• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Diametru Tamper pentru Sita 7g (Gaggia Classic)

#1
Pe scurt: am gasit pe cineva care imi poate face un tamper la strung si pentru ca pretul cerut este unul foarte mic, m-am gandit ca pe langa cel de 58.4mm sa-mi fac si unul mai mic pentru sita de 7g, insa nu stiu ce diametru trebuie sa aiba talpa.

Si daca tot discutam, eu initial am zis sa fac tamperul din inox - in totalitate, insa dupa discutia pe care am avut-o cu mesterul, am fost sfatuit sa il fac din duraluminiu, argumentele lui fiind, ca e mai simplu pentru el de prelucrat, fara apa, s.a.m.d. si e mai ieftin pentru mine, pentru ca o sa trebuiasca sa cumpar personal materialul.

Ce parere aveti, o sa fie prea usor?
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#2
Daca sita este VST, tamperul trebuie sa fie de 41mm. Eu zic sa-l faci din inox.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#3
Nu e VST, e sita cu care a venit aparatul(cel putin asa sustine fostul proprietar), in fine, e o sita de 7g ordinara.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#4
Daca e pentru GC tamperul existent e ok
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#5
Pai tocmai ca nu exita niciun tamper, am cumparat espressorul SH si a venit cu 2 site nepresurizate, insa fara tamper.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#6
amarok, te referi la cel de plastic?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(20-02-2015, 21:57)theOpSis Wrote:  m-am gandit ca pe langa cel de 58.4mm sa-mi fac si unul mai mic pentru sita de 7g

eu din asta am inteles ca are deja unul de 58  Tongue
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#8
Bun, sa inteleg ca cel de 58,4mm e potrivit si pentru sita mica?
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#9
Dar , totusi , de ce pentru sita mica?
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#10
Pai as vrea sa-mi fac doua bucati, si din cate am inteles, pentru sita mica, e nevoie de unul mai mic pentru a tampa corect si pentru a evita 'ciorbirea' pucului.

Daca am sa o folosesc sau nu(sita), asta e partea a doua... Smile
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#11
Cred ca zici de tamper de 41mm. E pentru niste site deosebite, IMS competitione de 7g parca.
Nu fa tamper de aluminiu. Necesita prelucrari ulterioare (eloxare).
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#12
Da, inteles-am cum sta treaba cu sita mica intr-un final. Mersi de sfat, am sa tin cont de aspectul cu prelucrarea ulterioara.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#13
Daca nu te costa mult poti sa iti faci 2 tampere, dar sunt aproape sigur ca nu o sa obtii rezultate bune cu sita mica.
Mai toti ne folosim de sita mare pentru ca este mai usor sa obtii 60 ml cu gust decent , decat 30 ml.

"Ciorbirea" se evita in primul rand din rasnita , tampam , doar ca sa scoatem aerul din puc , si cam atat.
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#14
Ciorbirea? Adică sa nu faci cafeaua ciorba? ?
LaSpaziale S9 EK, Quamar Q13E, Porlex Mini...
 
Reply
#15
Ma refeream la pucul - namol prin 'ciorbire', momentan tampez cu un fund de pahar, care spre norocul meu are talpa de 58mm, se potriveste manusa.

La sita mare, tampeaza perfect - nu am probleme, pot sa rotesc portafiltrul si cafeaua ramane acolo. La sita mica insa, daca rotesc, din cauza cantitatii mici de cafea si a formei acesteia, oricat de bine as tampa, cafeaua cade la rotire si nu cred ca mai e necesar sa expun ce iese in cana, respectiv in portafiltru la final.

Cred ca am sa renunt la ideea cu tamperul mic sau eventual fac unul de 41mm pentru o eventuala sita VST/IMS de 7g, asa cum am fost sfatuit.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#16
Inseamna ca paharul tau nu are o suprafata plana.
Ajunge un singur tamper de 58mm pentru ambele site. Probabil acum ai site presurizate si oricum sansele de ciorba-s mari. Treci la site nepresurizate si rezolvi problema. Nu are rost sa-ti iei si sita mica, poti pune o cantitate mai mica de cafea intr-o sita mare, asta daca nu vrei o cafea mai tare.
Sitele standard presurizate de la gaggia is de o calitate mediocra circularitatea lor e aproximativa.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#17
Sitele sunt nepresurizate, intr-adevar, fundul paharului nu e 100 plan.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#18
Daca nu ai finante de VST (sunt scumpe ce-i drept)  ia macar o sita La Marzocco de 7g, caci are forma VST-urilor. Se gasesc si in Romania la magazinele de piese. Pentru ea ar trebui un tamper de 41mm daca nu ma insel (trebuie cautata informatia). Poti face undeva pe comanda un tamper cu dublu cap 58/41 sau poti lua Concept Art ca au toate dimenisunile posibile si imposibile si schimbi manerul sau iti iei maner pentru fiecare baza de inox...  
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Cred ca am sa mai astept putin cu cea de 7g, momentan prioritatea este rasnita.

Astazi am cumparat o bara din duraluminiu(pana la urma) si am dus-o la strungar, luni a zis ca e gata, si in functie de rezultat, am sa continui colaborarea cu el si imi voi face si cu talpa de 41mm si din inox eventual, sa vedem ce iese...

Eu i-am cerut diametrul talpii de 58.4mm, sper sa se potriveasca cu sita mea dubla, luni am sa merg cu ea la el si voi testa, iar daca e nevoie am sa-i cer ajustarile necesare.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#20
duraluminiul nu rezolva problema. Pentru uz alimentar eloxarea / anodizarea e mai mult decat necesara.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#21
Am sa ma interesez, sunt complet strain, nu stiu cum se face si ce efecte are acest procedeu de prelucrare asupra aluminiului.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#22
Se fac dupa prelucrare si au scopul de a trata aluminiul impotriva coroziunii. Vezi mai multe la http://www.scrigroup.com/educatie/chimie...i43313.php .
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#23
Bun, am inteles despre ce e vorba, mersi pentru material.

La o cautare pe google, se pare ca am gasit candidatul ideal pentru operatiunea asta, am sa-i sun maine sa vad ce si cum, daca ofera servicii si pentru persoane fizice, iar daca tot fac asta, cred ca o sa-l si colorez in negru.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#24
Azi am luat tamperul, arata bine, se potriveste perfect, urmeaza sa vad cum fac cu eloxarea.

[Image: 348rk02.jpg]

[Image: mj0uu.jpg]
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#25
Arata bine. Te innegresti pe mana daca umbli cu el?
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#26
Nu, asa ar trebuii?

Dupa ce l-am luat, l-am spalat cu apa si detergent de vase si a ramas ceva negreala pe prosop, insa acum nu mai lasa urme.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#27
Daca nu se ia nimic de pe el cred ca poti sa-l folosesti si asa. Aluminiul pare foarte dens si f. bine finisat. Eu am unu dar e facut din ceva de calitate mai slaba si nu poate fi folosit asa. Aluminiul oxideaza si natural, dar stratul nu e asa gros si dur ca cel obtinut la eloxare.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#28
Am inteles, oricum nu e 100% aluminiu, e un aliaj.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
#29
Tamperul pentru sitele de 7g VST, IMS sau Marzocco este de 41mm. Aceasta forma de sita a fost initial conceputa de La Marzocco, iar VST le produce si pentru La Marzocco.

Eu rezolv problema altfel: rasnesc 10,5-11,0g si tampez cu un tamper convex de 58mm si gata! Functioneaza perfect!

Off topic, dar poate interesant pentru cei ce apreciaza espressoul extras din 7g de cafea, incercati sita de precizie de 58mm IMS Competition "The Single" (http://cafekultur.theshoppad.com/#/produ...filter-cim), care se gaseste si in variantele 8,5-9g sau 10,5-11g.
Cea de 7g nu mi-a placut, dar cea de 11g este excelenta. Aceste site necesita o macinare mai groba a cafelei.
Vlad
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#30
Mersi pentru informatii, insa momental renunt la ideea sitei de 7g, merg pe cea de 14 pe care o am deja si am sa ma orientez catre o dubla VST.
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)