• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Decalcifiere Saeco Poemia

#1
Imi cer scuze daca am postat gresit acest subiect, am si eu o nelamurire si poate aveti vreun sfat sau idee.
in ultimul timp mi se calcifiaza frecvent espressorul ,adica cam la 2 saptamani in conditiile in care fac o cafea dimineata/zi si 2/zi in weekend.
folosesc cafea proaspat prajita si macinata pe loc.
aparatul are 1 an si l-am decalcifiat mereu cu sare de lamaie(cam la 3 luni).
aparent il curata bine dar acum dupa cam 2 saptamani apa tasnete ca la dush si nici cafeaua nu mai are aceeasi aroma.
folosesc apa Bucovina sau dorna.
aveti vreo sugestie?
Multumesc!
Saeco Poemia HD8325, Lelit pl43mm, naked portafilter, tamper 53mm, pitcher :).
 
Reply
#2
Am mai scris in trecut si ma repet si acum, ferm convins ca nu gresesc. Nu iti bate capul cu decalcifierea acestui aparat, intrucat aceasta operatiune o poti face lejer la un interval de 6-8 luni, datorita materialelor utilizate la fabricarea lui (boilerul si grupul sunt ambele din otel inoxidabil).
Incearca sa schimbi marca de apa (eu am renuntat la Bucovina de ceva timp, pt ca imi pare prea soft pt espresso), sau demonteaza aparatul si astfel poti face o verificare mai amanuntita a starii lui (boiler, garnituri)
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#3
o sa incerc sa schimb apa,tu ce apa folosesti acum?
Saeco Poemia HD8325, Lelit pl43mm, naked portafilter, tamper 53mm, pitcher :).
 
Reply
#4
Daca e boiler de inox nu inseamna ca nu aduna niciodata nicio depunere, indiferent de apa folosita. Chiar m-a lasat Radet fara apa calda zilele astea si fierband apa intr-o oala de inox, am ramas cu "tone" de calcar, mai ales ca duritatea apei din Bucuresti a crescut la 10-11 in ultimile luni.

Iar ca apa, din contra, foloseste numai Bucovina si nu altceva, ca sa decalcifiezi mai rar. Dorna are o concentratie de Ca de 7 ori mai mare decat Bucovina si nu trebuie folosita sub nicio forma in espressoare. Un alt element la care trebuie sa te uiti pe eticheta este reziduul sec la 180 de grade, pentru ca depunerile unei ape nu inseamna neaparat carbonat de calciu ci si alti compusi, care adunati formeaza acel reziduu sec. Iarasi, Dorna are acest parametru aproape de 3 ori mai mare decat Bucovina.

In orice caz, e mai bine sa previi decat sa tratezi sau sa decalcifiezi.

O comparatie interesanta am gasit pe wallstreet.ro:

[Image: grafic-apa-plata-reziduu-sec-wall-streetro+.jpg]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
(30-06-2014, 14:29)sorin2010 Wrote: o sa incerc sa schimb apa,tu ce apa folosesti acum?

Aquatique pt Rancilio, iar pt Philips Saeco sunt mai putin pretentios in privinta marcii. In ceea ce priveste caracteristicile unei unei ape potrivite pt preparea unui espresso, pe home-barista am citit ca ar trebui sa aiba in jur de 50mg/l duritate, iar continutul total de minerale (acel reziduu sec de care a amintit Liviu) sa fie de 90 mg/l
Dar in final, fiecare alege ce crede de cuvinta sau doreste.
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#6
Aqauatique pare sa fie a doua dupa Bucovina ca si duritate, deci ar putea fi o alternativa, mai ales daca are pretul mai mic.

O precizare - informatia este inexacta si ar putea deruta - duritatea o masuram in grade germane. Acea recomandare de 50ml/l se refera la alt parametru... (poate ai un link). Calciu in niciun caz.

Treaba cu apa e mai complicata in general si nu prea putem alege, din pacate, ce "credem de cuviinta sau ce dorim". Ar fi indicat sa alegem solutiile cele mai putin dure, in functiile de cifrele din analize.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Ce puteti spune despre canile astea filtrante care au invadat romania? A folosit cineva,sunt bune de ceva?
(20-07-2014, 18:23)MANU Wrote: Sper sa-l vada Liviu si sa-l stearga. Multumesc.

Vad tot Smile

Nu e nevoie sa stergem ceea ce am afirmat in calitate de incepatori. Eu unul, daca ma uit pe Softpedia ce afirmatii faceam la inceput de drum, ma sperii. Insa topicurile acelea au fost baza de plecare pentru multi useri de aici. Este important sa constientizam ca vin foarte multi oameni "din urma" care isi pun probleme simple si nu este nicio rusine sa inveti si sa iti dai seama ca unele percepte sunt gresite. Poate cineva la inceput va gandi la fel si va gasi informatia postata de tine ca fiind una de ajutor.
(20-07-2014, 18:28)razvanpana Wrote: Daca e cumparat din RO si nu numai , garantia o ai in tara la Gaggia Romania (sunt asamblate la noi).
O micuta corectura - DOAR daca e cumparat din RO!
Philips Saeco Poemia, tamper motta 53mm + rasnita manuala veche, reconditionata
 
Reply
#8
Nu mai gasesc unde exact am citit, dar mi-am salvat aceasta pagina cu privire la parametrii "ideali" ai apei pt espresso. Intradevar la duritatea totala, apar valorile exprimate in grade germane
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#9
(30-06-2014, 16:53)Silvio Wrote: Nu mai gasesc unde exact am citit, dar mi-am salvat aceasta pagina cu privire la parametrii "ideali" ai apei pt espresso. Intradevar la duritatea totala, apar valorile exprimate in grade germane
Pentru calitatile optime ale apei pentru o extractie cat mai buna vezi acest link de pe site-ul SCAA.
Imi amintesc pe site-ul lui Papajacques o serie de articole despre apa unde, daca retin bine pe primul loc era din acest punct de vedere Apa Craiului. Daca te uiti pe site sigur dai de articol.

Update: Am facut rapid o cautare si uite aici unul dintre articolele de care ziceam anterior.
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#10
ok, raman pe Bucovina, o sa mai fac cateva manevre cu sarea de lamaie prezenta in el azi si de maine pun apa pura. am lasat cateva zile amestecul in boiler si in aparat pentru a actiona mai mult timp pe inox.
Ma gandeam in prima faza ca poate exista ceva mai eficient decat sarea de lamaie pt el, in magazine toate produsele sunt pe baza de acid citric, dar de la 15ron in sus Smile))
va multumesc de suport!
Saeco Poemia HD8325, Lelit pl43mm, naked portafilter, tamper 53mm, pitcher :).
 
Reply
#11
(30-06-2014, 18:25)sorin2010 Wrote: Ma gandeam in prima faza ca poate exista ceva mai eficient decat sarea de lamaie pt el, in magazine toate produsele sunt pe baza de acid citric, dar de la 15ron in sus Smile))
Eu am mai folosit de la Sano (SANO ANTI KALK LIME SCALE) - 700 ml si se face dilutie de 1/5. Ca pret undeva sub 10 lei.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
(01-07-2014, 00:11)baloozzy Wrote:
(30-06-2014, 18:25)sorin2010 Wrote: Ma gandeam in prima faza ca poate exista ceva mai eficient decat sarea de lamaie pt el, in magazine toate produsele sunt pe baza de acid citric, dar de la 15ron in sus Smile))
Eu am mai folosit de la Sano (SANO ANTI KALK LIME SCALE) - 700 ml si se face dilutie de 1/5. Ca pret undeva sub 10 lei.

http://www.piese-espressor.ro/accesorii-...ct_id=1626
aici ai solutia profesionala
 
Reply
#13
Si ce contine in afara de sare de lamaie?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
E-uri...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)