• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Combinarea a doua cafele de origine cu BWS Blend Wheel System

#1
Am vazut pe fcb la colegul StefanDinescu un accesoriu aparent interesant. Doar ca ai nevoie de doua rasnite Smile  O concurenta pentru cantarirea si combinarea manuala a doua SO-uri?




Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Interesant, dar ar trebui sa organizam un blind test sa vedem daca chiar face vreo diferenta comparat cu mixarea boabelor. Sau si mai bine macinarea separata a celor 2 SO-uri si amestecarea in portafiltru dupa macinare, cu si fara accesoriul respectiv.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#3
cam asta-i problema cu potrivirea blendurilor: fiecare din componente trebuie prajita separat si dusa in prajire pana la un punct - diferit pentru fiecare sortiment - unde va avea cam aceeasi solubilitate ca si celelalte componente pentru un acelasi grad de rasnire;
sper sa aiba o noima ce spun, oricum este un detaliu interesant din expunerea lui Ben Kaminsky, acolo unde vorbeste despre Solubility Pairing ajunge sa spuna ca all is about solubility; different varieties in the blend should be brought by roasting, to the same solubility; that would mean to participate equally into the extraction, by having the same grind, to extract to the same rate within the blend achieving much more uniform extraction; matching solubility across your entire menu;

daca toate componentele blendului sunt aduse prin grade de prajire diferite la aprox. aceeasi solubilitate, inseamna ca toate componentele vor fi extrase egal, ceea ce in mod ideal se cauta de catre prajitorii buni;
oricare din componente subextrase sau supraextrase, vor compromite valoarea blendului;

cu BWS se merge pe ideea acelui sweet spot de macinare a unui sortiment, asta insemnand tot gradul de macinare si distributia ideala a particulelor, pentru o extractie de cel mai bun randament (extraction yield, 18-22%);
2 sortimente (sau 2 blenduri?) cer grade diferite de macinare pentru a da extractia cea mai buna; asta se obtine cu 2 rasnite si se amesteca in timpul extractiei pentru ca stim ca in teorie espresso se bea in primele 15 sec de la extractie;
nu-i vorba ca unii, printre care si eu, considera ca dupa 20-30 min abia, poti vedea cu adevarat calitatea cafelei...

cand cele 2 cafele sunt speciality, cred ca sistemul e o treapta de rafinament in plus...

insfarsit, frumoasa Victoria Arduino Adonis, are pe langa-i, un Mazzer Major doser si un Macap MXD pentru demo-ul respectiv...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)