• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cum va descurcati cu temperatura la HX?

#1
Fericiti cei cu Dual Boiler si PID. Pe undeva chiar si cei cu single boiler si PID.

Ce nu-mi place la Bezzera al meu este ca e destul de greu sa am o constanta in ceea ce priveste temperatura apei. Un PID nu ar fi ajutat, avand in vedere ca apa care iese din grup si intra in cafea, vine direct din rezervor, trece printr-o conducta prin mijlocul boilerului, fiind incalzita de acesta. Deci PID-ul ar face o masuratoare indirecta...

Cei care aveti HX, dupa ce repere va luati? Eu pe Bezzera BZ10 am incercat sa fac o corelatie intre presiunea din boiler si temperatura, avand in vedere ca o scadere de presiune in boiler inseamna o apa mai rece. Dar nu am date fixe, cate grade sunt la 0.7 bar, cate grade la 1.2 bar etc.

Radu Ionescu de la Leonard imi recomanda sa umblu la presostat, si sa las mai putina apa in boiler, astfel incat acul manometrului de presiune sa coboare pe la 0.9bar, deci apa mai putin fierbinte decat la 1.25 cat e in prezent.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
O scadere a presiunii din boiler nu influenteaza si presiunea aburului de spumare?
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#3
Asta intrebasem si eu, dar cica la cat avem noi nevoie, nici nu se simte. Adica in regim casnic, ai nevoie de 10 secunde abur puternic si atat...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Pentru a obtine o aproximare a temperaturii, ai putea sa folosesti legea lui Avogadro: P*V = n*R*T
unde
P = presiunea in grup (manometrul de la Fane). Unitatea de masura este Pascal (Pa). Daca manometrul masoara in Bar atunci 1 Bar = 100000 Pa.
V = volumul. Volumul este in metri cubi. Pentru apa 1000 kg = 1000 litri = 1 metru cub. Este volumul de apa necesar pentru 1 espresso, inclusiv apa care iti ramane in puc si pe conducta. Se poate estima printr-o metoda asemanatoare cu cea care calculeaza consumului de benzina/motorina la masina (facut plin apoi mers x kilometri apoi alimentat plin). Facut plinul de apa al espressorului, baut x espresso (cu cat mai multe cu atat mai bine) apoi facut iar "plinul" espressorului.
n = numarul de moli (pentru apa: 1 mol = 18 grame/mililitri de apa). Unitate de masura = kilomol (1000 de moli)
T = temperatura. unitate de masura grade Kelvin (K)
R = 8317,472 metru cub * Pa / K * kmol.

Introduci toate datele si obtii temperatura. Daca toate masuratorile sunt corecte atunci ar trebui sa-ti dea un rezultat destul de apropiat de cel real.
 
Reply
#5
Toata explicatia mi se pare foarte stiintifica, aproape ca pe HB. Smile

Doar 2 intrebari:

1. Daca marim presiunea de extractie, masurata cu 'manometrul lui Fane', creste proportional si temperatura apei?
2. Legea lui Avogadro nu se refera la gaze?

Astept raspuns doar daca postarea precedenta n-a fost o gluma prea subtila pentru mine...

P.S. A nu se confunda "manometrul lui Fane" cu "dispozitivul lui Scace" Tongue
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#6
N-a fost o gluma! Radu chiar m-a intrebat daca este prea stiintifica postarea, iar eu neavand tangente cu stiintele "reale", l-am incurajat sa scrie, caci avem multi ingineri in forum si poate ajungem la niste rezultate simplificate si relevante.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Imi cer scuze, in cazul acesta, pentru tonul caustic dar mentin ideea ca abordarea nu este corecta.

O solutie mai buna cred ca ar fi verificarea temperaturii boilerului cu un termometru electronic. Astfel poti verifica temperaturile atinse de acesta la diferite presiuni afisate de manometru.

Daca vrei, poti masura apoi si temperatura apei de extractie si sa faci o corelare pentru a gasi varianta optima.

Cel mai bine insa cred ca ar fi sa poti corecta temperatura/presiunea in functie de gust. Wink
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#8
@Evolution

Raspunsuri la intrebari:

1. Presiunea si temperatura oricarei substante sunt interdependente atunci cand acea substanta este intr-un sistem inchis. Cand creste temperatura automat va creste si presiunea. De regula, lichidele nu se pot comprima. Daca temperatura creste prea mult atunci presiunea va depasi un prag critic iar boilerul va exploda. De asta boilerul oricarui espressor ar trebui sa aiba o valva de siguranta pentru a evacua apa fierbinte daca temperatura creste peste un anumit nivel.
2. Cand am enuntat solutia mea la problema ridicata chiar in titlul thread-ului, nu stiu de ce insa m-am gandit la abur pe care l-am asociat cu un gaz. De aceea am enuntat legea lui Avogadro. Insa observatia lui Evolution este foarte corecta. Legea lui Avogadro se refera numai la gaze. Mi-am adus aminte ca un espresso bun se prepara cu apa la o temperatura in jur de 90 grade celsius ... care e lichida. Smile

De aceea in cazul de fata putem folosi ecuatia de stare pentru lichide aka ecuatia Van der Waals.
   
unde n este numarul de moli iar a si b sunt constante. Pentru apa, a = 5,536 iar b = 0,03049.

Desigur ca e usor sa utilizezi un termometru electronic ca sa verifici temperatura apei din boiler si temperatura de extractie apoi sa gasesti o functie corelativa intre temperaturi si presiuni. Dar nu cumva acea functie este chiar ecuatia de mai sus?Angel


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#9
Cred ca premizele sunt gresite. Espressorul HX (heat exchanger) nu este un sistem inchis. Putem eventual considera ca este format din 2 sisteme: unul inchis format din boiler(in care se afla apa + vapori!) si unul deschis format din circuitul de extractie al cafelei. O schema de principiu se gaseste aici. Cele doua sisteme sunt legate prin schimbatorul de caldura (HX).

Corelarea dintre temperatura boilerului si cea a apei, la care ma refeream, este simplificat spus, o diferenta de temperatura (delta T) si nu cred ca este descrisa de ecuatia de mai sus. Huh
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#10
Mai grav este ca nici PID-ul (un creier electronic care face intr-o secunda toate aceste ecuatii) nu face mare lucru la HX!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Argumente pro sau contra se gasesc aici.

Nu afirm ca PID-ul e solutia problemei dar poate fi o abordare. Sunt acolo niste grafice interesante si niste valori ale temperaturii boilerului in functie de presiunea afisata.

L.E. Acestea sunt temperaturile in functie de presiunea in boiler la Vibiemme Domobar, extras din manualul de utilizare:

"Presiune-----Temperatura----------Temperatura
Boiler(bar)------Boiler---------------Grup (extractie)
1.0 - - - - 253 F. (123 C.) - - - - 196 F. (91 C.)
1.1 - - - - 255 F. (124 C.) - - - - 199 F. (93 C.)
1.2 - - - - 257 F. (125 C.) - - - - 201 F. (94 C.)
1.3 - - - - 259 F. (126 C.) - - - - 203 F. (95 C.)"
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)