Vreau sa va intreb pe cei care aveti Lelit si nu numai, cum anume curatati rezervorul de apa?
Inainte cand aveam Gaggia Classic, curatam rezervorul cam o data pe luna pentru ca se forma o mazga pe pereti (folosesc numai Bucovina plata), dar la Lelit inafara ca are o forma ciudata, rezervorul nu iti permite nici accessul cu un burete de vase sau alteceva prin gaura de 5cm pe care o are...
Am atasat o poza cu rezervorul.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
09-09-2015, 11:31 (This post was last modified: 09-09-2015, 11:33 by Adrian T.)
(09-09-2015, 11:05)Esk Wrote: Vreau sa va intreb pe cei care aveti Lelit si nu numai, cum anume curatati rezervorul de apa?
Inainte cand aveam Gaggia Classic, curatam rezervorul cam o data pe luna pentru ca se forma o mazga pe pereti (folosesc numai Bucovina plata), dar la Lelit inafara ca are o forma ciudata, rezervorul nu iti permite nici accessul cu un burete de vase sau alteceva prin gaura de 5cm pe care o are...
Am atasat o poza cu rezervorul.
Neavand o perie potrivita, am adoptat metoda folosita la diverse alte vase mari, cu deschideri mici (damigene de exemplu):
un material textil, compresa, tifon sau chiar burete de vase, foarte putin detergent (il prefer pe cel cu miros de lamaie) sau deloc, vreo 200 grame de apa (calda atunci cand nu folosesc detergent), obturarea gaurii de umplere cu podul palmei si ... putina agitatie. Materialul textil care loveste peretii interiori in timpul turbulentelor va curata bine toate zonele iar la rasturnarea rezervorului poate fi usor scos (poate buretele de bucatarie iese ceva mai greu si poate acopera mai putin colturile in timpul agitatiei dar e inca in regula in lipsa de altceva).
Urmeaza bineinteles, clatirea.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
Din ce am mai incercat in variantele cu mazga lasata de apa... cel mai bun a fost clorul. Pus relativ putin, lasat cateva ore plin cu solutie, si iese ca nou rezervorul.
Dupa aceea clatire cu apa din abundenta si lasat sa se usuce.
Ma gandeam sa tai partea superioara a rezervorului si sa incerc sa fac din ea un fel de capac cu 4 picioruse care sa ajute la fixare.
Nu stiu daca acest lucru va duce la pierderea garantiei?!
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Detergent de vase + agitare urmate de o clatire energică , după las apă în vas cam 30 min- o oră.
Nu am avut niciodată urme pe pereți dar spăl vasul săptămânal .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
Tind sa cred ca cea mai buna varianta pentru curatarea rezervorului ramane aparatul cu aburi, multe din cele compacte avand boiler de 50-200ml si o presiune de 3bar, suficient pentru o sesiune de curatare de 5-10 minute.
Eu am curatat destul de usor rezervorul "ibricului" Poemia dar problema ramane mlastina din tava de apa de care nu reusesc sa scap cu periuta de dinti.
Eu am preferat sa tai partea superioara a bazinului de apa Lelit si l-am adus la forma prezentata in imaginea anexata.
Pentru prezervarea calitatii apei recomand introducerea in bazin a unei ligurite din argint (calitate min. 925), sau a altui obiect din acelasi material cu dimensiuni corespunzatoare.
Astfel intretinerea bazinului se reduce la minim si practic se rezuma la completarea periodica cu apa.
(09-09-2015, 11:05)Esk Wrote: Vreau sa va intreb pe cei care aveti Lelit si nu numai, cum anume curatati rezervorul de apa?
Inainte cand aveam Gaggia Classic, curatam rezervorul cam o data pe luna pentru ca se forma o mazga pe pereti (folosesc numai Bucovina plata), dar la Lelit inafara ca are o forma ciudata, rezervorul nu iti permite nici accessul cu un burete de vase sau alteceva prin gaura de 5cm pe care o are...
Am atasat o poza cu rezervorul.
Neavand o perie potrivita, am adoptat metoda folosita la diverse alte vase mari, cu deschideri mici (damigene de exemplu):
un material textil, compresa, tifon sau chiar burete de vase, foarte putin detergent (il prefer pe cel cu miros de lamaie) sau deloc, vreo 200 grame de apa (calda atunci cand nu folosesc detergent), obturarea gaurii de umplere cu podul palmei si ... putina agitatie. Materialul textil care loveste peretii interiori in timpul turbulentelor va curata bine toate zonele iar la rasturnarea rezervorului poate fi usor scos (poate buretele de bucatarie iese ceva mai greu si poate acopera mai putin colturile in timpul agitatiei dar e inca in regula in lipsa de altceva).
Urmeaza bineinteles, clatirea.
Multumesc! Metoda descrisa a functionat perfect, in conditiile in care eram pregatit sa comand alt rezervor - nu am scos demult recipientul, doar am completat cu apa, si am fost destul de socat de ce am gasit acolo