(08-10-2016, 09:01)Ciprian Wrote: Bucuria cea mai mare este atunci cand cu un aparat simplu reusesti sa scoți o cafea mai buna decât cea de ieri sau cand ii aduci o modificare tehnica si te bucuri de ea. Trecere la un aparat superior o faci cand ai scos untul din cel pe care il ai in prezent ...
ok, asa e - fiecare intelege pe ce stie si ce are... aparat simplu, suna bine, dar asta daca ne gandim nu la simplitatea constructiei mecanice, electronice etc., ci la simplitatea principiului de functionare, ca opusa progresului tehnologic ce ni se spune ca duce la imbunatatirea calitatii vietii..
in opinia mea, merita observat ca:
o imensa majoritate a celor ce-si prepara acasa cafeaua - care n-au auzit nici de espressoman.ro, nici de Slayer, Synesso, KvdW, sau ...Kinu - lucreaza cu aparate simple, o cana, un ibric, sau, in extrem, un mocapot si nu sunt dispusi sa aduca modificari tehnice metodei lor, sau cu atat mai putin, sa treaca pe un aparat superior; cei ce evadeaza din liga respectiva inspre aparate de cafea, se opresc in majoritate la automate de casa;
si toata aceasta lume foloseste cafea comerciala; folosirea cafelei proaspat prajite este de regula un act de snobism, de iesit afara din gloata...
sigur, traim cu propria noastra cafea si cele de mai sus trec alaturi de cele ce se invatau pe vremuri la marxism-leninism cu inechitatea sociala
[Image: smile.gif]
a 'scoate untul' din aparatul pe care-l ai in prezent, poate fi privit in majoritatea cazurilor, ca
a te chinui cu masini entry-level, in frustrarile provocate de acele masini si limitele lor inerente!
iar scosul untului, adica ciorchine de modificari si nesfarsite incercari, te baga pe carari intortocheate, unde cel mult te intalnesti cu alti derutati de 'biblia' espresso si din care va trebui cu certitudine sa iesi, sa te retragi, pentru a o apuca pe alt drum, care nu e in continuare, ci mult alaturi, cel al unor masini prosumer cu care sa poti simula performanta profesionala;
sigur, la toate astea, exista 'talpi' de genul: 'gustul in ceasca e al meu si sunt multumit' sau ' daca platesc dublu pe o masina o sa am un gust de 2 ori mai bun'?
uitand ca simturile noastre lucreaza logaritmic si ca aceasta 'cautare a mai binelui' e de natura 'artistica', oricum afectiva, nu numai rationala (...'Bucuria cea mai mare') ...
sunt impotriva
invatarii pe calea cea grea, cu masini de capabilitati limitate! asta ar fi calea de mijloc pentru a-ti prepara cafeaua...
nu-ti poti permite (speri, deocamdata) ceva mai mult? ok, exista metode alternative cu care te poti delecta cu toate minunile cafelei! 'cafea naturala', cum se spunea mai demult...
solutia de a bea o cafea buna e la extreme deci: sau un echipament performant, prosumer cum i se zice - calificat nu numai de laudele de piata ci mai ales de
experienta si
competenta in exploatare si de
preferintele noastre; in timp;
sau o dotare minimala, de la cana in care fierbi apa, la un V60 sau un mocapot clasic...
este normal sa fim intr-un asemenea forum stransi si multi '
mecanici ai cafelei', dar pana la urma ceea ce-mi doresc ar fi sa citesc despre si cu, '
bautorii de cafea'
si in cazul nostru, cu problemele noastre, nu ma refer la poezie si figuri de stil, incepand de la
terroir-ul cafelei si pana la senzatiile unei inghitituri... sau la poze si '
coffee porn'
[Image: smile.gif]
da, toate astea-s stimulante si intretin o atmosfera pozitiva, entuziasm si motivatie, mai ales pentru noii veniti,
dar nu, as dori sa stiu cum si unde se poate gasi o cafea nu scumpa dar foarte buna (!), de (prajit si) preparat acasa...
nu cu vorbe si laude, ci cu fapte, informatii aflate sau dezvaluite de prajitori; sau de fabricantii de masini de cafea, deopotriva rasnite si espressoare!
deschidere, competenta, tehnologie de testare...
magia in care invaluim pe unii profesionisti cu care avem de a face atunci cand nu stim si nu ni se spune prea multe este o 'magie de transfer', care ne apartine de fapt!
si cu care - impresia mea - am putea face mai mult, uneori macar!
simpla utopie adica? ... si iar de la capat, ca tot s-a discutat atata;
dar ramane ideea, sau speranta, ca unii, oricat de putini, dupa ce-au 'urcat in vagon', pun un stop scurt la frenezia asta a regulilor espresso intr-un mediu consumerist, adica schimbare continua in vanatoarea de cifre si de marcaje proprii;
si se opresc pe o culme de deal si-si savureaza cafeaua, preparata cu ce sunt multumiti ca au...ha!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)