• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cum trebuie să curgă apa prin picurător?

#1
Când arunc pucul de cafea din sită văd că pe margini are câteva găuri, ca și cum apa ar avea presiune mai mare pe acolo (ceea ce am constatat că se și întâmplă) - foto 1. Am lăsat apa să curgă prin picurător, fără portafiltru montat, să văd cum se comportă.

Deși picurătorul este ciuruit de găuri, apa curge doar prin câteva: prin 4 găuri așezate în cruce are jet continuu și puternic, prin alte găuri se formează niște picături ca de condens, iar pe marginea picurătorului (deci nu prin găuri) se formează alt jet de apă, împrăștiat - foto 2,3.

Întrebare: Cum trebuie de fapt să curgă apa prin picurător, pentru a asigura o presiune egală asupra pucului de cafea din sită?


Attached Files Thumbnail(s)
           
 
Reply
#2
Dupa cum se vede in poze, banuiesc ca sita de la dush nu are toate gaurile patrunse.
Cred ca se rezolva la garantie.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#3
De cat timp folosesti espressorul?
Ca sa economisesti un drum pana la service, demonteaza sita dusului scotand surubul central ce se vede in poza si spal-o cu apa si o periuta.

Din cand in cand trebuie sa-i mai faci si decalcifiere.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#4
Dupa cum s-a specificat mai sus, eu am facut aceasta operatie la vechiul espressor, in mijlocul sitei este un surub pe care il desurubezi Smile, scoti sita , o speli si cu un ac de cusut foarte subtire fara insa a forta gaurile sitei se poate curata ochi cu ochi.Este cam migaloasa treaba dar necesara.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR + Eureka Mignon + Hario Mini Mill + Concept Art:c.espresso, c.cappuccino + Latiera Motta 50cl + termometru lapte concept art+ IMS 16/20g +IMS E61 200IM
 
Reply
#5
Prin folosirea acului se pot decalibra orificiile sitei. Mai bine se foloseste o solutie de sare de lamaie si in cazuri extreme o scobitoare ascutita.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#6
Aparatul e nou, n-are 2 luni. E in garantie. Cred ca o sa merg pe desurubare si curatare. Mersi frumos.

PS. Si sita nepresurizata pe care am cumparat-o ulterior nu are toate gaurile destupate, vreo 2-3 sint acoperite. Sorin 2505 a vazut-o, de fapt el mi-a atras atentia.
 
Reply
#7
Bogdane, daca espressorul a "stropit" asa de la inceput, e clar ca sunt gauri nepatrunse. Daca la inceput a mers ok si problema a aparut ulterior, e clar de la apa cu prea mult calcar.
Desfa sita si vezi ce-i acolo, dar atentie mare sa nu decalibrezi gaurile asa cum a spus Evolution.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#8
Asta este o operatiune care ar trebui facuta cam la doua saptamani (sau mai des, in functie de consumul de cafea) - scoaterea sitei de la dus prin desfiletarea acelui surub si spalarea lor in apa calduta. NU UMBLA NICIODATA CU ACUL. Asa am facut eu la un espressor mai ieftin si s-au creat niste mici protuberante pe sita din cauza apasarii cu acul, care acum atrag reziduurile de cafea ca un magnet.

E ceva normal ca la finetea cafelei de espresso sa se adune sub sita diverse resturi. Daca insa avem de a face cu depozite albicioase, atunci e vorba de calcar, ceea ce inseamna ca folosesti o apa dura.

In final, daca nu te preocupi cateva secunde de curatarea acestei piese, acele reziduuri vor rancezi si vor da un gust nasol cafelei tale, poate scumpa.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Nu știu dacă a făcut de la început așa, pot doar să bănuiesc că da. Am citit posturile despre duritatea apei și m-am conformat, folosesc apă plată, deși am constatat diferențe semnificative de valori la Calciu între Liviu și Papa Jacques:

http://www.espressoman.ro/nu-neglijati-d...essorului/
http://www.papajacques.ro/?p=584

Concluzia este că apa trebuie să curgă la fel prin toate găurile picurătorului, corect?
 
Reply
#10
Da, apa trebuie sa curga cat mai uniform prin toate gaurile.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#11
Uite un filmulet mic, dar e facut cu apa rece, imediat ce am pornit espressorul, nu am asteptat sa se incalzeasca.

http://www.youtube.com/watch?v=odFnHFbin...e=youtu.be
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#12
Bogdan, la ce diferente te referi? Apa plata e contraindicata pentru espressoare, cu exceptia a doua trei marci care prezinta valori mici de minerale.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Liviu: în linkul de la tine, cu decalcifierea, la punctul 1 se face referire la apa cu max 15 mg/l continut Ca. În linkul de la Papa Jacques (vezi tabel) se vorbește de 68 mg/l continut Ca, adica de aproape 5 ori mai mult toleranta.

Sorin2505: am urmărit filmul, m-am lămurit. La mine în niciun caz nu face așa. Mersi frumos.
 
Reply
#14
Bogdan, ai desfacut sita aia sa vezi ce-i acolo ?
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#15
Eu ma dadeam cocos ca daca folosesc apa osmotizata, sita mea e curata. Big Grin
Daca tot a deschis Bogdan discutia, de curiozitate am desfacut-o si eu acum o ora si...surpriza, nu era calcar, dar era un fel de...nu stiu cum sa-i zic, o clisa ceva de la cafea.
Am curatat cu o perie si detergent, dar nu am fost multumit de rezultat, asa ca am bagat-o la baie de ultrasunete Big Grin si a iesit ca noua.

[Image: sitacurata.jpg]

Liviu, cred ca topicul asta trebuie mutat la "Accesorii si intretinere"
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#16
(19-11-2012, 15:05)Bogdan Wrote: Liviu: în linkul de la tine, cu decalcifierea, la punctul 1 se face referire la apa cu max 15 mg/l continut Ca. În linkul de la Papa Jacques (vezi tabel) se vorbește de 68 mg/l continut Ca, adica de aproape 5 ori mai mult toleranta.

Sorin2505: am urmărit filmul, m-am lămurit. La mine în niciun caz nu face așa. Mersi frumos.

Papajacques face o analiza calitativa a apei nu experimenteaza calcifierea diverselor marci pe boiler sau alte suprafete metalice. Cel mai simplu e sa fierbi 100ml de apa intr-un vas negru (chiar nelucios daca ai), pana la evaporare, si observa daca a lasat pete albe. Apa de la robinet iti va lasa urme albe foarte pronuntate. Apa plata mai dura la fel. Dar sunt marci cum este Bucovina care se comporta foarte bine. Si or mai fi si altele. Vad ca fac reclama acum la Aquatic si spun ca e saraca in minerale (poate aflam concentratia).

O sa creez un topic nou legat de apa, caci nu avem, si vom muta discutia acolo.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Incaz ca nu e de la calciu poate e de la un defect de constructie al aparatului, mai exact la prinderea sitei si strangerea ei de suport nu permite la actionarea aparatului ca apa sa curga uniform pe toata suprafata ei si atunci face presiune doar spre anumite gauri. In mod normal din ce am vazut la aparatul meu apa nu curge cu presiune. Presiunea se realizeaza din presiunea pompei contrata de rezistenta pucului. Incearca de proba o sita de la un coleg cu Gaggia. Inainte de asta vezi dupa desurubarea sitei daca apa iese constant si cat de cat uniform prin gaurile grupului.
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#18
(19-11-2012, 15:12)sorin2505 Wrote: Bogdan, ai desfacut sita aia sa vezi ce-i acolo ?

Am fost plecat din oraș. Mâine mă apuc de treabă, voi reveni cu noutăți. Mulțumesc pentru sfaturi.
 
Reply
#19
Revin. Am desfăcut picurătorul. Era înfundat, se mai vedea luminița doar prin câteva găuri, nu e de mirare că apa forța să iasă pe margini, pe lângă picurător. Cafeaua trecuse prin el în sus (nu-mi dau seama cum a reușit). Din păcate, n-am imortalizat mizeria. Am curățat picurătorul cu apă și o periuță de dinți cu firul mai moale. După operație, arată așa - foto 1. Am curățat și partea de deasupra - foto 2. Am montat picurătorul, am dat drumul la aparat, apa curge așa - foto 3. Deja seamănă (de fapt, e la fel) cu felul în care curge în filmulețul postat de Sorin2505.

Deci îmi pun ceasul să sune din 2 în 2 săptămâni.


Attached Files Thumbnail(s)
           
 
Reply
#20
Bravo! Ai vazut ca se poate si fara service - garantie? Smile
Daca actionezi pompa putin, de fiecare data cand arunci pucul extras, poti observa daca s-au mai obturat parte din gauri si stii cand trebuie facuta curatirea, nu-i musai la 2 saptamani.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#21
De aia e bine sa ai Classic. Montai in portafiltru sita oarba si faceai un backflush doar cu apa, care curata mult din mizeria acumulata. Oricum la o anumita perioada de timp este neaparat necesar sa cureti sita de reziduurile depuse.

Am o curiozitate - Evolution are sub sita acel element rotund de cupru, demontabil, ca si Classic?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Da, doar ca e din aluminiu sau un aliaj de aluminiu. Acesta este fixat cu 2 suruburi de baza boilerului (grup?) care este din cupru cromat.
Banuiesc ca si la Classic e la fel, doar baza din cupru difera, avand niste canale in plus pentru electrovalva.

L.E. am verificat pe schite si este exact aceeasi piesa (cod DY 0036A) atat la Classic cat si la Evolution
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#23
Am si eu o mica problema. Vreau sa desfac acel surub de la dus si nu prea reusesc fiind destul de bine intepenit. Mi-am luat o surubelnita in cruce mica care sa intre in spatiu dar in momentul in care vreau sa desfac sare din surub. Ar trebui sa folosesc o alta surubelnita mai groasa? Mentionez ca aparatul e Gaggia evolution.
Gaggia evolution || Ascaso i1 iStell
 
Reply
#24
Salut

Ia o şurubelniţă mai sănătoasă. Eu am una scurtă, cu mâner mai gros, care încape în spaţiul dintre şurub şi partea de jos a aparatului, deci o pot folosi în poziţie verticală. Merge imediat. Şi se pune la fel de uşor la loc.



(26-08-2013, 12:29)rogue Wrote: Am si eu o mica problema. Vreau sa desfac acel surub de la dus si nu prea reusesc fiind destul de bine intepenit. Mi-am luat o surubelnita in cruce mica care sa intre in spatiu dar in momentul in care vreau sa desfac sare din surub. Ar trebui sa folosesc o alta surubelnita mai groasa? Mentionez ca aparatul e Gaggia evolution.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)