• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cupping-ul de cafea (in grup) are si riscuri?

#1
Ca sa condimentez intalnirea de pe 10, imi semnala de curand un user o problema pe care nu e prima oara cand o aud vehiculata ca si intrebare, insa nu a avut nimeni...curajul, sa deschida un topic. Dar nu discutam personal ci general.

Mai precis, credeti ca operatiunea de cupping in grup are si riscuri pentru sanatate (si daca da, care anume), avand in vedere ca un numar de persoane, mai mare sau mai mic, necunoscute intre ele practic, se intalnesc ocazional sau regulat la o masa unde fiecare va sorbi cu o lingura din aceleasi cesti cu mostre de cafea, apoi lingurile se vor "spala" dupa fiecare sorbire in cele 2-3 pahare comune si iarasi se repeta totul pentru fiecare mostra disponibila?

Un clip exemplificator, gasit rapid...



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Exista lingurite de unica folosinta. Dupa fiecare utilizare (a se citi sorbitura) se arunca. Problema rezolvata Smile

http://www.laplic.ro/cumpara/lingura-pla...et-6297149
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#3
Mai in gluma mai in serios, orice activitate in grup implica riscuri. E vorba mai mult de o analiza risc-beneficiu [Image: smile.gif]
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#4
O semisolutie ar fi sa aiba fiecare participant paharul lui de clatit lingura.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#5
(06-07-2016, 11:53)Papa Jacques Wrote: ...
5. nu agreez sa beau din aceeasi ceasca cu oameni necunoscuti, cu sau fara lingurite de unica folosinta. no offence. daca unul singur dintre ei are o boala transmisibila pe cale orala (candidoza, hepatita, holera, etc.), toti de acolo o sa se contamineze. desigur, exagerez cu holera si hepatita dar eu am patit-o pe pielea mea. am luat candidoza bucala de la un astfel de cupping iar asta mi-a fost invatatura de minte ...

O alta solutie ar fi paharele de unica folosinta de 20-50ml, pentru degustat tarii, la whisky am utilizat asa ceva, la noi mai curand gasesti paharele de shot tequila, de 60ml, de plastic unica folosinta.

Cineva, vaccinat Smile imparte din extractia de 200ml in 20 de astfel de paharele, cate 10 ml, si apoi fiecare isi ia paharul, face degustarea si nici nu mai e nevoie sa il arunce,doar o clatire, daca orice contact cu lingurita este evitat la urmatoarea runda.
 
Reply
#6
Intrucat contaminarea cu bacterii nu este o gluma am luat in serios demersul lui Lyvyoo si cele relatate de @PapaJacques si am luat legatura cu Morten Munchow ('Morten Münchow has a masters degree in philosophy and biology. His interest in science is reflected in his role as vice chair of research in SCAE ’s research committee and as external lecturer at The Department of Food Science in Copenhagen where he incubates, nurtures and conducts research on different aspects of ‘coffee quality’ for students and researchers.' - citat din Re:co).
Morten este cel ce a pus la punct sistemul de punctaj SCAE si cel ce a condus multe teme de cercetare in domeniul cafelei.
Mi-a explicat ca SCAE are o 'procedura igienica' in aceasta privinta, respectiv se folosesc 2 linguri de metal de catre fiecare persoana. Cu o lingura se ia o mostra din cafea mostra care se toarna in a doua lingura si cea care defapt va atinge cavitatea bucala. In felul acesta contaminarea este prevenita. Singura problema care se mai pune este sa se gaseasca o modalitate de a distinge cele 2 linguri. O varianta, cea propusa de SCAE este folosirea de linguri cu dimensiune diferite :
[Image: IMG_5970.jpg]

O alta varianta este folosirea de linguri de plastic de unica folosinta pentru mostrare.
 
Reply
#7
[Image: smile.gif]


Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#8
ca la sexul in grup, organizarea-i cheia. Big Grin un set mare de linguri de unica folosinta, sau pahare de unica folosinta (sunt de 80ml, albe, ieftine), ce s-a bagat in gura se arunca si nu-i asa mare pericol.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#9
Nu poti folosi linguri de plastic la cupping ca strici toata treaba. Pana si chimistii din vending se lupta sa bage pahare de carton, caci si-au dat seama ca otrava devine si mai nasoala cand o bei din plastic.

Eventual as folosi un pahar de clatit lingurile pentru fiecare, in loc de doua pentru toti.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Exclus linguri de plastic si pahare de plastic sau carton la cupping. Se duce tot ce inseamna arome. O sa degustam “arome“ de petrol sau hartie.

Vom folosi cesti de ceramica si linguri de metal. Cate 2 linguri de om, asa cum a spus eugen. Aceea este degustarea corecta si igienica.
Prajitor Coffeetool R3/4, Espressor Cimbali Casadio Dieci, Mahlkonig MK 43
 
Reply
#11
(07-07-2016, 15:54)Lyvyoo Wrote: Nu poti folosi linguri de plastic la cupping ca strici toata treaba. Pana si chimistii din vending se lupta sa bage pahare de carton, caci si-au dat seama ca otrava devine si mai nasoala cand o bei din plastic.

Eventual as folosi un pahar de clatit lingurile pentru fiecare, in loc de doua pentru toti.

Lyvyoo cred ca in varianta propusa de tine tot nu se reduce riscul de contaminare la minimum deoarece actiunea de clatit a lingurilor in pahar nu garanteaza ca urmele de saliva si a altor contaminanti sunt complet inlaturate astfel incat tot exista posibilitatea de a compromite mostra de cafea.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)