• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Controlul temperaturii aburului cu PID

#1
Azi dupa amiaza, cand ma laudam si eu la prieteni, ce cappuccino stiu sa fac, a inceput laptele sa tipe. Dupa experienta cu Lelit-ul, aburul a scazut sub 130C. Nervos fiind, dupa ce mi-au plecat prietenii, am scos PID-ul din dulap si la treaba.....
Montarea foarte simpla cu mufe auto, in locul termocuplei de la thermoblock care este in serie cu rezistenta de incalzire, am pus SSR-ul comandat de PID. In graba nu prea mi-a iesit montarea sondei K, dar isi face treaba. PID-ul l-am setat la 165C, dupa ce am vazut la cat decupleaza termocupla. Inertia thermoblock-ului ducea temperatura la 175C, masurat cu digitalul. Pe thermoblock mai am o termocupla cu buton de revenire pentru protectia rezistentei, in cazul cand termocupla care regleaza temperatura aburului, se defecteaza. La fel am si pe boiler, in cazul cand se defecteaza PID-ul.
La Lelit aveam maxim 150C.

Dupa doua incercari de crema, am dat mai jos temperatura, 155C(alta joaca si aici, nu terminasem cu dimmer-ul, am inceput cu aburul). Te pomenesti ca si aici in functie de lapte, trebuie reglata temperatura aburului?


Attached Files Thumbnail(s)
           
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#2
Din espressoarele voastre, la ce temperatura iese aburul? Am mai pus intrebarea in alta parte, dar.....
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#3
125-133 grade
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#4
Multumesc Vlad, vad ca pe celalalt post am ignore total, la aceeasi intrebare.
Acum la thermoblock poate se incinge mai tare carcasa fata de un boiler.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#5
Te-as fi ajutat cu placere cu aceasta informatie dar nu am PID/termocupla pe boiler. Daca ajuta, presiunea variaza intre 0.9 si 1.1 bar.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#6
ok multumesc, se pare ca nu este atat de importanta temperatura la abur.
Dupa cate vad, Lelit-ul chiar fara PID si manometru, este o scula foarte bine gandita, boiler, pompa, OPV, grup, abur cat iti trebuie pentru doua cesti, la pretul atat mic in comparatie cu alte avioane, daca iei si un sh bine intretinut, nu cred ca-ti trebuie alceva pentru un home user grabit sa ajunga la munca Smile
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#7
La mine porneam undeva la 132-132 de grade. La o dubla ( latiera de 500gr) scadea pina pe la 112 grade.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#8
La termostat ai facut autotune PID ?
 
Reply
#9
nu inteleg, autotune PID la termostat, termostatul l-am scos si am pus PID-ul.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#10
La coeficientii Proportional-Integral-Derivativ ma refer, sunt specifici fiecarui proces/echipament.

Eu vad acolo un C100, la care trebuia sa faci ca cam asa:

"a. To activate auto-tuning, press and hold (>) until “AT” indicator is blinking, which indicates auto-tuning is in progress.
Activate auto-tuning when the machine to be controlled is at or 10% below your typical setpoint temperature (SV). When auto-tuning finishes, the “AT” indicator light turns off.
Now newly calculated PID parameters are stored in memory and will be used by the controller from this point forward."
 
Reply
#11
am inteles, credeam ca trebuie tunata termocupla cand pui SSR-ul. Dupa cateva teste am modificat integratl si derivate time, plus destinatia PID-ului de la aer la lichide. Am sa incerc sa activez si auto-tuning. 
Da Nicusor, deci scade pana la 112C.
Multumesc mult.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)