recunosc, postarile lungi in care se spun lucruri cunoscute, chiar daca includ si greseli inerente (asa cum imi par mie), imi displac - rareori le parcurg
mot a mot!
cu acesta rezerva (incluzand si postarile mele) si cu precizarea ca nu am fost interesat in Mina, decat pana am inteles ca levierul acela nu misca un piston
[Image: smile.gif] ...
aveam de mult pregatit un post pe topic, cu problemele si nelamuririle mele ...
am renuntat oricum sa-l mai postez, pentru ca sunt putini participanti interesati sa lamureasca niste chichite tehnice pe care toti le presupunem doar, unele le chiar reproducem ca dogme;
in general, incercam sa suplinesc tratarea cam superficiala in topic, pana acuma, a doua elemente esentiale:
pompa si pucul!
razvanMB: "... Ajuta mult si faptul ca acest debit fluctueaza la o presiune constanta, ridicata, de 8 bari, asa ca exista o presiune mare, constanta pe patul de cafea, chiar daca debitul este variabil..."
fraza ce adauga iarasi ceva confuzie la mine, si partea proasta e ca si daca-s fi participat la eveniment, nu cred ca m-as fi lamurit...
debit fluctuant la presiune constanta este un fenomen comun, intalnit pe majoritatea masinilor prosumer cu pompa, fie ea vibratoare sau rotativa!
ceea ce expune la acel fenomen de supraextractie in final (prin marirea debitului!), pe care utilizatorii incearca sa-l evite limitand durata de extractie!
fenomen pe care la Mina il eviti marind valoarea de restrictie debit la DFR;
dar daca ai un manometru care iti indica presiunea deasupra pucului, in 'camera de extractie', acesta ar trebui sa-ti indice o scadere de presiune pentru faza respectiva (5, mai sus) ?!
pentru ca mereu, intr-un circuit hidraulic cu mai multe elemente restrictoare de debit (elemente 'rezistive') apare o repartizare dinamica a caderilor de presiune pe aceste elemente; intre presiunea la care debiteaza pompa si
presiunea de iesire, cea atmosferica;
in cazul nostru, si in general in circuitul hidraulic al apei de extractie dintr-o masina espresso, debitul e unul singur, nu e mai mare prin DFR (sau, in general, elementele restrictive de debit din circuitul apei de extractie), decat prin puc!
si Slayer are un debit mic
la presiune constanta,
au si un clip ad usum delphini in care 2 pompieri (min 2:40) umplu niste bidoane cu apa, la aceeasi presiune: unul se lupta cu ditamai furtunul, iar altul are un furtunas cu jet...
si sigur, exista posibilitatea de a controla o presiune constanta deasupra pucului, sau si mai bine in extractie, un
debit constant prin puc, dar,
asa cum s-a mai spus, asta presupune
(1) existenta unui
traductor de presiune sau
debit, in zona interesata (deasupra pucului), care in bucla de reglaj, sa informeze un procesor diferential, sau ceva gen PID, asupra corectiei necesare si
(2) existenta unui element de reglaj al debitului, care poate fi un
restrictor de debit reglabil sau chiar
programabil (DFR), sau poate fi o
pompa reglabila (in DC, de ex.) etc.
la toate astea se adauga si un management al temperaturii in extractie si al regimului termic al masinii in general' si din nou, etc.
cu o asemenea masina, e posibil sa faci shoturi absolut fara channeling si, dece nu, fara tampare (!);
face Mina asta?
kudos pentru ea daca o face; si pentru cei care si-o doresc
[Image: smile.gif]
ce mai, e important sa intelegi cum se opereaza, niste principii suficient de generale, la nivel de bun simt tehnic, si mai apoi, ceea ce intereseaza, justificat de altfel:
cat de buna e extractia, cat e de consistenta de-a lungul a mai multe shot-uri si zile, cat de multa versatilitate in alegerea diferitelor regimuri de lucru (profile) pentru a te satisface in preferinte etc.
[off-topic] desi vorbind de preferinte, eu as reveni la "fix"-ul meu: dintr-o cafea buna se obtine o bautura buna oricare-ar fi metodele de extractie, daca se lucreaza cu echipamente capabile, operate corect!
si cafea buna, e - un soi bun , desigur - dar in primul rand una din ultima recolta si procesata curat;
o asemenea cafea e mai toleranta la o prajire cu poticneli si la o extractie cu masini minim capabile;
calitatile unei cafele de specialitate de 90+ se estompeaza mai repede ca SO, pe masura ce bobul verde se invecheste; ramane doar numele si... pretul;
ceva echivalent, dar mult mai durabil in timp se poate obtine din combinarea mestesugita (suprapunerea profilelor de cupping) a mai multor soiuri de cafea verde proaspat culeasa si durabila ca soi, la nivel de 80;
e motivul pentru care cafeaua pentru espresso s-a nascut si a ramas in majoritate, ca blend...
iata ideea: mai ieftin, mai bun, mai durabil [Image: smile.gif] [/off-topic]
obisnuiesc sa tot spun...
extractia espresso, deci (1)
faza cu curgerea prin puc,
nu (2) cea de
preinfuzii, cu imbibarea pucului si umplerea cu apa a cavitatilor,
este caracterizata in primul rand
de debit, nu de presiune!
si asta si ca fenomen (
solubilizarea se face in debit si temperatura, nu in presiune) si ca parametru (debitul imi spune ceva direct, in timp ce presiunea e doar o eticheta cu consecinte);
oare faptul ca am 'extras' la 6 bar are vreo relevanta, daca nu ma gandesc la restrictoarele de debit din circuit si in final, la
debitul prin puc?!
sau faptul ca am constant 8 bar pe puc, in timp ce pucul, tot mai golit de solubile devine mai permeabil si deci mai putin restrictor de debit, are un efect pozitiv? asa se intampla la o masina E61, unde presiunea constanta e asigurata de pompa rotativa sau de OPV-ul pompei vibratoare;
(dar si aici, fenomenele sunt mai complexe, pentru ca exista si alte elemente restrictoare de debit in circuit, care pe masura cresterii debitului pot sa intervina ca efect!)
si din nou: asigurarea unei rampe descrescatoare de presiune, care sa aiba ca urmare un
debit constant in puc pe durata extractiei (antrenarii de catre apa a solubilelor din particulele de macinatura), se face, cu oarece aproximatie, in masinile
spring-lever; si ceea ce e remarcabil e doar ca asta se facea si acum peste 70 de ani!
dupa care, prin contributia unui
Bruno Dalla Corte si a altora, au venit masinile
La Faema E61, cu pompa si preinfuzie;
in ce ma priveste,
Dalla Corte e un nume de brand, fata de care am un real si profund respect!
si da, asa cum inteleg (si eu), Mina e capabila de
profilare de debit programata!
p.s.
s-a mai spus pe-aici: din 'ratiuni' de marketing, se face prea mult caz de povestea cu profilarile de debit si presiune la masinile astea ezoterice; si, ca si in cazul pixelilor, se insita pe niste amanunte (tehnice) care devin fetisuri pentru admiratori si pentru cei potenti cumparatori!
masina espresso este totusi
un intreg tehnic si procesele termice si chimice sunt la fel de importante ca si cele hidraulice sau care-or fi ele, fizice, dar toate, ar trebui lasate, de majoritatea dintre noi - doar nu suntem toti ingineri (cum erau odata politicienii...) - pe seama celor tehnici si creativi, de la departamentele respective ale fabricantilor;
fara a fi prea patetic, si amintind-mi de chichita comerciala cu
flavor profiling:
avem cafea;
buna (...);
si placerea de a o bea;
probabil si placerea de a o prepara;
bine;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)