ref. blend cu cafele anterior prajite,
spuneam dupa Ben Kaminsky:
"cam asta-i problema cu potrivirea blendurilor: fiecare din componente trebuie prajita separat si dusa in prajire pana la un punct - diferit pentru fiecare sortiment - unde va avea cam
aceeasi solubilitate ca si celelalte componente
pentru un acelasi grad de rasnire;
sper sa aiba o noima ce spun, oricum este un detaliu interesant din
expunerea lui Ben Kaminsky, acolo unde vorbeste despre
Solubility Pairing ajunge sa spuna ca
all is about solubility; different varieties in the blend should be brought by roasting, to the same solubility; that would mean to participate equally into the extraction, by having the same grind, to extract to the same rate within the blend achieving much more uniform extraction; matching solubility across your entire menu;
daca toate componentele blendului sunt aduse prin grade de prajire diferite la aprox. aceeasi solubilitate, inseamna ca toate componentele vor fi extrase egal, ceea ce in mod ideal se cauta de catre prajitorii buni;
oricare din componente subextrase sau supraextrase, vor compromite valoarea blendului;"
am amintit de multe ori, am mereu in lucru destul de multe sortimente; dar toate, din cafea obisnuita, deci mai ieftina; din motive economice, dar si de putere de rezolutie...
rareori o beau ca SO, si atunci, la inceput, pentru un fel de evaluare; dar mi se pare chinuita povestea cu pregatirea fiecarui shot cu single dosing etc.
in plus, rareori o cafea SO e si echilibrata, rotunda, completa; ca si cainii de rasa, are mereu ceva in minus
[Image: smile.gif]
mai repede sau mai tarziu, ajung in situatia de a avea 3-5 borcane cu sortimente diferite, prajite;
de obicei am deja verificat comportamentul lor la setarea de granulatie uzuala (mai fin decat espresso obisnuit, pentru doze de cca. 19,80g cu 40-42 grame in ceasca)
si le amestec, din motive nu numai economice: rezultanta a mai multe cafele modeste, poate fi o cafea surprinzator de bogata si echilibrata;
de fapt, cel putin 95% din cafeaua care o beau e din blend-uri;
blender-ii, acei maestrii ai prajitului pentru potrivirea gustului, sunt persoane mai putin prezente in cultura cafelei la noi...
scriam odata:
"prajitorii care sa ofere in primul rand
blend-uri pentru espresso, ca masura a competentei si experientei, dar si a unei tehnologii adecvate; in lumea larga, majoritatea bauturilor espresso sunt facute din blend-uri!
interesanta
argumentatie pentru miscela:
...I was working behind the espresso machine when a little old Italian lady came up and ordered a double espresso. I made the espresso and she disappeared around the corner. A short time later she returned the demitasse and saucer and said, "Your blender, he is a genius." It was, and still is, the highest praise from the best authority I could ever have.
Notice that she praised the blender of the espresso; not the Roaster, the Coffee Buyer, or even the Barista. The Blender, to her, was the craftsman.
...the 4 M's. ... Miscela, the coffee. Literally, the blend.
...While in Houston at the Specialty Coffee Conference I had dinner with some Italian friends who complained they couldn't find a decent espresso at the show. "Nobody knows how to blend, here," they lamented. "
dar ideea merita intoarsa si pe partea cealalta: se pot face blenduri bune si daca
amesteci componentele in stadiul de cafea verde si le prajesti impreuna;
am cumparat (martie 2014) o miscela de la Hot Spot si am cerut-o verde, ceea ce a fost posibil; cu rezultate foarte bune la vremea aceea;
sigur, se pot alege sortimente cu
terroir-uri asemanatoare etc. tocmai pentru a duce la o prajire similara;
dar exista o idee pe care am aplicat-o cu rezultate, cred eu, foarte bune si care nu impune decat o singura regula pentru mixare (in afara de cea a gusturilor):
pastrarea amestecului de boabe verzi impreuna cel putin o saptamana;
eu as zice pe putin o luna! boabele ajung la o aceeasi
umiditate si asta pare sa fie esential in prajirea amestecului...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)