc cei de la Guido, poti sa ii intrebi, dar am o banuiala ca e diferita. As aproxima intre 1:2 si 1:2,5, adica din 14 gr de cafea se traduce: intre 28gr si 35gr/extractie. Daca vrei sa te apropii de ce ai baut acolo, afla reteta lor si incearca si tu prin zona aia.
Succes!

Daca ai timp dimineata, dupa cum ziceai, poti opri aparatul peste noapte, in 30 de minute cred ca va fi gata din nou de actiune. Eu nu am avut modelul asta de lelit, alti posesori iti pot confirma sau nu durata incalzirii.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#7
Pe seara, la recomandarea lui Liviu, am facut din 16gr de cafea. Mult mai cremos si gustos!
Espressor: Lelit Anna PL41TEM | Rasnita: Lelit PL043MMI
 
Reply
#8
Pentru incalzirea de dimineata Wink noi folosim asa ceva http://www.emag.ro/priza-programabila-di...D33WSMBBM/
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#9
(08-06-2016, 23:30)bogy Wrote: Pentru incalzirea de dimineata [Image: wink.gif] noi folosim asa ceva http://www.emag.ro/priza-programabila-di...D33WSMBBM/

Ce tare. Am si eu asa ceva la acvariu, aprinde lumina la pesti Smile. Buna idee, ms frumos!
Espressor: Lelit Anna PL41TEM | Rasnita: Lelit PL043MMI
 
Reply
#10
Eu il opresc peste noapte si am rabdare ~30min. Nu am incercat cu priza programabila ce-i drept dar nici nu ma deranjeaza prea tare, mi se pare ca wait time-ul da farmecul lui [Image: smile.gif]

Il tin pornit pana tarziu in schimb.
Lelit PL62T :: Fiorenzato Doge 63
 
Reply
#11
Salut Alin, bun venit, te salut si aici. Pune si un film cu extractia ta. Smile

Numai bine! 
Gicu Serban
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#12
Felicitari si bun venit!

La birou folosesc ceva asemanator.
Expresorul este pornit dimineata, este oprit seara la plecare si tot asa de prin 2012.
Nu a avut nicio problema serioasa pana acum. Odata schimbată garnitura grupului si curatire a OPV-ului.
In total, aparatul a petrecut in service, 24 de ore. De pe o zi pe cealalta.
De cateva zile Lelit-ul are alaturi o rasnita Macap M4D, in locul MDF-ului ( prima mea rasnita ).
Schimbare TOTALA a profilului de gust in ceasca. Am inceput si eu sa beau cafea la birou.
Colegii au simtit imediat diferenta. A crescut consumul de cafea dar toata lumea este fericita ! Az
In mijlocul biroului avem asa ceva :
[attachment=4158]
Nu arata rau deloc, miroase bine toata ziua si incalzeste atmosfera, facand-o mai prietenoasa! Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)
   
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#13
(09-06-2016, 10:01)G. Serban Wrote: Salut Alin, bun venit, te salut si aici. Pune si un film cu extractia ta. [Image: smile.gif]

Numai bine! 
Gicu Serban

Merci G. Serban! O sa pun, dar lasa-ma sa ma obisnuiesc mai mult cu toti parametrii Smile
Espressor: Lelit Anna PL41TEM | Rasnita: Lelit PL043MMI
 
Reply
#14
Dragilor, 90% din timp pucul ramane lipit de grup. Daca il las 10-15 min, il gasesc in portafiltru, dar de cele mai multe ori il uit daca il las asa mult si apoi ma chinui sa il spal, nu mai cade batut.

Daca scot portafiltrul mai repede de 10 min, dupa cum ziceam il gasesc lipit sus, si daca il dau la o parte, il vad imbibat cu apa, ca si cum se mai scurge din grup dupa oprirea pompei.

E ceva defect la aparat? Parca la inceput nu facea asa. Sau m-am prostit eu si fac ceva aiurea?
Espressor: Lelit Anna PL41TEM | Rasnita: Lelit PL043MMI
 
Reply
#15
Este deja un topic deschis aici, poti continua postarile acolo, daca cele scrise nu sunt lamuritoare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Damn, am uitat sa caut inainte sa intreb. Se vede ca nu prea mai frecventez forumurile Smile
Ms frumos, am rezolvat, se pare ca incet-incet am ajuns la mai putina cafea in portafiltru, ma bazam pe ochi. Am re-masurat si nu s-a mai lipit la 18gr Smile

Merci
Espressor: Lelit Anna PL41TEM | Rasnita: Lelit PL043MMI
 
Reply
#17
M-ar intersa si pe mine sa-mi cumpar acelasi pachet, fiind la inceput de drum in ale espresso-ului. Poti face te rog un scurt rezumat despre intreaga experienta pe care ai avut-o dupa ce l-ai  luat ? Cred ca mi-ar prinde bine cateva sfaturi de la cineva care a inceput de la zero, folosind combinatia asta de espressor si rasnita.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)