• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Contor volumetric espressor (in horeca) ?!

#1
Am pe cineva care sta cu grija barmanilor si ar dori sa gaseasca o modalitate de a monta pe espressor un contor volumetric. Se poate asa ceva, eventual fara pierderea garantiei? Eu stiam ca rasnita este cea care ar mai avea astfel de dotari. Apropo, rasnitele fara dozator, fara sisteme electronice pe ele (adica sub 600E), pot primi vreun upgrade "home made / service made" de aest gen?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
(29-09-2014, 23:00)Lyvyoo Wrote: Am pe cineva care sta cu grija barmanilor si ar dori sa gaseasca o modalitate de a monta pe espressor un contor volumetric. Se poate asa ceva, eventual fara pierderea garantiei? Eu stiam ca rasnita este cea care ar mai avea astfel de dotari. Apropo, rasnitele fara dozator, fara sisteme electronice pe ele (adica sub 600E), pot primi vreun upgrade "home made / service made" de aest gen?
Servus Liviu,

Tehnic este posibil, nu vad de ce nu. Insa la treaba de garantie, nu ma pot pronunta. Solutia consta dintr-un flow meter profesional, montat dupa OPV, conectat la un microcontroller care masoara volumul si comanda pompa. Modificarile in acest sens, sunt de ordin electric (releu in locul comutatorului manual ) si mecanic (adaugarea flow meter-ului in circuit). Butoanele pot fi montate undeva unde sa nu afecteze neaparat aspectul original al aparatului. Pe rasinta in aceeasi idee se poate monta doar un timer, fie digital cu afisaj sau fara si cu cateva memorii, fie analog cu doar un simplu buton de reglaj.
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#3
Merci mult,
Deci e clar ca tot mai bine mergi pe mana unei rasnita cu display si soft, care sa permita memorarea dozelor.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
poate ar trebui sa isi gaseasca alti barmani?
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#5
Priza cu inregistrare de consum pe alimentarea electrica a expressoului.
Masurat cat consuma / expresso.
Orice consum prea mare intra in zona "suspiciunilor".
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#6
Hă, acum am inteles ideea. Credeam ca se doreste implementarea dozajului volumetric Big Grin

Poi in acest caz.. pentru espressor acel flow meter conectat la un microcontroller care doar sa inregistreze volumul de apa trimis spre grup, iar la rasnita ori dupa cum a spus amarok, o priza care inregistreaza consumul, ori la fel un smart device (microcontroller) care sa inregistreze cat timp functioneaza rasnita.
Cu priza de inregistrare a consumului pe espressor nu prea vad cum s-ar putea observa de exemplu daca intr-o zi s-a facut cu 10-20 de extractii mai mult decat s-a facturat pe casa. diferenta de consum va fi infima. Solutia este flow meter-ul.
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#7
O priza de acest gen poate inregistra si consumuri de 1W. Eu folosesc una pentru testarea lampilor cu led.
Atentie insa sunt modele si modele...
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#8
(01-10-2014, 09:19)amarok Wrote: O priza de acest gen poate inregistra si consumuri de 1W. Eu folosesc una pentru testarea lampilor cu led.
Atentie insa sunt modele si modele...
Este drept, dar aceste diferente de 2-3 Watti pe zi nu le poti atribui neaparat unor extractii suplimentare. Daca intr-o zi consuma de exemplu 2.03 Kw iar in alta zi 2.04 .. acesti 10W diferenta pot surveni si din deferente de temperatura in incapere, sau doar utilitarea unei cantitai mai mari de apa fierbinte, nu neaparat extractii de cafea.
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#9
(29-09-2014, 23:00)Lyvyoo Wrote: Am pe cineva care sta cu grija barmanilor si ar dori sa gaseasca o modalitate de a monta pe espressor un contor volumetric. Se poate asa ceva, eventual fara pierderea garantiei? Eu stiam ca rasnita este cea care ar mai avea astfel de dotari. Apropo, rasnitele fara dozator, fara sisteme electronice pe ele (adica sub 600E), pot primi vreun upgrade "home made / service made" de aest gen?
Un dispozitiv bazat pe arduino, coroborat cu un senzor volumetric, montat în exteriorul esspresorului, și câțiva senzori pe electrovalvele aparatului, îți poate spune cu precizie câte cafele a făcut un espressor. Nu se pierde garanția deoarece nu se aduc modificări aparatului... Singura condiție este ca aparatul sa nu fie sigilat. Preț... Undeva la 100 euro componentele + mana de lucru pentru montaj și soft personalizat.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#10
(29-09-2014, 23:00)Lyvyoo Wrote: Am pe cineva care sta cu grija barmanilor si ar dori sa gaseasca o modalitate de a monta pe espressor un contor volumetric. Se poate asa ceva, eventual fara pierderea garantiei? Eu stiam ca rasnita este cea care ar mai avea astfel de dotari. Apropo, rasnitele fara dozator, fara sisteme electronice pe ele (adica sub 600E), pot primi vreun upgrade "home made / service made" de aest gen?

Acest contor volumetric este implementat si la mine in softul de la PID Espressuino dar e folosit, doar pt. dozare automata.
La mine orice extractie mai lunga de 10-15 secunde (configurabil) este contorizat (un numar incrementat automat) si salvat in memoria EEPROM.
Aceasta variabila apare timp de cateva secunde la fiecare pornire, deci se poate observa cate cafele s-au facut in fiecare zi.
Cel mai simplu e sa folosesti un contor electromecanic conectat la un circuit temporizator (gen 555 sau unul comercial dar scump ZR3MF011 ) care e reglat, ca dupa activarea electrovalvei din espressor timp de x secunde, sa trimita un impuls la acest contor electromecanic.

Din suma asta de bani se poate construi un circuit Arduino cu ecran LCD.

Rasnitele mari de obicei au contor mecanic, de fiecare data cand tragi de clapeta dozatorului, acest contor se incrementeaza.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#11
Multumesc baieti pentru raspunsuri!

Ce am vrut sa zic mai sus este ca nu pare deloc simpla solutia, pentru cineva care nu se pricepe (e vorba de o persoana de sex feminin) si locuind intr-un oras mai mic din tara (Hateg), fara service-uri, va fi mai greu de implementat. Practic ar trebui sa puna masina la curier si sa o trimita catre cineva priceput, eventual un espressoman. Ii transmit oricum. E bine de stiut pentru viitor si sper sa foloseasca acest topic si altora. Oricum, rasnita din dotare este un DIP DKS 65 si acolo nu se poate reseta contorul, deci un prim pas ar fi sa monitorizeze pierderile din bar prin prisma softului de pe DIP. Abia apoi cred ca ar putea trece la montarea contorului.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
In acest caz solutia "electrica" e cea mai buna.
La un expressor cu o putere instalata de ordinul kilowatilor se va "simti" diferenta.
Dar in principiu "increderea" se castiga, in acest caz, cu o camera de supraveghere asezata la vedere, care sa filmeze zona aparatului (chiar daca nu inregistreaza nimic, e suficient sa fie un led aprins... Cool)
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#13
" Oricum, rasnita din dotare este un DIP DKS 65 si acolo nu se poate reseta contorul "
Chiar asta este si ideea sa nu poti reseta contorul, deci orice miscare este inregistrata, doar notezi valoarea contorului si verifici zilnic cate cafele s-au vandut.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#14
ma bag si eu in discutie, daca se instaleaza un contor volumetric la intrarea in grup , acesta va masura si apa care curge inainte de a face cafeaua, inainte de a pune portfiltrul pe grup, cand practic se face un flush ( nu stiu exact termenii dar stiti la ce ma refer), deci nu e foarte precis, se mai poate instala un contor mecanic http://www.noelespresso.ro/produs:piese/...-1564.html pe pompa, dar la fel va contoriza fiecare pornire a pompei, care iar nu e ok, cred ca ar fi ok contorul mecanic inseriat cu ceva timer care sa se poate programa, de genul daca pompa primeste curent mai mult de X secunde sa dea semnal si la contorul mecanic
contorul mecanic de pe macinator se poate fenta fara nici o problema din partea barmanilor (barista sunt inca f putini), i-am vazut pe unii scoteau cafeaua cu lingurita din macinator si o puneau in filtru , ca sa nu traga de maneta sa contorizeze
PS: lucrez cu espresoare horeca, daca stiu si va pot ajuta, cu mare placere
 
Reply
#15
Bun venit,
Ma refeream la contorul electronic al rasnitelor grind on demand, nu la cel mecanic al rasnitelor cu dozator. Cel electronic nu cred ca poate fi fentat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
ms de urare, va urmaresc de ceva vreme, dar nu gasisem ocazia sa intervin Wink
la cel electronic nu-si bate nimeni capul, nu are rost, plus ca in caz de control trebuie sa-l puna rapid cum a fost; sau sa fie cineva pasionat sa intre in modul de test, gen calibrare, mod incare nu toate contorizeaza, ca la aparatele de vending pe modul service, si la o simpla resetare din butonul power sa revina "in vanzare "
 
Reply
#17
Am vazut undeva: ca sa nu se scoata cafea din dozator, capacul de la dozator a fost "sigilat", cu leucoplast si stampila peste Smile .

O alta varianta "relativ" simpla ar fi:
Folosirea unei senzor de presiune (switch) conectat oriunde in circuit unde avem presiune. Cand creste presiunea, peste 8 bari (la fiecare extractie) switchul comuta si cu ajutorul unui circuit simplu inversor (vezi poza) se activeaza contorul electromecanic.
In loc de Led si R 1k5 se instaleaza contorul electromecanic.
Tensiunea de alimentare 12V.
Pentru protectia tranzistorului, se conecteaza in antiparalel (Catod la +, Anod la - de la contor) pe bornele contorului electromecanic, o dioda 1N4148.

Pretul total ar fi pe la 60RON + o sursa de 12VDC min.500mA (ascuns undeva in espressor).


Attached Files Thumbnail(s)
   
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#18
Sau, cum are San Marco, cheie la capacul dozatorului.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#19
Dupa titlul topicului ma gindesc ca aici trebuie sa scriu. 

Deci... caut un contor volumetric de precizie mai buna decit am acum. Am unul cu diametrul de 1.2mm si are 1925 impulsuri /litru. Daca flowul de apa este redus rateaza impulsuri. La 10ml de apa imi da de multe ori undeva la 8ml. Pina una alta o sa ma folosesc de el, la urma urmei espresso zice 25-30ml si se cam incadreaza acolo.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)