18-02-2017, 20:24
Azi am avut timp sa incerc un experiment. Dupa posatara lui Razvan de la Yume (de aici) am decis sa scad presiunea la espresor de la 10 bari cu sita blind la 7 bari (in timul extractiei e aproximativ 6 bari).
Rezultatul? O diferenta notabila la gust, arome mai intense si o dulceata mai pronuntata. Am incercat espresso si flat white, pot sa spun ca au fost printre cele mai bune facute de mine acasa, in special cea cu lapte, mergea foarte mult inspre ciocolata cu lapte (de obicei folosesc 1 la 4 lapte, 40g espresso + 160g lapte). Ar fi fost interesant un side by side (la aceeasi temperatura) intre 10 bari cat aveam inainte, si 7 bari dupa ce am schimbat, dar a durat cateva minute schimbarea de presiunea si preparearea unui nou shot.
Ca si referinta, am folosit: 18 grame in 30 sec + 4 sec preinfuzie pe Expobar Brewtus 4, Mahlkonig Vario, sita IMS 18g, cafea folosita: RWANDA Kamiro de la Yume, prajita de 11 zile. Toate variabilele au ramas la fel (tampare, dozare, rasnitare, timp de extractie si preinfuzie, temperatura PID 93 grade), singura schimbare a fost presiunea, de la 10 bar la 7 bar. Am masurat inainte si dupa flow-ul de apa fara portafiltru, si a ramas tot 110g apa in 20 secunde (ma asteptam sa scada dupa scaderea presiunii)
Urmeaza sa mai experimentez si cu alte cafele si sa vad in timp cum evolueaza.
Ramane o intrebare importanta, scadrerea presiunii poate afecta negativ espressorul (pompa)?
Intre timp am gasit acest articol cu mai multe informatii 9 bar vs 6 bar: https://strivefortone.com/2016/05/18/thi...re-rehash/
Rezultatul? O diferenta notabila la gust, arome mai intense si o dulceata mai pronuntata. Am incercat espresso si flat white, pot sa spun ca au fost printre cele mai bune facute de mine acasa, in special cea cu lapte, mergea foarte mult inspre ciocolata cu lapte (de obicei folosesc 1 la 4 lapte, 40g espresso + 160g lapte). Ar fi fost interesant un side by side (la aceeasi temperatura) intre 10 bari cat aveam inainte, si 7 bari dupa ce am schimbat, dar a durat cateva minute schimbarea de presiunea si preparearea unui nou shot.
Ca si referinta, am folosit: 18 grame in 30 sec + 4 sec preinfuzie pe Expobar Brewtus 4, Mahlkonig Vario, sita IMS 18g, cafea folosita: RWANDA Kamiro de la Yume, prajita de 11 zile. Toate variabilele au ramas la fel (tampare, dozare, rasnitare, timp de extractie si preinfuzie, temperatura PID 93 grade), singura schimbare a fost presiunea, de la 10 bar la 7 bar. Am masurat inainte si dupa flow-ul de apa fara portafiltru, si a ramas tot 110g apa in 20 secunde (ma asteptam sa scada dupa scaderea presiunii)
Urmeaza sa mai experimentez si cu alte cafele si sa vad in timp cum evolueaza.
Ramane o intrebare importanta, scadrerea presiunii poate afecta negativ espressorul (pompa)?
Intre timp am gasit acest articol cu mai multe informatii 9 bar vs 6 bar: https://strivefortone.com/2016/05/18/thi...re-rehash/
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, IMS Competition 18g, IMS Competition Teflon Screen, Tamper Torr Toys Convex, OCD-like Distribution Tool