• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


De la 9 bari la 6 bari

#1
Thumbs Up 
Azi am avut timp sa incerc un experiment. Dupa posatara lui Razvan de la Yume (de aici) am decis sa scad presiunea la espresor de la 10 bari cu sita blind la 7 bari (in timul extractiei e aproximativ 6 bari).

Rezultatul? O diferenta notabila la gust, arome mai intense si o dulceata mai pronuntata. Am incercat espresso si flat white, pot sa spun ca au fost printre cele mai bune facute de mine acasa, in special cea cu lapte, mergea foarte mult inspre ciocolata cu lapte (de obicei folosesc 1 la 4 lapte, 40g espresso + 160g lapte). Ar fi fost interesant un side by side (la aceeasi temperatura) intre 10 bari cat aveam inainte, si 7 bari dupa ce am schimbat, dar a durat cateva minute schimbarea de presiunea si preparearea unui nou shot.

Ca si referinta, am folosit: 18 grame in 30 sec + 4 sec preinfuzie pe Expobar Brewtus 4, Mahlkonig Vario, sita IMS 18g, cafea folosita: RWANDA Kamiro de la Yume, prajita de 11 zile. Toate variabilele au ramas la fel (tampare, dozare, rasnitare, timp de extractie si preinfuzie, temperatura PID 93 grade), singura schimbare a fost presiunea, de la 10 bar la 7 bar. Am masurat inainte si dupa flow-ul de apa fara portafiltru, si a ramas tot 110g apa in 20 secunde (ma asteptam sa scada dupa scaderea presiunii)

Urmeaza sa mai experimentez si cu alte cafele si sa vad in timp cum evolueaza.


Ramane o intrebare importanta, scadrerea presiunii poate afecta negativ espressorul (pompa)?

Intre timp am gasit acest articol cu mai multe informatii 9 bar vs 6 bar: https://strivefortone.com/2016/05/18/thi...re-rehash/
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, IMS Competition 18g, IMS Competition Teflon Screen, Tamper Torr Toys Convex, OCD-like Distribution Tool
 
Reply
#2
Poti citi mai multe chiar aici la noi pe forum:

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-P...ar-Brewtus
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#3
Incet, incet, se dezvaluie de ce unora le iese cel putin la fel de bine cu o presare in "seringa" la nici 4 bari poate... Wink
Curaj, religiile sunt ca sa fie demolate Smile
 
Reply
#4
Sub 4 bari nu am reusit sa scot mare lucru, dar frecvent extrag la 6-8 bari. In ultima vreme cele mai reusite extractii le-am avut in urmatorul mod:
Preinfuzie 10 secunde, 8 bari 15 secunde, coborit la 6 bari inca 10 secunde apoi coborit pina la 4 bari si oprit dupa alte 10 secunde. Timpii sunt aproximativi. 
Cu maxim 6 bari , cel mai bine a iesit geva cen 4-6-4 bari, dar e mult mai greu de controlat, daca apuca sa inceapa curgerea la 4 bari nu mai are rost urcat la 6 , curge prea repede. Trebe lucrat mult din macinatura.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#5
Renato ai greșit topicul😀
 HX,Mazzer,Gaggia open boiler.
 
Reply
#6
Am coborât presiunea de la 9 la 7 bari ,din alt motiv ,am observat și eu alta nuanta în cafea, inițial am crezut ca e din cauza lipsei de channeling (el era motivul pentru care am scăzut presiunea) probabil e din ambele cauze, la mine presiunea o scad direct din pompa.... Dacă o faci din ovp nu cred că afectează pompa, ce e în plus merge înapoi în rezervor.
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#7
vorbeam mai demut cu unul din principalii barista de la reteaua Tucano din Chisinau si imi zicea ca el prefera sa faca shoturile la 93C si 7 bari presiune. ma rog, el o face pe La Marzocco.
insa toata treaba asta (+ threadul asta) ma face sa ma apuc sa mesteresc un manometru si sa incep experimentele pe Rancilio meu, ca fara ele nu'i chiar asa interesant.
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)