Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
02-02-2014, 16:32
(This post was last modified: 02-02-2014, 16:32 by Esk.)
Salutare!
Deseori cand extrag din 14-15g de cafea doua shot-uri a cate 30ml de espresso, in cesti separate, obtin o curgere inegala in sensul ca pot avea intr-o ceasca 40ml iar in cealalta 20ml de espresso.
Imi puteti spune ce anume influenteaza acest lucru? Dupa mine, se datoreaza modului de tampare (incerc sa o mentin constanta si uniforma) si gradului de macinare (fixat sa obtin 60ml in 25 sec de la curgere).
Mentionez ca nu am modificat presiunea espressorului (e cea standard de 15bar) si pucul la finalul extractiei nu este uscat, ci are apa deasupra.
Multumesc!
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman infocat
Posts: 108
Joined: Nov 2013
Torremolinos/Malaga/Spania
02-02-2014, 18:32
(This post was last modified: 02-02-2014, 19:00 by SudTeamRomania.)
Ce cafea folosesti ?
Este posibil sa fie de la crema, cafeaua ta este prea cremoasa sau spumanta, posibil sa ai oarece robusta strecurata!
Expobar Diamant base 2 gr, Expobar Brewtus IV, Baratza sette 270W, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
Folosesc cafea proaspat prajita (in prezent de la Sarkis). Am testat pe mai multe tipuri de cafea, printre ele si unele care nu fac multa crema.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman infocat
Posts: 108
Joined: Nov 2013
Torremolinos/Malaga/Spania
Portafiltrul si sita sunt cele originale, presurizate ?
Expobar Diamant base 2 gr, Expobar Brewtus IV, Baratza sette 270W, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
Espressoman
Posts: 1.755
Joined: Apr 2013
Bucuresti
Suprafata pe care se afla espressorul este dreapta?
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
Suprafata este dreapta, il tin pe blatul de la bucatarie.
Port filtrul este cel original iar sita este VST de 15g nepresurizata.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman
Posts: 49
Joined: Jan 2014
Bucuresti
02-02-2014, 19:56
(This post was last modified: 02-02-2014, 23:23 by razvanpana.)
(02-02-2014, 16:32)Esk Wrote: Salutare!
Deseori cand extrag din 14-15g de cafea doua shot-uri a cate 30ml de espresso, in cesti separate, obtin o curgere inegala in sensul ca pot avea intr-o ceasca 40ml iar in cealalta 20ml de espresso.
Imi puteti spune ce anume influenteaza acest lucru? Dupa mine, se datoreaza modului de tampare (incerc sa o mentin constanta si uniforma) si gradului de macinare (fixat sa obtin 60ml in 25 sec de la curgere).
Mentionez ca nu am modificat presiunea espressorului (e cea standard de 15bar) si pucul la finalul extractiei nu este uscat, ci are apa deasupra.
Multumesc!
Am scris
aici ceva care te poate ajuta.
Si inca ceva , daca poti schimba portfiltrul cu unul mai bun.
Lelit PL41PLUS , Varia VS3 - 2nd generation[size=small] [/size], Tamper Concept Art Knock , Pre-tamper Hendi.
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
Ma gandeam ca o solutie ar fi sa maresc cantitatea de cafea, desi nu vreau acest lucru.
La o cantitate mai mare de cafea automat pucul ar iesi compact din cauza distantei mici intre dusul espresorului si cafea. Ma gandeam ca folosind 15g de cafea intr-o sita VST facuta special pentru acest gramaj, ar trebui sa obtin un puc compact.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman
Posts: 297
Joined: Oct 2013
Deva
02-02-2014, 20:50
(This post was last modified: 02-02-2014, 20:51 by hhanu.)
Curgerea de 20ml este in aceeasi ceasca de exemplu cea din stanga?
HX,F6.
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
Da, se intampla des sa curga mai mult pe partea stanga.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman
Posts: 297
Joined: Oct 2013
Deva
Incearca sa strangi picuratorul cu 180 grade si vezi daca se schimba ceasca in care curge mai putin.
HX,F6.
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
Am incercat sa-l desurubez cand am facut decalcifierea dar nu am reusit. Parca este intepenit...
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman
Posts: 297
Joined: Oct 2013
Deva
02-02-2014, 21:24
(This post was last modified: 02-02-2014, 21:26 by hhanu.)
Referitor la gramaj,el poate diferi de la o cafea la alta,cred ca cel mai important este cea cea a spus radudani si RaduCarutasu
aici
HX,F6.
Espressoman
Posts: 297
Joined: Oct 2013
Deva
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
Multumesc! Interesanta idee cu picuratorul
. O sa incerc si revin cu rezultatele.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
Scuze pentru intarziere, dar abia ieri am reusit sa desfac picuratorul
. Problema este ca nu am cum sa-l intorc cu 180 de grade pentru ca daca il desfac nu mai este fix, iar de strans nu se poate mai mult decat era inainte (ca manerul sa ramana perpendicular pe picurator).
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman
Posts: 297
Joined: Oct 2013
Deva
(12-03-2014, 14:52)Esk Wrote: Scuze pentru intarziere, dar abia ieri am reusit sa desfac picuratorul . Problema este ca nu am cum sa-l intorc cu 180 de grade pentru ca daca il desfac nu mai este fix, iar de strans nu se poate mai mult decat era inainte (ca manerul sa ramana perpendicular pe picurator).
Pune putina banda de teflon pe filet si o poti sa il ti in ce pozitie doresti
HX,F6.
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
Intr-adevar s-a schimbat ceasca in care curge mai putin... cateodata nu e o diferenta notabila, dar as fi preferat sa fie simetrica curgerea.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: May 2014
Sibiu
salutare,
de doua saptamani mi-am achizitionat gaggia classic si am o mica problema cu el. nu obtin cantitati egale de cafea in cele doua cesti.
blatul de bucatarie pe care este asezat este drept, chiar si aparatul in sine, daca este sa pun boloboc-ul deasura unde este tavita de incalzit cestile este drept.
pana la urma am pus bolobocul pe grupul pe care montez portafiltrul si acesta nu mai este drept. dupa montarea portafiltrului am pus bolobocul pe cele doua picuratoare si binenteles ca nu este drept.
aveti idee daca grupul pe care se monteaza portafiltrul se poate regla? este facut sa se regleze? poate fi defect de fabricatie?
alte solutii?
multumesc anticipat pt sfaturi,
Florin.
Gaggia Classic,Lelit Pl043MMI
Espressoman Administrator
Posts: 12.619
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Salut,
Ce tamper folosesti si ce cafea?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: May 2014
Sibiu
(10-06-2014, 00:29)Lyvyoo Wrote: Salut,
Ce tamper folosesti si ce cafea?
Tamperul care a venit la oferta impreuna cu esspressor-ul: tamper inox.
cafeaua am luat 100% arabica proaspat prajita.
oricum as tampera tot timpul curge mai multa cafea prin dreapta si mai putina prin stanga. prin stanga curge(picura) doar atunci cand e presiune mai mare, cand scade presiunea, mai deloc.
P.S. mersi ca ai mutat post-ul, nu gasisem topicul inainte. o sa iau la citit
Gaggia Classic,Lelit Pl043MMI
Espressoman infocat
Posts: 34
Joined: Apr 2014
Da
(10-06-2014, 00:27)florin2528 Wrote: aveti idee daca grupul pe care se monteaza portafiltrul se poate regla? este facut sa se regleze? poate fi defect de fabricatie?
Grupul e prins de carcasa cu suruburi de 5. Sunt 4 suruburi care se vad cand te uiti sub grup.
Trebuie sa dai jos capacul de deasupra care e prins in 4 suruburi: 2 in marginea din spate, 2 in lateral in suportul de inox pentru cesti.
Astfel ai acces la grup+boiler.
Poti sa desfaci cele 4 suruburi care tin grupul (cu cheie imbus) si apoi sa pui saibe intre grup si carcasa (eventual saibe de reglaj) pana devine orizontal.
Espressoman infocat
Posts: 1.098
Joined: Dec 2013
Banat
(10-06-2014, 00:27)florin2528 Wrote: chiar si aparatul in sine,(...) este drept.
Incearca sa dai o contrainclinare a aparatului sa vezi daca compensezi curgerea inegala. Amplasezi aparatul pe un blat usor inclinat in partea opusa.
Cu cat e mai greu blatul cu atat va fi mai stabil aparatul (care vibreaza).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Espressoman infocat
Posts: 36
Joined: Dec 2014
Timisoara
Si la mine din cand in cand curgea mai mult intr-o parte. Am inceput sa fiu mai atent ce fac diferit cand curge si ok si cand nu... si am observat... nu am masa de tampare si tampez pe o tavita sau direct pe blat. Problema era ca tava e de plastic si are o 'burta' inspre mijloc si din cauza asta se tampa putin intr-o parte. Se putea observa dupa tampare ca pucul statea putin oblic si nu observasem. De cateva zile tampez pe o suprafata plana si nu am mai avut probleme. Poate e doar o coincidenta dar la mine cred ca asta a fost.
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Ascaso Precision Competition Filter 57mm + Tamper LELIT PL 100
Espressoman infocat
Posts: 141
Joined: Apr 2014
Capitala
Si eu am problema asta destul de suparatoare cam in fiecare dimineata si inca de mult timp.
Daca la inceput am banuit o tehnica de tampare defectuoasa acum pot crede ca s-a mai imbunatatit si nu mai pot alatura asta cu un puc stramb.
Astazi am observat altceva. Mai mereu curge mai mult pe dreapta, adica in sensul de infiletare a portafiltrului. Ei bine azi am vazut urme clare de compresiune in puc pe stanga insa nu si pe dreapta.
Sunt curios daca a mai observat cineva chestiunea sau mi s-a parut doar mie.
Poate ca supradozez.
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)